Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar metZonnepanelen

Bespaar € 1680,- op zonnepanelen

Bespaar door zonnepanelen te laten plaatsen. De gemiddelde opbrengst bij zonnepanelen is

€1.680,- p.j

Meer informatie

Ontdek in dit blog de zin en onzin van zonnepanelen

Maandag 04 september 2023 15:07Frank van de Ven
In dit blog beantwoordt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond prangende vragen over zonnepanelen.

In dit blog beantwoordt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond prangende vragen over zonnepanelen.

Zonnepanelen staan volop in de belangstelling nu Vandebron de heffingskosten flink verhoogt en andere energieleveranciers bezitters van deze energiebesparende maatregelen geen meerjarencontracten meer aanbieden. Leveranciers verzinnen manieren om de oplopende kosten op te vangen en door te berekenen aan hun klanten. Heeft het nog wel zin om zonnepanelen te kopen en wat voor energiecontract moet je daarbij afsluiten? In dit blog beantwoordt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond deze – en meer – prangende vragen!
 

Vandebron verhoogt de heffingen voor bezitters van zonnepanelen. Wat kunnen consumenten doen die zich bij deze leverancier hebben aangesloten?

“‌De populariteit van zonnepanelen zorgt voor problemen in de energiemarkt, omdat energieleveranciers de kosten voor het terugleveren van zonnestroom willen terugverdienen via de consument. Vandebron doet dat door de heffing te verhogen. Met die extra heffing voor bezitters van zonnepanelen prijzen zij zich volledig uit de markt. Als je bij Vandebron zit en zonnepanelen hebt, is overstappen zinvol. ”


Verwacht je dat meerdere leveranciers het voorbeeld van Vandebron opvolgen?

“Energieleveranciers denken er wel over na, maar tot nu toe heb ik geen enkele leverancier gezien die Vandebron achternagaat. Het is wel een probleem waar alle energieleveranciers mee kampen en een oplossing voor moeten zoeken. Alle leveranciers zijn wettelijk verplicht om te salderen, maar vanwege het gigantische aanbod aan zonne-energie is dat proces waardeloos geworden. Er zit heel weinig waarde in zonnestroom. De energie die leveranciers moeten terugnemen, moet vastgehouden worden om deze vervolgens in de wintermaanden terug te leveren aan hun klanten. Feitelijk gezien kost ze dat dus geld. De gemaakte kosten worden op alle klanten verhaald. Vandebron is de eerste leverancier die zo duidelijk kenbaar maakt dit een oneerlijk systeem te vinden.”


Wat maakt dit systeem dan zo oneerlijk?

“De salderingsregeling had veel eerder en sneller teruggedraaid moeten worden. Er komst steeds meer zonne-energie binnen en voor energieleveranciers is salderen onbetaalbaar geworden. Het is de bedoeling dat er per 2031 niet meer gesaldeerd mag worden. In 2025 wordt de afbouw van de salderingsregeling versneld. Eigenlijk is deze situatie veroorzaakt door het falen van de overheid. Deze afbouw had namelijk veel sneller doorgevoerd moeten worden. Er is veel te lang mee gewacht, waardoor de kosten voor leveranciers oplopen en zij zelf maar in actie komen om de kosten te drukken. Daar verzinnen ze allerlei manieren voor.”


Is het niet meer aanbieden van meerjarencontracten aan bezitters van zonnepanelen zo’n manier? Daar kiezen Essent en Energiedirect namelijk voor.

“Precies! Dat is een goed voorbeeld van een manier waarop leveranciers hun kosten hopen te drukken. Zij zien het aanbieden van zulke contracten aan bezitters van zonnepanelen als een risico, omdat ze niet weten wat de waarde van zonne-energie gaat zijn. Omdat er nog zoveel onduidelijkheid bestaat over deze zaken en het salderen, hebben deze twee leveranciers besloten om geen langdurige contracten aan eigenaren van zonnepanelen aan te bieden.”


Is het plaatsen van zonnepanelen met al deze informatie in het achterhoofd nog wel zinvol?

“Al die informatie over zonepanelen zal zeker mensen afschrikken. Heeft het plaatsen van die systemen nog wel nut en levert het nog voldoende voordeel op? Begrijpelijk dat die twijfel is ontstaan na die berichtgeving in de media. Het aantal mensen dat zonnepanelen gaat plaatsen, zal naar mijn idee afnemen. Dat komt door alle onduidelijkheid rondom dit onderwerp.”


Wat adviseer je mensen die twijfelen over het wel of niet aanschaffen van zonnepanelen?

