Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Meld je aan voor eengratis adviesgesprek

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Heb je vragen over
jouw verzekeringen?

Onze adviseurs helpen je graag en kijken naar de mogelijkheden in een gratis adviesgesprek. Houd je huidige polissen bij de hand en plan een gesprek in op jouw voorkeurstijd.

Meer informatie

Podcast geeft antwoord op al je vragen over schadevrije jaren

Maandag 22 mei 2023 11:23Frank van de Ven
In deze editie van ‘Onderaan de Streep’ gaan we dieper in op klantvragen over schadevrije jaren. Onze verzekeringsadviseur Amber van Beers vertelt hoe schadevrije jaren worden opgebouwd.

In deze editie van ‘Onderaan de Streep’ gaan we dieper in op klantvragen over schadevrije jaren. Onze verzekeringsadviseur Amber van Beers vertelt hoe schadevrije jaren worden opgebouwd.

‌Er bestaan bij onze klanten veel vragen over de opbouw en het behoud van schadevrije jaren. Hoog tijd dus om deze te beantwoorden en dat doet onze verzekeringsadviseur Amber van Beers in een podcast. In deze editie van ‘Onderaan de Streep’ gaat ze dieper in op klantvragen over schadevrije jaren. 
 

Wat zijn schadevrije jaren en hoe bouw je ze op?

“Goeie vraag! Schadevrije jaren zijn jaren die een verzekeraar toekent wanneer je schadevrij rijdt. Elk jaar dat jij schadevrij rijdt, bouw je een jaar op. En over deze schadevrije jaren wordt jouw korting berekend, dus hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger de korting en hoe lager jouw premie uiteindelijk ook is.”


Stel nou dat ik wil overstappen van autoverzekering. Kan ik mijn schadevrije jaren dan meenemen?

“Ja die kan je meenemen. Schadevrije jaren worden op het moment dat jij overstapt in een landelijk systeem gezet. Dat systeem heet Roy-data. In dat systeem kan elke verzekeraar je schadevrije jaren inzien. Waar vaak een misverstand over bestaat, is het verschil tussen de korting en de schadevrije jaren. Schadevrije jaren worden in het systeem opgenomen, maar de opgebouwde korting niet. Die korting verschilt per maatschappij. Stel dat ik tien schadevrij jaren heb opgebouwd en bij mijn huidige verzekeraar van tachtig procent korting profiteer, wil dat niet zeggen dat de hoogte van de korting identiek blijft na een overstap. Het kan goed zijn dat mijn nieuwe leverancier ‘slechts’ 75 procent korting geeft.  De korting neem je niet mee bij een overstap, maar de schadevrije jaren wel.”
 

 

Bij de Vastelastenbond krijgen we regelmatig vragen over schadevrije jaren van onze klanten. Als je kind in jouw auto rijdt, profiteert hij dan ook van de schadevrije jaren.

“Dat ligt eraan of het kind als bestuurder op de polis gezet is. Als dat niet het geval is, bouwt jouw kind geen schadevrije jaren op. Je kind zal echt als bestuurder op de polis gezet moeten worden. De premie zal dan ook iets hoger worden, maar het voordeel daarvan is dat wanneer je kind op zichzelf gaat wonen, hij de schadevrije jaren kan meenemen. Dat zorgt ervoor dat de autoverzekering goedkoper zal zijn. In eerste instantie zal je kind meestal een vrij goedkope auto hebben die WA-verzekerd is. Stel dat je kind na een paar jaar op zichzelf gaat wonen en dan een duurdere auto gaat kopen, scheelt het in de premie als hij al schadevrije jaren heeft opgebouwd. Mijn advies is dan ook om je kind op de polis bij te schrijven, zodat hij schadevrije jaren opbouwt en daarmee korting spaart.”
 

Als je een tweede auto koopt, profiteer je dan ook van opgebouwde schadevrije jaren?

