Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op WOZ-waarde

Bespaar € 250,- op WOZ-waarde

Door bezwaar te maken op je WOZ-waarde

Gemiddelde besparing bij succes
(40% van de bezwaren is succesvol)

€250,-
besparing p.j

Meer informatie

Persbericht: Forse stijging WOZ-waarde dupeert Nederlandse huishoudens, lastenverzwaring gaat door

Zaterdag 04 februari 2023 06:25Frank van de Ven
Uit een steekproef van de Vastelastenbond onder 342 gemeenten blijkt dat huishoudens dit jaar meer gemeentelijke belasting betalen. Per saldo is bijna elke Nederlander dit jaar duurder uit.

Uit een steekproef van de Vastelastenbond onder 342 gemeenten blijkt dat huishoudens dit jaar meer gemeentelijke belasting betalen. Per saldo is bijna elke Nederlander dit jaar duurder uit.

De WOZ-waarde stijgt dit jaar met 17 procent en dat wordt deels opgevangen met de verlaging van de onroerendzaakbelasting (OZB) maar dit betekent alsnog een lastenverzwaring van 7 procent. De OZB daalt gemiddeld 10 procent, maar dat betekent dat er alsnog een belastingverhoging aankomt. Uit een steekproef van de Vastelastenbond onder 342 gemeenten blijkt dat huishoudens dit jaar meer gemeentelijke belasting betalen. Per saldo is bijna elke Nederlander dit jaar duurder uit.
 
Gemeenten verlagen de OZB wanneer de WOZ stijgt, maar ondanks deze verlaging betalen consumenten meer. Zo werden onder meer boodschappen, energiebelasting en nu dus ook voor hun gemeentelijke belastingen duurder. De verhoging van de WOZ-waarde komt op een ongelukkig moment, stelt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond.
 
“Terwijl de huizenprijzen nu dalen, krijgen woningbezitters met hogere lasten te maken. Dat is wrang, maar logisch. De peildatum van de WOZ ligt altijd een jaar eerder. Dat betekent dus dat de woningwaarde berekend wordt op basis van de peildatum 1 januari 2022. Toen lagen de prijzen van huizen fors hoger”, verduidelijkt de directeur.
 

Grove schattingen basis woningtaxatie

Een manier om de gemeentelijke belastingen te verlagen, is door bezwaar te maken tegen de WOZ-beschikking. Deze woningtaxatie is vaak gebaseerd op computerberekeningen en zijn niet altijd nauwkeurig.
 
Door de schattingen van de gemeente met de echte oppervlakte van de woning te controleren , kan gecontroleerd worden of de berekeningen kloppen. Bezwaar maken kan via de gemeente, maar het is niet bij elke gemeente even duidelijk waar dat kan.
 

Controlecheck WOZ-waarde

WOZ-adviesbureaus helpen burgers bij het maken van bezwaar. Ze vragen niets voor deze juridische kennis en krijgen een vergoeding voor elk succesvol ingediend bezwaar. Gemeenten zijn niet te spreken over WOZ-adviesbureaus die voor burgers in bezwaar gaan. Deze partijen zouden voor extra kosten zorgen.
 
Het is tegenwoordig ook mogelijk om een soort controlecheck uit te voeren. Na het invullen van wat gegevens krijgt de woningbezitter een beeld of bezwaar maken zinvol is en wat het hem of haar oplevert.
 

Omarmd door gemeenten

Wolfert denkt dat deze WOZ-check een uitkomst is voor zowel burgers als gemeenten: “De verwachting is dat gemeenten deze manier van werken zullen omarmen. Er worden alleen dossiers doorgezet die kansrijk zijn. Deze methode verlicht de werkdruk voor gemeenten omdat zij nu minder bezwaren binnenkrijgen. Voor burgers is dit ook een goede ontwikkeling omdat zij direct duidelijkheid krijgen.”
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Hansenstevens

voor een huurhuis ook WOZ waarde?

