Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Onderzoek: gasloos en energieneutraal wonen

Vrijdag 15 juni 2018 13:09Margot Boesveld
gasloos wonen

gasloos wonen

Het kabinet heeft besloten dat in 2050 huishoudens in Nederland geen gas meer mogen gebruiken. Ook wil men dat in 2021 er geen standaard CV-ketels meer worden geïnstalleerd, maar gebruik wordt gemaakt van alternatieven zoals een warmtepomp. Natuur – en milieuorganisaties steunen de plannen van de overheid. In de zomer wordt een nieuw Nederlands klimaatakkoord verwacht.

Nederlanders nog niet positief

Waar de overheid vol inzet op het verduurzamen van woningen zijn veel Nederlandse burgers niet positief over deze ontwikkelingen. 46% vindt het onverstandig om geheel van het gas afgesloten te worden. Ook is een groot deel niet van plan om op korte termijn te gaan investeren in een duurzaam alternatief. Slechts een klein deel staat open voor een persoonlijk duurzaamheidsadvies. Als dit geld kost is een nog kleinere groep geïnteresseerd. De voorstanders van gasloos wonen hebben dus nog een lange weg te gaan om Nederlanders te overtuigen van het nut van de energietransitie.

Veel onduidelijkheid

Daarnaast is er onder huizenbezitters nog veel onduidelijkheid over welke maatregelen genomen dienen te worden en toepasbaar zijn op hun woning. De groep die graag wil verduurzamen blijkt slecht geïnformeerd te zijn en vindt het lastig om aan de juiste en betrouwbare informatie te komen. Een onafhankelijk duurzaamheidsadvies zou daar een oplossing voor kunnen zijn. Hier ligt een belangrijke taak voor de overheid. Wel heeft de overheid de website gelanceerd met algemene informatie over energie besparen.

Naast een gebrek aan informatie spreken veel deskundigen elkaar ook tegen. Waar de een groot voorstander is van warmtepompen wijst de ander op de risico’s van deze keuze. Net als dat er flink wordt gediscussieerd over de opslag van stroom die duurder en moeilijker is dan die van gas.

Bedrijfsleven is er nog niet klaar voor

Een van de belangrijkste keuzes bij gasloos wonen is het aansluiten van een alternatief om het huis te verwarmen. De warmtepomp is voor veel voorstanders van de energietransitie een logische keuze. De bouwwereld geeft echter aan dat het op dit moment onvoldoende gespecialiseerd personeel heeft om de pompen goed aan te sluiten.

Daarnaast merken installateurs en producenten van cv-ketels op dat de vraag alleen maar toeneemt. Men denkt niet dat klanten al anticiperen op de energietransitie. Wel ziet men het aantal vragen stijgen over de cv-ketel. Klanten willen weten hoe lang ze nog kunnen doen met hun cv-ketel en of het slim is om nog een nieuwe aan te schaffen. Vragen die door de producenten moeilijk te beantwoorden zijn.

Het afschaffen van de cv-ketel in 2021 wordt door de bedrijven bestempeld als onrealistisch. Bij oudere woningen wordt bijna altijd nog gekozen voor een cv-ketel en ook veel nieuwbouwprojecten kiezen hier nog voor. Ketels zijn nu eenmaal goedkoper dan de alternatieve oplossing.

Verduurzamen kost veel geld

De investering die Nederlanders moeten doen is afhankelijk van een aantal factoren. Vereniging Eigen Huis publiceerde onlangs een onderzoek waarin het beschrijft welke investering nodig is voor een energieneutraal huis. Men bekijkt hierbij de 5 verschillende type woningen en de diverse verschillende energielabels.

Mensen met energielabel A of B zullen het laagst genoemde bedrag kwijt zijn en mensen met label F en G het hoogst genoemde bedrag. De bedragen zijn schatting op basis van standaardgegevens en kosten en subsidies die nu gelden.

Overzicht kosten per type woning

Appartement: 6.000 tot 15.000 euro
Tussenwoning: 10.000 tot 23.000 euro
Hoekwoning: 10.000 tot 25.000 euro
Twee-onder-een-kapwoning: 11.000 tot 29.000 euro
Vrijstaande woning: 11.000 tot 34.000 euro

Subsidie voor gasloos wonen

Dit zijn forse bedragen die de meeste woningeigenaren niet kunnen en willen uitgeven. Daarnaast is de terugverdientijd in veel gevallen 15 tot 20 jaar. Vandaar dat voor veel Nederlanders een ‘aanmoediging’ in de zin van een subsidie ook noodzakelijk is om in actie te komen.