“Ik denk dat dit wel het grootste misverstand is op het gebied van schadevrije jaren. Het antwoord is namelijk nee! Mensen gaan er eigenlijk standaard vanuit dat als ze op hun auto schadevrije jaren hebben gebouwd en dat ze bij aanschaf van een tweede auto dezelfde schadevrije jaren hebben. Dat is niet zo. Als ik op mijn eerste auto twintig  schadevrije jaren heb opgebouwd, neem ik die niet mee naar mijn tweede auto. Op het moment dat ik een tweede auto koop, begint die auto officieel op nul schadevrije jaren. Dat zou normaal gesproken betekenen dat je ook voor die tweede auto een flinke premie betaalt. Nou is het gelukkig wel zo dat de meeste maatschappijen regelingen hebben, zodat die tweede auto wel mee kan liften op jouw opgebouwde korting.”
 

Hoe zit het met leaseauto's? Bouw je daar ook schadevrije jaren mee op?

“Ja. Maatschappijen zijn daar tegenwoordig een stuk soepeler in. Voorheen was het zo dat als je van een leaseauto naar een koopauto ging, je op nul begon en geen schadevrije jaren meenam. Dat is gelukkig veranderd. Maatschappijen zeggen nu op het moment dat jij een leaseverklaring kunt aanleveren dat je jouw opgebouwde schadevrije jaren kunt meenemen naar je eigen auto. Er zijn ook maatschappijen die geen schadevrije jaren toekennen, maar je wel de korting geven die je hebt opgebouwd door jarenlang schadevrij te rijden.”
 

Luister onze podcasts terug

Je kunt ‘Onderaan De Streep’ beluisteren via YouTubeSpotifyiTunesGooglePodimo én Soundcloud! Alle afleveringen zijn op deze kanalen terug te vinden. Via een podcast willen we onze klanten informeren over actuele ontwikkelingen en onze nieuwe diensten. Mocht je een tip hebben voor de redactie of wil je een bepaald onderwerp uitgelicht hebben dan kun je ons altijd mailen!
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen | Afspraak maken

Onze adviseur Amber van Beers legt uit wat er veranderd is op het gebied van schadevrije jaren bij de autoverzekering.

Alles wat je moet weten over de opbouw en het behoud van je schadevrije jaren

Dinsdag 16 mei 2023 16:38

‌Het Customer Care team van de Vastelastenbond krijgt veel vragen over de autoverzekering en de opbouw van schadevrije jaren. Onze adviseur Amber van Beers legt uit hoe het nu precies zit met d...

Lees meer
Hoe het komt dat de premie van je autoverzekering stijgt en wat je eraan kunt doen, vertelt onze verzekeringsadviseur Amber van Beers.

De premie van je autoverzekering stijgt en dit zijn de redenen!

Donderdag 11 mei 2023 10:43

‌Voor het afsluiten van een autoverzekering betaal je in mei dit jaar gemiddeld 82 euro meer dan in dezelfde periode het jaar ervoor. Dat is een stijging van circa acht procent. De hoogte van d...

Lees meer
Voorkom dat je 'onderverzekerd' bent en lees de tips van onze verzekeringsadviseur Amber.

Alles wat je moet weten over onderverzekerd zijn, maar nooit durfde te vragen!

Maandag 01 mei 2023 16:06

‌ De Vastelastenbond krijgt veel vragen over verzekeringen en veel van die vragen (en antwoorden) zijn te mooi om niet te delen. Onze verzekeringsadviseur Amber van Beers gaat in dit blog dieper...

Lees meer
Als je op wintersportvakantie gaat, is het belangrijk om goed na te denken over een reisverzekering. In onze podcast vertelt verzekeringsadviseur Amber van Beers er meer over.

Ga stressvrij op reis met een reisverzekering die bij jouw vakantie past

Maandag 03 april 2023 08:52

‌ De vakantieperiode breekt aan dus wordt het tijd om een reis te boeken én een bijpassende verzekering af te sluiten. Er komt nog heel wat kijken bij het afsluiten van een reisverzekering en d...

Lees meer