Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op Verzekeringskosten

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Verzekerd Zonder Zorgen

Besteed je verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€10,- p.m.
(of €100,- p.j.)

Meer informatie

Zorgen om de zorg: Rendement ziekenhuizen neemt af |Zorgkosten nemen toe

Vrijdag 06 september 2019 10:38Margot Boesveld
Rendement ziekenhuizen neemt af | zorgkosten nemen toe

Rendement ziekenhuizen neemt af | zorgkosten nemen toe

Kosten zorgpersoneel en vergrijzing drukt rendement ziekenhuis en gooit zorglast burger omhoog.

De zorg wordt gezien als  maatschappelijk probleem. Vooral ouderen en mensen met lage inkomens maken zich zorgen of zij later nog wel de medische zorg en ouderenzorg kunnen betalen die zij nodig hebben. Het zorgstelsel, de lange wachttijden en hoge zorgkosten voeren vaak de boventoon van de discussie.

Het is ook zo dat de afgelopen 60 jaar er een forse stijgende lijn in de zorgkosten is geweest. De stijging van de zorgkosten ligt jaarlijks zelfs hoger dat de jaarlijkse stijging van het bruto binnenlands product (BBP). Een doorsnee gezin betaalt bijna een kwart van het inkomen aan de zorg. Dat is best schokkend. 

De verwachting is dat de Nederlandse burger ook in 2020 (weer) meer gaat betalen voor de zorg. Maar wat zijn de oorzaken dat de zorgkosten in Nederland maar blijven stijgen? Er is namelijk niet één boosdoener aan te wijzen, maar er zijn meerdere factoren die bijdragen aan de verhoging van deze zorgkosten. De belangrijkste redenen voor je op een rij.

1. Personeelstekorten en kosten

Zorg blijft mensenwerk. Personeelskosten drukken steeds meer op de begroting in de zorg. Door het hoge ziekteverzuim en het grote personeelsverloop worden steeds vaker zzp-ers ingehuurd. Vanaf 2017 vindt er al een stijging plaats van het aantal ZZP-ers. Over de hele zorg gezien bedragen de kosten voor flexibele arbeidskrachten nu 6,2% van de totale personeelskosten. Het gevolg van het toenemend aantal zzp’ers is ook dat de werkdruk van de krachten met een vast dienstverband toeneemt. Hierdoor stijgt het ziektepercentage, waardoor het ziekenhuis weer ZZP-ers in huurt om het 'probleem' op te lossen. Een vizieuze cirkel, die voorlopig nog niet opgelost is. Een zorgwekkende trend, aldus Ad Melkert, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Hierdoor neemt het rendement van het ziekenhuis af. Dit is op lange termijn een onhoudbare situatie. 

2. Vergrijzing, gelukkig worden we ouder

Gelukkig worden we steeds ouder. En vaak ook nog op een redelijke gezonde manier. Maar hierdoor nemen de zorglasten toe. Ouderen vragen meer zorg en in Nederland stijgt de vergrijzing. De verwachting is dat het aantal 80-plussers toeneemt tot 1.250.000 in 2025. Dat is flink! De toename van het aantal zorgvragers zorgt voor stijgende kosten. Een vergrijzende samenleving leidt tot hogere zorgkosten en tot een verdere tweedeling. De gemiddelde jaarlijkse zorgkosten van een 85 jarige liggen ongeveer 10 keer zo hoog als die van een 35 jarigen 2040 dragen 65 plussers namelijk voor circa 60% bij in de totale zorgkosten. Echter is dit nog maar een deel (ca. 1% ) van de totale stijging.

3. Digitalisering en nieuwe technologieën (I'am a robot)

De medische wereld boekt vooruitgang, waardoor steeds meer mensen geholpen kunnen worden en genezen. Digitale technologie kan de kwaliteit van de zorg doen stijgen en tegelijk de kosten verminderen. Ziekenhuizen gaan steeds vaker over tot het digitale processen die voorheen nog door mensenhanden werden gedaan. Sommige dingen gaan wat ver, maar kan op lange termijn normaal worden. Er zijn artsen die met tele-chirurgie op afstand een operatierobots bedienen. Maar denk ook aan iets simpelers: Horloges voor ouderen die in de gaten houdt hoe het gaat en op tijd een alarm stuurt. Of camera's die beweeg patronen signaleren en nachtdwalen tegen gaan. Deze nieuwe technologieën zijn duur, maar vaak goedkoper dan het oude alternatief. Ziekten waar men vroeger aan overleed, zijn nu goed te behandelen met nieuwe medicijnen en dure behandelmethodes. Door de toenemende technische mogelijkheden leven we langer, maar stijgen de kosten ook weer (kip en ei probleem). Om we steeds meer ziektes kunnen opsporen en die vragen vervolgens om behandeling. 

4. Toename van chronisch zieken

Veel ziekten waar men niet meer aan overlijdt, zijn niet per se genezen maar chronisch geworden. Ook komen sommige van deze ziekten, zoals suikerziekte en de longaandoening COPD, door een bepaalde levensstijl op steeds jongere leeftijd voor. Daar zijn vaak wel langdurige, zelfs levenslange, behandelingen voor nodig. Dit brengt een leven lang kosten met zich mee.

5. Zorggebruik neemt toe

Een toenemend aantal mensen maakt gebruik van zorg. We gaan steeds vaker naar de huisarts, het ziekenhuis en de geestelijke gezondheidszorg. Ook al blijkt dat een deel van alle huisartsbezoeken onnodig is, en spoedeisende hulp is lang niet altijd daadwerkelijk spoedeisend.

