Top 10 nutteloze verzekeringen

Publicatie datum: Donderdag 16 februari 2017 12:58:24

tuinkabouterU wilt natuurlijk waardevolle spullen en geboekte reizen goed verzekeren. Er zijn tal van verzekering die u kan afsluiten om dergelijke schades te dekken. Welke verzekeringen zijn verplicht en praktisch en welke verzekeringen totale onzin?

Verplichte verzekeringen:

In Nederland heeft u – als volwassene van 18 jaar en ouder – een verzekeringsplicht. Er zijn twee verzekeringen die vanuit de wet verplicht zijn.

 1. Basis zorgverzekering:  Iedereen in Nederland is verplicht een basisverzekering af te sluiten. Daar staat tegenover dat de zorgverzekeraar niemand mag weigeren voor een basisverzekering.
 2. WA autoverzekering: is verplicht voor alle motorvoertuigen, dus ook motoren en brommers. Met een WA-verzekering bent u verzekerd voor schade die u bij een ander maakt. Uw eigen schade is niet verzekerd.
 3. Opstalverzekering: is niet verplicht vanuit de wet, maar wordt vaak wel door de hypotheekverstrekker verplicht gesteld.

Top 10 nutteloze verzekeringen

Daarnaast zijn er nog tientallen onzinnige verzekeringen. Vereniging de Vastelastenbond presenteert anno 2017 een top 10 nutteloze verzekeringen.

 1. Aanvullende regendekking
 2. Bruiloft verzekering
 3. Extra garantie op producten
 4. Ongevallen inzittenden verzekeringen (OIV)
 5. Tuinverzekering
 6. De pechhulp(thuis)verzekering
 7. Zinloos-geweldverzekering
 8. Huisdierverzekering
 9. Scholieren(ongevallen)verzekering
 10. Aanvullende zorgpakketten

1. Aanvullende regendekking

Al sinds 2014 staat deze verzekering in de top 10 onzinnige verzekeringen en de verzekering bestaat anno 2017 nog steeds. Roompot parken biedt bij de annuleerverzekering een aanvullende regendekking aan. De premie voor de aanvullende regendekking bedraagt 2% van de reissom met een minimum van € 2,50. De polisvoorwaarden staat vol met aparte regelgevingen:

·         Men keert een deel van uw verblijfskosten uit als het op uw vakantieadres twee dagen lang tussen 10 en 18 uur meer dan vier uur regent.

·         De aankomst- en vertrekdatum tellen als gehele dag.

·         Voor de vaststelling van het aantal uren regen zijn alleen beslissend de gegevens van het dichtstbijzijnde, gecertificeerde, neerslag KNMI-meetstation. Dat is nadelig voor u wanneer het dichtsbijzijnde meetstation 35 km verderop zit.

·         Wilt u uw verblijf voort te zetten dan ontvangt u 50% van de accommodatiekosten voor de resterende verblijfsperiode, rekenend vanaf de dag volgend op de dag waarop de voorwaarden voor dekking zijn vervuld. 

·         Beëindigd u uw verblijf dan heeft u recht op vergoeding van 100% van de accommodatiekosten voor de resterende verblijfsperiode, rekenend vanaf de dag volgende op de dag waarop de voorwaarden voor dekking zijn vervuld. U dient echter wel uw vertrek bij de receptie aan te geven.

·         U kunt claimen tot twee weken na vertrekdatum. Wanneer u claimt na vertrek, heeft u recht op vergoeding van 50% van de accommodatiekosten.

2. Bruiloft verzekering

Voor een respectabele verzekeringspremie kunt u ervoor kiezen om de mooiste dag van uw leven extra te verzekeren: uw huwelijksdag. U betaalt voor een verzekerd bedrag van €15.000 ca. € 210,-. Ook is er een mogelijkheid om voor ca. €45,- een ongevallenverzekering af te sluiten voor uw gasten. Het totale verzekeringspakket bestaat uit:

 • Bruidskleding & Huwelijkscadeaus
 • Annulering Huwelijksreis  
 • Ongevallen en Aansprakelijkheid                  
 • Slecht weer

Waarom deze verzekering onzin is, komt doordat een ongeval van uw gasten al verzekerd is via een WA verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering) en een eventuele annulering van uw huwelijksreis is verzekerd via de gewone annuleringsverzekering van uw reisverzekering.


