Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op Verzekeringskosten

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Verzekerd Zonder Zorgen

Besteed je verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€10,- p.m.
(of €100,- p.j.)

Meer informatie

Zo zit het met je reisverzekering. Schade op vakantie? Zo werkt je verzekering.

Dinsdag 30 juni 2020 14:44Margot Boesveld
Welke schade moet je op welke verzekering verhalen? Medische kosten op vakantie? Reisverzekering of zorgverzekering. Overzicht van verzekeringen en dekking per schade

Welke schade moet je op welke verzekering verhalen? Medische kosten op vakantie? Reisverzekering of zorgverzekering. Overzicht van verzekeringen en dekking per schade

Zo zit het met je reisverzekering. Hoe zit het met diefstal of medische kosten op reis?

We hebben een overzicht van welke schade je op welke verzekering kan verhalen en waar je op moet letten. Verzekeringsmaatschappijen zitten namelijk complex in elkaar. Om de schadelast 'zo laag mogelijk te houden' hanteert elke verzekeraar specifieke polisvoorwaarden met andere dekkingen. Dat geldt ook voor de reisverzekering, annuleringsverzekering en zorgverzekering. 

  1. Bagage: diefstal, schade of verlies van je bagage.
  2. Kosten door defect aan vervoer- of accommodatie
  3. Onverwachtse extra vervoers- en verblijfkosten
  4. Medische kosten

1. Bagage: Diefstal, schade of verlies van je bagage op je vakantie

We kennen allemaal de verhalen dat je bagage kwijt is geraakt, in een verkeerd vliegtuig is geladen of is gestolen. Soms moet je dan de eerste dagen van je vakantie nieuwe spullen kopen om er een beetje fatsoenlijk bij te lopen. 

Split je portemonnees en wissel pasjes uit. Zo heb je - als een portemonnee wordt gestolen- bij  je reisgezel nog een bankpas die je kan gebruiken."

Verzekering: reisverzekering incl. bagagedekking. Daarbij geldt in de meeste gevallen dat als je je spullen onbeheerd in een auto of tent achter hebt gelaten, je de diefstal niet kan claimen. Laat je zelf je camera vallen of ga je bovenop je zonnebril zitten? Lees dan ook goed de polisvoorwaarden door.  Let op dat je vaak een eigen risico hebt. Denk dus goed na of de kosten van de spullen opwegen tegen het eigen risico.

2. Kosten door defect aan vervoer- of accommodatie

Schade aan accommodatie: Huur jij bijvoorbeeld een stacaravan of vakantiehuisje? Dan is schade aan het gehuurde vakantieverblijf of de spullen die erin staan verzekerd. Ook bij verlies van de sleutel van de accommodatie krijg je vaak de kosten vergoed. Sommige verhuurbedrijven hebben hun eigen verzekering. 

Vervoersmiddel kapot: Is het je eigen auto? Dan heb je hiervoor als het goed is een pechhulpverzekering voor. Bijvoorbeeld de ANWB autoverzekering met pechhulp. Soms heb je ook in je resiverzekering dekking voor pechhulp. Kijk dan goed naar de polisvoorwaarden. Heb je een auto gehuurd

Verzekering: Reisverzekering of autoverzekering met pechhulp

3. Onverwachtse extra vervoers- en verblijfkosten

Stel je auto gaat kapot en moet gerepareerd worden en hierdoor moet je een extra nacht verblijven totdat de auto weer is gemaakt. Dan kun je de kosten van het extra verblijf verhalen op je reisverzekering. Ook hier geldt dat er wel een maximum aan vergoeding op zit. Dit is ook afhankelijk van de oorzaak. Is bijvoorbeeld je paspoort gesloten en wacht je op een vervangend reisdocument. Dan gelden er andere regels. 

Extra dekking vervangend vervoer

Extra dekking vervangend verblijf

 

4. Medische kosten

Ziek zijn op vakantie is nooit leuk. Soms kun je door een klein ongeluk ook medische hulp nodig hebben. Deze kosten kun je zowel bij de reisverzekering als bij de zorgverzekering opgeven. Let op komen de medische kosten door een parachutesprong of diepzeeduiken? Dan is dit niet altijd vergoed. Hiervoor moet je vaak een extra dekking hebben voor 'gevaarlijke sporten'. 

