Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op Verzekeringskosten

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Verzekerd Zonder Zorgen

Besteed je verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€10,- p.m.
(of €100,- p.j.)

Meer informatie

Zorgverzekering 2020: Dit zijn de (voorlopige) veranderingen

Woensdag 04 september 2019 20:19Margot Boesveld
Extra dekking basispakket 2020 zorgverzekering

Extra dekking basispakket 2020 zorgverzekering

Prinsjesdag: De zorgpremie stijgt minder hard dan verwacht. Het kabinet rekent voor 2020 met een gemiddelde basispre­mie van € 1.421,- per jaar (€ 118,- per maand). Dat is ruim € 3,- per maand meer dan nu het geval is. Let op: het gaat vooralsnog om een verwachte premiestijging, berekend door het kabinet. Het ministerie van Volksgezondheid wil de gelekte cijfers tot Prinsjesdag (17 september 2019) niet bevestigen. Zorgverzekeraars mogen uiteindelijk zelf beslissen hoe zij hun zorgpremie voor het nieuwe jaar gaan indexeren. Op 12 november worden de definitieve premies bekend gemaakt.

Toename zorgkosten

De toename van de zorgkosten blijft beperkt. Dat komt door een aantal dingen:

 • Zorgakkoorden met de belangrijkste sectoren in de zorg voorkomen stijging van het aantal behandelingen.
 • Prijzen van geneesmiddelen binnen de perken gebleven, door het beleid om goedkopere medicijnen met voorrang te verstrekken.
 • Zorgtoeslag stijgt: De verwachting is dat de zorgtoeslag volgend jaar harder stijgt dat premie, wat voor een grote groep mensen een koopkrachtstijging betekent. 

Wat verandert er allemaal in 2020

 • Eigen risico blijft gelijk € 385,-:  Dat betekent dat ook in 2020 de eerste 385 euro de je aan zorg uit de basverzekering nodig hebt voor je eigen rekening is.
 • De korting op de collectieve basisverzekering wordt gehalveerd van 10 naar 5 procent. Daarmee worden deze verzekeringen in 2020 minimaal 60 tot 84 euro duurder.
  • Korting op aanvullende verzekering blijft wel onbegrensd
 • Extra dekking basispakket: Het basispakket wordt in 2020 uitgebreid: Lees ook Basispakket 2020
  • Logeervergoeding (€ 75 per nacht) bij aaneengesloten behandeling zonder opname
  • Zorg door specialist ouderengeneeskunde en arts verstandelijk gehandicapten
  • Geen eigen risico meer voor stoppen-met-roken programma’s. Vergoeding direct vanuit de basisverzekering

Waarom stijgen de zorgpremies?

60% de zorgkosten gaat op aan zorgpersoneel. Als de lonen in de zorg stijgen, stijgt ook de premies. Vergrijzing speelt ook een rol. De verwachting is dat het aantal 80-plussers toeneemt tot 1.250.000 in 2025. De toename van het aantal zorgvragers zorgt voor dus stijgende kosten. Daar tegenover staat dat de zorgmarkt ook in ontwikkeling. We gaan steeds meer van de traditionele medische zorg, naar een flexibele kwalitatieve zorgvraag. Technologie, digitalisering en samenwerkingsverbanden spelen daar ook een grote rol in.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Serrau

Is ongelofelijk.om te janken eigenlijk.maar ik vraag mij nog steeds af ,waar onze geld uiteindelijk gaat.wij betalen met zn twee bijna 300 euro per maand aan zorgpremie.daarbij woorden wij niet eens geholpen.afspraak makken bij de huisarts,is al jaren onmogelijk geworden.geen plek.daardoor moeten wij 2a3 weken wachten om bij de huisarts te kunnen gaan.voor een verwijzing naar de ziekenhuis bij een specialist is hellemaal geen sprake van.nou ik ben het zo zat.dat met ingang van januari niet meer een klote cent betaalt .nu woord ik ,ook niet geholpen,maar mijn maandelijks premie blijft wel in mijn portemonnee .en is wel zeker dat met die bedragen mijn medicijnen kan kopen

