Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op WOZ-waarde

Bespaar € 250,- op WOZ-waarde

Door bezwaar te maken op je WOZ-waarde

Gemiddelde besparing bij succes
(40% van de bezwaren is succesvol)

€250,-
besparing p.j

Meer informatie

Previcus: ‘WOZ adviesbureaus bieden burgers rechtsbescherming’

Woensdag 16 februari 2022 12:10Frank van de Ven
Bezwaar maken tegen je WOZ-waarde levert duidelijkheid op. WOZ-adviesbureaus helpen je daar graag bij en bieden rechtsbescherming.

Bezwaar maken tegen je WOZ-waarde levert duidelijkheid op. WOZ-adviesbureaus helpen je daar graag bij en bieden rechtsbescherming.

Previcus is een WOZ advieskantoor dat burgers helpt bij het maken van bezwaar tegen hun WOZ-waarde. De missie van het bedrijf uit Boxmeer is om consumenten rechtsbescherming te bieden, stelt CEO Dennis van der Locht. De aanwezigheid van deze advieskantoren is sommige gemeenten een doorn in het oog en dat steken die partijen niet onder stoelen of banken. Van der Locht: “Ik lig er wakker van wanneer men WOZ advieskantoren neerzet als profiteurs, terwijl we juist de belangen van huiseigenaren beschermen.”

De dienstverlening van Previcus is voor particulieren, bedrijven, stichtingen en woningcorporaties. In het kantoor in Boxmeer werken zestig mensen. Het adviesbureau is gespecialiseerd in de WOZ-wetgeving.


Wat maakt 2022 zo’n bijzonder jaar als het om de bepaling van de WOZ-waarde gaat?


“De huizenprijzen zijn de afgelopen periode enorm gestegen en dat heeft ook invloed op de WOZ-waarde. Als jij twintig jaar in hetzelfde huis woont en je keuken of badkamer nooit hebt vernieuwd, zul je vreemd opkijken wanneer jouw buurman een half miljoen euro krijgt voor de verkoop van zijn woning. Wanneer dat huis gebruikt wordt voor de bepaling van de WOZ-waarde van jouw woning, zul jij benadeeld worden en onnodig veel belasting betalen.”


Sinds dit jaar is er landelijk een nieuwe rekenmethode verplicht om de WOZ-waarde te bepalen.


“Nederland was zowat het enige land in Europa dat deze meetmethode gebruikte. Het is een goede ontwikkeling dat het nu gelijkgetrokken wordt met de rest van Europa. De nieuwe berekening van de WOZ-waarde stapt over van kubieke meters naar vierkante meters. Het implementeren van een nieuwe rekenmethode is foutgevoelig. In de eerste resultaten zien we al dat er sprake is van een groot aantal afwijkingen op het gebied van de berekening van de WOZ-waarde. De gegevens waar bijvoorbeeld woningcorporaties op uitkomen, wijken sterk af van de berekeningen van de gemeente.”


Je bent een felle tegenstander van de term no-cure-no-pay bureau. Waarom is dat?


“Dat komt omdat die benaming niet terecht is. Het klopt dat een groot deel van onze inkomsten uit no-cure-no-pay zaken komt, maar zeker niet alles. Zo gaan we bijvoorbeeld vaak in vooroverleg met gemeenten. We hebben verschillende verdienmodellen en daarom dekt die benaming de lading niet. Een advocatenkantoor noem je toch ook geen uurtje-factuurtje bedrijf, omdat ze met uurtarieven werken? Een advocatenkantoor is gespecialiseerd in de rechtsspraak, een accountantskantoor weet alles van accountancy en wij zijn thuis in de WOZ-wetgeving. Daarom zijn wij een WOZ advies kantoor!”



In deze podcast vertelt CEO Dennis van der Locht meer over de werkzaamheden van Previcus. 
 

Er wordt gezegd dat WOZ adviesbureaus gemeenten op kosten jagen. Klopt dat?


“Het kost gemeenten geld om WOZ-bezwaren af te handelen. Wanneer een burger rechtstreeks bezwaar maakt via de website van de gemeente kost het verwerken daarvan ook tijd (en dus geld). Als wij een bezwaar namens een burger of corporatie indienen, kost dat de gemeente inderdaad geld. Wat belangrijk is om te vermelden, is dat wij burgers rechtsbescherming bieden. In de wet staat verankerd dat WOZ adviesbureaus recht hebben op de vergoeding van de proceskosten wanneer een bezwaar gegrond verklaard wordt. De hoogte van die vergoeding is in de wet vastgelegd en staat niet ter discussie. Als gemeenten geen fouten zouden maken bij hun WOZ-berekeningen, zouden wij niet nodig zijn.”


