Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op WOZ-waarde

Bespaar € 250,- op WOZ-waarde

Door bezwaar te maken op je WOZ-waarde

Gemiddelde besparing bij succes
(40% van de bezwaren is succesvol)

€250,-
besparing p.j

Meer informatie

PERSBERICHT: Te hoge WOZ-waarde dupeert voornamelijk senioren

Dinsdag 01 maart 2022 09:09Frank van de Ven
Woningen waar sprake is van achterstallig onderhoud zie je vaker bij oudere mensen.

Woningen waar sprake is van achterstallig onderhoud zie je vaker bij oudere mensen.

‌Bij het vaststellen van de WOZ-waarde zijn vooral oudere mensen de dupe van een te hoge inschatting. Nieuw verkochte woningen in een straat of wijk bepalen voor een groot gedeelte de daling of stijging van de WOZ-waarde. Juist deze recent opgeknapte woningen worden als voorbeeldwoning voor de bepaling van de WOZ-waarde van andere woningen in de wijk gebruikt. Dat betekent dat verouderde of slechter onderhouden huizen die voornamelijk door senioren worden bewoond te hoog worden ingeschat.

Woningen waar sprake is van achterstallig onderhoud zie je vaker bij oudere mensen. “Deze groep doet vaak niet veel meer aan hun woning”, stelt  directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond. “Daarnaast hebben ze vaak de financiële middelen niet om de woning grondig te verbouwen of op te knappen.” Een realistische WOZ-waarde schatten wordt daardoor moeilijker. Ook is de interesse in verduurzaming minder bij deze groep, blijkt uit de studie ‘Grijze Haren, Groene Huizen’. Het Planbureau voor de Leefomgeving deed onderzoek naar de reden waarom langer zelfstandig wonende ouderen hun woning (niet) verduurzamen. Deze groep kijkt heel rationeel naar de toekomst. Investeringen worden pas opgepakt wanneer deze aan de orde zijn. Anticiperen op wat er aan zou kunnen komen, gebeurt weinig omdat de toekomst nu eenmaal onzeker is.

Bewijslast

Wolfert raadt senioren ook aan om bezwaar te maken tegen de WOZ-beschikking: “Ongeveer veertig procent van de bezwaren wordt gegrond verklaard. In het verleden is de WOZ-waarde van zo’n tienduizend huishoudens verlaagd. De gemiddelde leeftijd van de aanvragers is 58 jaar. Deze aanvragers maken de meeste kans om hun WOZ-beschikking succesvol aan te vechten. ”

De succeskans hangt echter sterk af van de gemeente. “Sommige gemeenten zitten goed met hun schattingen terwijl andere gemeenten erg juist naast zitten. Op de website Waarderingskamer kan men raadplegen hoe goed – of slecht – een specifieke gemeente is bij het opstellen van een WOZ-beschikking.” Het helpt als mensen bij het indienen van een bezwaar foto’s van hun woning toevoegen waarin de staat van de keuken of woonkamer te zien is. Die afbeeldingen kunnen mooi als bewijs dienen en vergroten de succeskans. “Taxateurs kunnen daar goed mee uit de voeten”, zegt Wolfert.

Verhitte woningmarkt

De WOZ-waarde wordt te hoog ingeschat omdat er modelmatig wordt gemeten. Dat betekent dat gemeenten niet elke woning apart beoordelen, maar uitgaan van gemiddelden. “Je ziet vaak dat mensen die langer woonachtig zijn op één adres geen grootschalige verbouwing meer uitvoeren. Soms is er zelfs sprake van achterstallig onderhoud. Juist voor deze groep heeft de verhitte woningmarkt grote gevolgen”, zegt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond. Deze consumentenvereniging zet zich in voor ouderen.

Lastige vergelijking

Niet alle woningen in een wijk of straat zijn eenvoudig te vergelijken. Vooral voor vrijstaande woningen is een vergelijking moeilijker te maken. Een ander probleem dat de kop opsteekt bij het modelmatig vaststellen van WOZ-waarden is dat er geen rekening wordt gehouden met specifieke woningkenmerken. De ene woning is volledig gerenoveerd terwijl de andere met veel achterstallig onderhoud te maken heeft. Toch krijgen beide huizen dezelfde waardestijging toegewezen. Vaak wordt een woning als voorbeeld genomen en dient dit als blauwdruk. Huizen die bijvoorbeeld niet over uitbouw beschikken of met achterstallig onderhoud te maken hebben, worden net zo zwaar belast als gerenoveerde huizen. “Je gaat dus appels met peren vergelijken en dat is niet eerlijk”, zegt Wolfert.

Gemoedsrust

Bezwaar maken is gratis en levert volgens Wolfert altijd wat op: "Mocht een bezwaar niet geaccepteerd worden, weet men in elk geval waar men aan toe is. Er ontstaat duidelijkheid en men weet dat de woning niet te hoog is ingeschat. Gemoedsrust is onbetaalbaar.”

Ter ondersteuning van dit persbericht is er ook een podcast opgenomen over dit onderwerp. De podcast is hier te beluisteren. 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Wolfs

Precies wat er beschreven staat, mijn WOZ waarde ging 60.000€ naar beneden na bezwaar.

Zaterdag 31 december 2022 16:59

Plaats een reactie

Lees meer over WOZ-waarde

In de vijfde podcast van de Vastelastenbond legt directeur Dirk-Jan Wolfert uit waarom de dit jaar landelijk ingevoerde nieuwe WOZ-meetmethode voornamelijk senioren dupeert.

Podcast over waarom nieuwe WOZ-waardebepaling vooral senioren dupeert

Dinsdag 01 maart 2022 07:59

De vijfde aflevering van ‘Onderaan de Streep’ draait om de impact van de landelijke invoering van de nieuwe meetmethode om de WOZ-waarde te bepalen. In plaats van kubieke meters worden w...

Lees meer
De nieuwe meetmethode om de WOZ-waarde te berekenen, kan nadelig zijn voor huishoudens. Bezwaar maken is dan ook aan te raden!

PERSBERICHT: Vastelastenbond: kans op foute berekening WOZ-waarde gestegen

Vrijdag 18 februari 2022 12:54

‌De Vastelastenbond waarschuwt consumenten voor de invoering van de nieuwe meetmethode voor de berekening van de WOZ-waarde. Volgens het consumentencollectief kan het leiden tot een toename van...

Lees meer
In de vierde podcast van de Vastelastenbond draait het om de impact van de nieuwe WOZ-meetmethode die dit jaar landelijk is doorgevoerd.

Podcast over gevolgen landelijke invoering nieuwe WOZ-meting

Dinsdag 22 februari 2022 09:23

In alweer de vierde podcast van de Vastelastenbond praten we met operationeel directeur Bas van der Wielen van Previcus over de WOZ-wetgeving. Hij verwacht niet dat de invoering van de nieuwe meetme...

Lees meer
Operationeel directeur Bas van der Wielen van Previcus vertelt wat de gevolgen zijn van de nieuwe meetmethode waarmee de WOZ-waarde bepaald wordt.

Previcus: ‘De gemeente weet vaak de inhoud van de woning niet te waarderen’

Woensdag 23 februari 2022 10:41

‌Previcus helpt burgers, woningcorporaties en stichtingen bij het bezwaar maken tegen hun WOZ-waarde. Operationeel directeur Bas van der Wielen werkt ondertussen al bijna tien jaar bij het WOZ-...

Lees meer