Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op Verzekeringskosten

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Verzekerd Zonder Zorgen

Besteed je verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€10,- p.m.
(of €100,- p.j.)

Meer informatie

Top 10 nutteloze verzekeringen

Vrijdag 18 oktober 2019 20:00Margot Boesveld
De bruiloft verzekering staat op nummer 1 in de top 10 nutteloze verzekeringen

De bruiloft verzekering staat op nummer 1 in de top 10 nutteloze verzekeringen

Je wil natuurlijk waardevolle spullen en geboekte reizen goed verzekeren. Er zijn tal van verzekeringen die je kan afsluiten om dergelijke schades te dekken. Welke verzekeringen zijn verplicht en praktisch en welke verzekeringen totale onzin?

Top 10 nutteloze verzekeringen

Je kan het zo gek niet bedenken, maar je kan je tegenwoordig overal voor verzekeren. Je kent het verhaal vast wel dat Bruce Springsteen zijn stembanden heeft verzekerd. En ook andere sterren verzekeren lichaamsdelen. Maar er zijn nog tientallen andere onzinnige verzekeringen, waar ook wij - nuchtere Hollanders - door laten verleiden. Vereniging de Vastelastenbond zet al de top 10 nutteloze verzekeringen voor je op een rij.

 1. Bruiloft verzekering
 2. Extra garantie op producten
 3. Aanvullende regendekking
 4. Ongevallen inzittenden verzekeringen (OIV)
 5. Tuinverzekering
 6. De pechhulp(thuis)verzekering
 7. Zinloos-geweldverzekering
 8. Huisdierverzekering
 9. Scholieren(ongevallen)verzekering
 10. Aanvullende zorgpakketten

1. Bruiloftverzekering

Trouwen doe je -als het goed is - maar één keer in je leven. Een emotie waar verzekeraars graag gebruik van maken. Voor een respectabele verzekeringspremie kun je ervoor kiezen om de mooiste dag van jouw leven extra te verzekeren: Jouw huwelijksdag. Je betaalt voor een huwelijksdag verzekering bijna 250 euro. Dan ben je voor een bedrag van € 15.000 verzekerd. Ook is er een mogelijkheid om voor ca. €45,- een ongevallenverzekering af te sluiten voor jullie gasten. Het totale verzekeringspakket bestaat uit. 

 • Bruidskleding & Huwelijkscadeaus
 • Annulering Huwelijksreis  
 • Ongevallen en Aansprakelijkheid                  
 • Slecht weer

Waarom is een bruiloft verzekering onzin?  Als er een verzekering bestaat waar veel voorwaarden, addertjes en kleine letteretjes op van toepassing zijn is het wel deze. Op meerdere vlakken kunnen we stellen dat een verzekering voor je bruiloft onzin is omdat een ongeval van uw gasten al verzekerd is via een WA verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering) en een eventuele annulering van uw huwelijksreis is verzekerd via de gewone annuleringsverzekering van uw reisverzekering. Je bent dan dus dubbel verzekerd. 

Als je weet of had kunnen weten dat iemand ziek is of pasgeleden iets heeft gehad, is dit geen onheil van buitenaf en wordt het dus niet vergoed. Ook bij het slechte weer zijn er de kleine lettertjes die het verschil maken. 
Er moet sprake zijn van extreem slecht weer met keiharde wind(stoten) en daar moet je bewijslast voor aanleveren. ( lees: een officieel rapport à €42,50 te leveren van het dichtstbijzijnde KNMI-meetstation). Bekijk goed wanneer de trouwverzekering ingaat en wat dat voor gevolgen heeft voor eventuele vergoeding van onkosten. Meestal gaat een polis in vanaf het moment dat je betaald hebt of is de dekking alleen geldig twee weken voor je trouwen en op de trouwdag zelf. 


