Nederlander kan veel geld gaan verdienen met elektrische auto en warmtepomp
Donderdag 23 april 2020 08:28:35

Nederlanders met een elektrische auto, zonnepanelen of een warmtepomp kunnen hun energienota straks met honderden euro's per jaar verlagen door stroom terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Dit wordt mogelijk dankzij een nieuw platform van hoogspanningsbeheerder TenneT dat Europa moet gaan veroveren.

Momenteel draaien de elektriciteitsnetten in Europa nog voornamelijk op stroom uit gas- kolen- en kerncentrales. In de toekomst gaat dat echter veranderen en maken fossiele brandstoffen geleidelijk plaats voor duurzame elektriciteit uit zon, wind en warmte.

 ,,Probleem is dat het aanbod van groene stroom veel meer varieert”, vertelt Manon van Beek, CEO van TenneT, verantwoordelijk voor het Nederlandse en een groot deel van het Duitse hoogspanningsnet. ,,Er zijn immers perioden dat het weinig waait en de zon nauwelijks schijnt.”  Tegelijk verandert de vraag naar energie  enorm door de komst van al die miljoenen elektrische auto's, warmtepompen en zonnepanelen. ,,Hoe houd je het netwerk in balans?”  

Gigantische hoeveelheden

TenneT denkt dit op te lossen door miljoenen Nederlandse en Europese huishoudens stroom te laten leveren aan het elektriciteitsnet. Dankzij Equigy -een nieuw door TenneT zelf ontwikkeld platform op basis van blockchain technologie - wordt het terugleveren mogelijk. ,,In de accu's van elektrische auto’s alleen zijn al gigantische hoeveelheden stroom beschikbaar”, vertelt Van Beek. 

Zo telt Nederland nu al 200.000 stekkerauto's, waarin 2 gigawatt aan elektriciteit zit opgeslagen. Dat is evenveel als drie grote elektriciteitscentrales. ,,Die auto's staan een groot deel van de dag stil. Als de eigenaren een deel van de stroom afstaan blijft het net in balans.” Hetzelfde geldt voor stroom die in thuisbatterijen wordt opgeslagen of die door zonnepanelen en warmtepompen worden opgewekt.

Bedoeling is dat Equity komende week live gaat. Behalve TenneT doen de Zwitserse en de Italiaanse hoogspanningsnetbeheerder (Swissgrid en Terna) mee. ,,Komende jaren zullen er nog veel meer Europese netbeheerders aansluiten, zo zijn we in vergevorderde gesprekken met de Deense hoogspanningsnetbeheerder.”

Gratis kilometers rijden

Volgens René Kerkmeester, hoofd digitalisering bij TenneT, kunnen consumenten idealiter honderden euro’s per jaar gaan verdienen. Geld waarmee ze hun energienota verlagen. ,,Op die manier kun je met een elektrische auto 15.000 kilometer per jaar gratis rijden, hebben we becijferd.”
De consument doet overigens zelf geen rechtsstreeks zaken met TenneT. ,,Wij verzorgen enkel het onderliggende platform. Huishoudens leveren stroom via bijvoorbeeld hun energieleverancier”, vertelt René Kerkmeester, hoofd digitalisering. Ze krijgen dan een device thuis geïnstalleerd en een app op hun telefoon, waarbij ze aangeven hoeveel stroom ze willen leveren. ,,Mensen kunnen bijvoorbeeld aangeven dat ze de accu van hun auto altijd minimaal voor 70 procent opgeladen willen hebben.” De afgelopen tijd heeft TenneT pilots gedraaid met energiebedrijf Vandebron, maar ook met BMW en Nissan.

Bron: Algemeen Dagblad David Bremmer 24 april 2020

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
Besparing op stroom en gas loopt op tot ruim 800 euro
Energie Vanzelf Geregeld klanten gaan ongekend veel besparen door gedaalde energieprijzen. Elke dag regelen we bij de Vastelastenbond stroom en gas contracten voor onze klanten. So...
Huurder gaat niet meer betalen voor verduurzaming (door Startmotorkader)
100.000 huurwoningen gaan zonder extra kosten voor huurders van aardgas af. Deze huurwoningen gaan versneld van aardgas af met Startmotorkader.  De warmtevoorziening van honderdduizend huurwoni...
Welk (online) huishoudboekje past het beste bij jou?
Huishoudboekjes In 5 stappen het (online) kasboek kiezen Welke functies zijn belangrijk? Hoe zit het met de privacy? 50-30-20 regel > Ruim 60% van de Nederlandse huishouden...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam