Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Meld je aan voor eengratis adviesgesprek

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Heb je vragen over
jouw verzekeringen?

Onze adviseurs helpen je graag en kijken naar de mogelijkheden in een gratis adviesgesprek. Houd je huidige polissen bij de hand en plan een gesprek in op jouw voorkeurstijd.

Meer informatie

Alles wat je moet weten over de opbouw en het behoud van je schadevrije jaren

Dinsdag 16 mei 2023 16:38Frank van de Ven
Onze adviseur Amber van Beers legt uit wat er veranderd is op het gebied van schadevrije jaren bij de autoverzekering.

Onze adviseur Amber van Beers legt uit wat er veranderd is op het gebied van schadevrije jaren bij de autoverzekering.

Het Customer Care team van de Vastelastenbond krijgt veel vragen over de autoverzekering en de opbouw van schadevrije jaren. Onze adviseur Amber van Beers legt uit hoe het nu precies zit met de verdeling van schadevrije jaren bij scheiding of overlijden. Ook legt ze uit wat er veranderd is op dit vlak bij de autoverzekering. 


Wat zijn schadevrije jaren?

“Schadevrije jaren zijn de jaren die een verzekeraar toekent bij schadevrij rijden. Elk jaar dat je geen brokken maakt, bouw je een schadevrij jaar op. Over deze opgebouwde jaren, wordt een korting op je premie berekend.”


Je kunt schadevrije jaren dus opbouwen. Kun je ze ook verliezen?

“Jazeker. Wanneer jij een schade veroorzaakt of wanneer je schade bijvoorbeeld niet op een tegenpartij verhaald kan worden, kun je jouw schadevrije jaren verliezen. Tegenwoordig berekenen alle verzekeringsmaatschappijen deze terugval op dezelfde manier. Vroeger bepaalde elke maatschappij dat zelf. Nu is dat een terugval van vijf jaar per schade.”


Wat is er veranderd op het gebied van schadevrije jaren?

“Wat ik al aangaf, is dat het terugvalsysteem voortaan bij elke maatschappij hetzelfde is. Je verliest bij een door jou veroorzaakte schade vijf schadevrije jaren. Daarnaast kun je bij alle verzekeraars maximaal 15 schadevrije jaren opbouwen. Als je al 30 jaar schadevrij rijdt maar een ongeluk veroorzaakt, val je terug van 15 naar 10 schadevrije jaren en raak je dus meer dan 5 schadevrije jaren kwijt. Een andere, meer positieve ontwikkeling is dat maatschappijen tegenwoordig wat soepeler zijn in het overhevelen van schadevrije jaren bij bijvoorbeeld leaseauto’s of scheiding.”


Hoe zit het bij een scheiding? Hoe worden deze schadevrije jaren verdeeld?

“Eerder was het zo dat bij scheiding, de schadevrije jaren op naam kwamen van de verzekeringnemer. Vaak is het zo dat zowel de verzekeringnemer als partner de auto gebruikt en dus gezamenlijk schadevrije jaren opbouwen. In het verleden had de partner van de polishouder in geval van scheiding geen recht op schadevrije jaren en moest deze weer opnieuw beginnen. Tegenwoordig kun je via een afstandsverklaring de schadevrije jaren splitsen. Stel dat je gezamenlijk 20 schadevrije jaren hebt opgebouwd, dan kun je deze verdelen. Dan heeft elke partner er dus 10.”
 

Als jouw kind in jouw auto rijdt, profiteert die dan van de schadevrije jaren? 

“Wanneer je wilt dat één van je kinderen schadevrije jaren opbouwt, kun je deze aanmelden als regelmatige bestuurder. In dat geval profiteert je zoon of dochter van jouw pakketkorting, maar bouwt hij of zij ook zelf schadevrije jaren op. Wanneer je kind op zichzelf gaat wonen, kan hij of zij de opgebouwde schadevrije jaren meenemen naar een eigen verzekering.”


Wat gebeurt er met de schadevrije jaren bij overlijden?

“Voorheen was het zo dat bij overlijden de schadevrije jaren vervielen. De partner van de overledene kon die opgebouwde jaren niet overnemen. Tegenwoordig zijn verzekeringsmaatschappijen hier makkelijker in en is er de mogelijkheid om de schadevrije jaren bij overlijden over te zetten op naam van partner.”