De overheid heeft inmiddels een pot van 85 miljoen euro beschikbaar gesteld voor wijken die als eerste van het gas af gaan. Gemeente in heel Nederland proberen nu een deel te bemachtigen om in hun dorp of stad een gasvrije wijk te maken. Deze proeven dienen om te leren wat er allemaal komt kijken bij het gasvrij maken van huizen en wijken en welke kosten hiermee exact mee gemoeid zijn. De overheid verwacht dat een stijgende vraag naar duurzame oplossingen zal leiden tot lagere kosten en nog betere producten en oplossingen.

De energieneutrale woning

Door de keuzes van de overheid is het duidelijk dat alle woningen uiteindelijk energieneutraal gaan worden. De vraag is alleen nog hoe en wanneer. De Vastelastenbond heeft verschillende mogelijkheden op een rijtje gezet die zorgen voor een energieneutrale woning.

Isolatie

De belangrijkste eerste stap die genomen moet worden is het isoleren van het huis. Anders wordt er nog te veel energie verbruikt. In een goed geïsoleerd huis hoeft er minder verwarmd te worden. De terugverdientijd van isolatie is daarnaast een stuk korter dan van bijvoorbeeld een warmtepomp. Zonder goede isolatie zijn sommige andere maatregelen ook niet of slechts deels mogelijk. 

Stadsverwarming

Hierbij worden woningen verwarmd vanuit een centrale. De gehele wijk/stad maakt hier dan gebruik van en krijgt warm water heter dan 70 graden. Men gebruikt hiervoor bijvoorbeeld de restwarmte van de industrie. In Purmerend, Utrecht en Tilburg maken bewoners al gebruik van stadsverwarming.

Blokverwarming

Op kleinere schaal is er op buurtniveau sprake van een eigen warmtenet. Een grote warmtepomp in de buurt zorgt dan voor verwarming van alle woningen in dat blok. Het initiatief hiervoor komt vaak van buurtbewoners of woningcorporaties.

Warmtepomp

Een warmtepomp kan ook persoonlijk worden gebruikt. Deze kleinere variant zorgt ervoor dat een huishouden verwarmt kan worden en beschikt over warm water.

Zonnepanelen

Bij een energieneutraal huis hoort ook het zelf opwekken van stroom. Zonnepanelen zijn hiervoor de oplossing. De voor- en nadelen van zonnepanelen zocht de Vastelastenbond eerder al uit.

Een combinatie van genoemde maatregelen is nodig om uiteindelijk te komen tot een energieneutrale woning. Bij iedere woning is de oplossing anders. Isoleren is de basis, het verwarmen van het huis is afhankelijk van ruimte en mogelijkheden in de wijk/dorp/stad en het opwekken van energie maakt de transitie compleet.

TNO, het natuurwetenschappelijke onderzoeksbureau, verwacht dat 15 tot 30 procent in de toekomst aangesloten is op een warmtenet, zoals blok- of stadsverwarming en dat 50 tot 60 procent kiest voor een eigen warmtepomp.

Warmtepomp en cv-ketel

Doordat naar verwachting een groot deel van de Nederlanders gaat kiezen voor een warmtepomp is ook onderzoek gedaan naar de voordelen en nadelen van deze keuze.
De warmtepomp is momenteel beschikbaar in 3 varianten:
1. De volledige warmtepomp
2. De hybride warmtepomp
3. De ventilatiewarmtepomp

Alle drie maken in de basis gebruik van duurzame bronnen om het huis en water te verwarmen. Echter is alleen de volledige warmtepomp in staat om zonder gas dit het gehele jaar te doen. Bij de andere 2 varianten is nog wel een gasgestookte cv-ketel nodig.

De volledige warmtepomp past dus het beste bij gasloos wonen en met goede isolatie en zonnepanelen ook ideaal voor een energieneutrale woning.