“Doe het gewoon als je het kunt betalen. Het heeft nog steeds absoluut zin om zonnepanelen te plaatsen. Vanuit verschillende perspectieven levert het voordelen op. Vandebron heeft nu deze extra heffing, maar andere leveranciers nog niet. Dat betekent dat er nog uit 59 andere leveranciers gekozen kan worden! Dat één leverancier de prijzen verhoogt, betekent niet dat de rest dat dan ook doet. Daarnaast is het rendement ondanks de heffing nog steeds interessant. De terugverdientijd is dan wat langer, maar de baten wegen nog steeds op tegen de kosten. Ook ben je zelfvoorzienend en dat is een prettige gedachte.”


Hoe zit het nu met de levertijden van zonnepanelen?

“Er is weer aanbod op het gebied van zonnepanelen en dat betekent dat de lever- en wachttijden verkort zijn. Een bestelling kan snel op je dak gelegd worden en dat is gunstig. Dit is dan ook een goed moment om zonnepanelen te kiezen. Hoe de energiemarkt zich verder ontwikkelt, is nog onduidelijk. De kans bestaat dat de energieprijzen flink gaan stijgen, dus dan is het prettig als je je eigen stroom kunt opwekken.”


Wat voor energiecontract adviseer je wanneer je zonnepanelen hebt?

“Wij adviseren een jaarcontract. Op deze contracten is de meeste concurrentie en dat zorgt voor de beste prijzen en hoogste korting. Dynamische contracten in combinatie met zonnepanelen is meestal niet de juiste keuze. Je zonnestroom levert vaak heel weinig op. Dynamisch wil zeggen dat je stroom per uur wordt bepaald en als de zon heel fel schijnt, is de stroom die je dan opwekt relatief weinig waard. Het kan dan zelfs zo zijn dat je negatieve prijzen hebt. Dat betekent dat je als eigenaar van zonnepanelen moet betalen voor het stroom dat je toevoegt aan het netwerk. Geen wenselijke situatie.”


Onderzoekt de Vastelastenbond ook de heffingen voor zonnepanelen?

“Jazeker. We vergelijken alles met elkaar en nemen alle partijen mee. Vandebron is zoals gezegd absoluut niet voordelig, maar er zijn een hoop alternatieven waar je wel veel voordeel uit kunt halen. Als je onze service Energie Vanzelf Geregeld afsluit, nemen we die heffingen mee in onze vergelijkingen. Deze dienst zorgt ervoor dat je altijd het best passende en voor jouw situatie meest voordelige energiecontract hebt. We kijken naar de teruglevertarieven en wat het salderen oplevert bij een bepaalde energieleverancier. Zo heb je altijd het best passende contract.”
 

Meer informatie zonnepanelen

Meer weten over zonnepanelen? Maak een berekening op onze site om te kijken of het de moeite waard is voor jou. Nodig een adviseur bij je thuis uit voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Advies aanvragen
Deel dit artikel
Zonnepanelen Verzekerd Zonder Zorgen
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Zonnepanelen

De populariteit van zonnepanelen zorgt voor problemen in de energiemarkt, omdat energieleveranciers de kosten voor het terugleveren van zonnestroom willen terugverdienen via de consument. Verschillende energieleveranciers gebruiken verschil

Leveringskosten schieten de lucht in voor bezitters zonnepanelen

Vrijdag 01 september 2023 07:49

‌De populariteit van zonnepanelen zorgt voor problemen in de energiemarkt, omdat energieleveranciers de kosten voor het terugleveren van zonnestroom willen terugverdienen via de consument. Vers...

Lees meer
Hoe zit het nu eigenlijk met salderen en teruglevering? En wat zijn de gevolgen van het prijsplafond voor bezitters van zonnepanelen? Dit blog geeft het antwoord!

Hoe zit het nu eigenlijk precies met de terugleververgoeding?

Maandag 07 augustus 2023 08:49

Als je zonnepanelen hebt en meer zonne-energie teruggeeft dan je verbruikt, krijg je van jouw energieleverancier een terugleververgoeding. De hoogte van deze vergoeding hangt van verschillende facto...

Lees meer
Mocht je jouw zonnepanelen willen reinigen, gebruik dan alleen water en vermijd schoonmaakmiddelen. Zeep kan de panelen beschadigen.

Deze vragen worden het meest gesteld over zonnepanelen

Dinsdag 22 augustus 2023 07:04

‌Zonnepanelen zijn een slimme manier om je energierekening te verlagen. In dit blog lees je waarop je moet letten als je zonnepanelen wilt kopen. Ook krijg je antwoord op de vijf meest gestelde...

Lees meer
In dit blog leggen we uit waarom een persoonlijk adviesgesprek met een adviseur echt een must is!

Waarom je een adviseur op de koffie moet vragen als je zonnepanelen overweegt

Dinsdag 15 augustus 2023 07:42

‌Als je zonnepanelen wilt aanschaffen, is het verstandig om een  adviseur uit te nodigen. Je kunt al je vragen stellen, krijgt advies op maat en komt niet voor onaangename verrassingen te ...

Lees meer