Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op WOZ-waarde

Bespaar € 250,- op WOZ-waarde

Door bezwaar te maken op je WOZ-waarde

Gemiddelde besparing bij succes
(40% van de bezwaren is succesvol)

€250,-
besparing p.j

Meer informatie

Inperken rol WOZ-bureaus niet de oplossing voor WOZ-problematiek

Dinsdag 09 mei 2023 10:30Frank van de Ven
Gemeenten kunnen het aantal bezwaren niet aan. “De overheid denkt dat het aanpakken van de WOZ-bureaus de oplossing is, maar daardoor daalt het aantal WOZ-bezwaren niet”, stelt Wolfert.

Gemeenten kunnen het aantal bezwaren niet aan. “De overheid denkt dat het aanpakken van de WOZ-bureaus de oplossing is, maar daardoor daalt het aantal WOZ-bezwaren niet”, stelt Wolfert.

Het aantal WOZ-bezwaren is dit jaar explosief gestegen, waardoor de werkdruk bij gemeenten enorm hoog ligt. In Utrecht bijvoorbeeld wachten nog circa 25.000 woningeigenaren op een taxatierapport van de gemeente. Om de werkdruk te verlagen, wil de overheid WOZ-bureaus aan banden leggen. Dat is echter niet de oplossing voor de WOZ-problematiek, stelt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond: “De oplossing voor dit probleem is een wetswijziging en de bal ligt nu bij de politiek.”

In Utrecht is volgens het Algemeen Dagblad dit jaar 2,5 keer zoveel bezwaar gemaakt. Deze stijging is te verklaren door de waardepeildatum die gebruikt is om de woningwaarde te bepalen. Op peildatum 1 januari 2022 stegen de woningprijzen nog. Sindsdien is er veel veranderd en zijn de huizenprijzen gedaald.

De WOZ-waarden op 1 januari 2022 stegen in Utrecht met 18,7 procent, in Bunnik gingen deze zelfs 25 procent omhoog. De hogere taxaties en de daarmee samenhangende hoogte van belastingen, in combinatie met de gestegen kosten van het levensonderhoud, zorgen ervoor dat veel mensen de waarde naar beneden proberen te krijgen door bezwaar te maken. Door het groot aantal bezwaren, stijgt de werkdruk bij gemeenten.
 

Werkdruk gemeenten te hoog

Gemeenten kunnen het aantal bezwaren niet aan. “Ze denken dat het aanpakken van de WOZ-bureaus de oplossing is. Door de macht van WOZ-bureaus in te dammen of zelfs weg te nemen, daalt het aantal WOZ-bezwaren niet”, stelt Wolfert. “Gemeenten krijgen door het inperken van die bureaus met nóg meer bezwaren te maken, terwijl zij de werkdruk nu al niet aankunnen.De oplossing voor dit probleem is een wetswijziging en de bal ligt nu bij de politiek."

De WOZ-wetgeving is volgens Wolfert achterhaald en het kost gemeenten enorm veel tijd en moeite om deze met beperkte menskracht uit te voeren: “Het probleem is de waardebepaling en de communicatie daaromheen. Vaak klopt de waardebepaling niet of is de totstandkoming ervan voor burgers onbegrijpelijk. Dit leidt tot vragen of zelfs frustratie.”


Groeiend wantrouwen WOZ-taxaties

Onduidelijke communicatie zorgt ervoor dat veel burgers zich tot WOZ-bureaus wenden die het maken van bezwaar hebben vereenvoudigd. “Door de rol van deze bureaus weg te nemen, verdwijnt het recht op rechtsbescherming. Burgers kunnen dan alleen bezwaar maken bij de uitvoerende partij, de gemeenten, en dat is een typisch geval van de slager keurt zijn eigen vlees. Daar staan burgers vaak wantrouwend tegenover”, besluit de directeur.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over WOZ-waarde

Staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) wil WOZ-bureaus aanpakken en heeft zijn plan van aanpak in een brief aan de Tweede Kamer verwerkt. Van Rij hoopt hiermee het aantal bezwaren terug te dringen dat via deze bure

Kamerbrief Van Rij over WOZ niet in dienst van burger maar van gemeenten

Woensdag 05 april 2023 11:38

‌Staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) wil WOZ-bureaus aanpakken en heeft zijn plan van aanpak in een brief aan de Tweede Kamer verwerkt. Van Rij hoopt hiermee het aa...

Lees meer
Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond pleit voor een wetswijziging:

Gigantische stijging aantal bezwaren door forse stijging WOZ-waarde

Donderdag 30 maart 2023 09:31

‌In vergelijking met vorig jaar is het aantal bezwaren dat via gemeenten en WOZ-bureaus is ingediend, sterk gestegen. Deze sterke stijging is te wijten aan de forse verhoging van de WOZ-waarde. H...

Lees meer
“De burger betaalt of te veel belasting óf draait op voor de proceskosten van een geslaagd bezwaar. Dat komt omdat de WOZ-wet niet werkt”, stelt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond.

Hoofdrolspeler WOZ-debat niet aan het woord: burger genegeerd

Maandag 20 maart 2023 06:27

‌In het debat rond de WOZ komt de hoofdrolspeler niet aan het woord: de burger wordt buitenspel gezet. De strijd tussen overheid en WOZ-bureaus kent enkel verliezers en de burger is daarvan de du...

Lees meer
De WOZ-waarde steeg dit jaar met 17 procent en dat levert veel vragen op. Omdat er binnen 6 weken bezwaar gemaakt dient te worden, bellen burgers nu massaal naar de gemeenten.

Persbericht: Vastelastenbond: 'Gemeenten krijgen WOZ-bezwaren niet verwerkt, burger in onzekerheid’

Woensdag 15 maart 2023 06:18

‌Gemeenten worden overspoeld met telefoontjes van boze inwoners die het niet eens zijn met hun WOZ-waarde. De WOZ-waarde steeg dit jaar met 17 procent en dat levert veel vragen op. Omdat er bin...

Lees meer