Voordelen warmtepomp

1. De warmtepomp is milieuvriendelijker
2. Er is tot 2021 subsidie mogelijk voor een warmtepomp
3. Met een warmtepomp is het ook mogelijk om de woning te koelen
4. Geen aansluit/leveringskosten voor gas bij een volledige warmtepomp

Nadelen warmtepomp

1. Het aanschaffen van een warmtepomp is een forse investering.
2. De warmtepomp rendeert het beste bij een goed geisoleerde woning. Is dit niet het geval dan moet hiervoor eerst geïnvesteerd worden.
3. De warmtepomp verbruikt veel stroom
4. In sommige gemeentes is een vergunning nodig voor het plaatsen van een warmtepomp.
5. Een warmtepomp maakt een zoomend geluid en kan dus geluidshinder veroorzaken.

De verwachting is dat de warmtepomp de komende jaren verder verbeterd wordt om het voordeel voor de consument groter te maken.

Nog een lange weg te gaan 

Uit alles blijkt dat Nederland nog een lange weg te gaan heeft om gasloos en zelfs energieneutraal te gaan wonen. De laatste jaren zijn er stappen gezet, maar nog altijd wordt slechts 6,6% van de energie duurzaam opgewekt.

In het lerende traject dat de overheid nu aangaat zullen er nog vele hobbels genomen moeten worden om alle doelstellingen te behalen. Belangrijk bij het slagen van dit project is dat Nederlanders positiever worden over de energietransitie en de kosten behapbaar blijven per huishouden.

De Vastelastenbond blijft de ontwikkeling m.b.t. gasloos en energieneutraal wonen voor u in de gaten houden.


Voor dit onderzoek is gebruik gemaakt van informatie van de overheid, nu.nl, VEH, Kassa, Telegraaf, FD, Duurzaamnieuws.nl en de Volkskrant. U kunt geen rechten ontlenen aan dit onderzoek.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Tessie

Allemaal maar weer koken met behulp van gasflessen en weer van die grote boilers voor het warm water of boilers op flessengas. Toen wij trouwden 48 jaar geleden ging dat zo.bijna twee jaar daarna gingen we over op aardgas het heeft toen geld gekost want je fornuis moest omgebouwd worden, en nu moeten we weer betalen want we moeten van het gas af. Wij horen bij de EU waarom doen andere landen hier niet aan mee. Maar deze regering weet alleen maar hoe ze mensen het geld uit hun portemonnee moeten halen.

Donderdag 24 januari 2019 17:32

Marij

Ons energieverbruik moet anders want we maken de wereld kapot. Dit vraagt om toekomstvisie en innovatie. Sinds de Overheid hier zwaar op inzet, gebeurt er van alles en dat vind ik het goede van deze inzet. We komen niet zo snel in actie maar nu zie je dat het een onderwerp is waar veel over gedacht en gesproken wordt. Ik ben heel positief over deze ontwikkelingen en wat zij in de toekomst gaan bieden. Begin gewoon waar je beginnen kunt met energiebesparing en loop niet te ver vooruit. En voor wat betreft elektrisch stoken: ik woon op een stalen schip met dakisolatie van 10cm; wandisolatie 9 cm en vloerisolatie 3 cm (omdat ik niet meer ruimte heb). Ik stook elektrisch en als het heel koud is en voor de sfeer heb ik een houtkachel (die gaat er binnen nu en een jaar wel uit want ik kan dat niet meer maken midden in de stad). Ik betaal € 75 per maand aan energiekosten want ik heb geen gas (wel 3 flessen butagas per jaar voor douche en koken). Ik verbruik zo'n 5000kwh per jaar. Elektrisch stoken is niet duur en de nieuwe generatie elektrische kachels werken uitstekend. Soms denk ik dat portemonneewijs ik zelfs niet aan zonnepanelen moet beginnen omdat ik denk dat daar voor mij een lange terugverdientijd voor staat maar milieuwijs zou ik het gewoon moeten doen. Laten we aub ook positief blijven denken en met bepaalde zaken wachten of een tussenoplossing bedenken

Vrijdag 29 juni 2018 10:38

Wim

Ik denk ook dat we heel voorzichtig om moeten gaan met de warmtepomp. Teveel nadelen. Mooie electrische radiatoren bijv. En wie gaat het volledig isoleren van mijn huis financieren? Hier zijn nog geen regelingen voor. Mijn dubbel glas van 2002 moet ook alweer vervangen worden. Maar wie betaalt dat allemaal?
Ik wacht nog met alles. Maar welke regelingen komen er?