Welke verzekering dekt welke schade?

Welke schade op vakantie

Welke verzekering?

Spoedeisende hulp

In eerste instantie claim je dit bij jouw zorgverzekering. (tot maximaal het bedrag wat het in Nederlands zou kosten en eigen risico). Wat niet vergoed wordt via de zorgverzekering claim je bij jouw reisverzekering. 

Medische kosten

In eerste instantie claim je bij jouw zorgverzekering. (tot maximaal het bedrag wat het in Nederlands zou kosten en eigen risico). Wat niet vergoed wordt via de zorgverzekering claim je bij jeuw reisverzekering.

Schade aan een ander

WA-verzekering, deze heeft over het algemeen werelddekking.

Auto-ongeluk veroorzaakt door jezelf

Autoverzekering, tenzij u de auto gehuurd heeft. Dan gaat dit via de verhuurder

Auto-ongeluk veroorzaakt door een ander

Autoverzekering, tenzij u de auto gehuurd heeft. Dan gaat dit via de verhuurder

Vandalisme auto

Autoverzekering

Schade of diefstal fiets    

Fietsverzekering of reisverzekering met dekking bagage

Vandalisme/Schade tent

Reisverzekering

Op je eigen zonnebril gaan zitten

Reisverzekering (eigen schuld is niet gedekt)

Camera verloren

Reisverzekering (het is afhankelijk van de dekking)

Bagage gestolen

ReisverzekeringMoet ik schade op vakantie direct melden?

Stel, je gaat op vakantie en krijgt te maken met schade. Dan is het goed om te weten dat je in veel gevallen dit niet direct hoeft te melden. Bijvoorbeeld bij schade aan je koffer, mobiel of camera. Dit kan ook na afloop, zodat je eerst nog kunt genieten. Is er iets gesloten? Aangifte doen bij de lokale politie moet wel altijd zo snel mogelijk!

Is een dagje op stap verzekerd?

Ga je een dagje op stap, bijvoorbeeld naar de Efteling, de dierentuin of een museum? Let op: Dit is niet verzekerd op je reisverzekering. Er is geen sprake van een overnachting.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen

Zo regel je reisverzekering voor zomervakantie

5 meest voorkomende schades op vakantie (in eigen land)

Vrijdag 09 juli 2021 07:31

Voor een vakantie in het buitenland is het heel logisch om een reisverzekering te hebben. Maar ook voor een vakantie in eigen land (staycation) is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten. ...

Lees meer
Ben je tussen de 18 en 24 jaar en wil je graag je auto goed verzekeren, maar niet tegen een torenhoge premie? Lees dan de volgende tips.

Autopremie voor jongeren 'onbetaalbaar'

Vrijdag 26 juni 2020 15:07

De premies voor de autoverzekering schieten door het dak. Al helemaal voor jongeren. Ben je tussen de 18 en 24 jaar, dan betaal je voor een WA-verzekering ruim 400 euro meer dan in 2018. Dat is een s...

Lees meer
1 op 3 Nederlanders weet niet wat hij betaalt aan autoverzekering

1 op 3 Nederlanders heeft geen benul van premie autoverzekering

Dinsdag 30 juni 2020 11:47

Eén op de drie Nederlanders heeft geen idee wat de maandelijkse kosten zijn voor hun autoverzekering. Onderzoek onder ruim 1.150 automobilisten brengt dit naar voren. Bovendien is er volgens d...

Lees meer
Ongemerkt betalen verzekerde huishoudens honderden euro’s per jaar aan provisie. Stap daar van af. Dat is in het nadeel van de consumenten en in het voordeel van de adviseur. Keer het tij.

Vervang provisie door vaste vergoeding bij verzekeringen

Donderdag 18 juni 2020 10:30

Vaste vergoeding i.p.v. provisie Transparantie in verzekeringswereld nodig Provisie niet in belang van de klant Nieuwe manier van verzekeren Verzekerd. Zonder Zorgen ...

Lees meer