Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar metZonnepanelen

Bespaar € 1680,- op zonnepanelen

Bespaar door zonnepanelen te laten plaatsen. De gemiddelde opbrengst bij zonnepanelen is

€1.680,- p.j

Meer informatie

3 x vraag en antwoord over zonnepanelen: Kwaliteit, prijs en terugverdientijd berekenen

Dinsdag 08 september 2020 13:09Benny Moonen
Kwaliteit, prijs, garanties en terugverdientijd berekenen zonnepanelen.

Kwaliteit, prijs, garanties en terugverdientijd berekenen zonnepanelen.

3 x Q&A belangrijkste vragen zonnepanelen. Antwoord op de belangrijkste drie vragen:

 1. Kwaliteit 

 2. Prijs zonnepanelen

 3. Terugverdientijd 
   

1. Wat is de kwaliteit van de zonnepanelen?

De kwaliteit van zonnepanelen en omvormers verschilt sterk. Dit heeft met name te maken met de gebruikte materialen en het productieproces. De kans dat een paneel of omvormer niet goed werkt of zelfs kapot gaat is daarom bij de B merken beduidend groter dan bij A merken. 

Er is onderzocht wat de prijs/kwaliteit verhouding is. Duitse zonnepanelen staan garant voor degelijkheid, een hoog rendement en een lange levensduur. Deze panelen hebben een hoge wattpiek (opwekcapaciteit), goede productgarantie en vermogensgarantie. Dat deze zonnepanelen niet duurder zijn dan concurrenten bewijst de vastelastenbond. Vraag snel een vrijblijvend een offerte voor zonnepanelen aanvragen. 

2. Wat kosten zonnepanelen?

Nu we weten waar de prijsverschillen in zonnepanelen vandaan komen, kunnen we ons richten op de prijs. Een gemiddeld huishouden heeft zo’n 10 panelen nodig om al het verbruik zelf op te wekken. Om verschillende offertes goed met elkaar te kunnen vergelijken berekenen we de prijs terug naar een prijs per Wattpiek. Door de prijs te delen door het totaal aantal Wattpieks (Wattpiek per paneel x het aantal panelen) kom je tot een prijs per Wattpiek.

Bij de Vastelastenbond kosten 10 zonnepanelen van 340 Wattpiek momenteel € 3.374,30. Dat komt neer op een prijs van € 0,97 per Wattpiek. Dit is zonder BTW, want de BTW kun je terugvragen bij de belastingdienst. Heb je interesse in een persoonlijke offerte op maat? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. 

3. Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

De gemiddelde terugverdientijd voor 10 zonnepanelen in Nederland momenteel slechts 7 jaar. Dat komt doordat zonnepanelen minder kosten en meer opbrengen. Een gemiddelde installatie gaat zeker 25 jaar mee. De opbrengsten van zonnepanelen leveren dus nog 18 jaar winst op. Om een simpele berekening van de terugverdientijd te maken kun je de volgende rekensom maken. Dan weet je in twee stappen de terugverdiendtijd. 

Stap 1: Besparing per jaar berekenen

Dat doe je door de opbrengst (Wattpiek x 0,90) van jouw zonnepanelen x het stroomtarief van je energieleverancier te doen = besparing per jaar in euro's.
Voorbeeld: 10 panelen van 340 Wattpiek leveren 3.400 wattpiek op. Dat is 2.788 kWh op jaarbasis. Dit maal 0,23 cent is een besparing van € 641,28.
De opbrengst van je zonnepanelen is afhankelijk van het aantal panelen, maar ook van de orientatie tov het zuiden, eventuele schaduw en de hellingshoek van je dak. Ben je benieuwd wat zonnepanelen op jouw dak opwekken? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan.

Stap 2: Investering delen door de jaarlijkse besparing

De terugverdientijd van je installatie kun je uitrekenen door de netto investering te delen door je jaarlijkse besparing. Voorbeeld: 10 panelen kosten € 3.374,30 / je jaarlijkse besparing van € 641,28 op jaarbasis. Dan is je terugverdientijd slechts 5,2 jaar.

Je bent er dan nog niet helemaal, omdat je na 10 jaar de omvormer nog moet vervangen, wat een kostenpost  is. Maar het geeft wel een indicatie. Als je de terugverdientijd van zonnepanelen nauwkeuriger wil berekenen moet je verschillende factoren meenemen in de rendementsberekening:

 • Terugverdientijd PV-systeem
 • Aanschafkosten PV-systeem
 • Piekvermogen PV-systeem (Wp)
 • Uren volle zon
 • Opbrengstfactor
 • Energieprijs (€)
 • Jaarlijkse prijsstijging energie (7 %)
 • Overheidssubsidie (€ / kWh)
 • Levensduur zonnepanelen (jaren)

Extra informatie: Waarom Duitse zonnepanelen kiezen?

