Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Bezitter zonnepanelen met nieuw energiecontract betaalt 270 euro meer

Donderdag 19 oktober 2023 10:30Frank van de Ven
Als je zonnepanelen hebt, is het verstandig om zo snel mogelijk over te stappen naar een meerjarencontract om zo oplopende kosten te ontlopen. De Vastelastenbond heeft een mooi aanbod voor je geregeld (ook als je geen zonnepanelen hebt).

Als je zonnepanelen hebt, is het verstandig om zo snel mogelijk over te stappen naar een meerjarencontract om zo oplopende kosten te ontlopen. De Vastelastenbond heeft een mooi aanbod voor je geregeld (ook als je geen zonnepanelen hebt).

Als je zonnepanelen op je dak hebt liggen en een nieuw energiecontract afsluit, betaal je 270 euro per jaar meer. Vrijwel alle energieleveranciers brengen extra kosten in rekening vanwege de salderingsregeling. Deze regeling kost energiebedrijven veel geld en om die kosten terug te dringen, worden er geen cashbacks toegekend aan bezitters van zonnepanelen. Directeur Dirk-Jan Wolfert adviseert eigenaren van zonnepanelen om nu over te stappen naar een meerjarencontract.

Onderzoek van vergelijkingssite Keuze.nl wijst uit dat mensen met zonnepanelen meer gaan betalen voor hun energierekening. Van de vijftien onderzochte energiebedrijven rekenen er elf extra kosten voor de teruglevering van zonnestroom.
 
De meest gebruikte methode om de kosten op te vangen, is door geen cashback meer uit te keren aan bezitters van zonnepanelen. Daarmee ‘besparen’ energiebedrijven 120 tot wel 270 euro per jaar. Het onderzoek meldt dat de hoogte van de cashback sterk fluctueert. Het kan zomaar zijn dat de verschillen tussen cashbacks nu nog groter is.


Geen ruchtbaarheid stijgende kosten

De aankondiging van oplopende kosten komt niet als een verrassing, omdat Vandebron eerder dit jaar al aankondigde een vergoeding te vragen aan klanten die veel energie terug leveren.

Vandebron kwam volop in het nieuws door deze aankondiging. Andere energieleveranciers verhoogden de lasten voor zonnepaneeleigenaren ook, maar gaven daar geen ruchtbaarheid aan. Sommige energiebedrijven besloten om überhaupt geen klanten meer met zonnepanelen aan te nemen. 


Onduidelijkheid zonnestroom

Er bestaat nog veel onduidelijkheid over de salderingsregeling nu het kabinet is gevallen. Begint de afbouw nog wel in 2025 en hoe hoog wordt de verplichte minimale terugleververgoeding nu eigenlijk? 
 
De ontstane onduidelijkheid over onder meer zonnestroom maakt energiebedrijven ietwat angstig. Daarnaast is de energiecrisis nog steeds gaande. Zo schommelen de inkoopprijzen voor energie nog steeds fors. De oorlog in Israël heeft voor een verhoging van de gasprijzen gezorgd.
 

Meerjarencontracten zonnepanelen

Als je zonnepanelen hebt, kun je nog maar bij enkele energiebedrijven jaarcontract afsluiten. Een meerjarencontract vinden, is een stuk lastiger. Bij Essent en Eneco kunnen klanten met zonnepanelen niet kiezen voor energiecontracten met een looptijd van drie jaar. "Het is wel vervelend, maar het is nu te onzeker om langdurig zekerheid te bieden aan mensen met zonnepanelen", vertelt een woordvoerder van Essent aan RTL Nieuws.

Bij Oxxio en Energiedirect kunnen bezitters van zonnepanelen nog wel eenjarige contracten afsluiten, maar contracten met een langere looptijd zijn er niet voor deze klantgroep.
 

Onbalanskosten zonnestroom

Teruggeleverde zonnestroom is lastig om op te slaan. Om de teruglevering te doseren, moet er allerlei kunst en vliegwerk uitgehaald worden. Zo moet er bijvoorbeeld een centrale uitgezet worden of moet deze minder hard draaien. Daarvoor moet een vergoeding betaald worden dat zijn onbalanskosten.
 
