Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op Verzekeringskosten

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Verzekerd Zonder Zorgen

Besteed je verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€10,- p.m.
(of €100,- p.j.)

Meer informatie

Waarom zorgverzekering vergelijken | uitleg en 4 voorbeelden

Donderdag 15 november 2018 10:44Margot Boesveld
waarom zorgverzekering vergelijken

waarom zorgverzekering vergelijken

Waarom het vergelijken van de zorgverzekering nuttig is

De zorgverzekeraar die vorig voor jou het voordeligste was, is niet automatisch de beste keuze voor 2019. Elk jaar verandert namelijk niet alleen de prijs, maar ook de dekking van de zorgverzekeraar. Sommige verzekeraars werken met éénmalige vergoedingen of met totaalbudgetten voor soortgelijke behandelingen. Daarnaast kan ook jouw zorgvraag gedurende een jaar veranderen. Vereniging de Vastelastenbond geeft uitleg en enkele voorbeelden.
 

Meest gekozen basisverzekering

Sjoerd (31) koos net als veel andere Nederlanders voor onderstaande verzekering in 2018:

  • Naturapolis (beperkte keuze)
  • Eigen risico van € 385,-
  • 9 fysiobehandelingen
  • 100% vergoeding tot € 250,- tandarts

Vorig jaar was AnderZorg met een maandpremie van € 114,50 de voordeligste keuze. In 2019 is zorgverzekeraar De Friesland met een zorgpremie van € 126,20 de goedkoopste zorgverzekering op basis van bovenstaande keuzes. Sjoerd kan op basis van deze keuzes ook niet meer voor Ander Zorg kiezen helaas. AnderZorg heeft de polis aangepast en biedt in 2019 slechts 6 fysiobehandelingen en maar 75% vergoeding tot € 250,- voor de tandarts.

Gezinsuitbreiding

Marie de Boer (34): In 2018 koos mevrouw de Boer voor een uitgebreide zorgverzekering, want ze kreeg voor het eerst gezinsuitbreiding. Ze koos voor een verzekering van Menzis met een aanvullende verzekering ExtraVerzorgd2. Dit omdat Marie zonder medische indicatie in het ziekenhuis wilde bevallen en de eventuele kraamhulp tijdens en na een ziekenhuisopname extra wilde verzekeren. De kleine spruit is inmiddels geboren en Marie is nog steeds zeer uitgebreid verzekerd. Echter heeft ze aanvullende dekking voor kraamhulp en bevalling niet meer nodig in 2019. Wel kan het verstandig zijn om een aanvullende verzekering voor bijvoorbeeld fysiotherapie te kiezen i.v.m. bekkeninstabiliteit na de bevalling.

TIP: Dit werkt natuurlijk ook andersom. Bent u zwanger en verwacht u in 2019 gezinsuitbreiding? Dan is een extra dekking voor kraamhulp, fysiotherapie en ziekenhuisopname zonder medische indicatie welkom. Lees hier onze tips.

Therapie en eenmalige/jaarlijkse vergoeding

Stefan (25): Heeft in 2018 gekozen voor een aanvullende verzekering bij ONVZ i.v.m. lasertherapie. Het ziet er naar uit dat deze behandeling zich in 2019 gaat herhalen. Zijn huidige verzekeraar ONVZ biedt een ‘jaarlijkse’ vergoeding*. Echter geldt dit voor de gehele verzekeringsduur, zolang hij klant is. Dus dat betekent dat Stefan niet elk jaar opnieuw deze vergoeding krijgt. Stefan heeft dus geen recht op deze vergoeding in 2019. Het is verstandig om over te stappen. Bij een overstap naar een andere zorgverzekeraar, bijvoorbeeld bij PNO zorg Beter, kan er (mits Stefan wordt aangenomen) opnieuw een vergoeding plaatsvinden.

*Dit geldt bijvoorbeeld ook voor acnebehandelingen en of stottertherapie.

Kinderen worden 18 jaar

Mevrouw Hendriks (46): De tweeling van mevrouw Hendriks bereikt in 2019 de leeftijd van 18 jaar. Al die jaren waren ze bij haar meeverzekerd. Dat betekent niet alleen dat haar kinderen in 2019 een zorgverzekering moeten kiezen, maar ook dat mevrouw zelf haar zorgverzekeringspolis kan wijzigen. De tweeling zal naar alle waarschijnlijkheid kunnen kiezen voor een budgetpolis, omdat ze weinig tot geen zorgkosten zullen hebben en mevrouw Hendriks kan kijken naar haar eigen zorgbehoefte.

Waar moet je op letten bij het vergelijken

Voor de basisverzekering geldt:

  1. Basispolis en keuze vrijheid: Alle zorgverzekeraars bieden dezelfde dekking in het basispakket aan. Dat is wettelijk verplicht. Het verschil zit in de keuzevrijheid die je hebt voor het kiezen van een zorgaanbieder. Er zijn 4 basisverzekeringen waar je uit kan kiezen. Minder keuzevrijheid resulteert in een lagere maandpremie.
  2. Hoogte eigen risico: Iedereen heeft een wettelijke verplicht eigen risico van € 385,-. Je kan ervoor kiezen om jouw eigen vrijwillige eigen risico te verhogen met stappen van €100,- tot een maximum van €885,-. Een hoger eigen risico verlaagt de maandpremie.
  3. Zorgpremie: Keuze 1 en 2 resulteren in een zorgpremie. Dat is de premie die je per maand (of per jaar) aan jouw zorgverzekeraar betaalt. Uiteindelijk wil je de beste dekking voor het laagste premiebedrag.