5. Hogere eisen

We gebruiken niet alleen vaker zorg, we stellen er ook steeds hogere eisen aan. We willen minder ongemak. Voorbeeld: patiënten willen tegenwoordig uitgebreid geïnformeerd worden over de risico’s van een behandeling. Of mensen willen in een verpleeghuis niet meer met anderen op één kamer slapen. Veranderingen die de zorg duurder maken.

6. Meer begeleiding

Nederland investeerde in de afgelopen decennia steeds meer in de begeleiding van mensen die moeilijk mee kunnen komen in de maatschappij, zoals ouderen en mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Ook deze extra zorg en extra kwaliteit is niet gratis.

Gevolgen en maatregelen

Indien de trend van de afgelopen tien jaar wordt voortgezet stijgen de zorgkosten van circa 12% naar 31% van het BBP in 2040. Meer dan een verdubbeling. De zorg is een ingewikkelde kwestie en voor de overheid is de stijging van de zorgkosten een groot vraagstuk. De kosten van de medicijnen en technologie, de kwaliteitseisen van de zorgverleners, afspraken van verzekeraars en zorgverleners en alle bijbehorende administratie behoren allemaal tot het zorgbeleid. Op al deze fronten moet er toezicht gehouden worden om zodoende tot een beter zorgbeleid te komen. Dit wordt een steeds grotere zorg, want wat er uitgegeven wordt aan de zorg, beperkt bijvoorbeeld de ontwikkelingen voor onderwijs.

Bronnen: Rijksoverheid, BNR, ZilverenKruis,nl. NU.nl

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Cor van Kuijk

En wat dacht u van het onnodig voorschrijven van medicijnen?

Lees Het Pillenprobleem van Dick Bijl:

Medicijnen worden in de handel gebracht als keuringsinstanties vinden dat een middel meer werking dan bijwerking heeft. Maar meestal zijn die geneesmiddelen helemaal niet goed onderzocht, of alleen bij een heel kleine patiëntengroep. Eenmaal in de handel worden ze op grote schaal gebruikt door honderdduizenden patiënten. De farmaceutische industrie vaart daar wel bij, maar geldt dat ook voor de gebruikers van deze middelen?
Epidemioloog en voormalig huisarts Dick Bijl stelt in 'Het pillenprobleem' zeer kritische vragen over het gebruik van een aantal zeer veel gebruikte medicijnen. Is het wel nodig en verstandig dat zoveel mensen zoveel medicijnen gebruiken? Wat zijn eigenlijk de bewijzen voor de werkzaamheid van die middelen? En wat is werkelijk bekend over de bijwerkingen? Is minder medicijnen eigenlijk niet veel beter?
'De farmaceutische industrie haalt alle trucs uit de kast - en bedenkt steeds nieuwe - om hun middelen mooier voor te stellen dan ze zijn.'
- Dick Bijl in Skepter

Zaterdag 21 september 2019 13:43

Kate

Ik kan wel een reactie plaatsen, maar het kabinet doet toch wat ze willen.

Zaterdag 21 september 2019 12:18

André van Heck

Men gaat er van uit dat de oudere alles weten van de PC en andere technische snufjes en door deze rechtlijnig gedachte komen vele oudere in de problemen die weinig tot géén verstand hebben van alle technische snufjes !! Kijk maar als je DigiD wil gebruiken of je bankrekening wil openen ........ sms of 'n telefoontje met de code !!! Ik zou echt niet meer willen terugkomen als kleine jongen ,want echt gezelliger zal het niet worden want nu zie je al kinderen van 7-8 jaar al met een telefoontje o.i.d. aan de oor lopen terwijl ik (wij) destijds nog echt buiten speelde en ''kattenkwaad'' uithaalde. Ik ben van 1951 en gelukkig wat technisch onderlegd ,maar heb het te doen met oudere die er niets meer van snappen !!!

Zaterdag 21 september 2019 09:58

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen

Extra dekking basispakket 2020 zorgverzekering

Zorgverzekering 2020: Dit zijn de (voorlopige) veranderingen

Woensdag 04 september 2019 20:19

Prinsjesdag: De zorgpremie stijgt minder hard dan verwacht. Het kabinet rekent voor 2020 met een gemiddelde basispre­mie van € 1.421,- per jaar (€ 118,- per maand). Dat is ruim € 3,...

Lees meer
Autoverzekering weer duurder

WA- autoverzekering stijgt meer dan 11% | Dit zijn de goedkoopste premies

Maandag 02 september 2019 14:59

De premies van WA-verzekeringen zijn dit jaar flink (alweer) gestegen. Gemiddeld betaal je voor een WA-verzekering € 6,- per maand meer aan premie. De autopremies stijgen al een aantal achtereenv...

Lees meer
Vaste lasten als je op kamers gaat? Zorg dat je deze dingen goed regelt.

Studeren? Wat moet je regelen als je op kamers gaat.

Dinsdag 10 augustus 2021 12:54

Ondanks dat studenten steeds vaker thuis blijven wonen, gaat een kwart (25%) toch binnen 12 maanden op zichzelf wonen. Tijd voor financiële onafhankelijkheid. Maar wat kost dat nou? Op jezelf wo...

Lees meer
Veel stellen vergeten de 'lopende verzekeringen' te regelen

Uit elkaar of scheiden: Welke verzekeringen moeten verdeeld worden?

Dinsdag 20 augustus 2019 16:05

Scheiden is een vaak emotionele achtbaan met veel gedoe. Want uit elkaar gaan betekent ook dat de vaste lasten voor allebei veranderen. Er wordt vaak gedacht aan de hypotheek. Maar niet...

Lees meer