Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op Verzekeringskosten

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Verzekerd Zonder Zorgen

Besteed je verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€10,- p.m.
(of €100,- p.j.)

Meer informatie

Premies schadeverzekeringen stijgen tot ongekende hoogte

Zaterdag 20 oktober 2018 10:22Margot Boesveld
schadeverzekeringen worden duurder

schadeverzekeringen worden duurder

Schadelast zorgt voor premiestijging.

Verzekeraars hebben een niet al te best imago. De premiestijgingen van afgelopen jaren helpen daar niet bij. Volgens verzekeringsdeskundigen gaan er een aantal premies van schadeverzekeringen in 2019 wederom omhoog.

Premie autoverzekering stijgt

Op minder dan 5% van de autoverzekeringen wordt winst gemaakt. De autoverzekering wordt vaak als lokmiddel gebruikt om andere verzekeringen te kunnen verkopen. Echter het aantal schadeclaims en de oplopende kosten van deze schades geven de verzekeraars kopzorgen. In 2015 verloor de sector 300 miljoen op de WA-verzekeringen. Die verliezen mogen niet gedekt worden met bijvoorbeeld de winsten uit levensverzekeringen. De premies móeten dus omhoog. De premies zijn sinds 2016 al met 30% gestegen en de stijgende lijn zal zich in 2019 voortzetten.

Verzekeraars geven uiteenlopende redenen:

  • Aantal schadeclaims neemt toe: Het wordt drukker op de weg, waardoor er meer kans op een ongeluk is.
  • Hoogte van de schadeclaims stijgen: auto’s zijn geavanceerder waardoor een reparatie duurder is door alle technologie

Premie aansprakelijkheidsverzekering stijgt

Ook de premie van de aansprakelijkheidsverzekering gaat omhoog. Verzekeraars hebben de premies van particuliere aansprakelijkheidsverzekeringen in het afgelopen jaar met gemiddeld 9% verhoogd, waarbij bij individuele verzekeraars zelfs sprake was van uitschieters naar 40% hogere premies (bron: Moneyview). Opvallend is dat er een plotselinge versnelling plaatsvindt van de premiestijging. Deze heeft alles te maken met de verandering van de wet. Per 1 januari 2019 verandert de wet en zijn verzekeraars verplicht om eventuele affectieschade te vergoeden. Dat is een vergoeding van € 12.500 tot € 20.000 voor naasten van slachtoffers die door een fout van een ander zijn overleden of ernstig letsel hebben opgelopen. Dit wordt doorbelast in de premie.

Inboedelverzekering

Vroeger had men een basis inboedelverzekering, ook wel bekend als de brandverzekering, maar steeds meer mensen gaan over op de nieuwe allrisk inboedelverzekering. Bij deze polis is meer verzekerd en dat leidt tot meer schadeclaims. Een legitieme reden voor verzekeraars om de premie voor de inboedel (en opstalverzekering) op te schroeven.

Mogen verzekeraars de premie onbeperkt verhogen?

In 2016 was de regel nog van kracht dat een verzekeringspremie maximaal per jaar met 10% mag stijgen. In 2017 bepaalde de commissie van Beroep dat deze regel verdween. Verzekeraars hoeven geen onderscheid meer te maken tussen meer of minder ingrijpende verhogingen in de premie. Een premiestijging – onbeperkt hoeveel dat is– is toegestaan bij een stilzwijgende verlening.

Zijn uw premies gestegen? Onderneem actie

Net als bij energiecontracten zijn er veel mensen die blijven ‘hangen’ bij hun verzekeraar. En dat is jammer. Er valt namelijk veel winst te behalen als men elk jaar de polissen en premies controleert, aldus Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond. "Er is ook een stukje eigen verantwoordelijkheid om niet te veel te betalen aan premielast. Sommige mensen zijn zelfs dubbel verzekerd of blijven jaren bij dezelfde verzekeraar hangen omdat ze een goede schade afhandeling hadden, maar betalen vervolgens wel de hoofdprijs. Wees daarom kritisch. Niet alleen naar de prijs en voorwaarden, maar ook naar jezelf om actie te ondernemen. Komt u er na het vergelijken achter dat u nog goed zit bij uw huidige verzekeraar? Dan is dat ook altijd prettig om te weten."

Wat doen bij een premiestijging

  • Waar is de premieverhoging op gebaseerd? Is er een legitieme reden. De verzekeraar moet u goed kunnen informeren en de verhoging kunnen uitleggen.
  • Soms kan de premie omlaag, maar daar wordt u vaak niet van op de hoogte gebracht, terwijl de verzekeraar hiertoe wel meldingsplichtig is. Onlangs is hier een ferme uitspraak in geweest van het Kifid.
  • Dreig met een overstap en/of een klacht bij het klachtenloket Kifid. Soms willen verzekeraars de premiestijging nog wel eens terugdraaien.
Bronnen: Bond van verzekeraars, Consumentenbond, Kifid en Vastelastenbond

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Desiree de Boer

Ik heb al jaren geen inboedelverzekering meer wegens bezuiniging op verzekeringen waarvan de prijzen de pan uit rijzen. Koop altijd alles in uitverkoop of bij flinke korting akties. Veel meubels gekregen van schoonmoeder en sommige meubels bij Noppes en marktplaats gekocht. Hoef niet echt nieuwe meubelen meer,2e hands zien er vaak nog nieuw uit.Doen mensen weg omdat ze erop uit gekeken waren.

Donderdag 03 januari 2019 17:28

j.plomp

inboedel verzekering wegstrepen er zijn kringloop
winkels genoeg .

Vrijdag 26 oktober 2018 08:35

Kobes

Ik heb nog niets van verhogingen gehoord van mijn verzekeraars.
Geef eens wat meer data en reele mogelijkheden.

Donderdag 25 oktober 2018 23:15

Kor

Het is goed dat de vastelastenbond er is. Een ieder kan zijn of haar voordeel er mee doen.

Donderdag 25 oktober 2018 19:16

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen

Financieel adviseurs massaal de mist in

Financieel adviseurs massaal de mist in

Dinsdag 16 oktober 2018 17:47

Financieel adviseurs overtreden massaal de Wet op het financieel toezicht (Wft) door klanten niet of onvoldoende te wijzen op tussentijdse premiedalingen van afgesloten financiële producten, zoals ov...

Lees meer
Waterschade en overstromingen, zo zorg je dat je goed verzekerd bent. Is je auto verzekerd bij een overstroming

Waterschade door regenval en overstroming | Wat kun je doen.

Vrijdag 16 juli 2021 08:00

Rijkswaterstaat waarschuwt regelmatig voor een grotere overstromingskans. Ons landje ligt onder zeeniveau en de kans dat we te maken krijgen met meerdere overstromingen is aanwezig.  Hoe zi...

Lees meer
Kun je annuleringsverzekering afsluiten als je de vakantie al geboekt hebt? Tips reisverzekering afsluiten!

Reisverzekering? Hier moet je op letten

Zaterdag 03 juli 2021 10:13

Het is een geruststellende gedachte om bij nood, diefstal of schade terug te kunnen vallen op een reisverzekering. Waar moet je op letten bij afsluiten van een reisverzekering? Heb je überhaupt...

Lees meer
Reisverzekering, welke keuzes maak jij?

De reisverzekering, dekking en annulering, hoe werkt dat?

Zondag 14 mei 2017 10:46

De belangrijkste reden om een reisverzekering af te sluiten, is de geboden hulp in noodsituaties. Bij diefstal of een ongepland vervroegde terugreis of juist een langer dan gepland verblijf is he...

Lees meer