Waarom zorgverzekering vergelijken | uitleg en 4 voorbeelden
Donderdag 15 november 2018 10:44:31

Waarom het vergelijken van de zorgverzekering nuttig is

De zorgverzekeraar die in 2018 voor u het voordeligste was, is niet automatisch de beste keuze voor 2019. Elk jaar verandert namelijk niet alleen de prijs, maar ook de dekking van de zorgverzekeraar. Sommige verzekeraars werken met éénmalige vergoedingen of met totaalbudgetten voor soortgelijke behandelingen. Daarnaast kan ook uw zorgvraag gedurende een jaar veranderen. Vereniging de Vastelastenbond geeft uitleg en enkele voorbeelden.
 

Meest gekozen basisverzekering

Sjoerd (31) koos net als veel andere Nederlanders voor onderstaande verzekering in 2018:

Vorig jaar was AnderZorg met een maandpremie van € 114,50 de voordeligste keuze. In 2019 is zorgverzekeraar De Friesland met een zorgpremie van € 126,20 de goedkoopste zorgverzekering op basis van bovenstaande keuzes. Sjoerd kan op basis van deze keuzes ook niet meer voor Ander Zorg kiezen helaas. AnderZorg heeft de polis aangepast en biedt in 2019 slechts 6 fysiobehandelingen en maar 75% vergoeding tot € 250,- voor de tandarts.

Gezinsuitbreiding

Marie de Boer (34): In 2018 koos mevrouw de Boer voor een uitgebreide zorgverzekering, want ze kreeg voor het eerst gezinsuitbreiding. Ze koos voor een verzekering van Menzis met een aanvullende verzekering ExtraVerzorgd2. Dit omdat Marie zonder medische indicatie in het ziekenhuis wilde bevallen en de eventuele kraamhulp tijdens en na een ziekenhuisopname extra wilde verzekeren. De kleine spruit is inmiddels geboren en Marie is nog steeds zeer uitgebreid verzekerd. Echter heeft ze aanvullende dekking voor kraamhulp en bevalling niet meer nodig in 2019. Wel kan het verstandig zijn om een aanvullende verzekering voor bijvoorbeeld fysiotherapie te kiezen i.v.m. bekkeninstabiliteit na de bevalling.

TIP: Dit werkt natuurlijk ook andersom. Bent u zwanger en verwacht u in 2019 gezinsuitbreiding? Dan is een extra dekking voor kraamhulp, fysiotherapie en ziekenhuisopname zonder medische indicatie welkom. Lees hier onze tips.

Therapie en eenmalige/jaarlijkse vergoeding

Stefan (25): Heeft in 2018 gekozen voor een aanvullende verzekering bij ONVZ i.v.m. lasertherapie. Het ziet er naar uit dat deze behandeling zich in 2019 gaat herhalen. Zijn huidige verzekeraar ONVZ biedt een ‘jaarlijkse’ vergoeding*. Echter geldt dit voor de gehele verzekeringsduur, zolang hij klant is. Dus dat betekent dat Stefan niet elk jaar opnieuw deze vergoeding krijgt. Stefan heeft dus geen recht op deze vergoeding in 2019. Het is verstandig om over te stappen. Bij een overstap naar een andere zorgverzekeraar, bijvoorbeeld bij PNO zorg Beter, kan er (mits Stefan wordt aangenomen) opnieuw een vergoeding plaatsvinden.

*Dit geldt bijvoorbeeld ook voor acnebehandelingen en of stottertherapie.

Kinderen worden 18 jaar

Mevrouw Hendriks (46): De tweeling van mevrouw Hendriks bereikt in 2019 de leeftijd van 18 jaar. Al die jaren waren ze bij haar meeverzekerd. Dat betekent niet alleen dat haar kinderen in 2019 een zorgverzekering moeten kiezen, maar ook dat mevrouw zelf haar zorgverzekeringspolis kan wijzigen. De tweeling zal naar alle waarschijnlijkheid kunnen kiezen voor een budgetpolis, omdat ze weinig tot geen zorgkosten zullen hebben en mevrouw Hendriks kan kijken naar haar eigen zorgbehoefte.

Waar moet u op letten bij het vergelijken

Voor de basisverzekering geldt:

  1. Basispolis en keuze vrijheid: Alle zorgverzekeraars bieden dezelfde dekking in het basispakket aan. Dat is wettelijk verplicht. Het verschil zit in de keuzevrijheid die u heeft voor het kiezen van een zorgaanbieder. Er zijn 4 basisverzekeringen waar u uit kan kiezen. Minder keuzevrijheid resulteert in een lagere maandpremie.
  2. Hoogte eigen risico: Iedereen heeft een wettelijke verplicht eigen risico van € 385,-. U kan ervoor kiezen om uw eigen vrijwillige eigen risico te verhogen met stappen van €100,- tot een maximum van €885,-. Een hoger eigen risico verlaagt de maandpremie.
  3. Zorgpremie: Keuze 1 en 2 resulteren in een zorgpremie. Dat is de premie die u per maand (of per jaar) aan uw zorgverzekeraar betaalt. Uiteindelijk wilt u de beste dekking voor het laagste premiebedrag.