Naast de onbalanskosten levert de terugleververgoeding energiebedrijven hoofdpijn op. Klanten die in een jaar meer energie opwekken dan ze verbruiken, verdienen daarvoor een vergoeding.
 

Terugleververgoeding problematisch

Als jij op jaarbasis 1000 kilowattuur verbruikt op momenten dat de zon niet schijnt en je levert op jaarbasis 1500 kilowattuur aan het net, dan streep je die aantallen tegen elkaar weg. Dat proces heet salderen. Voor de resterende 500 kilowattuur ontvang je nog een terugleververgoeding.

Volgens Essent is het probleem dat die terugleververgoeding meestal hoger is dan de stroomprijs op het moment van teruglevering. Als veel mensen gelijktijdig zonnestroom aan het net leveren, daalt de stroomprijs. Dat kost energieleveranciers geld en die kosten worden nu verhaald op alle klanten. Dat betekent dus dat ook klanten zonder zonnepanelen deze kosten moeten ophoesten.
 

Beperkt aanbod bezitters zonnepanelen

Het is erg lastig om een schatting te maken over de teruglevering van zonnestroom. Dat is dan ook de reden dat veel energiebedrijven het niet aandurven om meerjarencontracten aan te bieden aan bezitters van zonnepanelen. Essent laat weten nog niet scherp te hebben wanneer – en of – er weer langdurige contracten beschikbaar zijn voor eigenaren van zonnepanelen.

Er valt dus niet veel te kiezen voor mensen met zonnepanelen die op zoek zijn naar een energiecontract met vaste tarieven en een looptijd van enkele jaren. Veel mensen (met zonnepanelen) zijn op zoek naar zekerheid en hebben er geen trek in om jaarlijks met hun energiecontract bezig te zijn. Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond herkent dit: “We krijgen steeds vaker van onze klanten te horen dat ze een meerjarig contract willen. Daarom hebben we uitgebreid onderzoek gedaan aar de beschikbare contracten en de betrouwbaarheid van de leveranciers.”


Energiecontract met vaste tarieven

De Vastelastenbond heeft een contract met vaste tarieven met een looptijd van drie jaar geregeld. Dit energiecontract is niet alleen voor bezitters van zonnepanelen interessant, stelt de directeur: “Als je zekerheid wilt, is dit contract ideaal want je voorkomt verrassingen in de vorm van prijsstijgingen. Daarnaast profiteer je van groene stroom en groen gas. In deze tijd waarin de roep naar duurzaamheid steeds groter wordt, is dat een prettig vooruitzicht.”

Het contract is zoals gezegd beschikbaar voor mensen met zonnepanelen. Dat is vrij uniek te noemen, omdat de meeste energieleveranciers zich daar niet aan wagen nu de salderingsregeling op losse schroeven staat. Wolfert: “Mocht je graag een meerjarig energiecontract willen afsluiten, dan kan dat gelukkig nog steeds. Nu het zo rommelt in de energiemarkt en het bezitters van zonnepanelen steeds moeilijker wordt gemaakt, is het verstandig om dit contract zo snel mogelijk af te sluiten.”

Dit aanbod is tijdelijk verkrijgbaar, dus mis het niet! 
 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Geerings

Goedenavond, 

Begin augustus heb ik met iemand van uw bedrijf telefonisch overleg gehad over het verlengen van ons contract per 24 oktober j.l. In een van de gesprekken heb ik aangegeven dat ik graag een 3jarig contract zou willen. Daarbij werd door de desbetreffende persoon aangegeven dat jullie de markt zodanig onzeker vonden dat jullie alleen 1jarige contracten wilden regelen. Toen heb ik daarmee ingestemd. En nu lees ik dat jullie juist wel voor een 3jarig contract gaan.
Dan kan ik toch niet zeggen dat ik goed voorgelicht ben.
Ik zie uw antwoord met belangstelling tegemoet.

Groet,

D. Geerings

Zaterdag 28 oktober 2023 18:49

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 30 oktober 2023 09:01
Goedemorgen, dank voor uw goede vraag. We adviseren in eerste instantie een jaarcontract, omdat de markt nog steeds onzeker is. Mensen met zonnepanelen kunnen het beste overstappen naar dit meerjarencontract, omdat zij dan nog net profiteren van loyaliteitsbonussen en het gebrek aan terugleverheffingen.