Zondag 26 februari 2023 10:42

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 27 februari 2023 09:07
Jazeker. Hier vindt u meer informatie:
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2022/03/24/woz-waarde-minder-bepalend-in-hoogte-huurprijs

Van Britsem

Een aantal. Jaren geleden Kreeg ik een bericht dat na bezwaar de woning wat ik huur verlaagd wasbaar € 60.000. Nu weer €172.000 adres 3054PS -48 wat betekent dit als huurder financiël . Groeten Fred

Zondag 26 februari 2023 00:02

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 27 februari 2023 09:08
Op deze site vindt u meer informatie en leest u wat u kunt doen:
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2022/03/24/woz-waarde-minder-bepalend-in-hoogte-huurprijs

Braam

Onze stijging in de Gem. Stichtse Vecht is meer
dan 25 % !!!????????????????
En de gemeente zegt “ het klopt wel “ ????????

Zaterdag 25 februari 2023 19:42

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 27 februari 2023 09:10
Dat is een enorme stijging! Het is erg interessant om te checken of dat klopt en te ontdekken of u niet onnodig veel betaalt. U kunt dat controleren via deze site:
https://www.vastelastenbond.nl/woz-waarde/

Joost

Compliment voor Vastelastenbond over de duidelijke uitleg.
Reactie op Kamman. De WOZ is geen belasting. Het bepaalt de grondslag voor een aantal belastingen van het rijk, waterschappen en gemeenten.
Voor de gemeenten de OZB. Deze wordt in de meeste gemeenten alleen met het inflatie percentage verhoogd. Dat is ook logisch. Ook de kosten voor gemeenten gaan omhoog.
Nog ter verduidelijking. Als de WOZ waarde met 10% stijgt daalt gemiddeld genomen het tarief van de OZB met 10%. Dus heeft de WOZ waarde gemiddeld genomen geen invloed op de hoogte van de OZB.

Vrijdag 24 februari 2023 13:12

Sax

Ook voor de huur huizen is het te hoog

Vrijdag 24 februari 2023 10:49

Kamman

Schandalig om in deze tijd de WOZ zoveel te verhogen. Het kost al zoveel moeite om rond te komen!

Donderdag 23 februari 2023 19:35

Kobus

Ik weet de WOZ nog niet.heb nog niks van de gemeente gehoord.

Donderdag 23 februari 2023 19:00

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 24 februari 2023 09:45
De ene gemeente is sneller dan de andere. U krijgt vanzelf bericht. Verschillende gemeenten hanteren verschillende data.

Plaats een reactie

Lees meer over WOZ-waarde

Door succesvol bezwaar te maken tegen je WOZ-beschikking kun je een belastingverlaging in gang zetten. In ons gratis Whitepaper en ons digitale magazine leggen we je uit hoe je dat doet.

Lees ons gratis Whitepaper over WOZ

Vrijdag 27 januari 2023 13:36

‌Verkeerde woningtaxaties vanuit gemeenten duperen duizenden huishoudens, waardoor ze onnodig veel belasting betalen. Het is daarom erg belangrijk om je WOZ-beschikking goed te controleren. Doo...

Lees meer
Voor de WOZ-beschikking van 2023 wordt de marktontwikkeling van 2022 gebruikt. De gemiddelde huizenprijs steeg in deze periode met 17 procent.

Wat wordt de WOZ-waarde in 2023?

Vrijdag 27 januari 2023 11:45

‌De gemiddelde WOZ-waarde van een woning in Nederland stijgt met 17 procent in 2023 naar een gemiddelde van 368.731 euro. Dat klinkt wrang omdat de huizenprijzen nu flink da...

Lees meer
Een meerderheid van de Nederlandse gemeenten was onnodig streng voor minima blijkt uit onderzoek. Vooral burgers met weinig spaargeld waren het slachtoffer van dit optreden.

Gemeenten duperen minima met onnodig hoge gemeentelijke belastingen

Donderdag 26 januari 2023 09:32

‌Een meerderheid van de Nederlandse gemeenten was onnodig streng voor minima en stelde te strenge eisen voor de kwijtschelding van gemeentelijke belastingen. Dat blijkt uit onderzoek onder 180 ...

Lees meer
Het is verstandig om je WOZ-bezwaar goed te controleren en bezwaar te maken als je denkt dat er fouten gemaakt zijn. Onze directeur Dirk-Jan Wolfert legt uit hoe je bezwaar kunt maken.

Podcast beantwoordt WOZ wetenswaardigheden: Ontdek waarom bezwaar maken loont

Woensdag 25 januari 2023 09:37

‌De waarde van je huis vormt de basis voor een groot aantal gemeentelijke belastingen, maar er gaat regelmatig wat mis bij de taxatie van huizen. Foutieve schattingen van de gemeente zorgen erv...

Lees meer