Voor aanvullende verzekering geldt:

  1. Dekking en kosten: Vergelijk altijd de aanvullende pakketten. Dit kan u bij de zorgpolis terugvinden in het vergoedingenoverzicht. U kan de vergoedingen die voor u het belangrijkste zijn naast elkaar leggen en hierop uw keuze baseren
  2. Medische selectie/acceptatie: Voor een basisverzekering wordt iedereen geaccepteerd. Dit kan voor een aanvullende verzekering anders zijn. Vraag dus bij de gewenste verzekeraar goed na of er acceptatiecriteria zijn.
  3. Wachttijd: Sommige verzekeraars hanteren een wachttijd van 6 of 12 maanden. Dit komt vaak voor bij orthodontie of fysiotherapie.

Ook belangrijk: Let op beoordelingen en reviews van andere verzekerden. Een slechte ervaring of lastige administratie kan uw keuze beïnvloeden. Heeft u veel declaraties? Er zijn verzekeraars die een makkelijke app bieden om een declaratie in te dienen. Dat kan voor u een belangrijke overweging zijn. Kortom het kiezen van een zorgverzekering is een persoonlijke keuze die aan moet sluiten bij uw persoonlijke zorgwensen en behoeften. 

Personen en genoemde situaties zijn fictief en ter verduidelijking van de zorgverzekeringen en wijzigingen die binnen een jaar kunnen plaatsvinden.

Lees ook onze 10 overstap tips: https://www.vastelastenbond.nl/verzekering/zorgverzekering/overstappen-zorgverzekering/

Mireille van der Heijden
Alleskunner en altijd enthousiast. Bemoeit zich met energie en verzekeringen en alles wat daar mee te maken heeft.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Ad Veenendaal reageerde op Donderdag 13 december 2018 18:46:32

Ben collectief verzekerd via KBO/PCOB bij het Zilveren Kruis en heb geen goedkopere zorgverzekering gevonden


Reactie Vastelastenbond:
Bedankt voor uw blogreactie. Het kan inderdaad zijn dat u al verzekerd bent bij de voordeligste zorgverzekeraar. U kunt via onze vergelijker geen collectieve verzekering afsluiten.

Wanneer er nog vragen zijn vernemen wij deze graag.

Willem de Snoo reageerde op Donderdag 22 november 2018 13:29:17

Het loont beslist de moeite om oversluiten te over- wegen. Na jaren bij het Zilveren Kruis te zijn verze- kerd werden we voor 2019 geconfronteerd met een verhoging van € 466,- op jaarbasis, voor 2 personen, zonder tandarts en zonder fysiotherapie.
We zijn overgestapt naar VGZ, tegen dezelfde dekkingsvoorwaarden, de premiestijging bedraagt nu op jaarbasis € 36,-

Willem de Snoo

Johan reageerde op Donderdag 22 november 2018 12:47:21

Door jullie(ik ben al aangesloten bij de VLB) heb ik gekozen voor IZZ omdat zij de eerste in de rij zijn met een 10.

Sedoc reageerde op Donderdag 22 november 2018 10:07:28

Beste vastelastenbond ,ik heb voorlopig geen opstakels ,maar ik ben blij met uw voorbeelden van zaken.Dus ik sta op scherpte .Bedankt hiervoor.
Bekijk ook
Plannen om extra energiebelasting terug te draaien
Het kabinet heeft besloten om de extra energiebelasting voor consumenten toch door te voeren. Dinsdag werden deze plannen besproken in de 2e kamer. Milieupartij GroenLinks kwam dinsdag met...
Zorgpremies stijgen 7,4% | Zorgpremies 2019 bekend
De zorgpremies voor 2019 zijn bekend. Vandaag, 12 november, moeten alle zorgverzekeraars de premie voor het komende jaar bekend maken. Al eerder dit jaar werd verwacht dat de nominale premie omho...
Helft Nederlandse huishoudens heeft te hoge energierekening
Huishoudens betalen 391 EURO teveel aan energie  Gemiddeld betalen huishoudens tussen de € 1.500 en €2.000,- per jaar aan stroom en gas.  Volgens de berekeningen van de ACM kan ...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam