Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar met Duurzame oplossingen

Bespaar met Duurzame oplossingen

Gemiddelde besparing bij het isoleren van je woning

€450,- p.j.

+

€840,- p.j.

Gemiddelde opbrengst bij Zonnepanelen

Meer informatie

Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking

Zaterdag 01 mei 2021 11:38Benny Moonen
Regeling verlaagd tarief bestaat niet meer en wordt vervangen met nieuwe regeling

Regeling verlaagd tarief bestaat niet meer en wordt vervangen met nieuwe regeling

‌Postcoderoosregeling is veranderd

Vanaf 1 april 2021 is er een vervanger voor de huidige postcoderoosregeleing: de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking. (SCE)Deelnemers aan de oude Postcoderoosregeling krijgen voor een looptijd van maximaal 15 jaar nog steeds de bekende energiekorting. Deze periode van 15 jaar geldt vanaf de start van deelname aan het project. Na 1 april 2021 wijzigt er wel iets in de overdracht van bestaande participaties. Dit is namelijk niet meer mogelijk als een deelnemer verhuist of overlijdt. Hiervoor kon dit nog wel, maar met de komst van de nieuwe SCE-regeling is dit binnen de Postcoderoosregeling verandert.

Ben je een energiecoöperatie of vereniging van eigenaars (VvE)? En wil je hernieuwbare (duurzame) elektriciteit uit zonne-energie, windenergie of waterkracht opwekken? Dan kan je vanaf nu de Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking aanvragen.

In de nieuwe SCE regeling krijgen energiecoöperaties een vergoeding per opgewekte kWh die zij zelf onder de deelnemers moeten verdelen. Deze tarieven worden voor 15 jaar vastgelegd vanaf de start. Hierdoor ontstaat langdurige zekerheid over het rendement van de investering. Hierdoor is er geen afhankelijkheid meer van een energieleverancier die wel of niet wil meewerken. 

Projecten met windmolens

Deze nieuwe regeling geld ook voor in de windenergieprojecten, het piekvermogen van een windenergieproject moet tussen 0,5 en 1,0 MW zijn. Dus geen onrendabele miniwindmolens maar ook geen grote van bijvoorbeeld 100 meter hoog.

Voorwaarden nieuwe regeling SCE

Er zijn natuurlijk ook voorwaarden verbonden aan de nieuwe regeling. Je kan op de website van de RVO lezen hoe je een aanvraag kan doen. 

  • Een zonne-energieproject moet minstens een totaal piekvermogen van 15 kW hebben. Dat is ongeveer 50 zonnepanelen. Het maximum is 300 kW (zo’n duizend panelen).
  • Per 5 kWp aan zonnepanelen moet de coöperatie minstens 1 lid hebben. Dit om gezamenlijk lokaal eigendom te stimuleren. Je kunt dus wel met meer zonnepanelen deelnemen dan nodig zijn om je eigen verbruik te compenseren. Maar alleen als je geen grootverbruiker van elektriciteit bent.
  • De nieuwe regeling biedt 15 jaar zekerheid, maar kan elk jaar overtekend worden. Er is dan dat jaar geen budget meer voor nieuwe coöperaties. Die moeten dan wachten tot het jaar erop voor hun 15 jaar subsidie ingaat.
  • Bestaande coöperaties die al gebruik maken van de huidige regeling kunnen niet overstappen naar de nieuwe regeling.
  • De vaste vergoeding gaat uit van een vast bedrag minus de per jaar bepaalde gemiddelde marktprijs per kWh. Want dat laatste deel krijg je al van de leverancier. Als jouw energiecoöperatie geen goed teruglevertarief bij de energieleverancier bedingt komt de totale opbrengst dus iets lager uit.
  • Na 15 jaar stopt de terugleversubsidie en krijg je dus alleen nog het teruglevertarief van de leverancier.

Wat is (of beter gezegd was) postcoderoos? 

Een postcoderoos is het gebied van aangrenzende postcodes waarin de productie-installatie ligt. Leden van een coöperatie of VvE die gezamenlijk eigenaar zijn van een productie-installatie en wonen binnen dit postcoderoosgebied hebben – volgens de regeling Verlaagd Tarief – recht op een verlaagd tarief (korting) voor de energiebelasting. 


Het kabinet stimuleerde de afgelopen jaren met deze regeling de lokale duurzame opwekking van elektriciteit. De fiscale regeling gaf recht op een korting op de energiebelasting als een particulier of ondernemer samen met anderen investeert in opwekking van duurzame energie.
 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Duurzaamheid

Slechte energielabels komen het vaakst voor in wijken met de hoogste WOZ-waarden

7/8 van de gemeenten met hoogste WOZ-waarden hebben slecht energielabel

Dinsdag 09 maart 2021 19:43

‌Laag energielabel, hoge WOZ-waarde Zeven van de acht gemeenten met de hoogste gemiddelde WOZ-waarden kennen meer huizen met een laag energielabel dan het landelijk gemiddelde. De laatste vi...

Lees meer
Nieuwe klassenindeling en betere icoontjes nieuw energielabel moet meer duidelijkheid geven

Apparaten krijgen nieuw energielabel

Maandag 01 maart 2021 10:09

‌ Koelkasten, vriezers, wasmachines, wasdroogcombinaties, vaatwassers en beeldschermen krijgen vanaf 1 maart 2021 een nieuw energielabel. De nieuwe schaal (A t/m G) is duidelijker en overzi...

Lees meer
Steeds meer huiseigenaren kiezen voor verduurzamen. Wooncomfort en financieel voordeel zijn vaak de belangrijkste redenen.

In 2020 hebben vier miljoen huishoudens duurzame aanpassingen gedaan

Maandag 22 februari 2021 12:02

‌In 2020 heeft 51% van de Nederlanders duurzame aanpassingen aan de woning gedaan of laten uitvoeren. Per woning zijn ongeveer vier aanpassingen gedaan.  Dit blijkt uit Duurzaam Wonen, ...

Lees meer
Vastelastenbond geeft een kostenindicatie voor gasvrij maken appartement 111m2 (1657m3)

Energietransitie en appartement | Wat kost dat?

Maandag 02 november 2020 09:23

Verduurzamen appartement en de energietransitie Voor iedereen is de energietransitie een feit. Als huiseigenaar is het relatief 'simpel'. Bij een appartement ligt deze situatie iets comple...

Lees meer