Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Ontdek de impact van de meest recente ontwikkelingen in de energiemarkt

Woensdag 05 april 2023 06:44Frank van de Ven
Niets is zo veranderlijk als de energiemarkt. Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond geeft aan wat we in de nabije toekomst kunnen verwachten op energiegebied.

Niets is zo veranderlijk als de energiemarkt. Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond geeft aan wat we in de nabije toekomst kunnen verwachten op energiegebied.

De rust in de energiemarkt lijkt weer terug te keren en de eerste vaste contracten verschijnen op de markt. Ook zet de daling van de gasprijs door en ziet het er weer rooskleurig uit voor je energierekening. Niets is zo veranderlijk als de energiemarkt dus de situatie kan zo weer omslaan. Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond geeft aan wat we in de nabije toekomst kunnen verwachten op energiegebied.  

 

Wat is de laatste stand van zaken in de energiemarkt?

“Er gebeurt een heleboel op energiegebied. De laatste maanden zijn de tarieven flink aan het dalen. Al vanaf december zijn de inkoopprijzen van gas aan het zakken en dat is nog steeds zo. De gasopslag is nog behoorlijk vol en voor komende winter ziet het er vooralsnog gunstig uit. Daarnaast is er sinds dit jaar een prijsplafond van kracht waardoor consumenten beschermd worden tegen prijsstijgingen. Gelukkig is dat dus niet het geval en zijn er energiecontracten op de markt gekomen die onder het prijsplafond uitkomen. De verwachting is dat de energietarieven op het huidige niveau blijven.”

 


 

Als de vraag naar gas vanuit Azië stijgt, merken we dat toch op onze energierekening?

“Klopt. De verwachting is dat er vanuit China weer meer vraag naar LNG komt, waardoor de gasprijs stijgt. Nu is de vraag nog laag, maar op termijn zal de vraag naar LNG vanuit Azië weer aantrekken. Als dat het geval is, moeten we concurreren met China en meer betalen. LNG wordt vanuit tankers vervoerd en deze varen de route die hen het meeste oplevert. Er wordt geen gas via pijpleidingen getransporteerd en dat betekent dat er geen afspraken gemaakt worden over de transportroute. De prijs is leidend voor de vaarroutes. Je concurreert in feite met de hele wereld. Ik denk echter niet dat het tot zo’n gigantische prijsstijgingen leidt als vorig jaar.”


Wat is er dan veranderd ten opzichte van vorig jaar?

“Vorig jaar was er veel paniek op de markt en moest er snel geschakeld worden om alternatieven voor Russisch gas te vinden. Toen boden Europese landen tegen elkaar op om hun gasvoorraden weer vol te krijgen. Nu is er sprake van gewenning en kan er beter vooruit gepland worden. De zachte winter hielp ook zeker mee.”
 

Welke ontwikkeling op energiegebied gaat veel impact hebben?

“Per 1 juni is de opzegvergoeding een feit. In de volksmond wordt de opzegboete ook wel de overstapboete genoemd. In eerste instantie zou deze vergoeding al in april veranderd worden, maar dat is dus niet haalbaar gebleken. Uit een gesprek met de toezichthouder bleek al dat die datum vrij ambitieus was. Nu lijkt 1 juni een harde deadline.”


De verhoging van de opzegvergoeding moet de concurrentie in de energiemarkt aanwakkeren. Ook zonder deze verhoogde boete lijkt dat te lukken. Steeds meer energiebedrijven komen met aanbiedingen.

“Het is fijn dat er weer wat te kiezen én te besparen valt, want veel mensen zitten nog variabel en betalen nog veel geld voor deze contracten. Overstappen loont, maar het overaanbod aan contracten dat nu op ons afgevuurd wordt maakt het er niet gemakkelijker op om de juiste keuze te maken.”


Wat bedoel je daarmee? Wat is er zo moeilijk aan om een keuze te maken?

