Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

ACM pakt eindelijk agressieve en misleidende werving energiecontracten op gepaste wijze aan

Woensdag 31 juli 2019 10:12Margot Boesveld
ACM komt in actie energieverkopers!

ACM komt in actie energieverkopers!

Het leek een gebed zonder einde, maar na diverse berichtgevingen en gesprekken met organisaties uit de energiebranche is het zover: De ACM gaat misleidende energieverkopers aanpakken. De Vastelastenbond ergert zich al jaren groen en geel aan foute energieverkopers. Ze verpesten de markt en maken het bedrijven met goede bedoelingen erg moeilijk. Als sinds 2014 waarschuwen we consumenten over de manieren waarop energiecontracten aangeboden werden. Ook schreven wij een brief naar de ACM met een duidelijk oproep: ACM hou op met symptoombestrijding. Nu 5 jaar later komt de ACM met verscherpt toezicht. 

Dit naar aanleiding van alle verschillende oplossingen die de afgelopen jaren half ingevoerd werden, zoals het aanbod op maat en sjoemelen met voorschotbedragen. Het maakt ons als consumentenvereniging erg kwaad. In april van dit jaar zat Dirk-Jan Wolfert bij de ACM aan tafel om de energiemarkt onder de aandacht te brengen. Nu komt de ACM eindelijk met verscherpt toezicht. 'We zijn erg blij met deze ontwikkeling', maar zij bang dat het te laat is. Consumenten zijn erg argwanend tegenover alles op het gebied van energie. 

De ACM roept consumenten die te maken kregen met agressieve werving of misleiding door verkopers van energiecontracten op om zich te melden bij ConsuWijzer, het consumentenloket van de ACM. Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM: ‘De meldingen die we via ConsuWijzer ontvangen zijn heel waardevol voor het toezicht van de ACM. Op basis van meldingen bepalen we welke problemen we aanpakken.’

Wanneer een melding doen bij ConsuWijzer?

De ACM roept consumenten (ook zzp’ers die energie overwegend voor privé-gebruik afnemen) op zich te melden bij ConsuWijzer als ze ervaring hebben met agressieve werving of misleiding bij de verkoop van een energiecontract. Voorbeelden van misleiding of agressieve werving bij de verkoop van energiecontracten zijn:

 • De verkoper zegt: ‘U zit helemaal nergens aan vast en kan er altijd vanaf’, terwijl er na het ondertekenen van een contract allerlei voorwaarden blijken te zijn.
 • De verkoper zegt: ‘U gaat de komende jaren veel meer betalen, tenzij u een nieuw contract afsluit.’ Dit kan een onjuiste en misleidende mededeling zijn, zeker als er onvoldoende wordt ingegaan op de omstandigheden en voorwaarden die dat bepalen.
 • Het niet noemen van een mogelijke opzegvergoeding indien de looptijd van het contract van de huidige leverancier nog niet is afgelopen.
 • Het opsturen van een overeenkomst terwijl de klant alleen om informatie heeft gevraagd.
 • Geen mededelingen doen over de bedenktijd van 14 dagen.
 • Het niet doen van een aanbod op maat (dus geen gebruik maken van de persoonlijke omstandigheden zoals het energieverbruik).
 • Geen toestemming vragen voor het inzien van het register met gegevens over het huidige contract (contracteinderegister).

Meldingen via ConsuWijzer belangrijk voor toezicht. Voor consumenten is ConsuWijzer een bron van informatie. Bij ConsuWijzer kunnen consumenten via de mail, de telefoon en WhatsApp advies krijgen over hun rechten. Via ConsuWijzer.nl kunnen zij ook zelf informatie en voorbeeldbrieven vinden om hun recht te halen.

In de eerste helft van 2019 ontving ConsuWijzer meer dan 25.000 vragen en meldingen van consumenten. De meldingen zijn belangrijk voor het toezicht van de ACM. ConsuWijzer.nl werd in de eerste helft van 2019 meer dan 2 miljoen keer bezocht. De onderwerpen waarover consumenten in de eerste helft van 2019 het meest informatie opzochten of contact opnamen met ConsuWijzer, waren:

 • Waarschuwingen voor agressieve praktijken van incassobureaus die consumenten onterechte rekeningen laten betalen
 • Lasten onder dwangsom voor huurbemiddelaars die onterecht bemiddelingskosten vragen aan huurders
 • Consumentenbescherming voor ondernemers die energie krijgen in hun woonhuis
 • Een boete voor een aanbieder van vakantievilla’s voor onduidelijke prijzen
 • Duidelijkere algemene voorwaarden op Facebook

Lees ook deze artikelen over de energiemarkt

ACM uitspraak april 2019

Stappenplan: zo komt u van uw energiecontract af

Vastelastenbond waarschuwt voor zakelijke energie voor particulieren

Zakelijk energiecontract: Dit kan u doen.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Is groene stroom een fabel? 5 van de 10 Nederlanders denkt van wel.

Het witwassen van grijze stroom is nog steeds orde van de dag

Maandag 29 juli 2019 10:42

Het witwassen van grijze stroom is nog steeds orde van de dag. Het gebeurt nog steeds op grote schaal. Grijze stroom verkopen als groen. Een aantal leveranciers handelt door de toenemende vraag ...

Lees meer
Stroomverbruik stijgt tijdens hogere temperaturen met 10% tot 15%

Piek in stroomverbruik tijdens hitte (hittegolf kost geld)

Vrijdag 26 juli 2019 09:41

Stroomverbruik stijgt tijdens hitte 10% tot 15% Tijdens deze zomerse temperaturen neemt het stroomverbruik exceptioneel toe. Wanneer de thermometers temperaturen boven de 32 graden meten, stijgt ...

Lees meer
Energieprijs: De variabele prijzen per 1 juli 2019

Energieprijs: Dit zijn de variabele prijzen per 1 juli 2019

Donderdag 04 juli 2019 16:28

We schrijven er regelmatig over: de energieprijzen. Waar moet u als consument op letten? De Vastelastenbond zet al sinds 2012 alle variabele tarieven op een rij. Forse stijging, kleine daling Aan h...

Lees meer
Energierekening 2020 gaat door verhoging energiebelasting toch flink omhoog

De energierekening in 2020 | kabinet verhoogt gasprijs

Woensdag 26 juni 2019 16:26

De energierekening bestaat in 2019 al voor 47 procent (Centraal Bureau voor de Statistiek) uit belastingen. Het kabinet blijft sleutelen aan de energiebelastingen voor stroom en gas.  In...

Lees meer