Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar op al je vaste lasten

Bespaar met de Vastelastenbond op al je vaste lasten. De gemiddelde besparing op al je vaste lasten is: 

€1.000,- p.j

Meer informatie

Tips voor een autovakantie in Europa

Woensdag 04 juli 2018 09:37Margot Boesveld
autovakantie in europa

autovakantie in europa

Komende zomer gaan er weer duizenden Nederlanders met de auto op vakantie. Niet vreemd want de auto heeft een groot aantal voordelen t.o.v. het vliegtuig, namelijk zelf bepalen wanneer u vertrekt, u bent mobiel tijdens de vakantie en u kunt meer bagage meenemen. Natuurlijk zijn er ook zaken waar u rekening mee moet houden als u met de auto op vakantie gaat.

In dit blog geven wij handige tips voor als u met de auto op vakantie gaat. De tips zijn zowel geschikt voor mensen die de auto alleen gebruiken om op de vakantiebestemming te komen als degene die een roadtrip door Europa gaan maken. Voor mensen met een camper of caravan hebben we nog wat extra tips.

Autocheck

Uw auto gaat in een korte tijd veel kilometers rijden en dan is het dus extra belangrijk dat die in topconditie is. Daarnaast heeft ook het warme weer invloed op de auto. Zorg er dus voor dat uw auto echt klaar is voor de (lange) rit. Veel verzekeraars of toeristenbonden bieden in de zomer een gratis autocheck aan. Uw auto wordt dan op de belangrijkste punten gecontroleerd door een gecertifieerd bedrijf.

Doet u het liever zelf vergeet dan zeker niet de volgende zaken te controleren:
- De banden(spanning)
- Accu
- Remmen
- Schokdempers
- Uitlaat
- Verlichting
- Ruitenwissers
- Vloeistofniveau

Pechhulp

Ondanks dat u uw auto goed heeft gecontroleerd kan het toch gebeuren dat u problemen krijgt met uw auto. Dan is het handig dat u snel weer verder kan en toch kan genieten van de vakantie. Veel Nederlanders hebben alleen in het eigen land dekking voor pechhulp. Denk dus goed na of u dit voor de reis moet upgraden naar een Europese dekking.

Verzekeringen

Een reisverzekering is natuurlijk het eerste waar iedereen aan denkt als die op vakantie gaat, maar vergeet de rechtsbijstand en zorgverzekering niet te controleren. Het gaat dan vooral om wat er in het buitenland gedekt wordt. In een annuleringsverzekering en reisverzekering zijn deze zaken vaak ook geregeld. Houdt de verzekeringen goed naast elkaar zodat u zeker goed verzekerd bent maar niet dubbel betaalt.

Paspoort of ID-kaart

Met een paspoort en ID-kaart kunt u reizen naar alle landen van de Europese Unie. Het paspoort of de ID-kaart moet nog geldig zijn zolang u in het buitenland verblijft. Controleer dus goed of uw paspoort of ID-kaart nog geldig is tijdens de reis. Meer informatie over het reizen met een ID-kaart of paspoort is te vinden op de website van de overheid. Een Nederlands rijbewijs geldt in het buitenland niet als geldig ID bewijs, maar wel als geldig rijbewijs.

Tol en snelwegvignetten

In een aantal Europese landen betaalt u tol als u gebruikmaakt van bepaalde wegen. Dit zijn wegen die in beheer zijn van private organisaties die u kosten in rekening brengen om van de weg gebruik te maken. De tarieven van deze wegen liggen tussen de €7,- en €44,- voor een enkele reis. Het kan in sommige gevallen lonen om een andere route te nemen om zo deze extra kostenpost te ontlopen. In Frankrijk, Spanje en Italië maakt men veel gebruik van tolwegen. Op veel plaatsen is betalen met contant geld nog mogelijk, maar dit zorgt vaak voor langere wachttijden. In sommige gevallen is het alleen mogelijk om te betalen per pin of credit card. Zorg dus dat u altijd een pinpas of credit card bij de hand hebt.

In Zwitserland en Oostenrijk maakt men gebruik van snelwegvignetten. U heeft zo’n vignet nodig als u gebruikmaakt van de snelweg in deze landen. Een vignet is online te bestellen en kost in Zwitserland ongeveer €40,- en in Oostenrijk ongeveer €10,- voor 10 dagen of €26,- voor 2 maanden.

Milieustikkers en -zones

In veel Europese landen, zoals Duitsland, Denemarken, Frankrijk, Italië en Spanje, zijn milieuzones ingericht of is een milieustikker verplicht. In ieder land en iedere zone zijn er andere regels en verplichtingen van toepassing. Overtreedt u de regels van een milieuzone dan staan hier hoge boetes tegenover. De ANWB heeft op haar website een handig overzicht geplaatst. Hier leest u ook welke maatregelen u thuis kunt nemen en welke ter plaatse.

Verplichte attributen

In Nederland is het alleen verplicht om een gevarendriehoek bij te hebben. In de meeste Europese landen is dit anders geregeld. Het volgende is in andere landen verplicht:

Duitsland: Reflecterend hesje, verbanddoos, reservebril en gevarendriehoek
België: reflecterend hesje, gevarendriehoek, brandblusser en verbanddoos
Frankrijk: Alcoholtest, gevarendriehoek en reservebril
Spanje: reservebril, reflecterend hesje en gevarendriehoek

In veel andere Europese landen gelden deze regels ook. Neem dus altijd naar het buitenland een reflecterend hesje, verbanddoos, reservebril en gevarendriehoek mee. Een brandblusser is naast België ook in Griekland en Polen verplicht. Op het niet bij hebben van genoemde attributen staat in veel landen een forse boete.

