Stijging onroerendezaakbelasting 2021 onvermijdelijk | Gemeenten en huiseigenaar in 2021 in de knel
Dinsdag 15 september 2020 08:33:09

Een stijging van de onroerendezaakbelasting 2021 is onvermijdelijk. Zo blijkt uit verschillende signalen. Zowel gemeenten als huishoudens krijgen het komend jaar zwaar. Gemeenten hebben de afgelopen jaren miljoenen moeten bezuinigen en voorzieningen als de bibliotheek, het zwembad en buurtcentra staan erg onder druk. Daar kwam de corona-crisis nog bij. En nu is het niet meer te overzien. Daarnaast is de verwachting dat huishoudens ook flink in de financiële stress komen in 2021. Dan pas worden de gevolgen van de corona-crisis in combinatie met een lastenstijging pas echt voelbaar. Waar komt dit door? 

De gemeente heeft steeds meer taken gekregen, maar de financiële middelen zijn er vaak niet.  Nu luiden 175 burgemeesters de noodklok. Zo blijkt uit het bericht van het AD.nl.  De 350 gemeenten dreigen dit jaar een miljard euro de min in te gaan. Amsterdam heeft aangegeven een begrotingstekort te hebben van 200 miljoen en geeft aan volgend jaar 36 miljoen euro extra op te halen bij hoofdstedelijke huizenbezitters. Dat is een stijging van 20 procent. Breda moet 25 miljoen euro wegpoetsen en in Zeist gaat het om tien miljoen euro. Gevolg. Je ziet dat er al gemeenten zijn die bijvoorbeeld de prijs van woningbouwvergunningen omhoog gooien, maar de meeste gemeenten moeten een fors hogere onroerendezaakbelasting heffen, vrijwel de enige knop waaraan gemeenten kunnen draaien.

WOZ-waarde als verdeelsleutel voor gemeentelijke belastingen

Onder andere de onroerende zaakbelasting (ozb) wordt berekend aan de hand van de waarde van woningen (WOZ-waarde). Zo betalen eigenaren van duurdere huizen ook meer belasting. De ozb wordt onafhankelijk van de WOZ-ontwikkeling bepaald. Maar de gemeente wil de inwoners niet onder druk zetten en houdt er wel rekening mee.  Gemeenten proberen dit in goede banen te leiden.

Bij een stijging van de WOZ-waarde volgt meestal een daling van het ozb-tarief waardoor lokale belastingen alleen met de inflatie of hoogstens gematigd stijgen. Dit jaar lijken lokale belastingverhogingenhet onvermijdelijk. En in 2021 wordt het nog eens extra zuur omdat de WOZ-waarde, dat de basis voor veel belastingen is, wordt gebaseerd op een een waardepeildatum van een jaar eerder. Toen was er nog geen sprake van de corona-crisis. Dus dat betekent dat huizenbezitters fors meer kwijt zijn. 

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
Zonnepanelen via Vereniging Eigen Huis nét wat duurder
We krijgen wel eens de vraag waarom onze zonnepanelen duurder zijn dan de panelen van Vereniging Eigen Huis. Dat is niet het geval, maar behoeft wat uitleg. Onze panelen zijn duurder, maar wekken een...
Achtergrond: Huizenmarkt, WOZ-waarde en woningtekort in een notendop
Het zijn gekke tijden op de huizenmarkt. Afgelopen weken kwamen er veel berichten in het nieuws over de WOZ-waarde, huizenprijzen en het aanhoudende woningtekort. De Rabobank verwacht de komende tw...
WOZ-waarde 2020 breekt record en stijgt 8,9%
Al eerder voorspelden we een stijging van 6 to 8 procent voor 2021. En ondanks dat het alweer bijna zover is, zijn de definitieve cijfers van 2020 nu (pas) bekend. De WOZ-waarde brak in 2020 all...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam