Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Persbericht: Prijsverschil energiecontract opgelopen tot meer dan 1000 euro

Dinsdag 09 juli 2024 20:28DirkJan Wolfert
Het verschil variabele energietarieven en vaste energietarieven is opgelopen tot meer dan duizend euro.

Het verschil variabele energietarieven en vaste energietarieven is opgelopen tot meer dan duizend euro.

Het verschil tussen een variabel energiecontract (modelcontract) en een vast energiecontract kan oplopen tot meer dan 1.000 euro op jaarbasis. Energieleveranciers waren stil rond 1 juli; het moment waarop energieleveranciers traditiegetrouw hun variabele energietarieven wijzigen. Nu blijkt waarom. De prijsverschillen zijn niet eerder zo groot geweest.  

De Vastelastenbond onderzocht de verschillen tussen de variabele tarieven van de 10 grootste energieleveranciers. Bij een gemiddeld verbruik van 3.000 KWh en 1.400 M3 zijn de onderlinge verschillen groot. De duurste energieleveranciers is Engie met een jaarbedrag van € 3.404 gevolgd door Eneco en OXXIO, bij beide betaal je € 3.372 per jaar. Essent en Vattenfall zitten respectievelijk op € 3.084 en € 2.929. Het voordeligste variabele energiecontract (modelcontract) biedt Delta met een jaarbedrag van € 2.897. Het prijsverschil tussen het duurste en goedkoopste variabele energiecontract is € 506 op jaarbasis.

Verschil vast en variabel
Wie wil besparen kan veel besparen. Het verschil tussen het duurste variabele contract (Engie) en het voordeligste vaste contract is € 1.018 op jaarbasis. Overstappen loont dus zeker de moeite. Ook van Delta, die het voordeligste variabele energiecontract biedt, overstappen naar een goedkopere aanbieding loont de moeite met een besparing van € 512 op jaarbasis. Energie Vanzelf Geregeld van de Vastelastenbond is erg handig. Hiermee wordt automatisch elk jaar het goedkoopste energiecontract geregeld! 

‘De verschillen zijn enorm. Bij de variabele contracten hebben de energieleveranciers de vaste leveringskosten voor stroom enorm opgehoogd. Bij Essent betaalde je 8,99 per maand voor stroom aan vaste leveringskosten (abonnementskosten) en dat is nu € 34,99 per maand. Ik begrijp het niet. Bij vaste contracten zie je deze trend niet terug. Het is niet slim van de energieleveranciers, want op deze manier prijzen ze zich de markt uit. Uiteindelijk krijgt de consument dit door,’ zegt Wolfert van de Vastelastenbond.

Essent bracht eind juni naar buiten dat het stroomtarief flink ging dalen. Wat Essent niet vermelde is dat de vaste leveringskosten voor stroom stegen van € 108 naar € 420 per jaar. Bijna een verviervoudiging.

Energieleverancier Totale jaarkosten Verschil per jaar
Energie Vanzelf Geregeld
Goedkoopste 1 jaar vast 
€ 2.385
Engie € 3.404 + € 1.018 
Eneco € 3.372 + € 987
OXXIO € 3.372 + € 987
Budget Energie € 3.160 + € 775
Essent € 3.084 + € 699
Vandebron € 3.064 + € 678
Greenchoice € 3.060 + € 675
Energiedirect.nl € 3.013 + € 628
Vattenfall € 2.929 + € 543
Delta € 2.897 + € 512

Pijldatum 9-7-2024. Berekening gebasseerd op een verbruik van 3.000 kWh en 1.400 M3. 
Kosten zijn per jaar en inclusief BTW, Energiebelasting, netwerkkosten en vermindering energiebelasting.    

Advies voor huishoudens
Wolfert heeft nog een advies voor huishoudens. "Neem je contract onder de loep. Zit je variabel dan weet je dat je duur uit bent. Stap dan over naar een vast contract en kijk welke leveranciers een goed aanbod hebben."

Over de Vastelastenbond
De Vastelastenbond helpt consumenten sinds 2004 om hun vaste lasten te verlagen. Zo beheren ervaren adviseurs van het bedrijf uit Eindhoven de energiezaken voor duizenden klanten. Omdat klanten via een abonnementsvorm betalen, is de Vastelastenbond volledig onafhankelijk. Door de klanten jaarlijks automatisch over te laten stappen naar het beste aanbod in de markt wordt er financieel voordeel behaald. Ook voert de Vastelastenbond jaarlijks onderzoek uit naar de solvabiliteit van energiebedrijven.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Gebruik zonne-energie als de zon schijnt

Terugleverkosten minimaliseren? Zo gebruik je meer van je eigen zonne-energie

Dinsdag 25 juni 2024 12:05

Alle energieleveranciers rekenen op dit moment terugleverkosten aan bezitters van zonnepanelen. Wil je deze kosten minimaliseren? Dan moet je zoveel mogelijk van je eigen zonne-energie gebruiken. Hi...

Lees meer
Gasprijzen stijgen fors de laatste maanden

Gasprijzen bereiken nieuw hoogtepunt in 2024 door diverse factoren

Vrijdag 07 juni 2024 11:16

De afgelopen maanden stegen de gasprijzen aanzienlijk. De inkoopprijs voor energieleverancier (TTF-gasprijs) voor levering in 2025 bereikte meer dan 39 €/MWh, het hoogste niveau sinds december ...

Lees meer
Gasprijs naar hoogste niveau in 2024

Gasprijs bereikt hoogste punt van het jaar

Maandag 03 juni 2024 09:11

‌De Europese gasprijs is gestegen naar het hoogste niveau van dit jaar. In enkele uren tijd werd een megawattuur ongeveer 10 procent duurder en noteert nu rond de 38 euro. Volgens persbureau B...

Lees meer

Energieplannen nieuwe coalitie: salderingsregeling verdwijnt en lagere gasbelasting

Zaterdag 25 mei 2024 11:44

Het hoofdlijnenakkoord van de PVV, VVD, NSC en BBB is klaar. Een belangrijk onderwerp daarin is energie. Opvallend is dat de salderingsregeling volledig verdwijnt. Wat willen de partijen verder met ...

Lees meer