Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Door over te stappen van energieleverancier
Gemiddelde besparing door goedkoopste leverancier en welkomstbonussen

Start besparen

Bespaar op Energierekening

Bespaar € 500,- op je Energierekening

Door over te stappen van energieleverancier

Gemiddelde besparing door goedkoopste leverancier en welkomstbonussen

€500,- p.j

Meer informatie

Boetes in de energiebranche kunnen door een leverancier worden opgelegd wanneer u als consument besluit eerder weg te gaan. Dat noemt men contractbreuk. De hoogte van de boete is vastgesteld door de ACM (Autoriteit Consument & Markt) en hangt af van de resterende looptijd van een contract. Een boete voor contractbreuk is maximaal € 250, - (€125, - per product) en is als volgt vastgelegd:

Hoogte opzegvergoeding

Resterende looptijd

Boete per product

Totale boete

Korter dan 1,5 jaar

€ 50, -

€ 100, -

1,5 tot 2 jaar

€ 75, -

€ 150, -

2 tot 2,5 jaar

€ 100, -

€ 200, -

2,5 jaar of langer

€ 125, -

€ 250, -

Boete bij cadeau energiecontract

Tegenwoordig worden er ook veel ‘gratis cadeautjes’ of ‘kortingen’ bij een energiecontract aangeboden. Ook voor een cadeau kan er bij een tussentijdse opzegging een boete opgelegd worden. Voorbeelden van dergelijke acties zijn de iPad actie van Oxxio, de Media Markt actie van Essent of slimme thermostaat ‘Toon’ van Eneco. Dit mag maximaal € 100, - bedragen.

Een boetevergoeding door uw nieuwe energieleverancier

Soms kan het zijn dat u ondanks het betalen van een opzegvergoeding tóch voordeliger uit bent bij een andere energieleverancier. Tegenwoordig willen energieleveranciers u zo graag als nieuwe klant verwelkomen dat ze aanbieden de boete te betalen. In de meeste gevallen betekent dit dat de boete tot € 250, - euro wordt vergoed op de eerste jaarnota. U dient de boete dan dus wel eerst zelf te betalen. Het kan ook zijn dat de energietarieven enorm zijn gedaald en het daardoor toch voordeliger is om te switchen van energieleverancier.

Extra informatie

Stelling: u hebt gebruik gemaakt van de iPad actie van Oxxio en u wilt tussentijds opzeggen en overstappen. Het is mogelijk om na het ontvangen van de iPad over te stappen. U ontvangt dan afhankelijk van de resterende looptijd van het contract € 250, - boete. Ook ontvangt u een boete van € 100, - voor de iPad. Uw nieuwe leverancier vergoedt de boete van €250, - en zelf betaalt u € 100, -. Zo hebt u het beste van beiden: lagere energieprijzen en een goedkope iPad.

Slim omgaan met boetes

Wilt u vrijblijvend advies of een berekening ontvangen? Vereniging de Vastelastenbond weet precies welke maatschappij een eventuele boete vergoed. Neem contact met ons op via 040-7200200.