Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op WOZ-waarde

Bespaar € 250,- op WOZ-waarde

Door bezwaar te maken op je WOZ-waarde

Gemiddelde besparing bij succes
(40% van de bezwaren is succesvol)

€250,-
besparing p.j

Meer informatie

Kamerbrief Van Rij over WOZ niet in dienst van burger maar van gemeenten

Woensdag 05 april 2023 11:38Frank van de Ven
Staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) wil WOZ-bureaus aanpakken en heeft zijn plan van aanpak in een brief aan de Tweede Kamer verwerkt. Van Rij hoopt hiermee het aantal bezwaren terug te dringen dat via deze bure

Staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) wil WOZ-bureaus aanpakken en heeft zijn plan van aanpak in een brief aan de Tweede Kamer verwerkt. Van Rij hoopt hiermee het aantal bezwaren terug te dringen dat via deze bure

Staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) wil WOZ-bureaus aanpakken en heeft zijn plan van aanpak in een brief aan de Tweede Kamer verwerkt. Van Rij hoopt hiermee het aantal bezwaren terug te dringen dat via deze bureaus wordt ingediend. Deze bezwaren zouden gemeenten ‘op kosten jagen’. De Vastelastenbond is geen voorstander van deze maatregelen, omdat burgers hun recht op rechtsbescherming wordt ontnomen. 

Om de enorme toestroom van bezwaren aan banden te leggen, worden WOZ-bureaus aangepakt. “De maatregelen die de staatssecretaris in zijn Kamerbrief voorlegt, zijn met name in het belang van gemeenten en vaak niet in het voordeel van de burger”, stelt Wolfert.
 
Door WOZ-bureaus aan banden te leggen, wordt consumenten rechtsbescherming ontnomen. “Van Rij wakkert het wantrouwen in de overheid juist aan door een onafhankelijk tussenpersoon uit de bezwaarprocedure te halen”, zegt de directeur.


Aanpak WOZ-bureaus averechts effect

Wolfert denkt dat de aanpak van de WOZ-bureaus juist een averechts effect heeft: “Door de burger niet te horen en beleid te baseren op de input van gemeenten ontstaat een blinde vlek. Van Rij zou onafhankelijk onderzoek moeten laten doen naar de beweegredenen van bezwaarmakers. Deze informatie is namelijk essentieel bij het maken van nieuw beleid.”

Om het aantal bezwaren via WOZ-adviesbureaus in te dammen, is het opleggen van maatregelen niet de oplossing. De wetgeving moet aangepakt worden, stelt Wolfert: “Als de overheid wil dat burgers zelf bezwaar maken via de gemeente, moet dat proces vereenvoudigd worden. Nu is het indienen van een bezwaar voor veel mensen onnodig complex en grijpen consumenten terug naar de expertise van partijen die weten hoe dat moet.”


WOZ-wetgeving verouderd

Het zou de overheid sieren als zij de burger centraal zouden stellen. Door de WOZ-adviesbureaus als zondebok af te schilderen, zoekt de overheid niet actief naar een oplossing. Wolfert: “Consumenten schakelen de hulp van bureaus in omdat een groot aantal mensen het vertrouwen in de overheid is kwijtgeraakt."

"In plaats van maatregelen te treffen tegen bureaus die consumenten bijstaan, zou de politiek energie moeten steken in het herstellen van het vertrouwen dat burgers zijn kwijtgeraakt”, besluit de directeur.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over WOZ-waarde

Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond pleit voor een wetswijziging:

Gigantische stijging aantal bezwaren door forse stijging WOZ-waarde

Donderdag 30 maart 2023 09:31

‌In vergelijking met vorig jaar is het aantal bezwaren dat via gemeenten en WOZ-bureaus is ingediend, sterk gestegen. Deze sterke stijging is te wijten aan de forse verhoging van de WOZ-waarde. H...

Lees meer
“De burger betaalt of te veel belasting óf draait op voor de proceskosten van een geslaagd bezwaar. Dat komt omdat de WOZ-wet niet werkt”, stelt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond.

Hoofdrolspeler WOZ-debat niet aan het woord: burger genegeerd

Maandag 20 maart 2023 06:27

‌In het debat rond de WOZ komt de hoofdrolspeler niet aan het woord: de burger wordt buitenspel gezet. De strijd tussen overheid en WOZ-bureaus kent enkel verliezers en de burger is daarvan de du...

Lees meer
De WOZ-waarde steeg dit jaar met 17 procent en dat levert veel vragen op. Omdat er binnen 6 weken bezwaar gemaakt dient te worden, bellen burgers nu massaal naar de gemeenten.

Persbericht: Vastelastenbond: 'Gemeenten krijgen WOZ-bezwaren niet verwerkt, burger in onzekerheid’

Woensdag 15 maart 2023 06:18

‌Gemeenten worden overspoeld met telefoontjes van boze inwoners die het niet eens zijn met hun WOZ-waarde. De WOZ-waarde steeg dit jaar met 17 procent en dat levert veel vragen op. Omdat er bin...

Lees meer
Onze directeur pleit voor een andere insteek om de WOZ-waarde te bepalen. De huidige manier waarop woningen getaxeerd worden, is onnauwkeurig en achterhaald.

Vastelastenbond te gast bij Omroep Max in uitzending over WOZ

Vrijdag 10 maart 2023 11:18

‌Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond is vrijdag 10 maart om 19.50 uur te zien op NPO2 in het programma ‘Meldpunt’ van Omroep Max. Hij pleit voor een andere insteek om de...

Lees meer