Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar op al je vaste lasten

Bespaar met de Vastelastenbond op al je vaste lasten. De gemiddelde besparing op al je vaste lasten is: 

€1.000,- p.j

Meer informatie

6 bespaartips en checklist voor uw CV-installatie en onderhoud

Maandag 24 oktober 2016 17:07Margot Boesveld
aast het jaarlijks onderhoud kan u zelf ook een aantal maatregelen treffen om uw CV ketel zo effectief mogelijk te gebruiken en de energiekosten laag te houden

aast het jaarlijks onderhoud kan u zelf ook een aantal maatregelen treffen om uw CV ketel zo effectief mogelijk te gebruiken en de energiekosten laag te houden

De CV ketel is zeker in de wintermaanden erg belangrijk. Naast het jaarlijks onderhoud kan u zelf ook een aantal maatregelen treffen om uw CV ketel zo effectief mogelijk te gebruiken en de energiekosten laag te houden. Vereniging de Vastelastenbond zet een aantal tips op een rij. 

  1. Aanvoertemperatuur verlagen: De aanvoertemperatuur bepaalt hoe warm het cv-water is als de ketel op hoog vermogen draait om een koud huis op te warmen. Deze staat standaard ‘te hoog’. Stem dit af op de seizoenen. Midden in de winter kan u de aanvoertemperatuur hoger zetten dan in het voorjaar en de herfst. Dit is vaak te regelen via het displaymenu van de ketel en het scheelt in uw portemonnee. 
  2. Instellen van de ECO stand warmtewisselaar: Het constant op temperatuur houden van het water kost onnodig veel energie. U kunt er voor kiezen om de eco-stand in te stellen. Dat betekent dat het iets langer duurt voordat de warme kraam warm water geeft.
  3. Afstellen van de radiatoren i.c.m. CV ketel: De CV-installatie is vaak niet optimaal ingesteld. Dit heeft nadelige gevolgen voor het energieverbruik en comfort. Door de doorstroming van het water in de radiatoren beter in te stellen, verbetert de warmteafgifte ervan, waardoor het gasverbruik daalt. Hierdoor is er ook een betere warmteverdeling en worden kamers niet meer te warm of te koud worden ten opzichte van de rest van het huis. Het correct afstellen kan u een besparing van ca. € 120,- op jaarbasis opleveren.
  4. De radiatoren en ketel ontluchten: Als de radiatoren en buizen lawaai maken komt dat vaak door luchtbellen. Dit is slecht voor uw ketel en energiegebruik. Luid geruis in de leidingen kan ook wijzen op een te hoge instelling van de pompsnelheid. Zet allereerst de installatie uit/haal de stekker uit het stopcontact. Met een speciaal sleuteltje kunt u de ontluchtingsventieltjes op de radiator opendraaien totdat er water uit komt. Dan is de lucht er uit. Zo loopt u alle radiatoren in uw woning na. 
  5. Regelmatig de waterdruk controleren: Op het display van de ketel ziet u de huidige waterdruk. Is de ketel aan het verwarmen? Dan is de druk hoger dan wanneer het water koud is. Een te hoge of te lage druk is slecht voor de pomp en kan leiden tot lekkages. Kijk in de handleiding wat de optimale druk is (meestal tussen 1,5 en 2 bar) en vul water bij als de druk in koude toestand lager is. 
  6. Controleer op gaslekkages: Heeft u een wat ouder huis? Laat uw gasleidingen vanwege ouderdom controleren op eventuele kleine lekkages.

Checklist voor een onderhoudscontract

Kiest u voor een onderhoudscontract? Houd dan deze vragenlijst bij de hand, wanneer u een onderhoudsabonnnement aangaat.

  1. Is uw bedrijf erkend installateur (Uneto-VNI) of heeft uw bedrijf een OK-CK keurmerk?
  2. Is er een storingshulp en is deze 7 dagen per week bereikbaar? 
  3. Wat is de minimale loopttijd van het contract?
  4. Hoe vaak komen jullie langs om een periodieke controle te doen? 
  5. Aan welke eisen moet mijn ketel voldoen en hoe oud mag deze zijn?
  6. Zijn materiaalkosten incl. installatieonderdelen? 
  7. Worden er extra kosten gerekend voor het 1e onderhoud?
  8. Is het contract inclusief onderhouds- arbeids- en voorrijkosten? 
  9. Indien er een storing is zijn de arbeidskosten en voorrijkosten ook inclusief of niet? 
  10. Indien ik voor het meest uitgebreidde abonnement kies, tot welk bedrag worden materiaalkosten vergoed?
  11. Zijn er nog andere extra kosten waar ik rekening mee moet houden?  

Wilt u meer weten hoe u kunt besparen? Lees dan deze tips. 

Relevante pagina's

Energie besparen

Gasverbruik in uw huishouden

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Fenna Jacobs

Bedankt voor deze tips om geld te besparen op de energiekosten van de cv-ketel. U zegt dat het slim kan zijn om doorstroming van het water beter in te stellen. Hoe doet men dit precies en hoe weet men wat de juiste doorstroming is? Alvast dank!

Woensdag 12 september 2018 14:21

Johan Dirksma

Ik heb zelf ook een paar maanden gemerkt dat mijn radiatoren lawaai maakten. Toen heb ik onderhoud laten uitvoeren en het bleek inderdaad dat er luchtbelletjes in de buizen opgesloten waren. Nu werkt alles weer naar behoren en ik hoor geen lawaai meer.
http://www.bvanerve.nl/InstallatieenOnderhoudNL.htm

Donderdag 24 mei 2018 15:06

Jan Dijkstra

Goede tips om geld te besparen. Tip 5 gaat over het water navullen als de druk te laag is. Hoe kan je het water navullen? In sommige gevallen kan het ook helpen een nieuwe cv-ketel te laten installeren. Nieuwe ketels zijn duurzamer en dat kan ook weer schelen.
http://www.vanderwalbv.nl/producten/cv-ketels-en-boilers-amsterdam/

Donderdag 19 april 2018 09:18

Plaats een reactie

Lees meer over Bespaartips

Ga je op vakantie? Zorg dan dat je je woning netjes achter laat. Dieven gaan niet op vakantie. 9 tips om je huis achter te laten.

Op vakantie: Laat jouw woning netjes achter

Vrijdag 16 juli 2021 09:53

Op vakantie? Regel jouw inboedelverzekering. Boeven gaan namelijk niet op vakantie. Vergeet ook je reisverzekering en autoverzekering niet.  Wellicht denk je&nbs...

Lees meer