Wat raad je burgers aan: zelfstandig bezwaar maken of jullie hulp inschakelen?


“Wanneer je zelf eenvoudig kunt achterhalen of er een fout is gemaakt bij de berekening van je WOZ-beschikking zou ik adviseren dat zelf op te pakken. Soms wordt er bijvoorbeeld een vergunning aangevraagd voor de plaatsing van een garage of dakkapel. Het komt wel eens voor dat deze objecten wegens omstandigheden niet gebouwd worden, maar vervolgens wel worden meegenomen in de WOZ-beschiking. Dat kun je zelf eenvoudig uitzoeken en wanneer je ziet dat het niet klopt kun je zelf bezwaar maken.”


Wanneer is het raadzaam om een WOZ adviesbureau in te schakelen?


“Wanneer je met complexe berekeningen te maken hebt en twijfelt aan de hoogte van de beschikking. Je kunt als consument bij de gemeente aankloppen en bezwaar maken. Vervolgens kun je om een onderbouwing vragen, maar hoe weet je vervolgens als leek of die berekening op de goede manier tot stand is gekomen? Je moet de gemeente maar op zijn mooie blauwe ogen vertrouwen. Het is zaak om je WOZ-beschikking goed te controleren, want vooral dit jaar verandert er veel.”


Sommige gemeenten stellen dat de juridische kosten niet opwegen tegen de ‘paar tientjes’ in de maand die een succesvol bezwaar burgers oplevert.


“Het verhaal dat WOZ-adviesbureaus gemeenten op kosten jagen, is gigantisch uit zijn verband getrokken. Incidenteel is het wel eens voorgekomen dat een tijdrovend bezwaar slechts enkele tientjes opleverde, maar dat is echt een uitzondering geweest. Hoeveel tijd we aan een bezwaar kwijt zijn staat in principe los van de vergoeding, die wettelijk is vastgesteld voor de uitvoering van bepaalde taken. Het gaat erom dat het grote plaatje gezien moet worden. Het komt voor dat we een relatief hoge vergoeding krijgen voor een paar tientjes besparing, maar onze zestig WOZ-consulenten, taxateurs en juristen hebben ook duizenden uren gewerkt voor Nederlanders die we niet betaald hebben gekregen. Die huiseigenaren weten nu wel dat hun WOZ-waarde door experts objectief is gecontroleerd en dus klopt. Dit zit ook meegenomen in de vergoeding die we ontvangen. Daarnaast wordt er vaak alleen gesproken over de OZB, terwijl de WOZ ook gekoppeld is aan rioolbelasting, waterschapsheffing, inkomstenbelasting, schenkbelasting, erfbelasting en bij ondernemers de vennootschapsbelasting. Bij elkaar opgeteld komt die besparing dus een stuk hoger uit.”


Welke vragen krijgen jullie het meest binnen betreft bezwaar maken?


“De vraag die we het meeste krijgen, is of bezwaar maken zin heeft. Er is geen eenduidig antwoord op die vraag te geven, omdat iedere situatie uniek is. Wanneer je net een huis hebt gekocht en de WOZ-waarde is gelijk aan het aankoopcijfer, is de kans van slagen vrij klein.”


Hoe groot is de behoefte aan WOZ adviesbureaus?


“Wij helpen burgers die onvoldoende kennis over dit onderwerp hebben, maar wel het gevoel hebben dat er iets niet klopt. Ik denk dat zo’n 95 procent van de Nederlanders het lastig vindt om in discussie te gaan met een heffingsambtenaar die meer kennis heeft over dit onderwerp. Wij doen dit werk, omdat we de Nederlandse burger willen helpen en omdat zij recht hebben op rechtsbescherming. Wanneer we weten dat een gemeente zijn zaakjes goed voor elkaar heeft en goede berekeningen heeft gedaan, laten we dat ook zeker weten aan de bezwaarmaker.”


Wat is het grootste misverstand over WOZ adviesbureaus?


“Dat wij profiteurs zijn. Dat zijn we absoluut niet en je mag best weten dat ik wakker lig van zulke uitspraken. Vorig jaar staken we bijvoorbeeld tienduizenden uren in zaken waarvoor we niet betaald kregen. Soms stoppen enkele gemeenten een briefje in de bus waarin ze burgers oproepen om geen gebruik te maken van de diensten van WOZ adviesbureaus. Dat doet pijn. Een tweede misverstand is dat alle gemeenten tegen ons zijn. Wij werken juist graag samen met gemeenten! Er zijn veel gemeenten waarmee een heel goede band hebben. Helaas halen die paar partijen die hun ongenoegen over ons niet onder stoelen of banken steken de media. Zo ontstaat een scheef beeld.”


