Rendement spaargeld, beleggen en zonnepanelen

Publicatie datum: Maandag 29 juli 2019 15:28:58

rendement vergelijken zonnepanelen spaarrekening beleggenNederlanders staan er om bekend om waar voor ons geld te willen krijgen. Oftewel als we ergens in investeren willen we het liefst zoveel mogelijk verdienen op de investering: Rendement

Nu de rente van het spaargeld naar een minimale rentepercentage is gezakt, zijn veel Nederlanders zich aan het orienteren op andere manieren voor een goed financieel rendement. Het rendement kan worden uitgedrukt in geld of als een percentage van het beginvermogen. Voor veel mensen is dit een doorslaggevende factor bij het maken van (financiële) beslissingen. Hoe verhoudt het rendement van zonnepanelen zich ten opzichte van spaargeld of beleggen? 

Rendement Zonnepanelen| Hoog rendement, laag risico

Wie wil er nu niet een hoog rendement en een laag risico? In de meeste gevallen neemt het rendement af naarmate het risico afneemt. Met zonnepanelen kan je een rendement behalen van 15% tot 20% met een minimaal risico. In goede beursjaren behaal je wellicht hetzelfde rendement, maar in slechte jaren kan er ook 20% van de inleg verdwijnen.

Onderstaand een overzicht van het rendement op lange termijn en het risico.

Gemiddeld rendement*

Risico op verlies van inleg

Zonnepanelen

12,1%

Klein

De zon schijnt elk jaar (ongeveer) evenveel.  Let wel goed op dat je een degelijk zonnepanelensysteem aankoopt bij een betrouwbare partij.

Beleggen

5,0%

Groot

Koersen van aandelen kunnen hard stijgen en dalen.

Obligaties

1,7%

Klein tot groot

Obligaties hebben een status van AAA tot C, waarbij de kans op kredietrisico van zeer klein naar extreem groot gaat. Risico bij obligatie is dat de rente of inleg niet terug betaald kan worden.

Sparen

0,6%

Heel klein

In Nederland hebben we het deposito garantie stelsel waarmee jouw banktegoeden tot € 100.000 zijn gegarandeerd.

*Gemiddeld rendement is berekend na inflatie (gemiddelde inflatie sinds 1900 is 2,9%). Bron: Global Investment Returns Yearbook 2016 (Credit Suisse)

Nog meer rendement behalen? Kijk naar je energiecontract

De Vastelastenbond biedt zonnepanelen van hoge kwaliteit waarmee je een mooi rendement kan maken. Hetgeen je opwekt, wordt gesaldeerd met jouw verbruik waardoor jouw energieverbruik een stuk lager wordt. Echter met de Switch Service kunnen we er ook voor zorgen dat jouw energietarieven fors lager worden (laagste prijsgarantie). Hierdoor stijgt het rendement naar boven de 20%. De besparing bij 12 zonnepanelen inclusief Switch Service is ca. € 1100 per jaar. Een systeem met 12 zonnepanelen kost ca. € 4300. Dit heb je dus binnen 4 jaar al terug verdiend.

Sparen versus beleggen in bitcoins

Op dit moment krijg je op jouw lopende rekening geen rente en op jouw spaarrekening slechts 0,05%. De zekerheid dat je je geld terug krijgt is groot. Dit is zelfs gegarandeerd tot € 100.000. Met beleggen in Bitcoins kan je een gigatisch rendement behalen, maar ook van de ene op de andere dag alles verliezen. Hoeveel risico je bereid bent om te nemen is geheel aan jou. 

Je kan geen rechten ontlenen aan genoemde rendement en berekeningen. Je bent altijd zelf verantwoordlijk om het risico en rendement te calculeren. 

Share thisShare this

Jim van den Oever reageerde op Woensdag 31 juli 2019 12:58:37

We hebben sinds 4 maanden panelen en deze werken perfect goedkoop top qualiteit en alle afspraken prima nagekomen qua rendement ook ok 30 stuks en nu na 4 maanden 4.3 mega watt op een inverstering van nog geen 10.000 euro.
Over rendement gesproken.