Rendement spaargeld, beleggen en zonnepanelen
Maandag 29 juli 2019 15:28:58

Nederlanders staan er om bekend om waar voor ons geld te willen krijgen. Oftewel als we ergens in investeren willen we het liefst zoveel mogelijk verdienen op de investering: Rendement

Nu de rente van het spaargeld naar een minimale rentepercentage is gezakt, zijn veel Nederlanders zich aan het orienteren op andere manieren voor een goed financieel rendement. Het rendement kan worden uitgedrukt in geld of als een percentage van het beginvermogen. Voor veel mensen is dit een doorslaggevende factor bij het maken van (financiële) beslissingen. Hoe verhoudt het rendement van zonnepanelen zich ten opzichte van spaargeld of beleggen? 

Rendement Zonnepanelen| Hoog rendement, laag risico

Wie wil er nu niet een hoog rendement en een laag risico? In de meeste gevallen neemt het rendement af naarmate het risico afneemt. Met zonnepanelen kan je een rendement behalen van 15% tot 20% met een minimaal risico. In goede beursjaren behaal je wellicht hetzelfde rendement, maar in slechte jaren kan er ook 20% van de inleg verdwijnen.

Onderstaand een overzicht van het rendement op lange termijn en het risico.

Gemiddeld rendement*

Risico op verlies van inleg

Zonnepanelen

12,1%

Klein

De zon schijnt elk jaar (ongeveer) evenveel.  Let wel goed op dat je een degelijk zonnepanelensysteem aankoopt bij een betrouwbare partij.

Beleggen

5,0%

Groot

Koersen van aandelen kunnen hard stijgen en dalen.

Obligaties

1,7%

Klein tot groot

Obligaties hebben een status van AAA tot C, waarbij de kans op kredietrisico van zeer klein naar extreem groot gaat. Risico bij obligatie is dat de rente of inleg niet terug betaald kan worden.

Sparen

0,6%

Heel klein

In Nederland hebben we het deposito garantie stelsel waarmee jouw banktegoeden tot € 100.000 zijn gegarandeerd.

*Gemiddeld rendement is berekend na inflatie (gemiddelde inflatie sinds 1900 is 2,9%). Bron: Global Investment Returns Yearbook 2016 (Credit Suisse)

Nog meer rendement behalen? Kijk naar je energiecontract

De Vastelastenbond biedt zonnepanelen van hoge kwaliteit waarmee je een mooi rendement kan maken. Hetgeen je opwekt, wordt gesaldeerd met jouw verbruik waardoor jouw energieverbruik een stuk lager wordt. Echter met de Switch Service kunnen we er ook voor zorgen dat jouw energietarieven fors lager worden (laagste prijsgarantie). Hierdoor stijgt het rendement naar boven de 20%. De besparing bij 12 zonnepanelen inclusief Switch Service is ca. € 1100 per jaar. Een systeem met 12 zonnepanelen kost ca. € 4300. Dit heb je dus binnen 4 jaar al terug verdiend.

Sparen versus beleggen in bitcoins

Op dit moment krijg je op jouw lopende rekening geen rente en op jouw spaarrekening slechts 0,05%. De zekerheid dat je je geld terug krijgt is groot. Dit is zelfs gegarandeerd tot € 100.000. Met beleggen in Bitcoins kan je een gigatisch rendement behalen, maar ook van de ene op de andere dag alles verliezen. Hoeveel risico je bereid bent om te nemen is geheel aan jou. 

Je kan geen rechten ontlenen aan genoemde rendement en berekeningen. Je bent altijd zelf verantwoordlijk om het risico en rendement te calculeren. 

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Patrick reageerde op Zondag 20 oktober 2019 13:22:20

Een uitstekende set van 12 zwarte zonnepanelen incl montage kan voor 3000 euro ex BTW. (Aangezien je de BTW doorgaans terug kunt vorderen ex BTW).
Als elektra 21 cent kost per kWh levert de set 714 euro per jaar op.
Je bent een dief van je eigen portemonnee als je een goed geschikt dak hebt.

rutger stolk reageerde op Woensdag 21 augustus 2019 09:19:21

Het gemak waarmee wordt gesteld, nog geen 10.000 euro. Weet u wel hoeveel 10.000 euro is? Hoeveel mensen dromen van zo een groot bedrag?
waar moet je dat vandaan halen als je geen spaargeld hebt en je hypotheek op het maximum zit?????

Jim van den Oever reageerde op Woensdag 31 juli 2019 12:58:37

We hebben sinds 4 maanden panelen en deze werken perfect goedkoop top qualiteit en alle afspraken prima nagekomen qua rendement ook ok 30 stuks en nu na 4 maanden 4.3 mega watt op een inverstering van nog geen 10.000 euro.
Over rendement gesproken.
Bekijk ook
Zonnepanelen collectieve veiling versus individueel aanschaffen
Collectieve veiling zonnepanelen gaat ten koste van kwaliteit. Er zijn tegenwoordig verschillende constructies om zonnepanelen op jouw dak te leggen. Zo kan je zonnepanelen huren, een duurzaamhe...
Het witwassen van grijze stroom is nog steeds orde van de dag
Het witwassen van grijze stroom is nog steeds orde van de dag. Het gebeurt nog steeds op grote schaal. Grijze stroom verkopen als groen. Een aantal leveranciers handelt door de toenemende vraag n...
KPN verliest in 3 maanden tijd 31.000 klanten
Er lijkt geen einde te komen aan de dalende omzet van KPN.  Ook dit jaar is het weer zover. In de eerste helft van 2019 werd 3,3 procent minder omgezet dan een jaar geleden. Dit komt omdat KPN...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam