Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

PERSBERICHT: Beste oplossing energiecrisis zo snel mogelijk overstappen naar eenjarig energiecontract

Donderdag 24 februari 2022 11:51Frank van de Ven
De energiemarkt is volop in beweging en de tarieven gaan door het dak. De crisis in de Oekraïne zet de situatie nog meer op scherp.

De energiemarkt is volop in beweging en de tarieven gaan door het dak. De crisis in de Oekraïne zet de situatie nog meer op scherp.

Het grensconflict tussen Oekraïne en Rusland escaleert en dat heeft gigantische gevolgen voor Nederlandse huishoudens. Wanneer de Europese Unie sancties aan Rusland oplegt, brengt dat de gaslevering in heel Europa in gevaar. Rusland is verantwoordelijk voor 35 procent van de gastoevoer. Consumentenorganisatie de Vastelastenbond adviseert consumenten met een variabel energietarief om direct een eenjarig energiecontract af te sluiten om verdere prijsstijgingen te voorkomen.


Prijsstijging van 86 procent


De energiemarkt verkeert al enige tijd in een crisis. Het afgelopen jaar stegen de prijzen al met 86 procent. Het grensconflict tussen Oekraïne en Rusland verergert de situatie op de energiemarkt. De sterke afhankelijkheid van gas uit Rusland kan in verdere prijsstijgingen resulteren nu de Europese Unie met sancties dreigt. Duitsland heeft de goedkeuring van de nieuwe Nord Stream lijn opgeschort, zodat de tarieven mogelijk nog verder stijgen.


Gaskraan dichtdraaien


De Vastelastenbond voorziet in de nabije toekomst forse tariefverhogingen. Dat is dan ook de reden dat de Vastelastenbond haar klanten de afgelopen weken al heeft overgezet naar een vast energiecontract. Iets dat voor kort niet gebruikelijk was binnen de consumentenorganisatie. “In eerste instantie was de verwachting dat de energietarieven in maart en april zouden dalen, maar daar lijkt voorlopig geen sprake van te zijn. Het is daarom verstandig om nu een jaarcontract af te sluiten. De tarieven zijn nu fors maar wat nu als duur gezien wordt, kan over een maand een gunstig tarief zijn. Als Rusland de gaskraan dichtdraait, en die kans is heel groot, heeft dat een enorme impact op de geldende tarieven”, aldus directeur Dirk-Jan Wolfert.


Niet meer tijdelijk variabel


De consumentenorganisatie raadde klanten met een aflopend of beëindigd energiecontract tot voor kort aan om tijdelijk variabel te blijven. Wanneer de markt aantrok, volgde de overstap naar een gunstig actiecontract. Dit advies was bedoeld als overbruggingsperiode omdat de verwachting was dat de energiecrisis zou afnemen in maart. Dat ziet Wolfert niet gebeuren: “Dit scenario lijkt niet meer van toepassing.”


Niet rooskleurig


Wolfert adviseert consumenten om zo snel mogelijk over te stappen van een variabel naar een vast contract. “Door nu over te stappen, is de consument in de meeste gevallen voordeliger uit. De verwachte tariefstijgingen zien er nu niet bepaald rooskleurig uit en ik verwacht weinig verandering op dit vlak in de nabije toekomst.” Het is bij een mogelijke overstap belangrijk om de financiële gezondheid van energieleveranciers te controleren. Het afgelopen half jaar vielen zes energiebedrijven om.


Solvabiliteit


De consumentenorganisatie deed vorig jaar onderzoek naar de financiële gezondheid van energieleveranciers. In dat solvabiliteitsonderzoek werden negentien energieleveranciers onderzocht. Van de tien bedrijven die er financieel niet rooskleurig voor stonden, viel meer dan de helft om. Bij de overstap naar een energiecontract neemt de Vastelastenbond de solvabiliteit van leveranciers standaard mee. Wolfert: “Als consumentenorganisatie is het onze taak om burgers te beschermen. Veel huishoudens hebben het zwaar nu de energietarieven zo extreem hoog zijn. Juist in deze tijd verlangen consumenten naar duidelijkheid. Door onze klanten nu over te zetten naar een contract met vastgestelde tarieven willen we erger voorkomen.”