Duitse zonnepanelen merken zijn: AEG, Conergy, Aleo, Galaxy Energy, IBC Solar en Q-Cells. En daar hangen verschillende prijskaartjes aan. Dit is afhankelijk van het aantal Wattpiek (opwekcapaciteit), productgarantie en vermogensgarantie. Vermogensgarantie (ook wel prestatievermogen) wordt toegekend op een bepaald percentage van het totale rendement. Bijvoorbeeld een 15 jaar durende vermogensgarantie op 90 procent van het vermogen. Betekent dat paneel na 15 jaar nog steeds niet onder 90% van de totale capaciteit opwekt. Dit zijn relatief duurdere panelen. Na 25 jaar een prestatie hebben van 85 procent van het vermogen is uitstekend. Dit zijn garanties die Chinese zonnepanelen fabrikanten niet kunnen aanbieden waardoor het verschil in kwaliteit meteen duidelijk is. De G8+ panelen van Q-cells bieden minimaal 98% van het nominale vermogen tijdens eerste jaar. Daarna max. 0,54% degradatie per jaar. Minimaal 93,1% van het nominale vermogen na 10 jaar. Minimaal 85% van het nominale vermogen na 25 jaar.

Deel dit artikel
Zonnepanelen Verzekerd Zonder Zorgen
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Habib

hallo
Als u de 10 panelen met 350 wp kun leveren
Voor de 3375 euro incl. Btw( die krijg ik niet terug) ga ik serieus overna denken.

Emad

Vrijdag 11 september 2020 00:45

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 14 september 2020 13:34
Beste Emad,

Via onderstaande link kan je een vrijblijvende offerte aanvragen. Hierbij kan je aangeven dat je graag een offerte wenst voor 10 zonnepanelen. Wij maken dan een vrijblijvende offerte voor je op met hierin uiteraard ook de totale prijs.

https://www.vastelastenbond.nl/energie-zelf-opgewekt/offerte-aanvraag/

Groetjes,
Nikki

Plaats een reactie

Lees meer over Zonnepanelen

Zonnepanelen huren is belachelijk duur. Vastelastenbond maakte een berekening en kwam tienduizenden euros duurder uit voor dezelfde set zonnepanelen

Zonnepanelen huren slim of afzetterij?

Dinsdag 25 augustus 2020 07:51

Veel huishoudens denken na over het aanschaffen van zonnepanelen. Enerzijds kosten zonnepanelen veel geld, anderzijds verdien je ze snel terug. Maar terugverdienen doe je niet in een jaar. Dat d...

Lees meer
Zonnepanelen aanmelden bij energieleveren.nl Doorgeven aan de energieleverancier (i.v.m. energierekening) Opstalverzekering checken. Zijn de zonnepanelen goed verzekerd?

Zonnepanelen zonder investering | Ze liggen op het dak wat nu?

Donderdag 20 augustus 2020 07:47

Ok, de zonnepanelen liggen inmiddels op het dak. Laat de zon maar schijnen! Maar ho - ho. We zijn nog niet klaar. Er is nog een aantal zaken dat je moet regelen als je zonnepanelen geïnstalleer...

Lees meer
Dak volledig met zonnepanelen bedekken? Hoeveel zonnepanelen zijn slim om op je dak te leggen?

Dak vol leggen of niet? Hoeveel zonnepanelen moet ik op mijn dak leggen?

Dinsdag 04 augustus 2020 07:05

Hoeveel zonnepanelen moet ik (qua opbrengst) op mijn dak leggen? De één legt zijn dak vol met zonnepanelen en een ander legt precies genoeg zonnepanelen neer voor voldoende opbrengst ...

Lees meer
Zonnepanelen kopen. Zonnepanelen gemeente, lening zonnepanelen.

Zonnepanelen zonder investering | zo werkt het

Maandag 20 juli 2020 10:03

Deel 1: Duurzaamheidslening (Svn) en zonnepanelen | Zonnepanelen aanschaffen zonder investering  Zonnepanelen zijn een flinke investering. We horen vaker dat de investering voor veel consumente...

Lees meer