6 bespaartips en checklist voor uw CV-installatie en onderhoud
Maandag 24 oktober 2016 17:07:03

De CV ketel is zeker in de wintermaanden erg belangrijk. Naast het jaarlijks onderhoud kan u zelf ook een aantal maatregelen treffen om uw CV ketel zo effectief mogelijk te gebruiken en de energiekosten laag te houden. Vereniging de Vastelastenbond zet een aantal tips op een rij. 

 1. Aanvoertemperatuur verlagen: De aanvoertemperatuur bepaalt hoe warm het cv-water is als de ketel op hoog vermogen draait om een koud huis op te warmen. Deze staat standaard ‘te hoog’. Stem dit af op de seizoenen. Midden in de winter kan u de aanvoertemperatuur hoger zetten dan in het voorjaar en de herfst. Dit is vaak te regelen via het displaymenu van de ketel en het scheelt in uw portemonnee. 
 2. Instellen van de ECO stand warmtewisselaar: Het constant op temperatuur houden van het water kost onnodig veel energie. U kunt er voor kiezen om de eco-stand in te stellen. Dat betekent dat het iets langer duurt voordat de warme kraam warm water geeft.
 3. Afstellen van de radiatoren i.c.m. CV ketel: De CV-installatie is vaak niet optimaal ingesteld. Dit heeft nadelige gevolgen voor het energieverbruik en comfort. Door de doorstroming van het water in de radiatoren beter in te stellen, verbetert de warmteafgifte ervan, waardoor het gasverbruik daalt. Hierdoor is er ook een betere warmteverdeling en worden kamers niet meer te warm of te koud worden ten opzichte van de rest van het huis. Het correct afstellen kan u een besparing van ca. € 120,- op jaarbasis opleveren.
 4. De radiatoren en ketel ontluchten: Als de radiatoren en buizen lawaai maken komt dat vaak door luchtbellen. Dit is slecht voor uw ketel en energiegebruik. Luid geruis in de leidingen kan ook wijzen op een te hoge instelling van de pompsnelheid. Zet allereerst de installatie uit/haal de stekker uit het stopcontact. Met een speciaal sleuteltje kunt u de ontluchtingsventieltjes op de radiator opendraaien totdat er water uit komt. Dan is de lucht er uit. Zo loopt u alle radiatoren in uw woning na. 
 5. Regelmatig de waterdruk controleren: Op het display van de ketel ziet u de huidige waterdruk. Is de ketel aan het verwarmen? Dan is de druk hoger dan wanneer het water koud is. Een te hoge of te lage druk is slecht voor de pomp en kan leiden tot lekkages. Kijk in de handleiding wat de optimale druk is (meestal tussen 1,5 en 2 bar) en vul water bij als de druk in koude toestand lager is. 
 6. Controleer op gaslekkages: Heeft u een wat ouder huis? Laat uw gasleidingen vanwege ouderdom controleren op eventuele kleine lekkages.

Checklist voor een onderhoudscontract

Kiest u voor een onderhoudscontract? Houd dan deze vragenlijst bij de hand, wanneer u een onderhoudsabonnnement aangaat.

 1. Is uw bedrijf erkend installateur (Uneto-VNI) of heeft uw bedrijf een OK-CK keurmerk?
 2. Is er een storingshulp en is deze 7 dagen per week bereikbaar? 
 3. Wat is de minimale loopttijd van het contract?
 4. Hoe vaak komen jullie langs om een periodieke controle te doen? 
 5. Aan welke eisen moet mijn ketel voldoen en hoe oud mag deze zijn?
 6. Zijn materiaalkosten incl. installatieonderdelen? 
 7. Worden er extra kosten gerekend voor het 1e onderhoud?
 8. Is het contract inclusief onderhouds- arbeids- en voorrijkosten? 
 9. Indien er een storing is zijn de arbeidskosten en voorrijkosten ook inclusief of niet? 
 10. Indien ik voor het meest uitgebreidde abonnement kies, tot welk bedrag worden materiaalkosten vergoed?
 11. Zijn er nog andere extra kosten waar ik rekening mee moet houden?  

 

Wilt u meer weten hoe u kunt besparen? Lees dan deze tips. 

Relevante pagina's

Energie besparen

Gasverbruik in uw huishouden

 

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Fenna Jacobs reageerde op Woensdag 12 september 2018 14:21:38

Bedankt voor deze tips om geld te besparen op de energiekosten van de cv-ketel. U zegt dat het slim kan zijn om doorstroming van het water beter in te stellen. Hoe doet men dit precies en hoe weet men wat de juiste doorstroming is? Alvast dank!

Johan Dirksma reageerde op Donderdag 24 mei 2018 15:06:00

Ik heb zelf ook een paar maanden gemerkt dat mijn radiatoren lawaai maakten. Toen heb ik onderhoud laten uitvoeren en het bleek inderdaad dat er luchtbelletjes in de buizen opgesloten waren. Nu werkt alles weer naar behoren en ik hoor geen lawaai meer.
http://www.bvanerve.nl/InstallatieenOnderhoudNL.htm

Jan Dijkstra reageerde op Donderdag 19 april 2018 09:18:19

Goede tips om geld te besparen. Tip 5 gaat over het water navullen als de druk te laag is. Hoe kan je het water navullen? In sommige gevallen kan het ook helpen een nieuwe cv-ketel te laten installeren. Nieuwe ketels zijn duurzamer en dat kan ook weer schelen.
http://www.vanderwalbv.nl/producten/cv-ketels-en-boilers-amsterdam/
Bekijk ook
De instinkers, do's en dont's zorgverzekering
Vanaf half november zijn alle premies voor de zorgverzekering van volgend jaar bekend. Naar verwachting gaan de premies flink stijgen ten opzichte van dit jaar. Ga niet zomaar akkoord met het nieuwe v...
Energieleveranciers Nederland steeds groener
De stroom die energieleveranciers in Nederland leveren, is steeds meer afkomstig uit groene bronnen. Toch halen de grootste concerns nog steeds de geleverde stroom uit vervuilende energiecentrale...
MKB'er kan telecomcontract per maand opzeggen
Mkb’er kan nu per maand zijn telecomcontract opzeggen, ook als dat stilzwijgend was verlengd. Per 1 oktober 2016 kunnen zakelijke afnemers van telecomdiensten eenvoudiger wisselen van telec...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
 • Gratis WOZ-waarde check
 • Advies over al je energievragen
 • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
 • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam