Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Kies juist nu voor energiebesparende maatregelen: Energietarief steeg binnen jaar 86 procent

Vrijdag 18 februari 2022 15:34Frank van de Ven
Nu de energietarieven (nog steeds) torenhoog zijn, is het de moeite waard om aan energiebesparende maatregelen na te denken.

Nu de energietarieven (nog steeds) torenhoog zijn, is het de moeite waard om aan energiebesparende maatregelen na te denken.

De energietarieven zijn 86 procent duurder geworden en dat houdt in dat een huishouden gemiddeld 1.300 euro meer betaalt voor de energierekening. Bijna de helft van de Nederlanders heeft een variabel contract en dat betekent met de huidige energietarieven dat de rekening fors hoger uitvalt. Juist in deze tijd is het toepassen van energiebesparende maatregelen zeer interessant. In dit blog leggen we uit hoe je de mogelijkheden kunt verkennen én hoe je de financiering rond krijgt om deze maatregelen uit te voeren.

Onderzoek van het CBS wijst uit dat de hoogte van de energierekening afhangt van verschillende factoren. Het woningtype, bouwjaar, isolatiegraad, de grootte van het huishouden, leefpatroon, gebruik van apparaten en stookgedrag hebben effect op het energieverbruik.

Om burgers tegemoet te komen, komt de overheid met een compensatieregeling. Gemiddeld ontvangt een huishouden zo’n vierhonderd euro om de kosten van de energiebelasting te drukken. Hoewel de energierekeningen sterk uiteenlopen, is het compensatiebedrag voor vrijwel alle huishoudens identiek. De overheid helpt 800.000 huishoudens met een laag inkomen met een extra compensatie van tweehonderd euro.


Energiebesparende maatregelen

Juist in deze tijd waarin de energiemarkt onder grote druk staat - en het einde nog niet in zicht is - is het interessant om naar energiebesparende maatregelen te kijken. Door bijvoorbeeld je woning te isoleren of door zonnepalen te plaatsen, verminder je jouw afhankelijkheid van gas. Door zelf energie op te wekken, verlaag je jouw energierekening. Zeker in deze tijd is dat een ideaal scenario!  Daarnaast verhoogt isolatie ook het wooncomfort, omdat je woning direct warmer wordt. Maar waar moet je beginnen? Ga je eerst isoleren of zonnepanelen plaatsen en moet je nu wel of geen warmtepomp aanschaffen?

Woningverduurzaming is een kostbare aangelegenheid. Gelukkig zijn er mogelijkheden om deze energiebesparende maatregelen ondanks een beperkt budget te realiseren. Zo is er bijvoorbeeld de subsidie Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE). Deze subsidie is er voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, isolatiemaatregelen (denk dan aan dak-, spouw-, gevel-, vloer- en bodemisolatie of de plaatsing van HR-glas) en een aansluiting op het warmtenet.


ISDE-subsidie

De ISDE-subsidie is voor woningeigenaren bedoeld. Wanneer er een nieuw apparaat (zonneboiler of warmtepomp), nieuwe isolerende maatregel of een recente aansluiting op het warmtenet is gerealiseerd moet dit aantoonbaar zijn met een betaalbewijs. Om van de ISDE te profiteren, moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Je ziet ze in onderstaande tabel.

Isolatie
Warmtepomp
Zonneboiler
Aansluiting warmtenet
Er moeten twee isolatiemaatregelen genomen worden. Het is ook mogelijk  om één isolatiemaatregel te combineren met de aanschaf warmtepomp of zonneboiler.
Nemen van één maatregel (oftewel warmtepomp).
Nemen van één maatregel (oftewel zonneboiler).
Aansluiting op een warmtenet.
Er geldt een minimum voor de te isoleren oppervlakte.
De warmtepomp moet geïnstalleerd worden in een woning waarvoor de omgevingsvergunning is aangevraagd vóór of op 30 juni 2018.
De zonneboiler moet geïnstalleerd worden in een woning waarvoor de omgevingsvergunning is aangevraagd voor of op 30 juni 2018.
De aansluiting is gerealiseerd door een warmteleverancier.
De hoogte van het subsidiebedrag is afhankelijk van het te isoleren oppervlakte.
Je liet de warmtepomp na 30 juni 2020 installeren.
Je liet de zonneboiler na 30 juni 2020 installeren.
De aansluiting op het warmtenet is gerealiseerd voordat je een aanvraag gaat doen, maar niet voor 1 januari 2021.

