Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Jouw vaste lasten onder één dak 

Besteed je energierekening en verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste prijs en dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

Stijging onroerendezaakbelasting 2021 of niet? | Gemeenten en huiseigenaar in 2021 in de knel

Dinsdag 15 september 2020 08:33Margot Boesveld
huishoudens flink in de financiële stress komen in 2021

huishoudens flink in de financiële stress komen in 2021

Zowel gemeenten als huishoudens krijgen het komend jaar zwaar. Gemeenten hebben de afgelopen jaren miljoenen moeten bezuinigen en voorzieningen als de bibliotheek, het zwembad en buurtcentra staan erg onder druk. Daar kwam de corona-crisis nog bij. En nu is het niet meer te overzien. Daarnaast is de verwachting dat huishoudens ook flink in de financiële stress komen in 2021. Dan pas worden de gevolgen van de corona-crisis in combinatie met een lastenstijging pas echt voelbaar. Waar komt dit door? 

De gemeente heeft steeds meer taken gekregen, maar de financiële middelen zijn er vaak niet.  onlang luiden 175 burgemeesters de noodklok. Zo blijkt uit het bericht van het AD.nl.  De 350 gemeenten dreigen dit jaar een miljard euro de min in te gaan. Amsterdam heeft aangegeven een begrotingstekort te hebben van 200 miljoen en geeft aan volgend jaar 36 miljoen euro extra op te halen bij hoofdstedelijke huizenbezitters. Dat is een stijging van 20 procent. Breda moet 25 miljoen euro wegpoetsen en in Zeist gaat het om tien miljoen euro. Gevolg. Je ziet dat er al gemeenten zijn die bijvoorbeeld de prijs van woningbouwvergunningen omhoog gooien, maar de meeste gemeenten moeten een fors hogere onroerendezaakbelasting heffen, vrijwel de enige knop waaraan gemeenten kunnen draaien. Lees ook het artikel: Gemeentelijke  belastingen omhoog door corona-crisis van BNR.

WOZ-waarde als verdeelsleutel voor gemeentelijke belastingen

Onder andere de onroerende zaakbelasting (ozb) wordt berekend aan de hand van de waarde van woningen (WOZ-waarde). Zo betalen eigenaren van duurdere huizen ook meer belasting. De ozb wordt onafhankelijk van de WOZ-ontwikkeling bepaald. Maar de gemeente wil de inwoners niet onder druk zetten en houdt er wel rekening mee.  Gemeenten proberen dit in goede banen te leiden.

Bij een stijging van de WOZ-waarde volgt meestal een daling van het ozb-tarief waardoor lokale belastingen alleen met de inflatie of hoogstens gematigd stijgen. Dit jaar lijken lokale belastingverhogingenhet onvermijdelijk. En in 2021 wordt het nog eens extra zuur omdat de WOZ-waarde, dat de basis voor veel belastingen is, wordt gebaseerd op een een waardepeildatum van een jaar eerder. Toen was er nog geen sprake van de corona-crisis. Dus dat betekent dat huizenbezitters fors meer kwijt zijn. 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Belastingen

belasting verhoging onvermijdelijk door coronavirus

Belastingverhoging door coronacris lijkt onvermijdelijk

Dinsdag 12 mei 2020 09:42

Dat de corona-crisis een enorme impact op de maatschappij heeft is niet te voorkomen. Economen speculeren over de (economische) gevolgen. Het heffen van hogere belasting lijkt onvermijdelijk vo...

Lees meer
Belastingtarieven waterschappen schiet omhoog

Sterkste stijging waterschapsbelasting sinds 10 jaar

Vrijdag 14 februari 2020 11:27

De waterbedrijven halen komend jaar 3 miljard euro aan waterschapsheffingen binnen. Dat is een stijging van 4,6% ten opzicht van 2019. Hiermee wordt de eerdere voorspelling van 3,6% teniet gedaan. Sin...

Lees meer
Zowel de WOZ-waarde als de belastingtarieven stijgen dit jaar.

Alle gemeentelijke belastingen en heffingen in 2020 omhoog

Woensdag 29 januari 2020 13:32

In totaal verwachten gemeentes dit jaar 6,3 procent meer geld aan gemeentelijke heffingen te ontvangen dan vorig jaar, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekend op basis van ...

Lees meer
OZB belasting stijgt aanzienlijk door stijging WOZ-waarde

'Met een hoge WOZ-waarde en OZB de gemeentekas spekken'

Vrijdag 06 december 2019 15:04

De OZB belasting gaat in veel gemeenten in 2020 omhoog. De inkomsten uit de OZB is voor veel gemeenten de grootste inkomstenbron. De berichten over de stijging van de gemeentelijke woonla...

Lees meer