Maandag 25 juni 2018 11:49

Vastelastenbond

Beste Struijk A,

Bij gasloos wonen dient ook het koken op stroom te gebeuren. De warmtepomp zorgt voor warm water in de leidingen van de verwarming en de douche en kranen.

Jasper
Vastelastenbond

Maandag 18 juni 2018 15:16

René

Ik maak mij met name zorgen over de geluidsoverlast door warmtepompen. Heb hier zelf een negatieve ervaring mee. Toen in mijn nieuwbouwwoning twintig jaar geleden een warmte pomp werd geplaatst, veroorzaakte dit veel geluidsoverlast. Dit gold voor alle woningen in de straat. Pogingen dit op te lossen, zoals een dempende mat onder de pomp hadden weinig effect. Uiteindelijk zijn alle warmtepompen in de straat vervangen door cv-ketels.

Ik denk dat veel woningen in Nederland niet geschikt zijn voor warmtepompen vanwege de dunne muren die makkelijk meevibreren en waar geluid gemakkelijk doorheen gaat.

Maandag 18 juni 2018 15:01

Vastelastenbond

Beste N.benl,

Wij zijn in dit onderzoek uitgegaan van de belangrijkste oplossingen die door de overheid en experts genoemd worden. Eerder hebben wij al onderzocht welke andere mogelijkheden er ook zijn. Dat leest u hier (https://www.vastelastenbond.nl/blog/blog-het-oerwoud-van-de-alternatieven-door-afschaffing-gas-en-cv-ketel/) met ook een aantal interessante toevoegingen van onze leden in de reacties.

Jasper
Vastelastenbond

Maandag 18 juni 2018 15:00

Rudolf

Overheid help of wie dan ook !!!!!
Ik wil energieneutraal zijn. Ik heb net een ander huis gekocht en zie door de bomen de zonnepanelen en warmtepompen niet meer. Wie leidt me door dit oerwoud en steek een serieuze niet commerciële hand toe.
Subsidie ??? Kan ik vertrouwen op de overheid. Wie is eerlijk in zijn aanbiedingen?

Maandag 18 juni 2018 00:33

Paul de Bruijne

Een duidelijk en begrijpelijk verhaal over de overheid die zich, zoals gebruikelijk, met een extra bijdrage of verhoging via belastingen, een peperdure weg gaat zoeken naar een manier om een vooralsnog onmogelijk haalbare streefdatum van gasloze huizen in 2050 proberen te halen. Om weer een belerend vingertje te zwaaien ten faveure van zichzelf, terwijl de bevolking verder en verder achteruit gaat in besteedbaar inkomen.
Daarnaast een zeer prettig artikel met veel info over de (nog beperkte) mogelijkheden. Dank.

Zondag 17 juni 2018 20:21

Struijk A

Voorziet een warmtepomp ook in het bereiden van
de dagelijkse maaltijd.


Zondag 17 juni 2018 13:09

ie.hartog

Beste mensen,

In het onderzoek mis ik het meenemen van monumentale huurwoningen, ook de sociale.
Hoe gaan deze stichtingen toekomstgericht te werk?
Bekend is dat zij niet ruim in de financiële middelen zitten.
Gaat men dan de huur drastisch verhogen om aankomende kosten te kunnen dekken.
Dan is er geen sprake meer van sociale woningbouw.

Zondag 17 juni 2018 12:03

Lammert

In 2050 moeten we geheel gasloos wonen, dan is ondergetekende 88 jaar oud en zal naar alle waarschijnlijkheid ook niet meer zelfstandig wonen. Dus hierover maak ik me totaal niet druk. Vanaf 2021 mogen er geen nieuwe cv ketels meer verkocht worden, mijn huidige ketel is 15 jaar oud, dus nog 5 jaar te gaan voor hij op is. Maak ik me ook niet druk over, wie weet wat er over 5 jaar mogelijk is. De warmte pomp heeft nog een heel ontwikkelingstraject te gaan, en misschien wordt het wel nooit wat. En wat let me om in 2020 een CV ketel aan te schaffen en deze te installeren in bijv. 2023, kan branden tot in 2043. En denk nu niet wat een energiebarbaar, want elektrisch gezien zit ik al bijna 0 op de meter, heb ik een zonneboiler en een pelletkachel. Jaarverbruik gas rond de 600 m3. Ik zou ook nog een pelletketel kunnen overwegen, de kosten daarvan komen niet in de buurt van een warmtepomp.

Zaterdag 16 juni 2018 20:26

john

en op wie worden de belastinginkomsten uit deze hoek verhaald?? Veel mensen zullen deze bedragen niet kunnen ophoesten. Wie zorgt er dan voor deze mensen?? zodat zij niet zonder stroom etc komen te zitten.
Alternatieve energie d.m.v. molens in zee wat voor trillingen veroorzaakt dit en gaat ten kostte van zeeleven?? Waarom niet bv Tussen Marken en Volendam?? Of langs deze dijken?? Oppompen van water d.m.v. van molens en het hoge verschil gebruiken om energie op te wekken?? Eb en Vloed?? Hoe zit het met de uitstoot van vliegtuigen CO2 1 start is goed voor 10 auto's op jaarbasis?? enz enz enz

Zaterdag 16 juni 2018 20:18

Dick

Sinds enige jaren verblijf ik met echtgenote
's winters in Spanje. In mijn hele omgeving is nu de aanleg van een compleet aardgas net aan de gang. Inmiddels is het appartementengebouw met 112 wooneenheden waar wij verblijven aangesloten op het aardgas net.
Zijn we in Nederland nou gekke Henkie of sporen de Spanjaarden niet?
Wie het weet maag het zeggen!

Zaterdag 16 juni 2018 16:06

Piet

M.b.t. De warmtepomp wil ik opmerken dat de de pomp een koelgasvulling bevat die zeer schadelijk is, omdat die sterk zorgt voor de opwarming van de aarde, waar we juist tegen strijden. De productie is slecht , maar ook lekverliezen ontstaan en verlies bij vervanging. Tevens maak ik mij zorgen over het aanzicht: we zijn net van al die dakantennes af!

Zaterdag 16 juni 2018 14:44

Wim

Aardig artikel. Zelf heb ik mijn huis aangepast. Waren al gas loos door stadsverwarming (warmte van steenkolencentrale, hoe grijs is groen?) maar ook die is afgesloten. Verwarming middels infrarood panelen. Warm water middels een boiler. Werkt allemaal perfect. Zonnepanelen op het huis en energiekosten zijn nog nooit zo laag geweest. Energiecontract afgesloten met volledig Nederlandse wind. Ik heb de energietransitie al gemaakt. Wie volgt?

Zaterdag 16 juni 2018 13:59

G.W.Kobes

Ik ben 87 jaar Ik heb een groot huis. Ik woon alleen. Omdat ik geen huurwoning sociaal of particulier kan krijgen kan ik niet verhuizen. Ik heb juist vorig jaar 2 CV-ketels vernieuwd. Als ik dit alles financieel moet verwerken dan ben ik failliet. Wanneer breekt het goede verstand door bij onze overheid ????

Zaterdag 16 juni 2018 12:48

Ter waarbeek

Ik heb diverse deskundige leveranciers over de vloer gehad na bestelling warmtepomp hybride ketel en zonnepanelen bleek achteraf dat de warmtepomp niet zal voldoen en slechts besparing had van ca 300 euro omdat ik geen vloerverwarming heb hetgeen bekend was en de woning voldoende was geïsoleerd. Nu allen zonnepanelen gekocht en een HR ++ ketel laten installeren. Mijn conclusie is dat er een nonsens worden verkondicht

Zaterdag 16 juni 2018 11:41

Ernst van Rijssel

Altijd beginnen dus met energiebesparen.
Als de overheid dit nu eens stimuleert door vermindering van de belasting op energie als er minder verbruikt wordt dan voorgaande jaren en extra belasting als het verbruik omhoog gaat? Financiele stimulans is het beste middel om te besparen.

Zaterdag 16 juni 2018 11:00

henry

Belachelijk dat wij gasloos moeten worden. Dit zal geen of zeer weinig effect hebben. In Duitsland en Frankrijk krijgen mensen juist subsidie om op gas over te schakelen. Een warmte pomp werkt redelijk, maar als het echt koud word, moet er wel bijgestookt worden. Eeen kennis heeft 30.000 euro uitgegeven aan warmtepomp en moest vorige winter de gas openhaard flink opstoken om het huis temperatuur te krijgen zodat de zaak niet bevroor! Bij mij dus nog geen gas afsluiten!!

