Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op Verzekeringskosten

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Verzekerd Zonder Zorgen

Besteed je verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€10,- p.m.
(of €100,- p.j.)

Meer informatie

Meest voorkomende schades woning (inboedel en opstal verzekering)

Donderdag 13 augustus 2020 08:53Margot Boesveld
Top 3 claims inboedelverzekering. Welke schade komt in jouw gemeente voor?

Top 3 claims inboedelverzekering. Welke schade komt in jouw gemeente voor?

Welke schades komen in jouw gemeente het meest voor? Welke schades komen het meeste voor in huis? Diefstal, brand of waterschade. De Vastelastenbond brengt de meest voorkomende schades in kaart. Deze top 3 schadeclaims worden het meest verhaald op de opstal- en inboedelverzekering. Ook geven we inzicht welke schade in jouw woonplaats het meeste voorkomt. Zo weet je waar je je voor moet verzekeren.

De meeste mensen maken zich het meeste zorgen om inbraak of brand. Dat is ook het meest beangstigend. Echter staan deze schades niet op de eerste plek. Lekkage is de meeste geclaimde schade. De kans op een inbraak is relatief klein. Er zijn 7,9 miljoen woningen (Bron: CBS 2020) en per jaar wordt er 65.000 keer ingebroken.

1. Waterschade of neerslag

Onbedreigd op nummer één staat waterschade of neerslag. Meer dan 50% van de schademeldingen betreft waterschade. Hierbij gaat om waterschade die in de woning is ontstaan, bijvoorbeeld een gesprongen waterleiding, maar ook om (hevige) neerslag – regen, hagel, sneeuw of smeltwater - die van buitenaf de woning binnendringt. 

Schades die door water en lekkage ontstaan:

  • Kapotte leidingen
  • Kromgetrokken vloer
  • Kapotte CV-ketel

In welke gemeenten (provincies) is de meeste kans op waterschade?

Vooral in Limburg en Zuid-Holland zijn er veel waterschade meldingen. Er wordt verwacht dat extreme (hagel)buien de komende jaren fors meer schade (kwart miljard euro per jaar ) veroorzaken aan huizen, bedrijven en auto's. Daarom is in 2018 al een verzoek ingediend aan alle gemeenten om in kaart te brengen waar het water bij extreme regenval heen stroomt en met een preventieve aanpak voor wateroverlast, hittestress en  droogte te komen. Veel verzekeraars hebben namelijk de wens om, net als bij de autoverzekering, per gemeente verschillende premies te kunnen voeren. Zowel de neerslag als de schade verschilt immers per provincie. In de zuidelijke provincies valt de minste neerslag, gevolgd door de noordelijke provincies. De provincies in het midden van het land kennen de meeste regenval. Volgens de KNMI valt de meeste regen in het midden van het land. In het zuiden valt de minste regen, maar is de schadelast wel het grootst. 

2. Storm (extreem weer)

Het klimaat zorgt voor steeds meer schades. Op een tweede plek van schadeclaims staat stormschade. Schade aan je huis zelf is standaard verzekerd. Maar let op, schade aan inboedel is alleen verzekerd als deze spullen in het huis staan. Spullen in de tuin of balkon zijn niet verzekerd, zet ze dus naar binnen als je weet dat er een storm op komst is. Op de website van Verbond van Verzekeraars kun je een handige infographic vinden over de verzekerbaarheid van klimaatrisico’s. Lees meer over stormschade.

3. Inbraak

Op de derde plek van schadeclaims staat met 8% schade door inbraak. Denk hierbij aan gestolen spullen zoals telefoons en laptops of schade aan je deur of raam. De maanden juli en december zijn bij de inbrekers favoriet door de zomervakantie en de kerstperiode. De kans op inbraak is ongeveer 1 op de 230 huishoudens. En dit neemt de laatste jaren af. Dit komt voornamelijk door de preventie.

Waar komen de meeste inbraken voor?

Gemeente

Aantal inbraken

Amsterdam

3.378

Rotterdam

1.869

Almere

676

Eindhoven

709

Groningen

655

Dat betekent niet dat bovenstaande gemeenten ook het onveiligst zijn. Er zijn staan meer woningen. Als je wil weten waar in Nederland de kans het grootst is op inbraak moet je kijken naar de schadefrequentie (het aantal inbraken per huishoudens). En de meest onveilige buurten toch de meest fortuinlijke woonplaatsen te zijn. Daar ligt de kans op inbraak onder de 1 op 100 huishoudens.

Kans op inbraak in het grootst in de gemeente? 

Woonplaats

Kans op inbraak

Rozendaal

1 op 86

Brunssum

1 op 85

Wijdemeren

1 op 94

Bloemendaal

1 op 98

Wassenaar

1 op 98

Dit zijn natuurlijk niet alle schades. Wat dacht je van rode wijn over het tapijt. Of dat je kinderen een iPad per ongeluk laten vallen. Wil je meer weten over inboedelverzekeringen of je polissen een vrijblijvend laten controleren? Bekijk dan onze pagina Verzekerd Zonder Zorgen. Daar kun je je aanmelden voor een gratis adviesgesprek. 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen

Storm op komst! Wat dekt jouw verzekering? Huis verzekerd bij blikseminslag of nevenschade

Onweersbuien op komst. Veel schadeclaims verwacht.

Woensdag 12 augustus 2020 08:15

Storm op komst! Het is al een paar dagen tropisch weer. Hoe warmer het wordt, hoe groter de kans op onweer en bliksemontladingen. Hoe groter de kans op schade door blikseminslag of stormschade.&...

Lees meer
Reisverzekering doorlopend of kortlopend, schade melden reisverzekering.

Moet ik schade op vakantie direct melden?

Dinsdag 17 augustus 2021 08:17

Heb je schade op vakantie? Wacht bij voorkeur niet totdat je thuis bent met het indienen van de claim. Meld de schade of diefstal op vakantie zo snel mogelijk bij je reisverzekeraar. Dit kan door te...

Lees meer
Caravanverzekering is niet verplicht. Een camperverzekering wel.

Camperverzekering: Alles over je camper of caravan verzekeren.

Vrijdag 03 juli 2020 10:14

Verwachting: 2020 wordt het meest succesvolle camperjaar ooit. In juni 2020 werden er 84 procent méér nieuwe campers geregistreerd ten opzichte van vorig jaar. Ook de caravan is populair: de v...

Lees meer
Welke schade moet je op welke verzekering verhalen? Medische kosten op vakantie? Reisverzekering of zorgverzekering. Overzicht van verzekeringen en dekking per schade

Zo zit het met je reisverzekering. Schade op vakantie? Zo werkt je verzekering.

Dinsdag 30 juni 2020 14:44

Zo zit het met je reisverzekering. Hoe zit het met diefstal of medische kosten op reis? We hebben een overzicht van welke schade je op welke verzekering kan verhalen en waar je op moet letten. Ver...

Lees meer