Voor aanvullende verzekering geldt:

  1. Dekking en kosten: Vergelijk altijd de aanvullende pakketten. Dit kan je bij de zorgpolis terugvinden in het vergoedingenoverzicht. Je kan de vergoedingen die voor u het belangrijkste zijn naast elkaar leggen en hierop uw keuze baseren
  2. Medische selectie/acceptatie: Voor een basisverzekering wordt iedereen geaccepteerd. Dit kan voor een aanvullende verzekering anders zijn. Vraag dus bij de gewenste verzekeraar goed na of er acceptatiecriteria zijn.
  3. Wachttijd: Sommige verzekeraars hanteren een wachttijd van 6 of 12 maanden. Dit komt vaak voor bij orthodontie of fysiotherapie.

Ook belangrijk: Let op beoordelingen en reviews van andere verzekerden. Een slechte ervaring of lastige administratie kan uw keuze beïnvloeden. Heeft u veel declaraties? Er zijn verzekeraars die een makkelijke app bieden om een declaratie in te dienen. Dat kan voor u een belangrijke overweging zijn. Kortom het kiezen van een zorgverzekering is een persoonlijke keuze die aan moet sluiten bij uw persoonlijke zorgwensen en behoeften. 

Personen en genoemde situaties zijn fictief en ter verduidelijking van de zorgverzekeringen en wijzigingen die binnen een jaar kunnen plaatsvinden.

Lees ook onze 10 overstap tips: https://www.vastelastenbond.nl/verzekering/zorgverzekering/overstappen-zorgverzekering/

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Ad Veenendaal

Ben collectief verzekerd via KBO/PCOB bij het Zilveren Kruis en heb geen goedkopere zorgverzekering gevonden


Reactie Vastelastenbond:
Bedankt voor uw blogreactie. Het kan inderdaad zijn dat u al verzekerd bent bij de voordeligste zorgverzekeraar. U kunt via onze vergelijker geen collectieve verzekering afsluiten.

Wanneer er nog vragen zijn vernemen wij deze graag.

Donderdag 13 december 2018 18:46

Willem de Snoo

Het loont beslist de moeite om oversluiten te over- wegen. Na jaren bij het Zilveren Kruis te zijn verze- kerd werden we voor 2019 geconfronteerd met een verhoging van € 466,- op jaarbasis, voor 2 personen, zonder tandarts en zonder fysiotherapie.
We zijn overgestapt naar VGZ, tegen dezelfde dekkingsvoorwaarden, de premiestijging bedraagt nu op jaarbasis € 36,-

Willem de Snoo

Donderdag 22 november 2018 13:29

Johan

Door jullie(ik ben al aangesloten bij de VLB) heb ik gekozen voor IZZ omdat zij de eerste in de rij zijn met een 10.

Donderdag 22 november 2018 12:47

Sedoc

Beste vastelastenbond ,ik heb voorlopig geen opstakels ,maar ik ben blij met uw voorbeelden van zaken.Dus ik sta op scherpte .Bedankt hiervoor.

Donderdag 22 november 2018 10:07

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen

zorgpremies bekend 2019

Zorgpremies stijgen 7,4% | Zorgpremies 2019 bekend

Maandag 12 november 2018 12:32

De zorgpremies voor 2019 zijn bekend. Vandaag, 12 november, moeten alle zorgverzekeraars de premie voor het komende jaar bekend maken. Al eerder dit jaar werd verwacht dat de nominale premie omho...

Lees meer
minder brand schadeclaims

Minder schadeclaims woonverzekering door brand

Maandag 05 november 2018 18:45

Er is de laatste tijd vaak in het nieuws dat de schadelast voor verzekeraars alleen maar toeneemt. Nu is er een keer goed nieuws uit de verzekeringsbranche. Er zijn 7% minder schadeclaims door brand d...

Lees meer
schadeverzekeringen worden duurder

Premies schadeverzekeringen stijgen tot ongekende hoogte

Zaterdag 20 oktober 2018 10:22

Schadelast zorgt voor premiestijging. Verzekeraars hebben een niet al te best imago. De premiestijgingen van afgelopen jaren helpen daar niet bij. Volgens verzekeringsdeskundigen gaan er een aantal...

Lees meer
Financieel adviseurs massaal de mist in

Financieel adviseurs massaal de mist in

Dinsdag 16 oktober 2018 17:47

Financieel adviseurs overtreden massaal de Wet op het financieel toezicht (Wft) door klanten niet of onvoldoende te wijzen op tussentijdse premiedalingen van afgesloten financiële producten, zoals ov...

Lees meer