Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op WOZ-waarde

Bespaar € 250,- op WOZ-waarde

Door bezwaar te maken op je WOZ-waarde

Gemiddelde besparing bij succes
(40% van de bezwaren is succesvol)

€250,-
besparing p.j

Meer informatie

Previcus: ‘De gemeente weet vaak de inhoud van de woning niet te waarderen’

Woensdag 23 februari 2022 10:41Frank van de Ven
Operationeel directeur Bas van der Wielen van Previcus vertelt wat de gevolgen zijn van de nieuwe meetmethode waarmee de WOZ-waarde bepaald wordt.

Operationeel directeur Bas van der Wielen van Previcus vertelt wat de gevolgen zijn van de nieuwe meetmethode waarmee de WOZ-waarde bepaald wordt.

Previcus helpt burgers, woningcorporaties en stichtingen bij het bezwaar maken tegen hun WOZ-waarde. Operationeel directeur Bas van der Wielen werkt ondertussen al bijna tien jaar bij het WOZ-adviesbureau. In dat decennium zag hij veel veranderingen in zijn vakgebied. Ook de landelijk verplichte nieuwe meetmethode die sinds dit jaar van kracht is, belooft een uitdaging te worden.


Wat is de grootste verandering die jij de afgelopen tien jaar zag in je vakgebied?

“Ik ben mijn loopbaan bij Previcus begonnen als consulent, daarna ben ik taxateur geworden. Nu bekleed ik de rol van operationeel directeur. De afgelopen jaren vond er een verschuiving plaats vanuit de markt. De verschuiving van de markt is doordat er vroeger weinig verkocht werd en nu veel verkopen aanwezig zijn. Het is nu dus nog meer van belang om goed naar het object waar het om gaat te kijken op individueel niveau. We kijken nu dus nog meer naar objectkenmerken, ligging en de staat van de woning. Op het vlak van juridisering kijken we naar andere kenmerken. Behoort een deel van het perceel tot een brandgang  en zijn de VvE-reserves uit de transactiecijfers van appartementen gehaald alvorens te vergelijken? Een ander aandachtspunt is of  de onderbouwing van de waardering van de gemeente voldoende inzichtelijk en begrijpelijk is.”
 

Wat is een hoogtepunt uit je carrière?

“Een zaak die mij scherp op het netvlies staat, is Madurodam. We hebben twee jaar op rij succesvol bezwaar gemaakt voor deze partij, waardoor de WOZ-waarde is verlaagd. Eigenlijk hebben we vrijwel dagelijks succesverhalen te delen, maar de meeste blijven niet zo lang hangen. Hier op kantoor delen we onze succesverhalen en geven we elkaar tips over hoe we deze zaken hebben aangepakt. In sommige gevallen hebben we de WOZ-waarde tot meer dan de helft kunnen terugdringen. Daar zijn we enorm trots op!”


Wat zijn de gevolgen van de nieuwe meetmethode die dit jaar landelijk is ingevoerd?

“In principe zou de invoering van deze meetmethode geen grote veranderingen teweeg moeten brengen, maar wij denken dat er door gemeenten die dit jaar voor het eerste met deze methode werken fouten zijn gemaakt. Deze ‘nieuwe’ meetmethode berekent objecten op basis van vierkante meters. Dat betekent dat er afgestapt wordt van de berekeningen op basis van kubieke meters. Zo nieuw is deze manier van meten trouwens niet, want de landelijke implementatie van deze meetmethode speelt al vijf jaar.”


Welke woningen zullen het meest merken van de nieuwe meetmethode?

“Appartementen. Sinds dit jaar moeten alle woningen in vierkante meters gemeten worden, maar de afgelopen jaren maakten enkele gemeenten voor appartementen al de overstap naar vierkante meters. Dat geldt ook voor monumentale panden. In deze categorie heb je te maken met objecten die hoge plafonds hebben. Door met een inhoud te rekenen, heb je bij woningen en appartementen met hoge plafonds veel inhoud waardoor deze hoger gewaardeerd worden dan appartementen met een gelijke woonoppervlakte maar met een lager plafond. Deze verschillen vervallen nu. Wij voeren ook vooroverleg met gemeenten en hebben gemerkt dat er afwijkingen bestaan in de aangehouden oppervlaktes. Het is daarom erg belangrijk om na te kijken of de gebruikte metrage wel klopt en of gemeenten de woningen goed ingemeten zijn.”


Heeft het zin om dit jaar bezwaar te maken als je het vorig jaar ook al deed?

“Absoluut. Zeker dit jaar heeft het zin om de meetmethode van gemeenten na te lopen, omdat sommige gemeenten zijn overgestapt naar een nieuwe werkwijze. Gemeenten waarderen komend jaar dus op oppervlakte. Burgers kunnen zelf alvast kijken hoe de berekening tot stand is gekomen. Je kunt via een website of een portal van je gemeente een taxatieverslag inzien. Hier zie je hoe de WOZ-waarde is vastgesteld en hoe het tot stand kwam. Er wordt heel summier uitgelegd hoe de WOZ-waarde ontstond op basis van drie referentiepanden en drie verkoopcijfers van vergelijkbare woningen.”


