Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Terugleverkosten minimaliseren? Zo gebruik je meer van je eigen zonne-energie

Dinsdag 25 juni 2024 12:05DirkJan Wolfert
Gebruik zonne-energie als de zon schijnt

Gebruik zonne-energie als de zon schijnt

Alle energieleveranciers rekenen op dit moment terugleverkosten aan bezitters van zonnepanelen. Wil je deze kosten minimaliseren? Dan moet je zoveel mogelijk van je eigen zonne-energie gebruiken. Hier lees je hoe.

Waarom rekenen leveranciers terugleverkosten?
Steeds meer Nederlandse huishoudens hebben zonnepanelen: begin dit jaar waren dat er al 2,6 miljoen. Al deze zonnepanelen wekken tegelijkertijd stroom op, namelijk overdag als de zon schijnt. Op dat moment is de vraag naar stroom relatief laag, waardoor er veel stroom teruggeleverd wordt aan het net. Dit kost energiemaatschappijen geld, wat ze doorberekenen aan klanten met zonnepanelen.

Verbruik zo veel mogelijk van je eigen zonne-energie
De terugleverkosten gelden alleen voor stroom die je teruglevert aan het net. Stroom die je opwekt en direct gebruikt, telt niet mee. Om de terugleverkosten te minimaliseren, moet je dus zoveel mogelijk van je eigen zonne-energie verbruiken. Zo doe je dat:

Doe overdag de was en de vaat
Apparaten zoals de vaatwasser, wasmachine en droger verbruiken veel stroom. Zet deze overdag aan, zodat je de opgewekte zonnestroom direct gebruikt. Zet ze wel om de beurt aan, omdat deze apparaten het eerste uur het meeste stroom verbruiken. Veel van deze apparaten hebben een timer, waarmee je de starttijd kunt instellen, handig als je overdag niet thuis bent. Deze tip kan je zonnestroomverbruik verhogen van 30% naar ongeveer 35%.

Verwarm je water overdag
Huishoudens met een volledig elektrische warmtepomp of elektrische boiler kunnen profiteren door het water overdag te verwarmen. Gebruik een timer om ervoor te zorgen dat het water verwarmd wordt wanneer je zonnepanelen stroom opwekken.

Laad je elektrische auto op als de zon schijnt
Heb je een elektrische auto? Laad deze dan thuis op wanneer de zon schijnt. Dit kan je verbruik van je eigen zonnestroom verhogen van ongeveer 30% naar 60%. Controleer ook de instellingen van je auto, laadpaal en oplaad-app; vaak kun je instellen dat het laden pas start als je zonnepanelen stroom opwekken.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Gasprijzen stijgen fors de laatste maanden

Gasprijzen bereiken nieuw hoogtepunt in 2024 door diverse factoren

Vrijdag 07 juni 2024 11:16

De afgelopen maanden stegen de gasprijzen aanzienlijk. De inkoopprijs voor energieleverancier (TTF-gasprijs) voor levering in 2025 bereikte meer dan 39 €/MWh, het hoogste niveau sinds december ...

Lees meer
Gasprijs naar hoogste niveau in 2024

Gasprijs bereikt hoogste punt van het jaar

Maandag 03 juni 2024 09:11

‌De Europese gasprijs is gestegen naar het hoogste niveau van dit jaar. In enkele uren tijd werd een megawattuur ongeveer 10 procent duurder en noteert nu rond de 38 euro. Volgens persbureau B...

Lees meer

Energieplannen nieuwe coalitie: salderingsregeling verdwijnt en lagere gasbelasting

Zaterdag 25 mei 2024 11:44

Het hoofdlijnenakkoord van de PVV, VVD, NSC en BBB is klaar. Een belangrijk onderwerp daarin is energie. Opvallend is dat de salderingsregeling volledig verdwijnt. Wat willen de partijen verder met ...

Lees meer
Vattenfall klanten met zonnepanelen gaan terugleverkosten betalen

Ook Vattenfall komt met terugleverkosten voor zonnepanelen

Vrijdag 15 december 2023 16:42

Ook Vattenfall gaat bij klanten met zonnepanelen terugleverkosten in rekening brengen. Meerdere energiebedrijven hebben die stap al gezet, sinds de Eerste Kamer eerder dit jaar tegen een voorstel st...

Lees meer