Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Op jacht naar een lagere energierekening (overstappen van energieleverancier doe je zo)

Vrijdag 10 april 2020 14:12Margot Boesveld
Een goed moment om je energiecontract (opnieuw) te regelen en zo doe je dat.

Een goed moment om je energiecontract (opnieuw) te regelen en zo doe je dat.

Overstappen van energieleverancier
 • Weet je einddatum
 • Weet je verbruik (stroom en gas)
 • Stap over op een gunstig moment

Energie is de afgelopen jaren nog nooit zo goedkoop geweest. De huidige ontwikkelingen spelen daarin een belangrijke rol. De hele energiewereld draait namelijk om vraag en aanbod. De vraag zakt, terwijl de productie momenteel (tot mei) nog hoog ligt door conflicten. Bedrijven gebruiken momenteel minder energie. Het reisvervoer (vlieg -en bootverkeer) ligt plat. Kortom, een beter moment om je energiecontract (opnieuw) te regelen is er niet.

Leuk, deze informatie, maar hoe ga je op jacht naar een lagere energierekening? Zo is overstappen van energieleverancier een fluitje van een cent! 

Lagere energieprijzen hebben effect op je energierekening. Energieleveranciers kunnen het je knap lastig maken om een goede vergelijking te maken. Er zijn niet veel websites die je overzichtelijke prijsvergelijkingen aanbieden die echt kloppen. We geven je handige tips om het zelf te doen. Je kan ook kiezen voor Energie Vanzelf Geregeld. Dan doe wij het vóór je. 

"Zelfs als je een meerjarig contract hebt en bij overstap een opzegvergoeding moet betalen
ben je in veel gevallen nog voordeliger uit."

1. Weet de einddatum van je huidige energiecontract

Als je wil overstappen regel dit dan idealiter ca. 6 tot 8 weken voordat je huidige contract afloopt. Daarom is het belangrijk om de einddatum van je energiecontract te weten of te achterhalen via je persoonlijke pagina. Stap je eerder op wegens 'contractbreuk' dan kan de energieleverancier een opzegboete opleggen. Controleer dus altijd de voorwaarden van jouw huidige energiecontract voordat je aanmeldt bij een nieuwe energieleverancier. 
De hoogte van zo'n opzegvergoeding is afhankelijk van de resterende tijd en kan oplopen tot € 250,-. 

 • 1,5 jaar: € 50,-  stroom   +  € 50,- gas
 • 1,5 tot 2 jaar:  € 75,-  stroom  +  € 75,-  gas
 • 2 tot 2,5 jaar: € 100,-  stroom +  € 100,-  gas
 • 2,5 jaar of langer: € 125,-  stroom +  € 125,- gas

Soms kan het zelfs zo zijn dat een boete niet opweegt tegen het financiële voordeel dat je hebt als je overstap.  Sjoerd en Ingrid hebben 1,5 jaar geleden een energiecontract bij leverancier X geregeld voor een periode van 3 jaar. Ze betalen de volgende tarieven. Als ze nu bij de energieleverancier weg gaan krijgen ze een 'boete' van € 150,-. Ze verbruiken: 3500 kWh en 1850 m3 op jaar basis. Als we naar onderstaande prijzen kijken zijn ze met een overstap € 253,10 voordeliger uit. Zelfs met de boete van € 150,- zijn ze nog steeds € 103,10 goedkoper uit. En dan hebben we nog niet eens  de mogelijke welkomstkorting van de nieuwe leverancier meegerekend. 

Energieleverancier

Huidige leverancier

Nieuwe leverancier

Leveringstarief per kWh

 € 0,2230

 € 0,2062

Leveringstarief per m3

 € 0,7931

 € 0,6978

Vastrecht per product per maand (x 12)

 € 3,55

 € 2,80

2. Weet je stroom en gas verbruik

Weet je jaarverbruik van energie (verbruik stroom en gas over 12 maanden). Dit kun je op je jaarnota van jouw huidige energieleverancier vinden. Dit is belangrijke informatie bij overstappen van energieleverancier. 

 • Het verbruik van stroom wordt aangegeven met kWh
 • Het verbruik van gas wordt aangegeven met m3

Heb je al zonnepanelen? Dan is een lage gasprijs belangrijker voor je. Vergeet dit niet mee te nemen.

3. Blijf bij de feiten

Zo maak je een correcte vergelijking. Veel mensen vergelijken op basis van een maandbedrag. Maar dat is niet correct. Want als de ene leverancier met een ander verbruik rekent, ga je al nat.
Als je appels met appel wil vergelijken, moet je kijken naar: 

 • Leveringstarief per kWh
 • Leveringstarief per m3
 • Vastrecht per maand energieleverancier

Wanneer je je op de feiten richt en jouw verbruik x de tarieven doet, weet je het verschil tussen de energieleveranciers.

4. Check je overige wensen 

Voor de meerderheid is een lagere energieprijs of een mooie welkomstkorting doorslaggevend. Maar het kan ook zijn dat je specifieke wensen hebt. 

Groen of grijs? 

Wil je per se een groene leverancier? Kijk dan goed naar het stroometiket. Dan kun je precies zien waar je elektriciteit vandaan komt. 

Zonnepanelen ja/nee

Heb je zonnepanelen? Kijk dan naar de salderingsregeling van de leverancier. Dit is namelijk bij elke energieleverancier anders. Is dit niet belangrijk voor je omdat je evenveel opwekt als je verbruikt, dan is het slim om een zo laagmogelijke gasprijs te vinden. 

Welkomstkorting? 

Veel leveranciers geven een welkomstkorting. Hierdoor is het vaak het voordeligst om te kiezen voor een contract van 1 jaar (12 maanden) en elk jaar over te stappen naar een andere energieleverancier. Noteer daarom altijd goed je einddatum. Of regel het gewoon via dienst Energie Vanzelf Geregeld van de Vastelastenbond.

Noteer in jouw agenda wanneer je nieuwe contract afloopt. Je hebt namelijk vaste tarieven afgesproken. Wanneer je niets doet verval je -na afloop van deze termijn - in de variabele tarieven van de energiemaatschappij. Zit je 3 maanden in een variabel energiecontract dan heb je je eigen korting alweer terugbetaald. 

14 dagen wettelijke bedenktijd

Wilt je toch afzien van het contract, dan kan dat. Je hebt namelijk 14 dagen wettelijke bedenktijd. Dat betekent dat je zonder opgaaf van redenen de overeenkomst nog kan annuleren. Vanaf 13 juni 2014 is de regelgeving hiervoor nog eens aangescherpt.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

We kunnen niet zonder gasaansluitingen. Vooral oudere huizen worden dan niet meer warm.

Netbeheerders: Compleet van het gas af niet mogelijk.

Maandag 09 maart 2020 13:30

Netbeheerders zijn niet van plan om hun gasleidingen op te geven. Huizen van voor 1980 zijn te slecht geïsoleerd om met een warmtepomp op temperatuur te krijgen, daar is stadsverwarming of gas nodig....

Lees meer
De olieprijs keldert ruim 30%

Olieprijs keldert ruim 30% door conflict Saoedi-Arabië - Rusland

Maandag 09 maart 2020 09:56

Sinds de eerste Golfoorlog is de olieprijs niet meer zo hard gedaald. Hoe komt dit? Een conflict tussen Saoedi-Arabië en Rusland ligt hieraan ten grondslag. Op 6 maart weigerde Rusland een produ...

Lees meer
Vooral op het gebied van levering van stroom en gas en door de verhoogde heffingskorting van 527 euro zijn alle huishoudens goedkoper uit. (bron: CBS)

Energierekening 170 lager dan vorig jaar

Dinsdag 03 maart 2020 17:10

Op basis van de prijzen in januari komt de gemiddelde jaarlijkse energierekening voor huishoudens in 2020 uit op 1 574 euro. Dit is 170 euro minder dan in januari 2019, bij hetzelfde verbruik. Hiermee...

Lees meer

Datalek bij UnitedConsumers

Dinsdag 25 februari 2020 16:06

UnitedConsumers heeft vanochtend rond 10:00 foutieve e-mails naar klanten verstuurd, met daarin de e-mailadressen, postcodes, huisnummers en klantnummers van andere klanten. 2865 klanten hebben deze e...

Lees meer