Energiebelasting


De sterk gestegen energietarieven hebben veel impact op huishoudens. Met de energieprijzen van januari 2022 betaalt een huishouden met een gemiddeld energieverbruik 2.800 euro aan energie per jaar. Dat is 1.321 euro (86 procent) meer dan een jaar eerder.


Tegemoetkoming overheid


De overheid komt burgers dit jaar tegemoet door de energiebelasting te verlagen. Een huishouden met een gemiddeld jaarverbruik betaalt in 2022 417 euro minder belasting dan een jaar eerder. Huishoudens krijgen 266 euro meer terug via de heffingskorting en de lagere energiebelasting op elektriciteit zorgt voor een voordeel van gemiddeld 176 euro. De opslag duurzame energie (ODE) op gas en elektriciteit gaat licht omhoog, net als de energiebelasting op gas.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Hulsbosch

Ik gebruik op moment geen c.v. Ik heb een werkplaats kachel. Ik woon in een senioren woning . Ik gebruik alleen warm water voor doch ,via c.v. Dat leverd een aanziendelyke besparing op gas. De volgende stap is water verwarmen op de inductie kookplaat plaat dan heb ik een probleem met myn vrouw dat vind zy niet fyn

Zaterdag 05 maart 2022 10:31

Venmans

Bof ik even. Mijn vaste contract is begin september 2021 weer voor 3 jaar verlengd.

Vrijdag 25 februari 2022 15:47

Rovers

heb nog een vier jarig contract dus blijvenwij rustig zitten.

Vrijdag 25 februari 2022 15:40

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 25 februari 2022 15:45
Dat is nu zeer gunstig meneer Rovers. Wel raad ik je aan om over een tijdje je huidige contract weer eens onder de loep te nemen. Voor nu, lekker blijven zitten.

Timmermans

Heb gelukkig een 3jarig contract.

Vrijdag 25 februari 2022 14:32

Hermsen

heb variabel tot 3 juni 2022. wat is de beste oplossing

Vrijdag 25 februari 2022 10:47

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 25 februari 2022 15:40
Beste Hermsen,

Dat is erg afhankelijke van jouw contract. Normaliter worden de variabele energieprijzen 2 keer per jaar aangepast. Sommige leveranciers passen nu dit tarief maandelijks aan. Vooralsnog lijkt het erop dat het verstandig is om de variabele prijs even zo te laten staan en dan per 3 juni over te stappen. Je kan even contact opnemen met de klantenservice. Dan kunnen ze naar jouw energieprijs kijken en de voorwaarden van het contract doornemen.

Lammers

We zijn blij met de vaste lasten bond

Vrijdag 25 februari 2022 08:51

Henze

Ik heb een 3 jarig contact bij Essent

Vrijdag 25 februari 2022 08:29

Martje

Mooi op tijd een contract afgesloten voor 3 jaar, de prijzen waren toen nog gunstig. Alleen de datum gaat pas 1 april in en zit nu even met duur gas.
Je kunt veel zelf sparen op kleine dingen . Als ik thee zet , doe ik normaal 2 kopjes water in de koker. Als ik ga afwassen , doe ik de waterkoker vol en een pan met water op inductie .
Normaal duurt het lang voor dat je warm water krijgt uit de kraan omdat de cv ketel boven zit.
Je kunt zelf uitzoeken hoe lang de warmte blijft hangen, en doe je de temperatuur dan naar 15 graden. Ik heb een redelijk goed geïsoleerd huurhuis en bij mij blijft de warmte wel 2 tot 3 uur hangen . Dus dan zet ik hem op 15 graden. Ik ga soms ook even naar de bibliotheek , blijf daar soms 2 uur te lezen , zo zijn er meer plekken waar je even warm zit . Alle beetjes helpen. Bij echte kou zet ik hem op 16 graden en doe mijn elektrische deken over. ik verbruikte altijd in januari 143 gas en februari 174. Nu door alleen de kamer te verwarmen en beter om te gaan met de warmte had ik in januari 60 gas en februari iets meer.
Hoop dat mensen hier wat aan hebben.
Ook wen je aan een bepaalde temperatuur, vroeger was het 20 en 21 , nu 18 graden . Ik verwarm alleen de kamer , scheelt ook veel. Ik heb een elektrische deken( die je over je heen kunt doen) gekocht , deze verbruikt maar 140 wat stroom per uur.
Ik probeer elke dag niet meer dan 3 kuub gas te stoken en soms minder.