Zaterdag 16 juni 2018 10:16

Robin Hood

De hele opzet lijkt niets minder om de mensen heel veel geld uit de zak te kloppen alsof er geen technieken zouden bestaan waarmee op goedkope wijze energie vrijgemaakt kan worden gemaakt. Die technieken zijn er al vele decennia maar die technieken worden geheim gehouden. Vele uitvinders die aantoonbaar methoden hebben gevonden om energie te produceren worden bedreigd of zijn vermoord. Zoek op internet Thorium LFTR of Free Energy Systemen op internet en U zult een lange lijst vinden van overtuigende links. Mensen wereldwijd worden al decennia lang bedrogen en bestolen .... dit moet stoppen.

Zaterdag 16 juni 2018 09:26

N.Benl

Goed, dat dit onderzoek is gepubliceerd. Wat me opvalt is dat ook in deze publicatie alleen de warmtepomp als alternatief wordt genoemd. Daarmee versmallen we direct weer onze horizon. Infrarood verwarming bijvoorbeeld heeft voordelen, zoals: onderhoudsvrij, stil, decentraal per ruimte regelbaar, stralingswarmte (gezondheid) enz.
De aanschafkosten zijn te overzien. En er komen geen aanpassingen bij; denk aan vloerverwarming, zoals bij de warmtepomp boven alle kostenp ook geadviseerd wordt (lage temperatuur systeem).
Er zijn in het buitenland ook fabrikanten die zeer innovatieve elektrische radiatoren aanbieden, waarbij een warmteabsorber wordt verwarmd die vervolgens de warmte af geeft, zoals bij een tegelkachel.
Dus, wat mij betreft: Maak de info breder, zodat burgers meer perspectief zien!

Zaterdag 16 juni 2018 09:08

Rien

Wat te denken van een 30jaren huis met enkelsteens muren? Dat kost toch goud voor het isoleren alleen al?
Plan is ondoordacht en alles moet veel beter worden uitgewerkt.

Zaterdag 16 juni 2018 09:01

John F

Naast alle genoemde nadelen is in dit verslag ook niet meegenomen hoe de netbeheerders dit moeten gaan oplossen. Elektriciteitskabels die nu in grond liggen zijn niet berekend op de grotere afname van stroom. Transformatorhuisjes en kabels dienen verzwaard te worden, wat een enorme hoeveelheid werk gaat kosten en ook investeringskosten die consument zal moeten dragen. Nu al wordt energie volgend jaar 10% duurder. Het dichtdraaien van gaskraan gaat consument ontzettend veel geld kosten.

Zaterdag 16 juni 2018 08:48

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

energieprijzen stijgen juli 2018

Juli 2018: energietarieven stijgen met 10 procent

Woensdag 13 juni 2018 08:57

De energietarieven gaan per 1 juli fors stijgen. Iedere Nederlander met een variabel contract gaat direct meer betalen. De Vastelastenbond ging op onderzoek uit en legde contact met diverse e...

Lees meer
bouwwereld in de problemen door gasbesluit

Gasbesluit brengt bouwwereld in problemen

Donderdag 24 mei 2018 16:23

Vanaf 1 juli mogen er geen nieuwbouw woningen meer gebouwd worden die aangesloten zijn op gas. Dit tot ergernis van projectontwikkelaars, bouwbedrijven en woningcorporaties. Eerder had de over...

Lees meer
boete gas afsluiten onterecht

Afsluitboete gasvrij wonen onterecht

Woensdag 23 mei 2018 12:19

Er mogen geen hoge kosten in rekening worden gebracht als Nederlanders hun gasaansluiting willen laten afsluiten. De overheid is voorstander van het in de toekomst afsluiten van gas in alle wonin...

Lees meer
transport kosten gas stijgen

Transportkosten gas gaan stijgen

Dinsdag 22 mei 2018 11:33

Gasunie Transport Services (GTS) zal volgend jaar haar tarieven met 2 procent verhogen. Het bedrijf heeft hiervoor toestemming gekregen van de ACM. GTS verzorgt het transport voor gasleveranciers. De ...

Lees meer