Tabel: Ontdek waaraan je moet voldoen om in aanmerklng te komen voor subsidie.

Aanvragen subsidie ISDE

De subsidie is aan te vagen bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Daar is ook een stappenplan te vinden zodat je exact weet wat je nodig hebt om de subsidieaanvraag te realiseren. Je kunt de subsidie binnen twaalf maanden na de installatie of uitvoering van de eerste maatregel indienen. Er is dit jaar door de overheid een budget van 228 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de toepassing van zonneboilers, (hybride) warmtepompen, isolatiemaatregelen en aansluitingen op een warmtenet. Benieuwd hoeveel subsidie jij kan krijgen? Check dan deze rekentool van de RVO.

Het is in sommige gevallen mogelijk om subsidies met een financiering te combineren. Wanneer je een zonneboiler laat plaatsen of voor dakisolatie kiest, is een financiering een optie. Je combineert dan een subsidie met een lening of hypotheek om de werkzaamheden te financieren. Daarnaast profiteer je van een btw-tarief van negen procent op de isolatiewerkzaamheden. Het stapelen van subsidies van de gemeente en van het rijk voor dezelfde maatregel is enkel mogelijk wanneer je ISDE-aanvraag op of na 21 april 2021 is ingediend.


Regionale subsidies ISDE

Naast landelijke subsidies zijn er ook regionaal subsidiemogelijkheden beschikbaar. Deze subsidies verschillen per gemeente en provincie. Nieuwsgierig wat er in jouw woonplaats mogelijk is? Neem dan een kijkje op de energiesubsidiewijzer. Sinds 21 april 2021 kun je de regionale subsidie combineren met de landelijke ISDE.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Steinkuhler

1.3.22
Dank om ons in deze barre tijden te blijven informeren..
Ben zeer zeer benieuwd naar juni as ivm verlenging!

Dinsdag 01 maart 2022 08:50

Reactie Vastelastenbond:

Dinsdag 01 maart 2022 11:44
Bedankt voor het compliment! Wij zijn ook heel erg benieuwd hoe de situatie op de energiemarkt zich blijft ontwikkelen. We houden de markt in elk geval goed in de gaten voor onze klanten.

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

De prijzen van olie en gas zijn nog nooit zo hoog geweest. Hoe dat komt, lees je in dit artikel.

Olie- en benzineprijs explosief gestegen

Donderdag 17 februari 2022 11:26

‌De prijzen voor een vat olie zijn in de afgelopen zeven jaar nog nooit zo hoog geweest. Voor een vat Noordzeeolie moesten handelaren afgelopen maandag 96,78 dollar (85,39 euro) aftikken. Ook be...

Lees meer
De olie- en gasprijzen schieten de hoogte in. Energietarieven zijn voor consumenten lastig vindbaar op de website van energiebedrijven.

Amerika helpt Europa als Russen gaskraan dichtdraaien

Woensdag 09 februari 2022 08:34

‌De Verenigde Staten bieden hun hulp aan wanneer de Europese gastekorten oplopen en Rusland onvoldoende gas levert. Er zijn door de Europese Unie inmiddels afspraken gemaakt met Amerika om de b...

Lees meer
Moeilijk vindbare energietarieven zijn consumenten én de Vastelastenbond een doorn in het oog.

Energieleveranciers niet duidelijk over tarieven

Donderdag 10 februari 2022 07:57

‌Energiebedrijven rekenen torenhoge tarieven voor hun diensten, maar zijn niet transparant over hun prijzen. Uit onderzoek blijkt één op de drie energieleveranciers hun tarieven verstopt. Inf...

Lees meer
Woningverduurzaming is dit jaar erg in trek om de energierekening te drukken.

Hoge energieprijzen stimulans voor woningverduurzaming

Donderdag 03 februari 2022 12:35

‌Woningverduurzaming staat dit jaar bij veel Nederlandse huishoudens op de agenda. Het doel daarvan is om op de stijgende energieprijzen te anticiperen. De angst voor een onbetaalbare energiereke...

Lees meer