Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Toezichthouder blij: energietarieven steeds vaker onder prijsplafond

Dinsdag 04 april 2023 16:14Frank van de Ven
De ACM meldt dat het energietarief van 35 procent van de klanten met een nieuw variabel contract nu onder het prijsplafond ligt. Begin maart was dat nog 16 procent.

De ACM meldt dat het energietarief van 35 procent van de klanten met een nieuw variabel contract nu onder het prijsplafond ligt. Begin maart was dat nog 16 procent.

De energietarieven daalden afgelopen maand opnieuw meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De toezichthouder stelt dat steeds meer contracten onder het prijsplafond komen en ook het aantal leveranciers dat vaste energiecontracten aanbiedt, stijgt.

De ACM meldt dat het energietarief van 35 procent van de klanten met een nieuw variabel contract nu onder het prijsplafond ligt. Begin maart was dat nog 16 procent. Het prijsplafond ging dit jaar in om de financiële pijn van de gestegen gas- en elektriciteitsprijzen te verzachten. Dat was onder meer te wijten aan de oorlog in Oekraïne en de angst voor gasschaarste. Door de goed gevulde gasopslagen en het milde winterweer daalden de gasprijzen in Europa.

Naast variabele contracten bieden energiebedrijven mondjesmaat weer vaste contracten aan. De toezichthouder telt acht leveranciers die een contract met een looptijd van minimaal 1 jaar aanbieden. Eneco liet afgelopen week weten te gaan starten met het aanbieden van vaste contracten waarvan de tarieven onder het prijsplafond liggen.
 

Toename aantal energie-aanbieders

De toezichthouder verwacht dat het aantal vaste contracten zal toenemen vanaf 1 juni. Op die dag gaan nieuwe regels in, waardoor het aanbieden van deze contracten voor energiebedrijven minder risicovol is. De opzegvergoeding gaat omhoog en dat moet de concurrentie bevorderen.

Naast de tarieven keek de ACM ook naar de bereikbaarheid van energiebedrijven voor consumenten. Uit dit onderzoek komt naar voren dat de telefoonnummers of e-mailadressen van 28 van de 57 onderzochte bedrijven niet of moeilijk te vinden waren. Energieleveranciers zijn volgens de toezichthouder wettelijk verplicht om telefonisch en per e-mail bereikbaar te zijn. De ACM sprak de energiebedrijven daarop aan. Vrijwel alle bedrijven hebben inmiddels aanpassingen uitgevoerd.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Niets is zo veranderlijk als de energiemarkt. Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond geeft aan wat we in de nabije toekomst kunnen verwachten op energiegebied.

Ontdek de impact van de meest recente ontwikkelingen in de energiemarkt

Woensdag 05 april 2023 06:44

‌De rust in de energiemarkt lijkt weer terug te keren en de eerste vaste contracten verschijnen op de markt. Ook zet de daling van de gasprijs door en ziet het er weer rooskleurig uit voor je e...

Lees meer
Een hogere opzegvergoeding (in de volksmond ook wel ‘overstapboete genoemd) moet overstappen minder aantrekkelijk maken en de concurrentie aanwakkeren.

Invoering hogere opzegvergoeding uitgesteld tot zomer

Woensdag 29 maart 2023 10:22

‌De planning om per april een hogere opzegvergoeding in te voeren, wordt niet behaald laten energiebedrijven toezichthouder Autoriteit Consument & Markt weten. Energieleveranciers zeggen er...

Lees meer
Het verlagen van het gasverbruik moet de Europese Unie ook door de volgende winter heen helpen. Sinds de EU-landen door de Russische invasie in Oekraïne lijnrecht tegenover hun voornaamste gasleverancier zijn komen te staan, is de gasaanvoe

EU-landen mikken op nog een jaar vermindering gasverbruik

Dinsdag 28 maart 2023 15:51

‌De landen van de Europese unie willen ook komend jaar vijftien procent minder gas verbruiken. Er is afgesproken om de noodmaatregel, die de landen vrijwillig op zich namen, met een jaar te ver...

Lees meer
De Vastelastenbond helpt consumenten bij hun zoektocht naar het beste energiecontract.

Persbericht: ‘Wildgroei aanbod energiemarkt zorgt voor verwarring consument’

Dinsdag 21 maart 2023 15:41

‌ Er verschijnen langzaamaan weer energiecontracten op de markt, maar het is voor de consument lastig om het juiste contract te vinden. Uit een poll van consumentenprogramma Radar blijkt dat...

Lees meer