Toename elektriciteit zorgt voor stress bij netwerkbeheerders
Maandag 19 augustus 2019 12:32:37

Kan het netwerk de capaciteitstoename wel aan?

Het Nederlandse elektriciteitsnetwerk is nog lang niet klaar voor de toekomst. Netwerkbeheerders zoals Liander en Enexis staan voor grote uitdagingen. Een toekomst waarin we massaal elektrisch rijden, elektriciteit ons huis verwarmen en tegelijkertijd die elektriciteit opwekken met allemaal nieuwe wind- en zonneparken zorgt ervoor dat bij veel netwerkbeheerder het klamme zweet uitbreekt.

Wat zijn de veroorzakers van elektrificatie

Overal stijgt de vraag naar energie als uitvloeisel van de verduurzaming. En verduurzaming leidt automatisch tot elektrificatie. Dit zorgt voor grote problemen. Ons huidige stroomnetwerk kan die enorme toename van de vraag en het aanbod van elektriciteit nauwelijks aan. Dit zorgt voor elektrificatie. Er zijn meerdere oorzaken aan te wijzen die op termijn voor netwerkproblemen kunnen zorgen.

* De termen verdeelstation en schakelstation worden vaak door elkaar gebruikt. Met verdeelstation wordt in dit artikel is een soort fysiek schakelstation bedoeld. Hier worden de hoog- of midden spanning aan elkaar verbonden. Het verdeelstation of schakelstation kan op aanvraag een netopening creeren, maar ook bewust vermogen omleiden om werkzaamheden makkelijker te maken, storingen op te vangen of productie van elders bij te schakelen.

Creatieve oplossingen om iedereen van stroom te voorzien

Nu al moeten netbeheerders steeds vaker alternatieve oplossingen verzinnen om toch iedereen van stroom te voorzien. In Noord-Holland mag nu voor het eerst meer dan de helft van de capaciteit van een verdeelstation ( gebruikt worden. Normaliter mag dat niet, want die reservecapaciteit wordt altijd bewaard om bijvoorbeeld stroomstoringen of onderhoudswerkzaamheden op te vangen. Met de bedrijven die die 'reservecapaciteit' gaan gebruiken worden specifieke afspraken gemaakt, vertelt Jelle Wils van Liander. "Ze moeten terugvallen op hun eigen back-upvoorzieningen bij een storing." Bij grote problemen gaat de elektriciteitsvoorziening aan huishoudens namelijk voor.

Datacenter boosdoener voor stroomverbruik

Een ander probleem dat zich voordoet zijn dat datacentra voor servers. Dit zijn ook echte grootverbruikers. De Metropoolregio is inmiddels het gebied met de meeste datacenters ter wereld. In totaal telt Nederland volgens de Dutch Data Center Association 95 datacentra, van zowel Google als Microsoft. Hier gaat ook even de rem op. Komend jaar wordt er tijd besteed om het beleid rondom de datacenters aan te passen. (bron: NOS.nl) 

Toename zonne-energie zorgt voor problemen | Speciaal in Drenthe

Niet alleen de grote vraag naar stroom, maar ook het extra aanbod van stroom is een probleem. De toename van zonne-energie heeft ervoor gezorgd dat de capaciteit van het net binnen twee jaar net zo snel moet groeien als in de dertig jaar daarvoor", zegt Matthijs Nieuwenhuis van Enexis. "In Drenthe wonen ook relatief weinig mensen. Er was daar minder energie nodig, dus zijn er dunnere kabels aangelegd. Juist daar worden nu veel wind- en zonneparken aangelegd en moeten die dunne kabels een veel grotere energietoevoer verwerken."

Geen ruimte voor verdeelstations | Nieuw verdeelstation: acht jaar

"In 2030 willen we met elkaar 49 procent minder CO2 uitstoten. Dat betekent heel veel zon- en windparken op plekken waar het net niet het dikst is. De infrastructuur moet dan twee tot vijf keer zo zwaar worden. Als je weet dat een verdeelstation bouwen acht jaar kan duren, dan is het al bijna 2030. We moeten die procedures dus echt versnellen", aldus Daan Schut van Liander.

Maar waarom worden er dan niet gewoon snel meer verdeelstations gebouwd? Zo makkelijk gaat dat niet. In de gemeente Haarlemmermeer bijvoorbeeld zoekt Liander al vier jaar naar een geschikte locatie. "Een verdeelstation is een aantal voetbalvelden groot", zegt Jelle Wils van Liander. "Het probleem is, niemand wil een verdeelstation aan de rand van zijn woonwijk, of in zijn achtertuin."

Aanscherpen van de wet vereist

De huidige wet- en regelgeving niet ontworpen is op de schaarste die er nu is op ons elektriciteitsnetwerk. Ook Netbeheer Nederland, de overkoepelende organisatie van netbeheerders, vindt dat er meer ruimte moet komen in de wet voor alternatieve oplossingen om de energietransitie mogelijk te maken. Daarom zijn er plannen om de Energiewet aan te passen, zodat netbeheerders flexibeler om kunnen gaan met het netwerk. Zo krijgen netbeheerders waarschijnlijk meer ruimte om bijvoorbeeld te experimenteren met de reservecapaciteit.

Overstappen van energieleverancier

Je netwerkbeheerder is altijd hetzeflde omdat dit regio gebonden is. Voor je stroom en/of gas kun je wel kiezen voor een andere energieleverancier. Wil je weten welke energieleverancier voor jou de beste keus is? Vraag dan een gratis energiecheck aan. Dan kijken we samen met je naar je situatie, verbruik en mogelijkheden.
 

Bron: NOS.nl

Mireille van der Heijden
Alleskunner en altijd enthousiast. Bemoeit zich met energie en verzekeringen en alles wat daar mee te maken heeft.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
Bekendmaking subsidieregeling SEEH | extra informatie
Op 15 augustus 2019 is de gewijzigde regeling Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) gepubliceerd in de Staatscourant. Dit betekent goed nieuws voor woningeigenaren en VvE's. De subsidieregel...
5 tips om de waarde van je woning te verhogen (en je lasten te verlagen)
Wil je een flinke klapper maken en de waarde van je woning verhogen. Zo kun je door slimme en relatief lage investeringen het optimale rendement behalen. 1. Size does matter | Opperv...
Uit elkaar of scheiden: Hoe zit het met de autoverzekering?
Autoverzekering en schadevrije jaren bij scheiding Bij een scheiding wordt vaak gekeken naar verzekeringen die een waarde hebben. Een autoverzekering vertegenwoordigd in zekere zin ook een bepaalde...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam