Op jacht naar een lagere energierekening (overstappen van energieleverancier doe je zo)
Vrijdag 10 april 2020 14:12:33
Overstappen van energieleverancier
  • Weet je einddatum
  • Weet je verbruik (stroom en gas)
  • Stap over op een gunstig moment

Energie is de afgelopen jaren nog nooit zo goedkoop geweest. De huidige ontwikkelingen spelen daarin een belangrijke rol. De hele energiewereld draait namelijk om vraag en aanbod. De vraag zakt, terwijl de productie momenteel (tot mei) nog hoog ligt door conflicten. Bedrijven gebruiken momenteel minder energie. Het reisvervoer (vlieg -en bootverkeer) ligt plat. Kortom, een beter moment om je energiecontract (opnieuw) te regelen is er niet.

Leuk, deze informatie, maar hoe ga je op jacht naar een lagere energierekening? Zo is overstappen van energieleverancier een fluitje van een cent! 

Lagere energieprijzen hebben effect op je energierekening. Energieleveranciers kunnen het je knap lastig maken om een goede vergelijking te maken. Er zijn niet veel websites die je overzichtelijke prijsvergelijkingen aanbieden die echt kloppen. We geven je handige tips om het zelf te doen. Je kan ook kiezen voor Energie Vanzelf Geregeld. Dan doe wij het vóór je. 

"Zelfs als je een meerjarig contract hebt en bij overstap een opzegvergoeding moet betalen
ben je in veel gevallen nog voordeliger uit."

1. Weet de einddatum van je huidige energiecontract

Als je wil overstappen regel dit dan idealiter ca. 6 tot 8 weken voordat je huidige contract afloopt. Daarom is het belangrijk om de einddatum van je energiecontract te weten of te achterhalen via je persoonlijke pagina. Stap je eerder op wegens 'contractbreuk' dan kan de energieleverancier een opzegboete opleggen. Controleer dus altijd de voorwaarden van jouw huidige energiecontract voordat je aanmeldt bij een nieuwe energieleverancier. 
De hoogte van zo'n opzegvergoeding is afhankelijk van de resterende tijd en kan oplopen tot € 250,-. 

Soms kan het zelfs zo zijn dat een boete niet opweegt tegen het financiële voordeel dat je hebt als je overstap.  Sjoerd en Ingrid hebben 1,5 jaar geleden een energiecontract bij leverancier X geregeld voor een periode van 3 jaar. Ze betalen de volgende tarieven. Als ze nu bij de energieleverancier weg gaan krijgen ze een 'boete' van € 150,-. Ze verbruiken: 3500 kWh en 1850 m3 op jaar basis. Als we naar onderstaande prijzen kijken zijn ze met een overstap € 253,10 voordeliger uit. Zelfs met de boete van € 150,- zijn ze nog steeds € 103,10 goedkoper uit. En dan hebben we nog niet eens  de mogelijke welkomstkorting van de nieuwe leverancier meegerekend. 

Energieleverancier

Huidige leverancier

Nieuwe leverancier

Leveringstarief per kWh

 € 0,2230

 € 0,2062

Leveringstarief per m3

 € 0,7931

 € 0,6978

Vastrecht per product per maand (x 12)

 € 3,55

 € 2,80

2. Weet je stroom en gas verbruik

Weet je jaarverbruik van energie (verbruik stroom en gas over 12 maanden). Dit kun je op je jaarnota van jouw huidige energieleverancier vinden. Dit is belangrijke informatie bij overstappen van energieleverancier. 

Heb je al zonnepanelen? Dan is een lage gasprijs belangrijker voor je. Vergeet dit niet mee te nemen.

3. Blijf bij de feiten

Zo maak je een correcte vergelijking. Veel mensen vergelijken op basis van een maandbedrag. Maar dat is niet correct. Want als de ene leverancier met een ander verbruik rekent, ga je al nat.
Als je appels met appel wil vergelijken, moet je kijken naar: 

Wanneer je je op de feiten richt en jouw verbruik x de tarieven doet, weet je het verschil tussen de energieleveranciers.

4. Check je overige wensen 

Voor de meerderheid is een lagere energieprijs of een mooie welkomstkorting doorslaggevend. Maar het kan ook zijn dat je specifieke wensen hebt. 

Groen of grijs? 

Wil je per se een groene leverancier? Kijk dan goed naar het stroometiket. Dan kun je precies zien waar je elektriciteit vandaan komt. 

Zonnepanelen ja/nee

Heb je zonnepanelen? Kijk dan naar de salderingsregeling van de leverancier. Dit is namelijk bij elke energieleverancier anders. Is dit niet belangrijk voor je omdat je evenveel opwekt als je verbruikt, dan is het slim om een zo laagmogelijke gasprijs te vinden. 

Welkomstkorting? 

Veel leveranciers geven een welkomstkorting. Hierdoor is het vaak het voordeligst om te kiezen voor een contract van 1 jaar (12 maanden) en elk jaar over te stappen naar een andere energieleverancier. Noteer daarom altijd goed je einddatum. Of regel het gewoon via dienst Energie Vanzelf Geregeld van de Vastelastenbond.

Noteer in jouw agenda wanneer je nieuwe contract afloopt. Je hebt namelijk vaste tarieven afgesproken. Wanneer je niets doet verval je -na afloop van deze termijn - in de variabele tarieven van de energiemaatschappij. Zit je 3 maanden in een variabel energiecontract dan heb je je eigen korting alweer terugbetaald. 

14 dagen wettelijke bedenktijd

Wilt je toch afzien van het contract, dan kan dat. Je hebt namelijk 14 dagen wettelijke bedenktijd. Dat betekent dat je zonder opgaaf van redenen de overeenkomst nog kan annuleren. Vanaf 13 juni 2014 is de regelgeving hiervoor nog eens aangescherpt.

Mireille van der Heijden
Alleskunner en altijd enthousiast. Bemoeit zich met energie en verzekeringen en alles wat daar mee te maken heeft.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
Financiële zekerheid in onzekere tijden
Veranderingen in je persoonlijke situatie zorgen vaak voor veranderingen in jouw portemonnee. Het is dan altijd goed om jouw situatie opnieuw in kaart te brengen. De corona-uitbraak betekent...
Pas op: Nepfactuur Waternet
In deze tijden van crisis slaan criminelen ook jammer genoeg hun slag. Er zijn diverse spookfacturen in omloop. Zo kreeg een klant van de Vastelastenbond, wonende in Almelo een factuur van waterbedrij...
Corona en je reis- en annuleringsverzekering
In december 2019 werd het Coronavirus (COVID-19) voor het eerst vastgesteld in China. Het aantal besmettingsgevallen loopt wereldwijd op. Veel landen en gebieden hebben ingrijpende maatregelen getroff...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam