Zo zit het met je reisverzekering. Schade op vakantie? Zo werkt je verzekering.
Dinsdag 30 juni 2020 14:44:59

Zo zit het met je reisverzekering. Hoe zit het met diefstal of medische kosten op reis?

We hebben een overzicht van welke schade je op welke verzekering kan verhalen en waar je op moet letten. Verzekeringsmaatschappijen zitten namelijk complex in elkaar. Om de schadelast 'zo laag mogelijk te houden' hanteert elke verzekeraar specifieke polisvoorwaarden met andere dekkingen. Dat geldt ook voor de reisverzekering, annuleringsverzekering en zorgverzekering. 

  1. Bagage: diefstal, schade of verlies van je bagage.
  2. Kosten door defect aan vervoer- of accommodatie
  3. Onverwachtse extra vervoers- en verblijfkosten
  4. Medische kosten
"Split je portemonnees en wissel pasjes uit. Zo heb je - als een portemonnee wordt gestolen- bij  je reisgezel nog een bankpas die je kan gebruiken."

1. Bagage: Diefstal, schade of verlies van je bagage op je vakantie

We kennen allemaal de verhalen dat je bagage kwijt is geraakt, in een verkeerd vliegtuig is geladen of is gestolen. Soms moet je dan de eerste dagen van je vakantie nieuwe spullen kopen om er een beetje fatsoenlijk bij te lopen. 

Verzekering: reisverzekering incl. bagagedekking. Daarbij geldt in de meeste gevallen dat als je je spullen onbeheerd in een auto of tent achter hebt gelaten, je de diefstal niet kan claimen. Laat je zelf je camera vallen of ga je bovenop je zonnebril zitten? Lees dan ook goed de polisvoorwaarden door.  Let op dat je vaak een eigen risico hebt. Denk dus goed na of de kosten van de spullen opwegen tegen het eigen risico.

2. Kosten door defect aan vervoer- of accommodatie

Schade aan accommodatie: Huur jij bijvoorbeeld een stacaravan of vakantiehuisje? Dan is schade aan het gehuurde vakantieverblijf of de spullen die erin staan verzekerd. Ook bij verlies van de sleutel van de accommodatie krijg je vaak de kosten vergoed. Sommige verhuurbedrijven hebben hun eigen verzekering. 

Vervoersmiddel kapot: Is het je eigen auto? Dan heb je hiervoor als het goed is een pechhulpverzekering voor. Bijvoorbeeld de ANWB autoverzekering met pechhulp. Soms heb je ook in je resiverzekering dekking voor pechhulp. Kijk dan goed naar de polisvoorwaarden. Heb je een auto gehuurd

Verzekering: Reisverzekering of autoverzekering met pechhulp

3. Onverwachtse extra vervoers- en verblijfkosten

Stel je auto gaat kapot en moet gerepareerd worden en hierdoor moet je een extra nacht verblijven totdat de auto weer is gemaakt. Dan kun je de kosten van het extra verblijf verhalen op je reisverzekering. Ook hier geldt dat er wel een maximum aan vergoeding op zit. Dit is ook afhankelijk van de oorzaak. Is bijvoorbeeld je paspoort gesloten en wacht je op een vervangend reisdocument. Dan gelden er andere regels. 

4. Medische kosten

Ziek zijn op vakantie is nooit leuk. Soms kun je door een klein ongeluk ook medische hulp nodig hebben. Deze kosten kun je zowel bij de reisverzekering als bij de zorgverzekering opgeven. Let op komen de medische kosten door een parachutesprong of diepzeeduiken? Dan is dit niet altijd vergoed. Hiervoor moet je vaak een extra dekking hebben voor 'gevaarlijke sporten'. 

Welke verzekering dekt welke schade

Welke schade op vakantie

Welke verzekering?

Spoedeisende hulp

In eerste instantie claim je dit bij jouw zorgverzekering. (tot maximaal het bedrag wat het in Nederlands zou kosten en eigen risico). Wat niet vergoed wordt via de zorgverzekering claim je bij jouw reisverzekering. 

Medische kosten

In eerste instantie claim je bij jouw zorgverzekering. (tot maximaal het bedrag wat het in Nederlands zou kosten en eigen risico). Wat niet vergoed wordt via de zorgverzekering claim je bij jeuw reisverzekering.

Schade aan een ander

WA-verzekering, deze heeft over het algemeen werelddekking.

Auto-ongeluk veroorzaakt door jezelf

Autoverzekering, tenzij u de auto gehuurd heeft. Dan gaat dit via de verhuurder

Auto-ongeluk veroorzaakt door een ander

Autoverzekering, tenzij u de auto gehuurd heeft. Dan gaat dit via de verhuurder

Vandalisme auto

Autoverzekering

Schade of diefstal fiets     Fietsverzekering of reisverzekering met dekking bagage

Vandalisme/Schade tent

Reisverzekering

Op je eigen zonnebril gaan zitten

Reisverzekering (eigen schuld is niet gedekt)

Camera verloren

Reisverzekering (het is afhankelijk van de dekking)

Bagage gestolen

ReisverzekeringMoet ik schade op vakantie direct melden?

Stel, je gaat op vakantie en krijgt te maken met schade. Dan is het goed om te weten dat je in veel gevallen dit niet direct hoeft te melden. Bijvoorbeeld bij schade aan je koffer, mobiel of camera. Dit kan ook na afloop, zodat je eerst nog kunt genieten. Is er iets gesloten? Aangifte doen bij de lokale politie moet wel altijd zo snel mogelijk!

Is een dagje op stap verzekerd?

Ga je een dagje op stap, bijvoorbeeld naar de Efteling, de dierentuin of een museum? Let op: Dit is niet verzekerd op je reisverzekering. Er is geen sprake van een overnachting.

Mireille van der Heijden
Alleskunner en altijd enthousiast. Bemoeit zich met energie en verzekeringen en alles wat daar mee te maken heeft.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
5 meest voorkomende schades op vakantie (in eigen land)
Top 5 meest geclaimde schades Reisverzekering en dekking per schade Bril op sterkte meest geclaimd Tips en trucs voor de beste verzekering en dekking Check reisverzekering > Voo...
Autopremie voor jongeren 'onbetaalbaar'
De premies voor de autoverzekering schieten door het dak. Al helemaal voor jongeren. Ben je tussen de 18 en 24 jaar, dan betaal je voor een WA-verzekering ruim 400 euro meer dan in 2018. Dat is een s...
Maak kennis met Zuleyha. Klantadviseur verzekeringen
Nieuw in ons midden is verzekeringsadviseuse Zuleyha. Ze werkt al bijna 20 jaar in de verzekeringsbranche en staat paraat voor onze leden die hun verzekering goed geregeld willen hebben.&nb...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam