Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op WOZ-waarde

Bespaar € 250,- op WOZ-waarde

Door bezwaar te maken op je WOZ-waarde

Gemiddelde besparing bij succes
(40% van de bezwaren is succesvol)

€250,-
besparing p.j

Meer informatie

Tijdig antwoord op WOZ-bezwaren kost gemeenten tonnen, anders volgt een miljoenenverlies

Maandag 10 juli 2023 06:25Frank van de Ven
De WOZ-waarde is flink verhoogd en daarom zijn veel burgers in bezwaar gegaan. In Zoetermeer was er zelfs sprake van een verviervoudiging van het aantal bezwaren.

De WOZ-waarde is flink verhoogd en daarom zijn veel burgers in bezwaar gegaan. In Zoetermeer was er zelfs sprake van een verviervoudiging van het aantal bezwaren.

Gemeenten wacht een miljoenenstrop als zij niet tijdig antwoorden op ingediende WOZ-beschikkingen. Om deze kostenpost te voorkomen, huren gemeenten extra mankracht in. De hulp van die huurlingen inschakelen, kost gemeenten dan weer tonnen.
 
De WOZ is flink verhoogd en daarom zijn veel burgers in bezwaar gegaan. In Zoetermeer was er zelfs sprake van een verviervoudiging van het aantal bezwaren. Toen de gemeente afgelopen februari bijna 64.000 Zoetermeerse huishoudens een biljet verstuurde, ontving gemeente Zoetermeer een stortvloed aan bezwaren. In 2022 kwamen er bijna 2.100 bezwaren binnen, maar dit jaar steeg dat aantal naar 8.500 stuks.
 
De gemeente zag dat aantal bezwaren niet aankomen: “Er was voor dit jaar gerekend op een verdubbeling van het aantal bezwaren: circa 3500. Dat is meer dan dat de eigen organisatie aan kan. Om die reden waren er reeds 2000 bezwaren uitbesteed aan een bedrijf, zodat een deel van de klap kon worden opgevangen”, laat wethouder financiën Jan Iedema Tubantia weten.


Flinke werkdruk

De wethouder wijt deze fikse stijging aan de omhoog geschoten woningwaardes, de hoge inflatie en de campagnes van WOZ-adviesbureaus. “Team belastingen had deze enorme stijging van het aantal bezwaren dan ook niet zien aankomen,” stelt Iedema.

Zoetermeer moet álle zeilen bijzetten om alle bezwaren voor 31 december af te handelen. Als er op 1 januari nog zaken openstaan, mag de gemeente in principe geen nieuwe belastingaanslagen opleggen van de landelijke Waarderingskamer. De Waarderingskamer ziet toe op de uitvoering van de Waardering onroerende zaken (WOZ).
 

Miljoenenstrop dreigt

Als de ambtenaren de deadline van 31 december niet halen, kunnen bezwaarmakers dwangsommen incasseren. “Dat gaat in de miljoenen lopen,” verzucht Iedema. Zoetermeer schakelde de hulp in van een externe partij en daarmee zijn ze niet de enige.
 
Overal in Nederland steeg het aantal bezwaren flink. Er zijn slechts drie bedrijven die kunnen bijspringen. Deze partijen zijn vrijwel volledig volgeboekt door gemeenten die de werkdruk niet meer aankunnen. Naar schatting kost de hulp van het externe bureau dat 5.000 bezwaren moet afhandelen zo'n half miljoen euro. De gemeente moet zelf nog 3.500 bezwaren afhandelen en daarvoor extra mensen inhuren. Dat loopt ook in de papieren.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over WOZ-waarde

Gemeenten kunnen het aantal bezwaren niet aan. “De overheid denkt dat het aanpakken van de WOZ-bureaus de oplossing is, maar daardoor daalt het aantal WOZ-bezwaren niet”, stelt Wolfert.

Inperken rol WOZ-bureaus niet de oplossing voor WOZ-problematiek

Dinsdag 09 mei 2023 10:30

‌ Het aantal WOZ-bezwaren is dit jaar explosief gestegen, waardoor de werkdruk bij gemeenten enorm hoog ligt. In Utrecht bijvoorbeeld wachten nog circa 25.000 woningeigenaren op een taxatierappo...

Lees meer
Staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) wil WOZ-bureaus aanpakken en heeft zijn plan van aanpak in een brief aan de Tweede Kamer verwerkt. Van Rij hoopt hiermee het aantal bezwaren terug te dringen dat via deze bure

Kamerbrief Van Rij over WOZ niet in dienst van burger maar van gemeenten

Woensdag 05 april 2023 11:38

‌Staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) wil WOZ-bureaus aanpakken en heeft zijn plan van aanpak in een brief aan de Tweede Kamer verwerkt. Van Rij hoopt hiermee het aa...

Lees meer
Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond pleit voor een wetswijziging:

Gigantische stijging aantal bezwaren door forse stijging WOZ-waarde

Donderdag 30 maart 2023 09:31

‌In vergelijking met vorig jaar is het aantal bezwaren dat via gemeenten en WOZ-bureaus is ingediend, sterk gestegen. Deze sterke stijging is te wijten aan de forse verhoging van de WOZ-waarde. H...

Lees meer
“De burger betaalt of te veel belasting óf draait op voor de proceskosten van een geslaagd bezwaar. Dat komt omdat de WOZ-wet niet werkt”, stelt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond.

Hoofdrolspeler WOZ-debat niet aan het woord: burger genegeerd

Maandag 20 maart 2023 06:27

‌In het debat rond de WOZ komt de hoofdrolspeler niet aan het woord: de burger wordt buitenspel gezet. De strijd tussen overheid en WOZ-bureaus kent enkel verliezers en de burger is daarvan de du...

Lees meer