Wat kan er verbeterd worden op het gebied van de berekening van de WOZ-waarde?

“Wij pleiten voor meer transparantie en vragen gemeenten om een betere onderbouwing. Alleen een summier taxatieverslag is niet afdoende, omdat je daar niet kunt uithalen of de berekening wel klopt. Wij willen meer weten over de binnenzijde van een woning. Daarom vragen we woningeigenaren om meer informatie over hun woning vrij te geven. Wat is de staat van de woning bijvoorbeeld? Deze input vullen we aan met eigen onderzoek op onder andere luchtfoto’s en onze juridische kennis.”


Welke trends bespeur je in de markt?

“Transparantie wordt steeds belangrijker. Rechtbanken en gerechtshoven eisen ook meer duidelijkheid van gemeenten op het gebied van WOZ-berekeningen. Een andere grote ontwikkeling is dat de woningmarkt uit de crisis is gekomen en inmiddels weer floreert. De WOZ-waarde stijgt weer.”


Is de stijging van het aantal WOZ adviesbureaus ook een trend te noemen?

“Nee, want er zijn altijd veel WOZ adviesbureaus geweest. We zien ze komen en gaan. Er zijn grote kwaliteitsverschillen tussen bureaus te bespeuren. Vooral kantoren die WOZ-berekeningen ‘erbij’ doen, komen minder goed uit de bus. Nederland telt zo’n vijf tot negen grote kantoren die al enige tijd meedraaien.”


Op welke gronden worden bezwaren het vaakst goedgekeurd?

“Er zijn veel facetten die hier een rol in spelen. De ligging van een pand is bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel van de berekeningen. Wanneer je woning zich bijvoorbeeld naast een basisschool bevindt en de referentiepanden daar redelijk ver vandaan liggen, heb je een sterk punt te pakken op het gebied van WOZ-verlaging. Ook wanneer je naast een hoogspanningsmast of agrarisch bedrijf woont, is de kans op verlaging groot. Bij een boerenbedrijf heb je te maken met stankoverlast. Ook wanneer gemeenten geen zicht hebben op de binnenzijde van de woning vergroot je jouw slagingskans. Als je een gedateerde binnenzijde en voorzieningen hebt, is bezwaar maken erg gunstig.”


Gaat de komst van één landelijke meetmethode jouw leven vereenvoudigen?

“Nee! Ik denk juist dat de komst van deze nieuwe landelijk verplichte meetmethode ons werk juist nóg uitdagender maakt. We moeten nog scherper zijn op de door de gemeente gemaakte berekeningen. Het is zaak om goed na te gaan hoe gemeenten tot hun precieze berekeningen komen.”
Operationeel directeur Bas van der Wielen 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over WOZ-waarde

Bezwaar maken tegen je WOZ-waarde levert duidelijkheid op. WOZ-adviesbureaus helpen je daar graag bij en bieden rechtsbescherming.

Previcus: ‘WOZ adviesbureaus bieden burgers rechtsbescherming’

Woensdag 16 februari 2022 12:10

‌Previcus is een WOZ advieskantoor dat burgers helpt bij het maken van bezwaar tegen hun WOZ-waarde. De missie van het bedrijf uit Boxmeer is om consumenten rechtsbescherming te bieden, stelt CEO...

Lees meer
In deze derde podcast van de Vastelastenbond is CEO Dennis van der Locht van Previcus te gast. Hij vertelt meer over de werking én meerwaarde van WOZ-adviesbureaus.

Podcast CEO Previcus over meerwaarde WOZ-advieskantoren

Vrijdag 04 februari 2022 13:49

‌In de derde podcast van de Vastelastenbond gaan we in gesprek met CEO Dennis van der Locht van Previcus. Hij ontkracht in deze aflevering van ‘Onderaan de Streep’ het misverstand d...

Lees meer
Scoor een gratis Whitepaper en WOZ-magazine!

Verdiep je in de WOZ met ons digitale magazine en Whitepaper

Dinsdag 01 februari 2022 11:05

‌Consumenten helpen bij het verlagen van hun vaste lasten geeft ons energie! Naast het uitpluizen van je energie- en verzekeringscontracten doen we dat ook door je WOZ-beschikking te controleren....

Lees meer
Inwoners van gemeenten Rotterdam hebben dit jaar als een van de eerste de WOZ-beschikking ontvangen.

PERSBERICHT: Rotterdam heeft primeur met eerste WOZ-beschikking 2022

Maandag 17 januari 2022 07:00

‌Rotterdam is één van de eerste gemeenten van Nederland waar de WOZ-beschikking op de deurmat valt. WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. Sinds dit jaar is landelijk een nieuwe meetmetho...

Lees meer