Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Olieprijs keldert ruim 30% door conflict Saoedi-Arabië - Rusland

Maandag 09 maart 2020 09:56Margot Boesveld
De olieprijs keldert ruim 30%

De olieprijs keldert ruim 30%

Sinds de eerste Golfoorlog is de olieprijs niet meer zo hard gedaald. Hoe komt dit? Een conflict tussen Saoedi-Arabië en Rusland ligt hieraan ten grondslag. Op 6 maart weigerde Rusland een productiestop. Als antwoord hierop heeft Saoedi-Arabië de olieproductie flink opgeschroefd. Met als gevolg dat de prijs keldert. Een vat olie kost momenteel iets meer dan 31 dollar (27 euro). Dit samenspel van vraag en aanbod is de laatste jaren vaker in opspraak. Maar een dergelijke daling is sinds 1991 niet meer voorgekomen. De prijs voor een Saoedisch vat ruwe olie wordt in april geschat op minimaal 6 dollar. Experts verwachten dat de olieprijs wellicht nog verder zal dalen.

Coronavirus, mislukte onderhandelingen en olieprijs

Vanwege de economische gevolgen van de wereldwijde uitbraak van het coronavirus is er momenteel minder vraag naar olie. Zondag 8 maart gingen de beurzen in het Midden-Oosten al flink onderuit door de mislukte onderhandelingen. Door de olieproductie te beperken hoopte OPEC de olieprijs te stabiliseren. Rusland wil echter niet minder olie produceren en ging daar niet mee akkoord. 

Uitleg OPEC landen

OPEC is een samenwerkingsverband van 14 landen waar olie geproduceerd wordt. Het is opgericht in 1960 en een initiatief van landen Iran en Venezuela. Andere landen die tot de OPEC behoren zijn: Saoedi Arabië, Irak, Koeweit, Qatar, Indonesië (sinds 2015) Libië, Verenigde Arabische Emiraten, Algerije, Nigeria, Ecuador, Gabon(sinds 2016) en Angola. De OPEC-landen zijn goed voor circa 40 procent van de wereldwijde productie. De landen maken onderling afspraken om de prijs van olie stabiel te houden. Als de prijs aan de lage kant is, worden er binnen de OPEC worden afspraken gemaakt voor een productieverlaging in de hoop om de prijzen te stutten. Rusland is geen lid van de OPEC, maar maakt de laatste jaren steeds vaker afspraken. Dit keer gingen ze echter niet mee met het voorstel. 

De olieprijs en daarmee de prijs aan de pomp (en de gasprijs) is een constant spel tussen vraag en aanbod. Stijgt de productie en blijft de vraag gelijk, dan daalt de prijs omdat er een overschot aan olie is. Neemt de vraag toe (bijvoorbeeld in de wintermaanden) en daalt de productie dan stijgt de prijs omdat er schaarste is. 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Vooral op het gebied van levering van stroom en gas en door de verhoogde heffingskorting van 527 euro zijn alle huishoudens goedkoper uit. (bron: CBS)

Energierekening 170 lager dan vorig jaar

Dinsdag 03 maart 2020 17:10

Op basis van de prijzen in januari komt de gemiddelde jaarlijkse energierekening voor huishoudens in 2020 uit op 1 574 euro. Dit is 170 euro minder dan in januari 2019, bij hetzelfde verbruik. Hiermee...

Lees meer

Datalek bij UnitedConsumers

Dinsdag 25 februari 2020 16:06

UnitedConsumers heeft vanochtend rond 10:00 foutieve e-mails naar klanten verstuurd, met daarin de e-mailadressen, postcodes, huisnummers en klantnummers van andere klanten. 2865 klanten hebben deze e...

Lees meer
Door de zachte winter gaat energierekening flink omlaag.

Zacht weer zorgt voor zachte jaarrekening energie

Vrijdag 10 januari 2020 10:24

Het echte koude winterweer blijft uit. Het is warm voor december. En ook voor januari worden er redelijk lage temperaturen verwacht. Dat is goed nieuws voor je energierekening. We verbruiken ongeveer ...

Lees meer
Is de Consumentenbond de weg kwijt?

Het oerwoud van de Consumentenbond | Energieaanbiedingen

Dinsdag 17 december 2019 10:07

Sinds de liberalisering van de energiemarkt springt de Consumentenbond in de bres om consumenten te helpen en beschermen. Het eerste middel in deze strijd was de energie prijsvergelijker. Deze helpt c...

Lees meer