2. Extra garantie op producten

Sommige producten zijn prijzig. Je smartphone is ook een paar honderd euro waard. Verkopers bieden vaak de mogelijkheid om de garantietermijn te verlengen. Dat is voor hen vaak een leuke extra inkomstenbron. Een bekend voorbeeld is de extra garantieverzekering voor jouw smartphone. Maandelijks een ‘lage’ premie, maar een hoog eigen risico en diefstal is uitgesloten. En je hebt wettelijk gezien al recht op garantie bij aankoop van een product.  Je mag namelijk verwachten dat als je een product koopt deze in goede staat is en een redelijke termijn meegaat. Binnen deze gebruikelijke levensduur heb je recht op reparatie of vervanging. Het defect moet wel buiten jouw schuld om zijn ontstaan. Dus als je m zelf in de wc laat vallen ben je niet verzekerd. Heb je bij je nieuwe smartphone een verzekering afgesloten, maar achteraf spijt? Handel dan snel. Ook voor deze verzekering geldt een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Dat betekent dat je binnen deze termijn zonder opgaaf van reden deze verzekering mag annuleren.

3. Aanvullende regendekking

Al sinds 2014 staat deze verzekering in de top 10 onzinnige verzekeringen en de verzekering bestaat anno 2019 nog steeds. Roompot parken biedt bij de annuleerverzekering een aanvullende regendekking aan. De premie voor de aanvullende regendekking bedraagt 2% van de reissom met een minimum van € 2,50. De polisvoorwaarden staat vol met aparte regelgevingen:

 • Men keert een deel van uw verblijfskosten uit als het op uw vakantieadres twee dagen lang tussen 10 en 18 uur meer dan vier uur regent.
 • De aankomst- en vertrekdatum tellen als gehele dag.
 • Voor de vaststelling van het aantal uren regen zijn alleen beslissend de gegevens van het dichtstbijzijnde, gecertificeerde, neerslag KNMI-meetstation. Dat is nadelig voor u wanneer het dichtsbijzijnde meetstation 35 km verderop zit.
 • Wilt u uw verblijf voort te zetten dan ontvangt u 50% van de accommodatiekosten voor de resterende verblijfsperiode, rekenend vanaf de dag volgend op de dag waarop de voorwaarden voor dekking zijn vervuld. 
 • Beëindigd u uw verblijf dan heeft u recht op vergoeding van 100% van de accommodatiekosten voor de resterende verblijfsperiode, rekenend vanaf de dag volgende op de dag waarop de voorwaarden voor dekking zijn vervuld. U dient echter wel uw vertrek bij de receptie aan te geven.
 • U kunt claimen tot twee weken na vertrekdatum. Wanneer u claimt na vertrek, heeft u recht op vergoeding van 50% van de accommodatiekosten.*

4.    Ongevallen inzittenden verzekeringen (OIV)

De ongevallen inzittenden verzekering is een aanvullende verzekering voor je autoverzekering. Bijna alle autoverzekeraars kennen echter naast de ongevallen inzittendenverzekering (OIV)  ook de schadeverzekering inzittenden (SVI). Omdat de schadeverzekering inzittenden een uitgebreidere dekking biedt, kun je altijd het best voor deze aanvulling kiezen en is een OIV overbodig. Het verschil is dat de OIV een vast bedrag uitkeert als jij of jouw passagiers overlijden of invalide raken bij een ongeval. De SVI vergoedt de daadwerkelijke schade en niet alleen letselschade, maar ook schade aan jouw spullen van je medereizigers.

5. Tuinverzekering

Er zijn verzekeringsmaatschappijen die speciale tuinverzekeringen aanbieden. Is er schade door brand of diefstal aan je tuinset, buitenkeuken of schutting? Dan valt deze schade onder jouw gewone inboedelverzekering. Vandalisme is niet altijd standaard verzekerd, maar welke vandaal betreed je tuin? Schade aan tuin en beplanting door storm of andere weersomstandigheden zijn soms helemaal niet verzekerd of voor maximaal 20%. Sommige verzekeraars keren een klein bedrag uit voor de beplanting in je tuin. Ook overstromingen als gevolg van een hevige regenbui die schade aan jouw woning toedienen vallen vaak onder een aparte aanvullende verzekering. Kortom lees goed verzekeringsvoorwaarden van jouw verzekeringsmaatschappij door.

6. De kidnap- en ontvoeringsverzekering

Deze verzekering is vooral bedoelt voor multinationals en fortuinlijke zakenmannen, maar je kan je als particulier ook verzekeren voor ontvoering. Dan wordt het losgeld en de onkosten vergoed zodra je bent vrijgelaten. Maar let op: Je hebt meldingsplicht. Dus is er al iets gaande en je meldt dit niet? Dan kan dat ertoe leiden dat het recht op uitkering wordt beperkt of zelfs vervalt. De volkstkrant schreef ooit een artikel dat deze verzekering zou leiden tot meer ontvoeringen. Maar de verzekering bestaat nog steeds. Wij zetten - net als de Volkskrant - vraagtekens bij deze verzekering. 

7. De Zinloos-geweldverzekering

Dit product kost een gezin met kinderen € 86,70 per jaar, maar alles wat de polis biedt, blijkt op andere manieren, zoals via Slachtofferhulp, gratis beschikbaar te zijn. En juist die schades, die op een andere manier vergoed kunnen worden, worden uitgesloten.

8. De huisdierverzekering

Hier verschillen de meningen over. De premie is behoorlijk hoog, terwijl je toch een hoog eigen risico hebt en vele behandelingen, zoals een heupoperatie bij een volwassen hond, niet worden vergoed. Je kan het premiebedrag beter op een spaarrekening zetten en daar jouw eventuele schades/operaties van betalen. Lees ook huisdierverzekering: Kat in de zak?

9. De scholieren(ongevallen)verzekering

Deze polis, die vaak wordt afgesloten door scholen of verenigingen, dekt schade door een ongeval of aan eigendommen van jouw kind(eren) tijdens schooltijd. Maar die schades claimen we doorgaans op zorg- aansprakelijkheids- of inboedelverzekeringen. En hier betaal je doorgaans door contributie en schoolgeld te betalen wel aan mee. Je kan eens opvragen of de school van je kinderen de rekening uitplitst. Het enige dat je kan doen is de school hierop te attenderen.

10. Aanvullende zorgpakketten

In 2016 had 84 procent van alle mensen met een zorgverzekering een aanvullende verzekering afgesloten. Bij collectieve zorgverzekering is een aanvullend pakket zelfs vaak verplicht. En hier betaal je dan ook premie voor! Veel aanvullende verzekeringen zijn totaalpakketten waarin een grote diversiteit aan aanvullende vergoedingen zit, die je lang niet allemaal nodig hebt. Als 50-plusser zit je waarschijnlijk niet te wachten op een dekking voor kraamzorg. Net zo min als jonge gezinnen meestal geen dekking voor kunstgebitten nodig hebben.

Verplichte verzekeringen:

In Nederland heb je – als volwassene van 18 jaar en ouder – een verzekeringsplicht. Er zijn twee verzekeringen die vanuit de wet verplicht zijn.

 1. Basis zorgverzekering:  Iedereen in Nederland is verplicht een basisverzekering af te sluiten. Daar staat tegenover dat de zorgverzekeraar niemand mag weigeren voor een basisverzekering.
 2. WA autoverzekering: is verplicht voor alle motorvoertuigen, dus ook motoren en brommers. Met een WA-verzekering bent je verzekerd voor schade die u bij een ander maakt. Jouw eigen schade is niet verzekerd.
 3. Opstalverzekering: is niet verplicht vanuit de wet, maar wordt vaak wel door de hypotheekverstrekker verplicht gesteld.

Wil je eens vrijblijvend al je verzekeringen doorspitten? Vraag dan een gratis gesprek aan met een verzekeringsexpert van de Vastelastenbond. 


 

De originele samenstelling van de Top 10 nutteloze verzekeringen stamt uit 2017. Dit artikel is in 2019 herschreven. Je kan geen rechten ontlenen aan genoemde bedragen. 
* de voorwaarden van de regendekking zijn gekopieerd vanuit de voorwaarden van Roompot uit 2017. Wij zijn niet verantwoorlijk voor enige wijzigingen die  in de tussentijd zijn aangebracht. kijk altijd bij uw verzekeraar de polisvoorwaarden na. 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen

Valt de wintersport automatisch onder je reisverzekering?

Goed verzekerd op wintersport

Dinsdag 22 januari 2019 13:20

Je vraagt je waarschijnlijk niet af hoe het zit met je reisverzekering als je je wintersportvakantie boekt. Denk je automatisch via de reisverzekering verzekerd te zijn, dan heb je het mis. Je mo...

Lees meer