Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Jouw vaste lasten onder één dak 

Besteed je energierekening en verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste prijs en dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

Alle gemeentelijke belastingen en heffingen in 2020 omhoog

Woensdag 29 januari 2020 13:32Margot Boesveld
Zowel de WOZ-waarde als de belastingtarieven stijgen dit jaar.

Zowel de WOZ-waarde als de belastingtarieven stijgen dit jaar.

In totaal verwachten gemeentes dit jaar 6,3 procent meer geld aan gemeentelijke heffingen te ontvangen dan vorig jaar, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekend op basis van onderzoek naar de gemeentelijke begrotingen van 2020. De gemiddelde stijging per gemeentelijke belasting samengevat: 

  • De OZB (onroerendezaakbelasting) stijgt voor huiseigenaren gemiddeld 4,3 procent
  • Afvalstoffenheffing stijgt gemiddeld 8,3 procent
  • Rioolheffing stijgt gemiddeld met 2,1 procent
  • Inkomsten uit parkeerheffingen stijgen met 10%
  • Toeristenbelasting stijgt gemiddeld 40 procent (3/4 Amsterdam)

Parkeerkosten, afvalstofheffing en onroerendezaakbelasting

De stijging van de parkeerinkomsten komt vooral voor rekening van grote steden als Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, waar de parkeertarieven dit jaar zijn verhoogd. Het geld dat gemeenten binnenhalen is in totaal ongeveer 89 miljoen euro. De toename van de parkeerheffingen is voor een groot deel toe te schrijven aan de Amsterdam, waar het parkeergeld naar verwachting met 39 miljoen euro stijgt. De opbrengst van de ozb (onroerendezaakbelasting) in 2020 wordt begroot op 4 302 miljoen. Dat is een stijging van 4,7 procent. Dit is de grootste stijging in zeven jaar. De verandering van de opbrengst ozb wordt bepaald door de ontwikkeling van de waarde van het onroerend goed (WOZ-waarde), van het aantal panden, en door de tariefontwikkeling. De tarieven worden door de gemeenteraad vastgesteld. Uit rioolheffingen ontvangen gemeenten dit jaar 1,7 miljard euro. Dit is 2,1 procent meer dan in 2019, een toename die overeenstemt met de gemiddelde jaarlijkse stijging van 1,9 procent over de afgelopen vijf jaar.

Inwoners melkkoe van de gemeente

Hogere WOZ-waarde en hogere belastingtarieven

Er wordt voor komend jaar ook een stijging van de WOZ-waarde van 8% verwacht. Dat betekent dat in veel steden de WOZ-waarde een recordhoogte bereikt. De gemeente taxeert de WOZ-waarde van de woningen in de gemeente. De verhoging van de WOZ-waarde werkt ook door in de woonlasten. Ook de OZB tarieven worden door de gemeenteraad vastgesteld en verschillen per gemeente. Deze tarieven stijgen ook. Een dubbele stijging die voor de rekening van inwoners komt. Dit is de sterkte stijging sinds 13 jaar. 

Meer over Waardering Onroerende Zaken

Gemiddelde WOZ-waarde per gemeente in kaart

Bezwaar maken ja of nee? 

Wanneer is een WOZ-waarde nadelig

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

J.J.Straatmans

Wat zou Nederland toch een arm land zijn zonder deze belastingen.

Zaterdag 01 februari 2020 16:47

Plaats een reactie

Lees meer over Belastingen

OZB belasting stijgt aanzienlijk door stijging WOZ-waarde

'Met een hoge WOZ-waarde en OZB de gemeentekas spekken'

Vrijdag 06 december 2019 15:04

De OZB belasting gaat in veel gemeenten in 2020 omhoog. De inkomsten uit de OZB is voor veel gemeenten de grootste inkomstenbron. De berichten over de stijging van de gemeentelijke woonla...

Lees meer
Wat ga je in 2020 betalen voor je waterverbruik en waterschapsbelasting?

Waterschapsbelasting en waterprijzen 2020 omhoog

Maandag 11 november 2019 20:32

Wat ga je in 2020 betalen voor water? Een lastenverhoging voor water is in 2020 helaas onvermijdelijk. Dat komt omdat de waterbedrijven voor een grote opgave staan. Volgend jaar zal een gemidd...

Lees meer
Waar betaal je waterschapsbelasting voor.

Waterbelasting | Hoe zit het in elkaar?

Woensdag 16 oktober 2019 15:47

De belastingen slaan je nog nét niet om de oren. Maar in feite betaal je over alles wat je gebruikt belasting. Soms zelfs dubbel. Zo ook voor water. Je betaalt belasting over jouw drinkwater op ...

Lees meer
Controleer 2x per jaar je toeslagen

Doe de toeslagencheck en bekijk wat u kunt ontvangen

Donderdag 11 april 2019 11:28

U kunt 4 toeslagen ontvangen vanuit de belastingdienst. Veel Nederlanders hebben recht op een of meerder toeslagen. U moet dit wel zelf aanvragen. Het gaat om de volgende toeslagen: Kinderopvang...

Lees meer