3. Extra garantie op producten

Verkopers bieden vaak de mogelijkheid om de garantietermijn te verlengen. Dat is een leuke extra inkomstenbron. Een bekend voorbeeld is de extra garantieverzekering voor uw smartphone. Maandelijks een ‘lage’ premie, maar een hoog eigen risico en diefstal is uitgesloten. Daarnaast heeft u wettelijk gezien al recht op garantie bij aankoop van een product. U mag namelijk verwachten dat het product dat u koopt een redelijke termijn meegaat. Binnen deze gebruikelijke levensduur heeft u recht op reparatie of vervanging. Het defect moet wel buiten uw schuld om zijn ontstaan. Ook voor deze verzekering geldt een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Dat betekent dat u binnen deze termijn zonder opgaaf van reden deze verzekering mag annuleren.


4.    Ongevallen inzittenden verzekeringen versus Schadeverzekering Inzittenden (SVI)

De ongevallen inzittenden verzekering is een aanvullende verzekering voor de autoverzekering. Bijna alle autoverzekeraars kennen echter naast de ongevallen inzittendenverzekering (OIV)  ook de schadeverzekering inzittenden (SVI). Omdat de schadeverzekering inzittenden een uitgebreidere dekking biedt, kunt altijd het best voor deze aanvulling kiezen en is een OIV overbodig. Het verschil is dat de OIV een vast bedrag uitkeert als u of uw passagiers overlijden of invalide raken bij een ongeval. De SVI vergoedt de daadwerkelijke schade en niet alleen letselschade, maar ook schade aan spullen van u en uw medereizigers.


5. Tuinverzekering

Er zijn verzekeringsmaatschappijen die speciale tuinverzekeringen aanbieden. Is er schade door brand of diefstal aan uw tuinset, buitenkeuken of schutting? Dan valt deze schade onder uw gewone inboedelverzekering. Vandalisme is niet altijd standaard verzekerd. Controleer daarvoor uw voorwaarden. Schade aan tuin en beplanting door storm of andere weersomstandigheden zijn soms helemaal niet verzekerd, soms voor maximaal 20%,  sommige verzekeraars keren een klein bedrag uit voor uw beplanting. Ook overstromingen als gevolg van een hevige regenbui die schade aan uw woning toedienen vallen vaak onder een aparte aanvullende verzekering.

Kortom lees goed verzekeringsvoorwaarden van uw verzekeringsmaatschappij door.

6. De pechhulp(thuis)verzekering

Voor ruim 100 euro per jaar bent u verzekerd voor technische problemen in uw huis. De verzekeraar vergoed het salaris van de vakman, de voorrijkosten en de materialen tot een maximaal bedrag van € 100,-. U betaalt dus in principe  alles zelf!

7. De Zinloos-geweldverzekering

Dit product kost een gezin met kinderen € 86,70 per jaar, maar alles wat de polis biedt, blijkt op andere manieren, zoals via Slachtofferhulp, gratis beschikbaar te zijn. En juist die schades, die op een andere manier vergoed kunnen worden, worden uitgesloten.


8. De huisdierverzekering

Hier verschillen de meningen over. De premie is behoorlijk hoog, terwijl u toch een hoog eigen risico hebt en vele behandelingen, zoals een heupoperatie bij een volwassen hond, niet worden vergoed. U kunt het premiebedrag beter op een spaarrekening zetten en daar uw eventuele schades/operaties van betalen.

9. De scholieren(ongevallen)verzekering

Deze polis, die vaak wordt afgesloten door scholen of verenigingen, dekt schade door een ongeval of aan eigendommen van uw kind tijdens schooltijd. Maar die schades claimen we doorgaans op zorg- aansprakelijkheids- of inboedelverzekeringen. Toch betaalt u hier, via uw contributie en schoolgeld, aan mee. Het enige dat u kunt doen is de school hierop te attenderen.

10. Aanvullende zorgpakketten

In 2016 had 84 procent van alle mensen met een zorgverzekering een aanvullende verzekering afgesloten. Veel aanvullende verzekeringen zijn totaalpakketten waarin een grote diversiteit aan aanvullende vergoedingen zit, die u lang niet allemaal nodig hebt. Als 50-plusser zit u waarschijnlijk niet te wachten op een dekking voor kraamzorg. Net zo min als jonge gezinnen meestal geen dekking voor kunstgebitten nodig hebben.

Share thisShare this
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Beoordeling door klanten: 8.3/10 - 259 beoordelingen