Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op WOZ-waarde

Bespaar € 250,- op WOZ-waarde

Door bezwaar te maken op je WOZ-waarde

Gemiddelde besparing bij succes
(40% van de bezwaren is succesvol)

€250,-
besparing p.j

Meer informatie

PERSBERICHT: Vastelastenbond: kans op foute berekening WOZ-waarde gestegen

Vrijdag 18 februari 2022 12:54Frank van de Ven
De nieuwe meetmethode om de WOZ-waarde te berekenen, kan nadelig zijn voor huishoudens. Bezwaar maken is dan ook aan te raden!

De nieuwe meetmethode om de WOZ-waarde te berekenen, kan nadelig zijn voor huishoudens. Bezwaar maken is dan ook aan te raden!

De Vastelastenbond waarschuwt consumenten voor de invoering van de nieuwe meetmethode voor de berekening van de WOZ-waarde. Volgens het consumentencollectief kan het leiden tot een toename van het aantal foute vaststellingen.
"In gemeenten waar de methode al eerder is ingevoerd heeft dit tot extra vragen geleid”, zegt Dirk Jan Wolfert, directeur van de Vastelastenbond. „Dat is voor ons een signaal dat het niet vlekkeloos verloopt.”
 

Woningoppervlakte

Alle gemeenten moeten vanaf dit jaar alle schattingen vaststellen op basis van de woningoppervlakte, naast een vergelijking met woningen in de gemeente die recent zijn verkocht. Eerder mochten ze zich ook baseren op de inhoud van een woning. Volgens de Waarderingskamer, die toezicht houdt op de vastgestelde waarden door gemeenten, is de nieuwe meetmethode nauwkeuriger.

"Uiteindelijk zou het nauwkeuriger moeten zijn”, erkent Wolfert. „Maar als je verandert van methodiek klopt het vaker niet of roept het vragen op.” WOZ-waardes kunnen door de nieuwe meetmethode in bepaalde gevallen fors hoger uitvallen. Wolfert heeft voorbeelden gezien waar de WOZ-waarde ineens met 20 procent is gestegen. De Vastelastenbond verwacht dan ook dat het aantal bezwaren op de korte termijn zal toenemen.

Soepel

De verplichte wijziging van methode geldt dit jaar voor ongeveer 250 van de 352 gemeenten. De rest was al over naar het nieuwe systeem. Daar bleven de gevolgen volgens de Waarderingskamer beperkt. ‘In sommige gemeenten die deze overgang vorig jaar hebben gemaakt, heeft dit geleid tot extra vragen en bezwaren’, zo valt te lezen op de website van de Waarderingskamer. ‘Maar bij veel andere gemeenten is het voor de eerste keer bekendmaken van WOZ-waarden op basis van de gebruiksoppervlakte heel soepel verlopen.’ De Waarderingskamer was donderdag niet bereikbaar voor een reactie. 

Gemeenten stellen ieder jaar de waarde van een huis vast. Doordat de huizenprijzen al jaren hard oplopen, stijgt ook de WOZ-waarde mee. Op basis daarvan wordt de hoogte van verschillende belastingen vastgesteld. De WOZ-waarde van woningen steeg vorig jaar met gemiddeld 9 procent en is gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2021.
Door ANP
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over WOZ-waarde

In de vierde podcast van de Vastelastenbond draait het om de impact van de nieuwe WOZ-meetmethode die dit jaar landelijk is doorgevoerd.

Podcast over gevolgen landelijke invoering nieuwe WOZ-meting

Dinsdag 22 februari 2022 09:23

In alweer de vierde podcast van de Vastelastenbond praten we met operationeel directeur Bas van der Wielen van Previcus over de WOZ-wetgeving. Hij verwacht niet dat de invoering van de nieuwe meetme...

Lees meer
Operationeel directeur Bas van der Wielen van Previcus vertelt wat de gevolgen zijn van de nieuwe meetmethode waarmee de WOZ-waarde bepaald wordt.

Previcus: ‘De gemeente weet vaak de inhoud van de woning niet te waarderen’

Woensdag 23 februari 2022 10:41

‌Previcus helpt burgers, woningcorporaties en stichtingen bij het bezwaar maken tegen hun WOZ-waarde. Operationeel directeur Bas van der Wielen werkt ondertussen al bijna tien jaar bij het WOZ-...

Lees meer
Bezwaar maken tegen je WOZ-waarde levert duidelijkheid op. WOZ-adviesbureaus helpen je daar graag bij en bieden rechtsbescherming.

Previcus: ‘WOZ adviesbureaus bieden burgers rechtsbescherming’

Woensdag 16 februari 2022 12:10

‌Previcus is een WOZ advieskantoor dat burgers helpt bij het maken van bezwaar tegen hun WOZ-waarde. De missie van het bedrijf uit Boxmeer is om consumenten rechtsbescherming te bieden, stelt CEO...

Lees meer
In deze derde podcast van de Vastelastenbond is CEO Dennis van der Locht van Previcus te gast. Hij vertelt meer over de werking én meerwaarde van WOZ-adviesbureaus.

Podcast CEO Previcus over meerwaarde WOZ-advieskantoren

Vrijdag 04 februari 2022 13:49

‌In de derde podcast van de Vastelastenbond gaan we in gesprek met CEO Dennis van der Locht van Previcus. Hij ontkracht in deze aflevering van ‘Onderaan de Streep’ het misverstand d...

Lees meer