Zwarte zaterdagen

Als u de mogelijkheid heeft mijdt dan de zwarte zaterdagen. Dit zijn de dagen dat de meeste mensen de weg op gaan. Zaterdag 4 en 11 augustus worden dit jaar genoemd als de drukste dagen. Iets minder druk is het op de zaterdagen in juli en later in augustus.

Bekijk voor vertrek de (verwachte) files en pas desnoods de route aan. Ook tijdens het rijden is het verstandig om geregeld de drukte op de weg te bekijken. Veel navigaties geven dit ook aan zodra u aan het rijden bent.

Navigatie en handige apps

Naast het opsporen van files zorgt een navigatie natuurlijk ook voor veel rust. U stelt de bestemming in en het apparaat doet de rest. Voor mensen zonder navigatie in de auto zijn er vele handige apps te vinden voor de telefoon. In de appstore vindt u bijvoorbeeld Waze en HereWeGo of maak gebruik van Google Maps. Voor de meeste apps heeft u geen internetverbinding nodig. GPS is voldoende.

Andere handige autovakantie apps zijn degene die de files weergeven, u helpen met het inpakken van de koffer, als woordenboek dienen of u op de hoogte brengen van de verkeersregels in de landen waar u (door) heen reist. Middels de zoekfunctie zijn alle soorten apps gemakkelijk te vinden. De meeste apps zijn gratis.

In België, Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland en Frankrijk is radardetectie verboden. U kunt hiervoor een forse boete krijgen. Net als dat u rekening moet houden met hoge boetes in Noorwegen voor te hard rijden, in Frankrijk bij het rijden met oordopjes of koptelefoon op en in alle landen bij het gebruik van alcohol.  

Tanken in het buitenland

In veel Europese landen is tanken goedkoper dan in Nederland. Maak hier dus gebruik van als u in het buitenland bent. Ter vergelijking begin juli 2018 betaalt u in Nederland €1,66 voor een liter benzine. Alleen in Noorwegen bent u duurder uit. In alle andere landen betaalt u dus minder. Van een paar cent in Italië en Griekland, naar 20 cent in Duitsland en 30 cent in Spanje tot (ruim) een halve euro in Polen en Oekraïne. Tanken in veel andere Europese landen loont dus. Net als in Nederland geldt in het buitenland dat tanken langs de snelweg duurder is dan in dorpen en steden.

Mobiele telefoon

In landen van de Europese Unie is het sinds 2017 mogelijk om tegen dezelfde kosten als in Nederland gebruik te maken van internet op uw mobiele telefoon. Providers kunnen hier wel een maximum aan stellen en communiceren dit dan ook op hun website. Ook voor het bellen naar andere Nederlanders nummers betaalt u de standaard kosten. Maakt u gebruik van een bundel dan ontstaan er geen extra kosten zolang u binnen de bundel blijft. Lees ook ons blog over bellen en internetten met uw mobiele telefoon in de Europese Unie. 

Elektrische auto

Gaat u met een elektrische auto op vakantie bekijk dan goed waar u uw auto kunt opladen. Ondanks dat elektrisch rijden steeds populairder wordt is het aanbod nog beperkt. Een goede voorbereiding is dus echt noodzakelijk. Een handige app is die van Opencharge die te downloaden is in de app of playstore.

De Vastelastenbond wenst iedereen die op vakantie gaat een prettige reis toe.
 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Bespaartips

klachtenafhandeling onduidelijk bij telecombedrijven

Misleidende informatie en slechte klachtenafhandeling telecombedrijven

Dinsdag 22 mei 2018 11:37

Uit onderzoek van diverse Europese toezichthouders, waaronder de ACM, blijkt dat het voor klanten onduidelijk is waar ze met klachten terecht kunnen. Telecombedrijven geven dit online niet duidelijk g...

Lees meer
Elektrische auto is populair

Elektrisch rijden | Voor en nadelen, laadpassen en meer

Donderdag 15 maart 2018 17:00

Elektrisch rijden wint de laatste jaren aan populariteit. Op dit moment zijn de elektriciteitskosten lager dan de brandstofkosten, wat rondrijden in een elektrische auto aantrekkelijk maakt. Echter zi...

Lees meer
Fijn wonen doe je in een goed onderhouden huis

Onderhoud | vaste lasten woning. Dit kost het.

Maandag 26 april 2021 12:52

Heb je een eigen huis dan heb je jaarlijks veel vaste lasten. Naast jouw hypotheek, gas, water en licht, krijg je ook te maken met andere vaste lasten zoals het onderhoud aan jouw woning. Je...

Lees meer
aast het jaarlijks onderhoud kan u zelf ook een aantal maatregelen treffen om uw CV ketel zo effectief mogelijk te gebruiken en de energiekosten laag te houden

6 bespaartips en checklist voor uw CV-installatie en onderhoud

Maandag 24 oktober 2016 17:07

De CV ketel is zeker in de wintermaanden erg belangrijk. Naast het jaarlijks onderhoud kan u zelf ook een aantal maatregelen treffen om uw CV ketel zo effectief mogelijk te gebruiken en de&n...

Lees meer