“Van alle kanten worden consumenten bestookt met informatie en aanbiedingen. De energiemarkt is een jungle. Er verschijnen meerdere jaarcontracten op de markt en ook halfjaarcontracten en dynamische contracten zijn in opkomst. Dat is goed nieuws, maar wat minder prettig is, is dat deze verschillende contractvormen door elkaar staan. Op vergelijkingssites worden appels met peren vergeleken. Een maandtarief van een variabel tarief wordt vergeleken met het – vaak wat hogere – tarief van een jaarcontract. Als consumenten op basis van prijs besluiten te kiezen, komen ze bedrogen uit omdat het variabele tarief de maand erop de hoogte kan inschieten. Dat moet je maar net weten! Uit deze chaos moeten zij de juiste keuze zien te maken. Kies je voor een jaarcontract of moet je toch voor een dynamisch contract gaan?”


En wat is het antwoord op die vraag? Vast of dynamisch?

 “Een dynamisch contract raden wij af. Deze contractvorm vraagt om een aanpassing van je levensstijl. Daar hebben veel mensen geen zin in.”


Wat adviseer je mensen met een vast contract die de gasprijzen zien teruglopen?

“Mensen met een jaarcontract adviseer ik om hun lopende contract onder de loep te nemen. Als ze qua verbruik onder het prijsplafond zitten, heeft het weinig zin om over te stappen. Je bespaart er niets mee. Als ze net boven het plafond uitkomen, is het de vraag hoeveel zin overstappen heeft. Als je besluit om je contract open te breken, betaal je een overstapboete én loop je jouw welkomstbonus mis. Is de overstap rendabel genoeg om daarvoor te kiezen? Mocht je het lastig vinden om deze keuze te maken, dan kun je altijd contact met ons opnemen. We kijken dan graag met je mee.”
 

Wat zou je klanten die via de Vastelastenbond een jaarcontract bij Gewoon Energie hebben afgesloten en de prijzen in de energiemarkt zien dalen, aanraden?

“We adviseren om contact met ons op te nemen om dit te bespreken. Deze mensen worden ook gemaild door ons en krijgen meer informatie over wat ze het beste kunnen doen. Als er een overstap aankomt, bellen we van tevoren op om het aanbod te bespreken.”
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Een hogere opzegvergoeding (in de volksmond ook wel ‘overstapboete genoemd) moet overstappen minder aantrekkelijk maken en de concurrentie aanwakkeren.

Invoering hogere opzegvergoeding uitgesteld tot zomer

Woensdag 29 maart 2023 10:22

‌De planning om per april een hogere opzegvergoeding in te voeren, wordt niet behaald laten energiebedrijven toezichthouder Autoriteit Consument & Markt weten. Energieleveranciers zeggen er...

Lees meer
Het verlagen van het gasverbruik moet de Europese Unie ook door de volgende winter heen helpen. Sinds de EU-landen door de Russische invasie in Oekraïne lijnrecht tegenover hun voornaamste gasleverancier zijn komen te staan, is de gasaanvoe

EU-landen mikken op nog een jaar vermindering gasverbruik

Dinsdag 28 maart 2023 15:51

‌De landen van de Europese unie willen ook komend jaar vijftien procent minder gas verbruiken. Er is afgesproken om de noodmaatregel, die de landen vrijwillig op zich namen, met een jaar te ver...

Lees meer
De Vastelastenbond helpt consumenten bij hun zoektocht naar het beste energiecontract.

Persbericht: ‘Wildgroei aanbod energiemarkt zorgt voor verwarring consument’

Dinsdag 21 maart 2023 15:41

‌ Er verschijnen langzaamaan weer energiecontracten op de markt, maar het is voor de consument lastig om het juiste contract te vinden. Uit een poll van consumentenprogramma Radar blijkt dat...

Lees meer
GoBaxter kondigde de massaclaim dinsdag 21 maart aan. Volgens het bureau zouden ongeveer 4,5 miljoen mensen geld kunnen terugvorderen.

Energieleveranciers verwerpen massaclaim om prijsstijging

Dinsdag 21 maart 2023 11:48

GoBaxter start een massaclaim van consumenten tegen meer dan tien energiemaatschappijen. Volgens de organisatie zet zich naar eigen zeggen "inzet voor consumentenrecht" is de aanleiding de...

Lees meer