Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op WOZ-waarde

Bespaar € 250,- op WOZ-waarde

Door bezwaar te maken op je WOZ-waarde

Gemiddelde besparing bij succes
(40% van de bezwaren is succesvol)

€250,-
besparing p.j

Meer informatie

Stijging OZB en afvalstoffenheffing verhoogt woonlasten

Donderdag 10 maart 2022 07:37Frank van de Ven
Door succesvol bezwaar te maken tegen je WOZ-waardebepaling kun je de onroerendezaakbelasting en de afvalstoffenheffing verlagen.

Door succesvol bezwaar te maken tegen je WOZ-waardebepaling kun je de onroerendezaakbelasting en de afvalstoffenheffing verlagen.

 
Woningeigenaren zijn dit jaar 3,4 procent meer kwijt aan de kosten voor onroerendezaakbelasting (OZB). Daarnaast zijn de kosten voor de afvalstoffenheffing ook de hoogte ingeschoten met een gemiddelde stijging van 4 procent. Voor de rioolheffing betalen burgers dit jaar één procent meer. Al deze stijgingen zorgen ervoor dat een meerpersoonshuishouden circa 25 euro extra aan de gemeente betaalt.

Recent onderzoek wees uit dat er hogere tarieven worden berekend door gemeenten. Tussen gemeenten onderling zijn grote verschillen merkbaar. Dat was voorgaande jaren al het geval en dat is nu niet anders. Landsmeer bijvoorbeeld heeft de OZB fors verhoogd. Er is sprak van een stijging van 31 procent(!) waardoor burgers tot wel 114 euro meer betalen voor deze belasting. Papendrecht en Hoorn voerden een tariefwijziging van 25 procent door.

Gelukkig zijn er ook gemeenten die het anders aanpakken. In Weesp bijvoorbeeld betalen inwoners juist beduidend minder OZB. Er is sprake van een daling van 40 procent wat betekent dat een gemiddeld huishouden 110 euro minder van deze belasting hoeft te betalen. Het onderzoek toonde aan dat 21 van de 345 gemeenten de OZB met 10 procent verhoogden. Zo’n 65 andere gemeenten voerden een tariefstijging van vijf procent door.


OZB

De onroerendezaakbelasting biedt veel gemeenten de mogelijkheid om tekorten bij de uitvoering van de Wmo- en jeugdzorg te dekken. Deze belasting is volgens het onderzoek voor gemeenten zowat de enige mogelijkheid om deze kostenpost te dekken. Het kabinet liet in het coalitieakkoord weten van 2025 een bezuiniging van 500 miljoen per jaar op de jeugdzorg te willen invoeren. De Eerste Kamer wil dit besluit terugdraaien. 


Afvalstoffenheffing duurder

De afvalstoffenheffing ging dit jaar met gemiddeld 4 procent omhoog. Er zijn ook hier grote verschillen te bespeuren tussen gemeenten onderling. Dat komt omdat elke gemeente vrij is om deze tarieven zelf vast te stellen. Zo betalen meerpersoonshuishoudens in Brielle dit jaar ineens de helft meer voor hun afvalstoffenheffing. Dit resulteerde in een extra kostenpost van 98 euro. In Harderwijk en Berkelland betalen inwoners juist twintig procent minder afvalstoffenheffing en daarmee bespaart een huishouden al snel 30 tot 50 euro.


Gratis Whitepaper

Er zijn verschillende manieren om deze tariefwijzigingen te drukken. Zo kun je bezwaar maken tegen je WOZ-beschikking. Een succesvol bezwaar heeft impact op je OZB maar ook op je inkomstenbelasting. Als je meer wilt weten over hoe je bezwaar kunt maken of hoe de WOZ-wet in elkaar steekt, staan er verschillende documenten voor je klaar. Zo kun je een Whitepaper downloaden! Dit document leert je stapsgewijs waar je op moet letten wanneer je zelf bezwaar wilt maken. Voor het gemak vertaalde we complexe, juridische taal naar prettig leesbaar Nederlands.


Download WOZ-Magazine

Bezwaar maken kun je ook via een WOZ-adviesbureau. Begint het je te duizelen als je complexe termen hoort? Geen nood! Schakel dan de hulp van een WOZ-adviesbureau in. De Vastelastenbond werkt samen met Previcus. Meer weten over dit WOZ-adviesbureau dat al achttien jaar bestaat? Check dan ons digitale magazine! In dit online tijdschrift lees je tevens interviews met experts die vertellen waarom bezwaar maken tegen je WOZ-waarde zo ontzettend nuttig is. Ook krijg je antwoord op de meestgestelde vragen over dit onderwerp. 
 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over WOZ-waarde

Vervuilde data in het BAG-register zorgt voor een onnodig hoge berekening van de WOZ-waarde.

PERSBERICHT: Vervuilde data BAG-register dupeert burger met te hoge WOZ-waarde

Donderdag 03 maart 2022 07:00

‌Voor de nieuwe rekenmethode van de WOZ-waarde wordt verouderde informatie uit het Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG)-register gebruikt. Doordat deze specifieke informatie jarenlang on...

Lees meer
Woningen waar sprake is van achterstallig onderhoud zie je vaker bij oudere mensen.

PERSBERICHT: Te hoge WOZ-waarde dupeert voornamelijk senioren

Dinsdag 01 maart 2022 09:09

‌Bij het vaststellen van de WOZ-waarde zijn vooral oudere mensen de dupe van een te hoge inschatting. Nieuw verkochte woningen in een straat of wijk bepalen voor een groot gedeelte de daling of...

Lees meer
In de vijfde podcast van de Vastelastenbond legt directeur Dirk-Jan Wolfert uit waarom de dit jaar landelijk ingevoerde nieuwe WOZ-meetmethode voornamelijk senioren dupeert.

Podcast over waarom nieuwe WOZ-waardebepaling vooral senioren dupeert

Dinsdag 01 maart 2022 07:59

De vijfde aflevering van ‘Onderaan de Streep’ draait om de impact van de landelijke invoering van de nieuwe meetmethode om de WOZ-waarde te bepalen. In plaats van kubieke meters worden w...

Lees meer
De nieuwe meetmethode om de WOZ-waarde te berekenen, kan nadelig zijn voor huishoudens. Bezwaar maken is dan ook aan te raden!

PERSBERICHT: Vastelastenbond: kans op foute berekening WOZ-waarde gestegen

Vrijdag 18 februari 2022 12:54

‌De Vastelastenbond waarschuwt consumenten voor de invoering van de nieuwe meetmethode voor de berekening van de WOZ-waarde. Volgens het consumentencollectief kan het leiden tot een toename van...

Lees meer