Wat is de grootste verandering die jij in je vakgebied hebt gezien?


“Dat de WOZ adviesbranche volwassen is geworden. Vorig jaar is er een branchevereniging opgezet in de vorm van de Vereniging Rechtsbescherming Lokale Belastingen (VRLB). Negen WOZ advieskantoren zijn aangesloten bij dit collectief en hebben een gedragscode opgesteld. We zoeken de samenwerking op met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Overheid. Het doel is om rechtsbescherming te bieden aan de Nederlandse burger en om te kijken hoe we zo efficiënt mogelijk kunnen werken zodat de kosten voor gemeenten én ons zo laag mogelijk blijven.”


Zijn WOZ-adviesbureaus nog nodig wanneer de nieuwe WOZ-berekening volledig is ingeburgerd?


“Ook wanneer de nieuwe meetmethode volledig is ingeburgerd zijn WOZ advieskantoren nog steeds nodig. De wetgeving en de WOZ-waardeberekeningen zijn continu aan verandering onderhevig. We blijven dus toetsen op welke basis een berekening is gemaakt en of deze wel rechtsgeldig is. Wanneer wij denken dat er een foutieve berekening is gemaakt, gaan wij in bezwaar. Wanneer dat bezwaar wordt afgewezen en wij nog steeds overtuigd zijn van ons gelijk, gaan we in beroep. Wanneer wij in het gelijkgesteld worden, kan dat in een verandering van de wetgeving resulteren.”


Heb je een voorbeeld van zo'n wetsverandering?


“Absoluut! Een tijdje terug wonnen we een zaak, waardoor dierencrematoria voortaan ook als crematoria worden aangemerkt. Een gemeente vond dat een dierencrematoria niet gevrijwaard mocht worden van belastingen, omdat het zogezegd geen ‘echt’ crematoria was. Daar waren wij het niet mee eens en daarom gingen we in beroep. Dat beroep hebben we gewonnen. Dit scheelt dierencrematoria duizenden euro’s op jaarbasis en de gehele branche  profiteert van deze uitspraak. Dat is slechts één voorbeeld van de rechtsbescherming die wij bieden.”

CEO Dennis van der Locht 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over WOZ-waarde

In deze derde podcast van de Vastelastenbond is CEO Dennis van der Locht van Previcus te gast. Hij vertelt meer over de werking én meerwaarde van WOZ-adviesbureaus.

Podcast CEO Previcus over meerwaarde WOZ-advieskantoren

Vrijdag 04 februari 2022 13:49

‌In de derde podcast van de Vastelastenbond gaan we in gesprek met CEO Dennis van der Locht van Previcus. Hij ontkracht in deze aflevering van ‘Onderaan de Streep’ het misverstand d...

Lees meer
Scoor een gratis Whitepaper en WOZ-magazine!

Verdiep je in de WOZ met ons digitale magazine en Whitepaper

Dinsdag 01 februari 2022 11:05

‌Consumenten helpen bij het verlagen van hun vaste lasten geeft ons energie! Naast het uitpluizen van je energie- en verzekeringscontracten doen we dat ook door je WOZ-beschikking te controleren....

Lees meer
Inwoners van gemeenten Rotterdam hebben dit jaar als een van de eerste de WOZ-beschikking ontvangen.

PERSBERICHT: Rotterdam heeft primeur met eerste WOZ-beschikking 2022

Maandag 17 januari 2022 07:00

‌Rotterdam is één van de eerste gemeenten van Nederland waar de WOZ-beschikking op de deurmat valt. WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. Sinds dit jaar is landelijk een nieuwe meetmetho...

Lees meer
Bezwaar maken tegen je WOZ beschikking kan je volgens onderzoeksblogger Margot Boesveld veel geld besparen.

‘Ik denk dat veel mensen niet stilstaan bij de impact die de WOZ waarde heeft op je inkomstenbelasting’

Dinsdag 21 december 2021 11:05

‌De Wet waardering onroerende zaken (WOZ) waarde is een onderwerp waarvoor steeds meer aandacht is, stelt onderzoeksblogger Margot Boesveld. Zij houdt zich ruim vier jaar bezig met het uitpluizen...

Lees meer