Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op Verzekeringskosten

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Verzekerd Zonder Zorgen

Besteed je verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€10,- p.m.
(of €100,- p.j.)

Meer informatie

Onweersbuien op komst. Veel schadeclaims verwacht.

Woensdag 12 augustus 2020 08:15Margot Boesveld
Storm op komst! Wat dekt jouw verzekering? Huis verzekerd bij blikseminslag of nevenschade

Storm op komst! Wat dekt jouw verzekering? Huis verzekerd bij blikseminslag of nevenschade

Storm op komst! Het is al een paar dagen tropisch weer. Hoe warmer het wordt, hoe groter de kans op onweer en bliksemontladingen. Hoe groter de kans op schade door blikseminslag of stormschade. Wat dekt jouw verzekering? 

Schade aan je woning door weersomstandigheden zoals storm, onweer en regenval

Extreme regenval, bliksem en stormschade komen steeds vaker voor. Zeker in Noord-Brabant. Daar onweert het 10 keer per jaar vaker dan gemiddeld. De meeste particuliere woonhuisverzekeringen dekken schade door blikseminslag en inductie (nadat de bliksem in de buurt is ingeslagen, komt stroom de woning binnen via buitenleidingen). Ook je auto is verzekerd, mits er sprake is van een casco- of allriskverzekering. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. We schreven al eerder een blog over verzekeringen en stormschade, maar we noemen hierna nog een aantal voorbeelden.

Dakpannen vallen naar beneden

De kans dat dakpannen naar beneden komen, is tijdens een storm natuurlijk aanwezig. Vaak zal dit niet als stormschade aangemerkt worden. Je bent zelf immers verantwoordelijk voor het onderhoud van je dakpannen. De kans dat je dit door je verzekeraar onder het mom van stormschade vergoed krijgt, is erg klein.

Tuinaanleg, bestrating, tuinmeubilair en schuur beschadigd door storm

Tuinaanleg en bestrating die worden verwoest door storm valt onder stormschade. Tuinmeubilair daartegen, valt onder je inboedelverzekering mits je alle voorzorgsmaatregelen hebt getroffen.

Brand of kortsluiting door blikseminslag

Het kan weleens gebeuren dat blikseminslag brand veroorzaakt of zelfs kortsluiting (denk daarbij aan uitvallen van de TV door kortsluiting). Dit wordt vaak vergoed. Dit wordt trouwens ook vergoed als de storm niet de aanleiding is.

Stroomuitval in de buurt

Door stroomuitval in de buurt kan de vriezer of koelkast het begeven of in zijn algemeen kapot gaan. Dan is de inhoud dus ook niet meer te consumeren. Wij raden dan altijd aan om foto’s van bedorven voedselwaar te maken om dit aan te tonen.

Schade aan schuttingen, zonweringen en antennes

Schuttingen kunnen omwaaien en vallen onder de dekking. Bij gezamenlijk gebruik met de buren dienen beide partijen dit op te geven aan hun verzekering waarbij de vergoeding 50%-50% is van de totale reparatie of vervangingsnota. Zonweringen kunnen natuurlijk ook schade oplopen. Voor de vergoeding is het belangrijk of de zonwering nagelvast in de grond is geplaatst of makkelijk verplaatsbaar is. Ook hier wordt naar de status van onderhoud gekeken.

Stormschade/hagelschade aan auto’s

Dit valt onder de (beperkt) cascodekking van de autoverzekering. Zoals wegwaaien van deuren, schade aan dak door grote hagelstenen, omgewaaide bomen en takken die jouw auto hebben beschadigd.

Stormschade/hagelschade aan zonnepanelen

Storm en hagel kunnen weldegelijk schade aan de zonnepanelen veroorzaken of zelfs zorgen dat ze wegwaaien van het dak. Ook hierbij wordt gekeken naar de status van onderhoud en of de zonnepanelen wel naar behoren is geplaatst. Lees meer over zonnepanelen verzekeren. 

Vallen van bomen/takken op schutting of het huis

Omwaaiende bomen en takken kunnen ook schade veroorzaken aan de schutting of zelfs het huis zelf. Denk daarbij aan een boom die op jouw dak of gevel valt.