Als je een tweede auto koopt, profiteer je dan van de opgebouwde schadevrije jaren bij je tweede bolide?

“Nee. Het grootste misverstand op dit vlak is dat wanneer je één auto hebt met bijvoorbeeld 25 schadevrije jaren deze jaren ook gelden voor een tweede auto. Je begint op 0 voor je tweede voertuig. Gelukkig zijn er wel veel verzekeraars die jouw tweede auto mee laten liften op de korting van de eerste auto zodat je niet onderaan de kortingsladder begint. Met schadevrije jaren begint de tweede auto wel op 0.”


Hoe zit het met leaseauto’s en schadevrije jaren?

“Wanneer je al jaren schadevrij in een leaseauto reed en besloot een eigen auto te kopen, was de overdracht van schadevrije jaren een probleem. Je begon standaard op 0 als je een eigen bolide kocht. Ondertussen zijn de regels versoepeld en zijn er talloze maatschappijen die na ontvangst van een leaseverklaring de opgebouwde schadevrije jaren overnemen. Er zijn ook maatschappij die de jaren niet overnemen maar wel die jaren als korting geven. Een leaseverklaring geeft aan hoeveel jaar er is gereden met de auto, door wie en hoeveel schades er zijn geweest.”
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Buijtenhek

Wat is tegenwoordig? Vanaf welk jaar kunnen na een scheiding de schadevrije jaren verdeeld worden?

Vrijdag 02 juni 2023 18:25

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 05 juni 2023 10:09
De schadevrije jaren kun je als je het pakket uit elkaar haalt, direct aanpassen.
Vandaag gescheiden? Direct aanpassen. De partner moet uit het pakket worden gehaald, zodat je kunt splitsen. Beide teken je een formulier voor de huidige verzekeraar.

Duinhouwer

wat ik mis is als je drie jaar geen auto rijd dan ben je de schadevrijejaren kwijt ben ik overkomen maar dat wordt nergens vermeld.

Vrijdag 26 mei 2023 08:33

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 26 mei 2023 08:47
Bedankt voor deze aanvulling! Dit is bij ons bekend en dat bespreken we ook in onze podcast: https://www.vastelastenbond.nl/blog/podcast-geeft-antwoord-op-al-je-vragen-over-schadevrije-jaren/

Roelofs

Duidelijk uitgelegd

Donderdag 25 mei 2023 19:54

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen | Afspraak maken

Hoe het komt dat de premie van je autoverzekering stijgt en wat je eraan kunt doen, vertelt onze verzekeringsadviseur Amber van Beers.

De premie van je autoverzekering stijgt en dit zijn de redenen!

Donderdag 11 mei 2023 10:43

‌Voor het afsluiten van een autoverzekering betaal je in mei dit jaar gemiddeld 82 euro meer dan in dezelfde periode het jaar ervoor. Dat is een stijging van circa acht procent. De hoogte van d...

Lees meer
Voorkom dat je 'onderverzekerd' bent en lees de tips van onze verzekeringsadviseur Amber.

Alles wat je moet weten over onderverzekerd zijn, maar nooit durfde te vragen!

Maandag 01 mei 2023 16:06

‌ De Vastelastenbond krijgt veel vragen over verzekeringen en veel van die vragen (en antwoorden) zijn te mooi om niet te delen. Onze verzekeringsadviseur Amber van Beers gaat in dit blog dieper...

Lees meer
Als je op wintersportvakantie gaat, is het belangrijk om goed na te denken over een reisverzekering. In onze podcast vertelt verzekeringsadviseur Amber van Beers er meer over.

Ga stressvrij op reis met een reisverzekering die bij jouw vakantie past

Maandag 03 april 2023 08:52

‌ De vakantieperiode breekt aan dus wordt het tijd om een reis te boeken én een bijpassende verzekering af te sluiten. Er komt nog heel wat kijken bij het afsluiten van een reisverzekering en d...

Lees meer
Als je op vakantie gaat, is een reisverzekering afsluiten zeer verstandig.

Voorkom vakantiestress met onze handige tips!

Dinsdag 18 april 2023 07:58

‌Vakantie is leuk maar soms ook stressvol. Heb ik het gas uitgezet, staat de slaapkamerlamp nog aan en is de deur eigenlijk wel gesloten? Deze vragen wil jij jezelf niet stellen als je na een lan...

Lees meer