Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar metZonnepanelen

Bespaar € 1680,- op zonnepanelen

Bespaar door zonnepanelen te laten plaatsen. De gemiddelde opbrengst bij zonnepanelen is

€1.680,- p.j

Meer informatie

Nederlander kan veel geld gaan verdienen met elektrische auto en warmtepomp

Donderdag 23 april 2020 08:28Margot Boesveld
Met zonnepanelen bestaat al een salderingsregeling. Daar komt nu de mogelijkheid van TenneT's nieuwe platform bij

Met zonnepanelen bestaat al een salderingsregeling. Daar komt nu de mogelijkheid van TenneT's nieuwe platform bij

Nederlanders met een elektrische auto, zonnepanelen of een warmtepomp kunnen hun energienota straks met honderden euro's per jaar verlagen door stroom terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Dit wordt mogelijk dankzij een nieuw platform van hoogspanningsbeheerder TenneT dat Europa moet gaan veroveren.

Momenteel draaien de elektriciteitsnetten in Europa nog voornamelijk op stroom uit gas- kolen- en kerncentrales. In de toekomst gaat dat echter veranderen en maken fossiele brandstoffen geleidelijk plaats voor duurzame elektriciteit uit zon, wind en warmte.

 ,,Probleem is dat het aanbod van groene stroom veel meer varieert”, vertelt Manon van Beek, CEO van TenneT, verantwoordelijk voor het Nederlandse en een groot deel van het Duitse hoogspanningsnet. ,,Er zijn immers perioden dat het weinig waait en de zon nauwelijks schijnt.”  Tegelijk verandert de vraag naar energie  enorm door de komst van al die miljoenen elektrische auto's, warmtepompen en zonnepanelen. ,,Hoe houd je het netwerk in balans?”  

Gigantische hoeveelheden

TenneT denkt dit op te lossen door miljoenen Nederlandse en Europese huishoudens stroom te laten leveren aan het elektriciteitsnet. Dankzij Equigy -een nieuw door TenneT zelf ontwikkeld platform op basis van blockchain technologie - wordt het terugleveren mogelijk. ,,In de accu's van elektrische auto’s alleen zijn al gigantische hoeveelheden stroom beschikbaar”, vertelt Van Beek. 

Zo telt Nederland nu al 200.000 stekkerauto's, waarin 2 gigawatt aan elektriciteit zit opgeslagen. Dat is evenveel als drie grote elektriciteitscentrales. ,,Die auto's staan een groot deel van de dag stil. Als de eigenaren een deel van de stroom afstaan blijft het net in balans.” Hetzelfde geldt voor stroom die in thuisbatterijen wordt opgeslagen of die door zonnepanelen en warmtepompen worden opgewekt.

Bedoeling is dat Equity komende week live gaat. Behalve TenneT doen de Zwitserse en de Italiaanse hoogspanningsnetbeheerder (Swissgrid en Terna) mee. ,,Komende jaren zullen er nog veel meer Europese netbeheerders aansluiten, zo zijn we in vergevorderde gesprekken met de Deense hoogspanningsnetbeheerder.”

Gratis kilometers rijden

Volgens René Kerkmeester, hoofd digitalisering bij TenneT, kunnen consumenten idealiter honderden euro’s per jaar gaan verdienen. Geld waarmee ze hun energienota verlagen. ,,Op die manier kun je met een elektrische auto 15.000 kilometer per jaar gratis rijden, hebben we becijferd.”
De consument doet overigens zelf geen rechtsstreeks zaken met TenneT. ,,Wij verzorgen enkel het onderliggende platform. Huishoudens leveren stroom via bijvoorbeeld hun energieleverancier”, vertelt René Kerkmeester, hoofd digitalisering. Ze krijgen dan een device thuis geïnstalleerd en een app op hun telefoon, waarbij ze aangeven hoeveel stroom ze willen leveren. ,,Mensen kunnen bijvoorbeeld aangeven dat ze de accu van hun auto altijd minimaal voor 70 procent opgeladen willen hebben.” De afgelopen tijd heeft TenneT pilots gedraaid met energiebedrijf Vandebron, maar ook met BMW en Nissan.

Bron: Algemeen Dagblad David Bremmer 24 april 2020

Deel dit artikel
Zonnepanelen Verzekerd Zonder Zorgen
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Zonnepanelen

Nieuwe salderingsregeling vanaf 2023 bekend

Maandag 06 april 2020 14:58

Op 30 maart 2020 heeft minister Wiebes de details van de nieuwe salderingsregeling via een Kamerbrief bekend gemaakt. Op dit moment valt nog 100% van de zonnestroom die je teruglevert...

Lees meer
AZ stadion zonnepanelen constructie oorzaak

Zonnepanelen | Hoe kon het mis gaan bij het AZ stadion?

Donderdag 22 augustus 2019 16:00

Er wordt veel gespeculeerd rondom het instorten van het dak van het AZ station. Dat de zonnepanelen installatie schuldig is, is duidelijk. Maar waar het precies vandaan komt blijft nog even onduidelij...

Lees meer
Wanneer haal je optimaal rendement uit uw zonnepanelen

Een zonnige toekomst voor zonnepanelen | Hoogste opbrengst juli ooit door toename zonuren

Maandag 05 augustus 2019 12:51

Een zonnige toekomst voor zonnepanelen | Hoogste opbrengst juli ooit door toename zonuren De toekomst ziet er zonnig uit Goed nieuws voor degene die in zonnepanelen wil investeren. Afgelope...

Lees meer
Rendement zonnepanelen sparen of beleggen in kaart gebracht

Rendement spaargeld, beleggen en zonnepanelen

Maandag 29 juli 2019 15:28

Nederlanders staan er om bekend om waar voor ons geld te willen krijgen. Oftewel als we ergens in investeren willen we het liefst zoveel mogelijk verdienen op de investering: Rendement ...

Lees meer