Mensen zonder zonnepanelen die de zekerheid van een meerjarencontract willen hebben, kunnen dit contract ook afsluiten, omdat het de zekerheide biedt dat er geen tariefverhogingen plaatsvinden. Het risico bestaat weel dat de tarieven volgend jaar zakken, waardoor de kosten lager worden. Met een meerjarencontract profiteert u dan niet van die daling.

Het advies dat we u gaven, geldt nog steeds.

Dijkhuizen

Als ik akkoord ga met de voorwaarden van Energie Vanzelf Geregeld voor 3 jaar vast voor gas en stroom en de Vastelastenbond machtig tot het periodiek oversluiten van mijn energiecontract, wat kost de aanvraag mij en zit ik er dan aan vast ? Wil alleen weten of het gunstig is als ik het aanvraag en wat u mij aanbiedt, voordat ik ergens aan vast zit.

Groet J. Dijkhuizen

Vrijdag 27 oktober 2023 16:33

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 27 oktober 2023 16:42
Energie Vanzelf Geregeld regelt uw energiezaken. We werken voor u en zijn volledig onafhankelijk. Bij 3 jaar vast krijgt u 35% korting (op € 75,-) en betaalt u € 48,75 per jaar. Hiervoor regelen wij het uitzoekwerk, de overstap, opzegging en houden we 3 jaar lang een vinger voor u aan de pols.

Visser

Goede morgen/middag,
Ik heb sinds 9/11/2023 een 1-jarig energiecontract bij Eneco via Vanzelf Geregeld
Ik heb bijgaande info gelezen
Is dit 1-jarig contract ook nog om te zetten naar een 3-jarig contract?
Zo ja, wat zullen de consequenties zijn?
Graag uw reactie.
Alvast dank.
Auke Visser

Vrijdag 27 oktober 2023 15:10

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 27 oktober 2023 15:47
Goedemiddag,
Onze klantenservice neemt contact met u op.

Straatmans

Allemaal leuk en aardig maar men gaat voorbij aan de kosten die mensen moeten maken voor zonnepanelen.

Vrijdag 27 oktober 2023 00:20

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Dit jaar willen netbeheerders bij elkaar ruim 5 miljard euro investeren in de grootschalige verbouwing van het energiesysteem.

Energiesector maakt zich zorgen om overvol stroomnet

Woensdag 18 oktober 2023 16:52

‌Energiebedrijven willen concrete uitvoeringsplannen waaruit blijkt wanneer er wél ruimte ontstaat op het stroomnet. Deze plannen mist de branchevereniging Energie-Nederland geeft branchevoorz...

Lees meer
Naast mogelijk oplopende energietarieven in de winter moeten consumenten ook rekening houden met het verdwijnen van het prijsplafond.

Miserabel variabel of geen last met vast: Welk energiecontract kies jij?

Maandag 16 oktober 2023 10:52

‌De handelsprijzen voor gas stegen vorige week fors door onder andere de oorlog in Israël. Met het einde van het prijsplafond per 2024 en de naderende winter in het vooruitzicht is dat geen pr...

Lees meer
Nu het zo rommelt in de energiemarkt, is het volgens directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond verstandig om juist nu over te stappen van een variabel naar een vast energiecontract. Voorkom dat je uit angst voor een hoge energiereke

Europese gasprijzen op hoogste niveau sinds februari

Vrijdag 13 oktober 2023 16:38

‌ De prijzen op de Europese aardgasmarkt stijgen in rap tempo. Op vrijdag 13 oktober waren de prijzen voor termijncontracten op de Amsterdamse beurs gestegen tot het hoogste niveau sinds feb...

Lees meer
Zolang er geen controle op deurverkoop zit, blijven louche verkopers met misleidende praatjes energiecontracten aansmeren. Dat geldt ook voor telefonische verkoop.

Deurverkoop energiecontracten voorlopig niet aan banden

Donderdag 12 oktober 2023 11:51

‌Het is volgens Europese wetgeving niet mogelijk om de deurverkoop van energiecontracten te verbieden. Ook telefonische verkoop kan niet zomaar gestopt worden, liet demissionair minister Rob Je...

Lees meer