Een zonnige toekomst voor zonnepanelen | Hoogste opbrengst juli ooit door toename zonuren
Maandag 05 augustus 2019 12:51:48
Wanneer haal je optimaal rendement uit uw zonnepanelen

Een zonnige toekomst voor zonnepanelen | Hoogste opbrengst juli ooit door toename zonuren

De toekomst ziet er zonnig uit

Goed nieuws voor degene die in zonnepanelen wil investeren. Afgelopen jaar was het de op een na zonnigste jaar was dat ooit in Nederland gemeten is, met 2.085 zonuren. En afgelopen juli was de opbrengst van zonne-energie 8% hoger dan in de gemiddelde juli maand van de afgelopen jaren. Het rendement zonnepanelen wordt elk jaar hoger. Zo blijkt uit cijfers van milieu centraal. 

Dit komt door de toenemende zonnestraling. Door de verbeterde luchtkwaliteit, heeft de zon steeds vaker vrij spel. Er is namelijk minder concentratie stikstofdioxide in onze lucht en er is minder vaak mist. Vergeleken met 1980 was de hoeveelheid zonnestraling die Nederland bereikt in 2012 met 25% toegenomen. De komende jaren wordt het zonniger.

Maar let op extreme hitte. De huidige klimaatverandering brengt ook uitdagingen met zich mee. Door de hitte kan het rendement zelfs afnemen. Bij een temperatuur van boven de 25 graden verliest een zonnepanelen rendement en brengt hij minder op.

Rendement voor zonnepanelen stijgt en stijgt

Het rendement op zonnepanelen schiet omhoog. Zonne-energie boekte in de periode 2 augustus 2018 tot en met 2 augustus 2019 een rendement van 52,4% (bron iex.nl Beleggingsonderzoek Trend Invest). Door innovaties in de zonnecellen en de omvormers wordt zonne-energie steeds aantrekkelijker. Daarnaast daalt kostprijs van elektriciteit die is opgewekt met zonne-energie voortdurend. Terwijl elektriciteit opgewekt met fossiele energie niet tot nauwelijks in prijs daalt. Kortom een solide investering. Het internationaal Energie Agentschap verwacht zelfs dat de markt voor zonne-energie over de periode 2017-2022 met 136% zal groeien.

Efficiëntie zonnepanelen verhogen

Wanneer u optimaal rendement uit uw zonnepanelen wil halen is het goed om stil te staan bij de installatie en een goed leg-plan. Denk goed na vóórdat u zonnepanelen gaat plaatsen. Het begint met de omvormer. De omvormer heeft namelijk ook last van de warmte. Plaats deze indien mogelijk in een koele ruimte. Dat betekent een hoger rendement en de omvormer gaat langer mee. In het dak geplaatste zonnepanelen worden warmer, dus is het beter om te kiezen voor panelen die de warmte goed ‘kwijt’ kunnen. Of kies voor PVT panelen, die in combinatie met uw watervoorziening gecombineerd kunnen worden. 

Via de Vastelastenbond kan u ook hoogwaardige panelen aanschaffen met een terugverdientijd van 4 jaar. Heeft u interesse? Neem dan contact met ons op. Dan kunnen we je er meer over vertellen. 

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Share thisShare this
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
ACM pakt eindelijk agressieve en misleidende werving energiecontracten op gepaste wijze aan
Het leek een gebed zonder einde, maar na diverse berichtgevingen en gesprekken met organisaties uit de energiebranche is het zover: De ACM gaat misleidende energieverkopers aanpakken. De Vastelastenbo...
Huisdierverzekering afsluiten slim of 'kat in de zak'?
In 2019 zijn ruim vierduizend nieuwe polissen voor huisdieren afgesloten. Relatief het vaakst voor een hond en in een op de vijf gevallen voor een kat. Dat betekent een stijging van ziekteko...
Rendement spaargeld, beleggen en zonnepanelen
Nederlanders staan er om bekend om waar voor ons geld te willen krijgen. Oftewel als we ergens in investeren willen we het liefst zoveel mogelijk verdienen op de investering: Rendement ...