Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Profiteren in de energiemarkt | de zin en onzin van welkomstbonussen

Donderdag 20 juli 2017 11:45Margot Boesveld

 

Wie elk jaar van energieleverancier verandert, profiteert steeds opnieuw van de mooiste aanbiedingen. Dat komt door de welkomstkortingen die er aan verbonden zitten. En wie dat niet doet, betaalt feitelijk dus te veel. Dit werd onlangs nog eens door de Volkskrant onder de aandacht gebracht. Slapend arm worden, dat is het opvallendste kenmerk van de energiemarkt. Vereniging de Vastelastenbond roept het al jaren en heeft er zelfs een dienst voor ontwikkelt. Maar eerst leggen we het principe van de welkomstbonussen in de energiemarkt nog een keer uit.

Welkomstbonussen

Om nieuwe klanten te lokken maken veel energieleverancier gretig gebruik van de cashback actie. Een welkomstbonus voor nieuwe klanten die flink oplopen (ca.€ 200,-). Deze ontvangt u aan het einde van de contractperiode (12 maanden) op uw bankrekening. Maar let op! Er zit een addertje onder het gras. Wie zo'n contract afsluit, doet dat (in dit voorbeeld) voor de periode van één jaar. In het jaar erop gelden andere tarieven en ligt het jaarbedrag ca. € 260,- hoger. Dat is een flinke prijsstijging.

Een tweede punt is dat er voorwaarden aan een welkomstbonus hangen en u de bonus daarom niet altijd ontvangt. Zo kunt u alleen de korting krijgen als u kiest voor een automatische incasso. Als er één keer te weinig saldo op de bankrekening staat waardoor de incasso mislukt, wordt de welkomstbonus niet uitbetaald. Wie voortijdig overstapt, bijvoorbeeld om te gaan samenwonen, kan ook naar de premie fluiten en ontvangt ook nog een ‘boete’ die kan oplopen tot € 100,- wegens eerder vertrekken.

Wilt u berekenen wat u kunt besparen. Kijk dan wat de Switch Service voor u kan betekenen. 

Switch Service

En bestaande klanten dan?

Daarnaast zijn er nog leveranciers die beweren bestaande klanten te belonen. Nuon biedt zijn blijvende klanten een oplopende korting: Nuon blijven Loont. Maar de Vastelastenbond zocht in 2015 al uit hoeveel deze korting is en men komt van een koude kermis thuis. U krijgt namelijk korting op het kleinste gedeelte van de energierekening, namelijk het kale stroomtarief. Deze korting is zo nihil dat elk jaar overstappen naar een nieuw energiecontract wezelijk slimmer is. Vereniging de Vastelastenbond heeft er zelfs een dienst (de Switch Service) voor ontwikkelt waardoor u automatisch elk jaar overstapt én profiteert, zonder dat u daar zelf van alles voor hoeft uit te zoeken. Wilt u niet elk jaar overstappen? Kies dan voor een contract met een vaste (langere) termijn. Zeker nu de tarieven laag staan is dat ook geen onverstandige keuze. Wilt u advies, neem dan contact op via 040-7200200.

Hoog percentage niet-overstappers

Maar nog altijd is een groot deel van de klanten nooit overgestapt: 31 procent volgens de ACM. Waarom deze groep niet reageert op dat makkelijk te behalen prijsvoordeel, is onbekend. Een paar dingen lijken voor de hand te liggen: het zijn mensen die vrezen dat overstappen ingewikkeld is of niet erg handig zijn op internet. Veelal ouderen, denkt een woordvoerder van de Consumentenbond. 'Maar ik ken ook collega's bij ons die 600 euro kunnen besparen door over te stappen, maar het toch niet doen.'

 

 

 

Artikel: Informatie is gebaseerd op het artikel in De Volkskrant van Gerard Reijn 17 juli jl.

 

 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over