Vaste lasten voor veel gezinnen molensteen
Zaterdag 22 juni 2019 17:06:04
Veel huishoudens maken zich zorgen

Vaste lasten knellen steeds meer de Nederlandse huishoudensEen verhitte discussie in de tweede kamer. De vaste lasten - dat zijn alle terugkerende uitgaven zoals je huur, verzekering, energierekening en je telefoon – worden steeds meer een molensteen om de nek van de mensen. Volgens budgetvoorlichtingsinstituut Nibud heeft een gemiddeld tweepersoonshuishouden - in een huurhuis na aftrek van vaste lasten en een kleine buffer voor onverwachte kosten - maar 530 euro per maand over voor alle boodschappen en sociale activiteiten. Dat is nog niet een kwart van wat er maandelijks netto binnenkomt.

Geringe loonstijging en stijging vaste lasten gevaarlijke combinatie

Volgens premier Rutte is dat de schuld van het bedrijfsleven, dat de lonen voor zijn eigen personeel nauwelijks laat groeien. Rutte verwijt bedrijven dat ze hun winst gebruiken om de portemonnee van hun aandeelhouders te spekken, terwijl dat geld ook had kunnen worden gebruikt voor loongroei. De Boer reageerde reageerde dat ‘het niet de lonen, maar de lasten zijn die het gebrek aan koopkracht veroorzaken’. De waarheid ligt altijd in het midden. Een deel van het inkomen dat naar de belasting gaat wordt steeds hoger. De vaste lasten stijgen echter sneller dan de 2,5 % loongroei. Deze geringe loonstijging is niet altijd even problematisch als het lijkt. Als de cao-lonen niet stijgen, kunnen mensen er in inkomen toch flink op voorruit gaan. Vorig jaar hebben 218.000 mensen een (nieuwe) baan gevonden. De inkomenssprong die men dan maakt, zie je niet terug in de koopkrachtplaatje.

Maar uiteindelijk hebben de vaste lastenverzwaring voor de mensen een grotere voelbare impact op de financiƫle situatie. Elke keer als er boodschappen gedaan worden voelt men dit direct in de portemonnee. Besteedbare deel wordt steeds kleiner en dat is zorgelijk. Een mooie drijfveer voor de Vastelastenbond om huishoudens meer dan ooit te helpen met hun lasten onder controle houden. 

Share thisShare this
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?