Lekkage in huis door storm

Het kan natuurlijk ook zulk zwaar weer zijn, dat het water in jouw huis binnendringt. Zolang alle deuren, ramen en kieren goed afgesloten zijn, kan dit ook op de dekking van jouw opstal- en inboedelverzekering verhaald worden.

Elke verzekeraar hanteert zijn eigen voorwaarden

Of je iets vergoed krijgt hangt daar dus volledig vanaf. Dingen waar je bij elke verzekeraar mee te maken krijgt bij stormschade:

  1. Snelheid van de wind. De meeste verzekeraars keren pas uit bij een minimale windkracht
  2. Preventie. Wat heb je gedaan om de schade te voorkomen. En valt de schade onder gevolg schade of had je zelf kunnen voorkomen dat het kon gebeuren.
  3. Eigen risico. Vaak wordt er een eigen risico gevraagd. Kijk goed of schade de moeite waard is om op te geven. 
  4. Status van onderhoud. Is de schade ontstaan omdat er sprake is van achterstallig onderhoud, dan kan de verzekeraar nog wel eens moeilijk gaan doen.
  5. Dagwaarde van de beschadigde goederen/zaken. Een verzekeraar keert uit op basis van de dagwaarde. Zorg er altijd voor dat je alle spullen goed geregistreerd hebt en bonnetjes bewaard.

Schade door droogte?

De zomer van 2020 is extreem droog. De waterstand in de rivieren is heel laag, meren en rivieren krijgen steeds vaker te maken met verzilting. Ook waren er veel natuurbranden. Dat hangt onder meer af van veranderingen in de windrichting. Oostenwind zorgt voor droog en warm weer. Gelukkig zijn de meeste particuliere woonhuisverzekeringen dekken schade door natuurbranden. Schade aan de fundering van de woning is soms optioneel te verzekeren, mits er sprake is van een onzeker voorval. (bron: Verbond van Verzekeraars) 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Groot

Mail mij als jullie n mooi voorstel hebben.

Kan ik het bekinken.

Betredt bv woonverz. Opstal tuin etc.

Autoverz. All risk

Liever dan belafspraak.

Mvg r. De groot

Donderdag 13 augustus 2020 19:05

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 14 augustus 2020 09:12
Beste meneer/mevrouw de Groot,
Ik heb jouw mail adres doorgegeven aan mijn collega van de verzekeringen zodat ze contact met je kan opnemen.

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen

Reisverzekering doorlopend of kortlopend, schade melden reisverzekering.

Moet ik schade op vakantie direct melden?

Dinsdag 17 augustus 2021 08:17

Heb je schade op vakantie? Wacht bij voorkeur niet totdat je thuis bent met het indienen van de claim. Meld de schade of diefstal op vakantie zo snel mogelijk bij je reisverzekeraar. Dit kan door te...

Lees meer
Caravanverzekering is niet verplicht. Een camperverzekering wel.

Camperverzekering: Alles over je camper of caravan verzekeren.

Vrijdag 03 juli 2020 10:14

Verwachting: 2020 wordt het meest succesvolle camperjaar ooit. In juni 2020 werden er 84 procent méér nieuwe campers geregistreerd ten opzichte van vorig jaar. Ook de caravan is populair: de v...

Lees meer
Welke schade moet je op welke verzekering verhalen? Medische kosten op vakantie? Reisverzekering of zorgverzekering. Overzicht van verzekeringen en dekking per schade

Zo zit het met je reisverzekering. Schade op vakantie? Zo werkt je verzekering.

Dinsdag 30 juni 2020 14:44

Zo zit het met je reisverzekering. Hoe zit het met diefstal of medische kosten op reis? We hebben een overzicht van welke schade je op welke verzekering kan verhalen en waar je op moet letten. Ver...

Lees meer
Zo regel je reisverzekering voor zomervakantie

5 meest voorkomende schades op vakantie (in eigen land)

Vrijdag 09 juli 2021 07:31

Voor een vakantie in het buitenland is het heel logisch om een reisverzekering te hebben. Maar ook voor een vakantie in eigen land (staycation) is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten. ...

Lees meer