Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar met Duurzame oplossingen

Bespaar met Duurzame oplossingen

Gemiddelde besparing bij het isoleren van je woning

€450,- p.j.

+

€840,- p.j.

Gemiddelde opbrengst bij Zonnepanelen

Meer informatie

7/8 van de gemeenten met hoogste WOZ-waarden hebben slecht energielabel

Dinsdag 09 maart 2021 19:43Margot Boesveld
Slechte energielabels komen het vaakst voor in wijken met de hoogste WOZ-waarden

Slechte energielabels komen het vaakst voor in wijken met de hoogste WOZ-waarden

‌Laag energielabel, hoge WOZ-waarde

Zeven van de acht gemeenten met de hoogste gemiddelde WOZ-waarden kennen meer huizen met een laag energielabel dan het landelijk gemiddelde. De laatste vijf jaar is het percentage niet-duurzame woningen er bovendien weinig verbeterd. Dat blijkt uit data van de Klimaatmonitor van Rijkswaterstaat die het FD heeft geanalyseerd.

En daar schrikken we best wel van. Meer dan 35% van de geregistreerde huizen in Heemstede heeft een energielabel in categorie E, F of G, de minst duurzame categorieën. Daarmee presteert Heemstede het slechtst van alle Nederlandse gemeenten. In Laren en Bloemendaal is ruim 30% van de huizen slecht geïsoleerd, in Wassenaar ruim een kwart. Dat is fors hoger dan het landelijk gemiddelde van 16%. Andere gemeenten waar de WOZ-waarden de pan uitrijzen en woningen de laagste energielabels (energielabel F en energielabel G) hebben zijn: Haarlem, Laren, Schiedam, Bloemendaal, Heemstede, Westerwolde, Rheden, Rozendaal, Winterswijk, Blaricum, Wassenaar, Gooise Meren en Bergen in Noord-Holland.

"Gekke systemen en complexiteit stimuleren van duurzamer wonen". 

Juist voor huizen met een E-, F- of G-label is verduurzaming de moeite waard, maar toch doen veel huiseingenaren het niet. Er zitten verschillende complexe zaken in  het huidige systeem.

  • De huidige woningmarkt: De huidige huizenmarkt is gunstig gesteld met de verkoper. Maar het geeft woningeigenaren weinig prikkels om te verduurzamen. Zelfs miljoenenpanden met een slecht energielabel worden snel verkocht. 

  • Huidige subsidie systeem gaat aan zijn doel voorbij. Het zou goed zijn om de fiscale voordelen bijvoorbeeld afhankelijk te maken van de duurzaamheid van de woning.

Isoleren? Juiste bij slechte energielabels woningen

Lubach maakte in zijn show Zondag met Lubach afgelopen november al een kritisch item over Nederland aardgasvrij maken. De boodschap was duidelijk: Isoleren, en dan juist de woningen met de slechtste energielabels. Want daar valt de meeste winst te behalen.  

Slecht energielabel? Dan kan je WOZ-waarde omlaag

Een andere wetgeving geeft aan dat slechte energielabels de kans verhogen op verlaging WOZ-waarde. 1/3 van de woningen in Bloemendaal heeft een slecht energielabel. Maar de WOZ-waarde in deze gemeente zijn erg hoog. Wist je dat je de WOZ-waarde kan verlagen als je een lager energielabel hebt? Eigenlijk gek, maar toch werkt het zo. Veel huiseigenaren zullen het niet weten, maar in dergelijke villawijken kan het nog een extra reden zijn om niet te verduurzamen. Omdat een verlaging van de WOZ-waarde doordat het energielabel slecht is bijdraagt aan minder belasting (zoals eigenwoningforfait) betalen. 

We hebben al informatie het artikel van de FD als basis gebruikt. Je kan het originele artikel lezen op:  https://fd.nl/ondernemen/1375797/villagemeenten-blijven-achter-bij-verduurzaming-woningen-jhc1caheSqAU

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Edith

Waarom zou je een paar honderd euro uitgeven voor het aanpassen van het energielabel? Zodat je meer ozb kunt betalen? Misschien kan je hypotheekrente iets omlaag met een hogere woz waarde (bij de abn i.i.g. wel), maar ik vermoed dat de meeste mensen hun hypotheek verhogen voor het doorvoeren voor woningverbetering en dit daardoor meestal niet aan de orde is.

Zondag 31 juli 2022 02:52

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 01 augustus 2022 09:10
Voor onder meer de woningverkoop is het verhogen van het energielabel interessant. Wanneer je meer wilt weten over het energielabel kun je deze podcast beluisteren: https://www.vastelastenbond.nl/blog/podcast-over-vergrote-impact-energielabel-dankzij-energiecrisis/

Edith

Okay, maar aangezien je je energielabel pas bij verkoop/verhuur gaat aanpassen en niet tussentijds wanneer je woningverbetering toepast, kan je toch geen reëel beeld vormen mdat het label in de meeste gevallen niet klopt?

Donderdag 28 juli 2022 09:17

Reactie Vastelastenbond:

Donderdag 28 juli 2022 09:37
Bedankt voor je interessante vraag. Steeds meer consumenten kiezen ervoor om na aanpassingen aan hun woning hun energielabel opnieuw onder de loep te nemen. Het label is na aanpassingen duidelijker leesbaar en daardoor gebruiksvriendelijker geworden.

Plaats een reactie

Lees meer over Duurzaamheid

Nieuwe klassenindeling en betere icoontjes nieuw energielabel moet meer duidelijkheid geven

Apparaten krijgen nieuw energielabel

Maandag 01 maart 2021 10:09

‌ Koelkasten, vriezers, wasmachines, wasdroogcombinaties, vaatwassers en beeldschermen krijgen vanaf 1 maart 2021 een nieuw energielabel. De nieuwe schaal (A t/m G) is duidelijker en overzi...

Lees meer
Steeds meer huiseigenaren kiezen voor verduurzamen. Wooncomfort en financieel voordeel zijn vaak de belangrijkste redenen.

In 2020 hebben vier miljoen huishoudens duurzame aanpassingen gedaan

Maandag 22 februari 2021 12:02

‌In 2020 heeft 51% van de Nederlanders duurzame aanpassingen aan de woning gedaan of laten uitvoeren. Per woning zijn ongeveer vier aanpassingen gedaan.  Dit blijkt uit Duurzaam Wonen, ...

Lees meer
Vastelastenbond geeft een kostenindicatie voor gasvrij maken appartement 111m2 (1657m3)

Energietransitie en appartement | Wat kost dat?

Maandag 02 november 2020 09:23

Verduurzamen appartement en de energietransitie Voor iedereen is de energietransitie een feit. Als huiseigenaar is het relatief 'simpel'. Bij een appartement ligt deze situatie iets comple...

Lees meer
Hoewel spouwmuurisolatie het hoogste rendement oplevert wil dit niet zeggen dat je alleen spouwmuurisolatie de hoogste energiebesparing behaalt

Welke isolatie levert het meeste rendement op?

Vrijdag 23 oktober 2020 14:07

Er zijn veel verschillende meningen als het gaat om rendement en isoleren. Rendement is erg afhankelijk van de grootte van de woning en de gekozen maatregelen. Ook spelen diverse (externe) ...

Lees meer