Vrijdag 25 februari 2022 07:45

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 25 februari 2022 15:35
Beste Martje,

Wat goed om te lezen en fijne tips voor onze andere klanten. Bedankt voor het delen.

Niessink

Rustig gevoel dat jullie er bovenop zitten.

Vrijdag 25 februari 2022 07:25

Roland

Om 9.30 vanochtend mijn contract van variabel naar een jaarcontract bij Pure Energie laten omzetten op advies vd VLB. Hopen dat dit nog gelukt is want 45 min later biedt Pure Energie geen jaarcontract meer aan (zoals de meeste aanbieders) Misschien ben ik nog net op tijd door het oog van de naald gekropen

Donderdag 24 februari 2022 22:26

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 25 februari 2022 15:36
Ik hoop voor je dat het is gelukt. Gistermiddag haalden energieleveranciers de aanbiedingen van de website. Mocht het nou niet gelukt zijn, neem je dan even contact met ons op? Dan kunnen we samen naar een andere oplossing kijken.

Pluijmaekers

Goede service lui die jullie leveren.

Donderdag 24 februari 2022 20:58

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 25 februari 2022 15:37
Dankjewel! Fijn om te lezen. Ik zal het ook doorgeven aan mijn collega’s van de service afdeling. Ze hebben de afgelopen weken overuren gemaakt om ervoor te zorgen dat alle klanten geholpen konden worden.

El Habsati


Wie een vaste contract heeft, zit nu gunstig.

Donderdag 24 februari 2022 20:44

Wissen

Ik ben heel erg tevreden met de goede zorgen die de vasten lasten bond voor ons doet

Donderdag 24 februari 2022 19:57

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 25 februari 2022 15:38
Dankjewel voor de lieve woorden.

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Nu de energietarieven (nog steeds) torenhoog zijn, is het de moeite waard om aan energiebesparende maatregelen na te denken.

Kies juist nu voor energiebesparende maatregelen: Energietarief steeg binnen jaar 86 procent

Vrijdag 18 februari 2022 15:34

‌De energietarieven zijn 86 procent duurder geworden en dat houdt in dat een huishouden gemiddeld 1.300 euro meer betaalt voor de energierekening. Bijna de helft van de Nederlanders heeft een var...

Lees meer
De prijzen van olie en gas zijn nog nooit zo hoog geweest. Hoe dat komt, lees je in dit artikel.

Olie- en benzineprijs explosief gestegen

Donderdag 17 februari 2022 11:26

‌De prijzen voor een vat olie zijn in de afgelopen zeven jaar nog nooit zo hoog geweest. Voor een vat Noordzeeolie moesten handelaren afgelopen maandag 96,78 dollar (85,39 euro) aftikken. Ook be...

Lees meer
De olie- en gasprijzen schieten de hoogte in. Energietarieven zijn voor consumenten lastig vindbaar op de website van energiebedrijven.

Amerika helpt Europa als Russen gaskraan dichtdraaien

Woensdag 09 februari 2022 08:34

‌De Verenigde Staten bieden hun hulp aan wanneer de Europese gastekorten oplopen en Rusland onvoldoende gas levert. Er zijn door de Europese Unie inmiddels afspraken gemaakt met Amerika om de b...

Lees meer
Moeilijk vindbare energietarieven zijn consumenten én de Vastelastenbond een doorn in het oog.

Energieleveranciers niet duidelijk over tarieven

Donderdag 10 februari 2022 07:57

‌Energiebedrijven rekenen torenhoge tarieven voor hun diensten, maar zijn niet transparant over hun prijzen. Uit onderzoek blijkt één op de drie energieleveranciers hun tarieven verstopt. Inf...

Lees meer