Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Toename elektriciteit zorgt voor stress bij netwerkbeheerders

Maandag 19 augustus 2019 12:32Margot Boesveld
Verduurzaming leidt automatisch tot elektrificatie.

Verduurzaming leidt automatisch tot elektrificatie.

Kan het netwerk de capaciteitstoename wel aan?

Het Nederlandse elektriciteitsnetwerk is nog lang niet klaar voor de toekomst. Netwerkbeheerders zoals Liander en Enexis staan voor grote uitdagingen. Een toekomst waarin we massaal elektrisch rijden, elektriciteit ons huis verwarmen en tegelijkertijd die elektriciteit opwekken met allemaal nieuwe wind- en zonneparken zorgt ervoor dat bij veel netwerkbeheerder het klamme zweet uitbreekt.

Wat zijn de veroorzakers van elektrificatie

Overal stijgt de vraag naar energie als uitvloeisel van de verduurzaming. En verduurzaming leidt automatisch tot elektrificatie. Dit zorgt voor grote problemen. Ons huidige stroomnetwerk kan die enorme toename van de vraag en het aanbod van elektriciteit nauwelijks aan. Dit zorgt voor elektrificatie. Er zijn meerdere oorzaken aan te wijzen die op termijn voor netwerkproblemen kunnen zorgen.

  • Toename datacenters (internetcapaciteit)
  • Toename zonneparken en zonne-energie
  • Ruimtegebrek voor nieuwe verdeelstation/schakelstations*.

* De termen verdeelstation en schakelstation worden vaak door elkaar gebruikt. Met verdeelstation wordt in dit artikel is een soort fysiek schakelstation bedoeld. Hier worden de hoog- of midden spanning aan elkaar verbonden. Het verdeelstation of schakelstation kan op aanvraag een netopening creeren, maar ook bewust vermogen omleiden om werkzaamheden makkelijker te maken, storingen op te vangen of productie van elders bij te schakelen.

Creatieve oplossingen om iedereen van stroom te voorzien

Nu al moeten netbeheerders steeds vaker alternatieve oplossingen verzinnen om toch iedereen van stroom te voorzien. In Noord-Holland mag nu voor het eerst meer dan de helft van de capaciteit van een verdeelstation ( gebruikt worden. Normaliter mag dat niet, want die reservecapaciteit wordt altijd bewaard om bijvoorbeeld stroomstoringen of onderhoudswerkzaamheden op te vangen. Met de bedrijven die die 'reservecapaciteit' gaan gebruiken worden specifieke afspraken gemaakt, vertelt Jelle Wils van Liander. "Ze moeten terugvallen op hun eigen back-upvoorzieningen bij een storing." Bij grote problemen gaat de elektriciteitsvoorziening aan huishoudens namelijk voor.

Datacenter boosdoener voor stroomverbruik

Een ander probleem dat zich voordoet zijn dat datacentra voor servers. Dit zijn ook echte grootverbruikers. De Metropoolregio is inmiddels het gebied met de meeste datacenters ter wereld. In totaal telt Nederland volgens de Dutch Data Center Association 95 datacentra, van zowel Google als Microsoft. Hier gaat ook even de rem op. Komend jaar wordt er tijd besteed om het beleid rondom de datacenters aan te passen. (bron: NOS.nl) 

Toename zonne-energie zorgt voor problemen | Speciaal in Drenthe

Niet alleen de grote vraag naar stroom, maar ook het extra aanbod van stroom is een probleem. De toename van zonne-energie heeft ervoor gezorgd dat de capaciteit van het net binnen twee jaar net zo snel moet groeien als in de dertig jaar daarvoor", zegt Matthijs Nieuwenhuis van Enexis. "In Drenthe wonen ook relatief weinig mensen. Er was daar minder energie nodig, dus zijn er dunnere kabels aangelegd. Juist daar worden nu veel wind- en zonneparken aangelegd en moeten die dunne kabels een veel grotere energietoevoer verwerken."

Geen ruimte voor verdeelstations | Nieuw verdeelstation: acht jaar

"In 2030 willen we met elkaar 49 procent minder CO2 uitstoten. Dat betekent heel veel zon- en windparken op plekken waar het net niet het dikst is. De infrastructuur moet dan twee tot vijf keer zo zwaar worden. Als je weet dat een verdeelstation bouwen acht jaar kan duren, dan is het al bijna 2030. We moeten die procedures dus echt versnellen", aldus Daan Schut van Liander.

Maar waarom worden er dan niet gewoon snel meer verdeelstations gebouwd? Zo makkelijk gaat dat niet. In de gemeente Haarlemmermeer bijvoorbeeld zoekt Liander al vier jaar naar een geschikte locatie. "Een verdeelstation is een aantal voetbalvelden groot", zegt Jelle Wils van Liander. "Het probleem is, niemand wil een verdeelstation aan de rand van zijn woonwijk, of in zijn achtertuin."

Aanscherpen van de wet vereist

De huidige wet- en regelgeving niet ontworpen is op de schaarste die er nu is op ons elektriciteitsnetwerk. Ook Netbeheer Nederland, de overkoepelende organisatie van netbeheerders, vindt dat er meer ruimte moet komen in de wet voor alternatieve oplossingen om de energietransitie mogelijk te maken. Daarom zijn er plannen om de Energiewet aan te passen, zodat netbeheerders flexibeler om kunnen gaan met het netwerk. Zo krijgen netbeheerders waarschijnlijk meer ruimte om bijvoorbeeld te experimenteren met de reservecapaciteit.

Overstappen van energieleverancier

Je netwerkbeheerder is altijd hetzeflde omdat dit regio gebonden is. Voor je stroom en/of gas kun je wel kiezen voor een andere energieleverancier. Wil je weten welke energieleverancier voor jou de beste keus is? Vraag dan een gratis energiecheck aan. Dan kijken we samen met je naar je situatie, verbruik en mogelijkheden.
 

Bron: NOS.nl

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

ACM komt in actie energieverkopers!

ACM pakt eindelijk agressieve en misleidende werving energiecontracten op gepaste wijze aan

Woensdag 31 juli 2019 10:12

Het leek een gebed zonder einde, maar na diverse berichtgevingen en gesprekken met organisaties uit de energiebranche is het zover: De ACM gaat misleidende energieverkopers aanpakken. De Vastelastenbo...

Lees meer
Is groene stroom een fabel? 5 van de 10 Nederlanders denkt van wel.

Het witwassen van grijze stroom is nog steeds orde van de dag

Maandag 29 juli 2019 10:42

Het witwassen van grijze stroom is nog steeds orde van de dag. Het gebeurt nog steeds op grote schaal. Grijze stroom verkopen als groen. Een aantal leveranciers handelt door de toenemende vraag ...

Lees meer
Stroomverbruik stijgt tijdens hogere temperaturen met 10% tot 15%

Piek in stroomverbruik tijdens hitte (hittegolf kost geld)

Vrijdag 26 juli 2019 09:41

Stroomverbruik stijgt tijdens hitte 10% tot 15% Tijdens deze zomerse temperaturen neemt het stroomverbruik exceptioneel toe. Wanneer de thermometers temperaturen boven de 32 graden meten, stijgt ...

Lees meer
Energieprijs: De variabele prijzen per 1 juli 2019

Energieprijs: Dit zijn de variabele prijzen per 1 juli 2019

Donderdag 04 juli 2019 16:28

We schrijven er regelmatig over: de energieprijzen. Waar moet u als consument op letten? De Vastelastenbond zet al sinds 2012 alle variabele tarieven op een rij. Forse stijging, kleine daling Aan h...

Lees meer