Dinsdag 08 oktober 2019 21:30

Stornebrink

60% naar zorgverleners....voor alle duidelijkheid er zijn haast geen handen meer aan het bed!!
En ze worden zwaar onderbetaald...dus veel animo om in de zorg te gaan is er niet.
Nog een makkelijke doelgroep..onze ouderen.
De zorg ligt bijna op z'n gat...waardoor ...de zorgverzekeraars hebben alle macht...het had nooit geprivatiseerd moeten worden!!!
En dan de salarissen van bestuur zorginstellingen...boven de Balkenende norm...met een gouden handdruk toe wanneer ze het zinkende schip verlaten
Het is schandalig!!!

Dinsdag 01 oktober 2019 16:19

Snoo

schandalig Zoals we benadeeld worden Een dubbetje geven En een kwartje terug pakken

Zaterdag 21 september 2019 14:34

Van Aalst

Hele gebieden in de zorg wordt gedaan door zog. ZZPers. Vaak niet goed opgeleide personen, die belachelijk verl geld verdienen.

Zaterdag 21 september 2019 13:46

Oord

Ik heb gelezen dat het max toegestane korting percentage op de basisverzekering 5% wordt.
Dat gat dus al gauw 5 Euro per maand meer kosten. Klopt dat?

Zaterdag 21 september 2019 11:56

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 23 september 2019 15:15
Beste Oord,

Hartelijk dank voor je reactie.

Of je 5 euro per maand meer gaat betalen, kunnen we niet voorspellen. Het ligt er namelijk aan of je nu een collectieve verzekering hebt afgesloten. Daarnaast zijn de premies voor 2020 nog niet bekend. Zorgverzekeraars bepalen zelf de hoogte van de premie. Op het moment dat de premies bekend zijn, kun je op basis van je persoonlijke situatie berekenen wat er in 2020 met je premie gaat gebeuren.

Niemeijer

Ik kan niet meer naar het ziekenhuis en naar de dokter en tandarts aaangezien het duurder wordt en dat ik het niet kan betalen bedankt voor het bergrip

Vrijdag 20 september 2019 21:22

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen

Autoverzekering weer duurder

WA- autoverzekering stijgt meer dan 11% | Dit zijn de goedkoopste premies

Maandag 02 september 2019 14:59

De premies van WA-verzekeringen zijn dit jaar flink (alweer) gestegen. Gemiddeld betaal je voor een WA-verzekering € 6,- per maand meer aan premie. De autopremies stijgen al een aantal achtereenv...

Lees meer
Vaste lasten als je op kamers gaat? Zorg dat je deze dingen goed regelt.

Studeren? Wat moet je regelen als je op kamers gaat.

Dinsdag 10 augustus 2021 12:54

Ondanks dat studenten steeds vaker thuis blijven wonen, gaat een kwart (25%) toch binnen 12 maanden op zichzelf wonen. Tijd voor financiële onafhankelijkheid. Maar wat kost dat nou? Op jezelf wo...

Lees meer
Veel stellen vergeten de 'lopende verzekeringen' te regelen

Uit elkaar of scheiden: Welke verzekeringen moeten verdeeld worden?

Dinsdag 20 augustus 2019 16:05

Scheiden is een vaak emotionele achtbaan met veel gedoe. Want uit elkaar gaan betekent ook dat de vaste lasten voor allebei veranderen. Er wordt vaak gedacht aan de hypotheek. Maar niet...

Lees meer
Rondom een scheiding zijn er voor de autoverzekering zijn verschillende scenario’s mogelijk.

Uit elkaar of scheiden: Hoe zit het met de autoverzekering?

Dinsdag 06 augustus 2019 10:26

Autoverzekering en schadevrije jaren bij scheiding Bij een scheiding wordt vaak gekeken naar verzekeringen die een waarde hebben. Een autoverzekering vertegenwoordigd in zekere zin ook een bepaalde...

Lees meer