Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Invoering hogere opzegvergoeding uitgesteld tot zomer

Woensdag 29 maart 2023 10:22Frank van de Ven
Een hogere opzegvergoeding (in de volksmond ook wel ‘overstapboete genoemd) moet overstappen minder aantrekkelijk maken en de concurrentie aanwakkeren.

Een hogere opzegvergoeding (in de volksmond ook wel ‘overstapboete genoemd) moet overstappen minder aantrekkelijk maken en de concurrentie aanwakkeren.

De planning om per april een hogere opzegvergoeding in te voeren, wordt niet behaald laten energiebedrijven toezichthouder Autoriteit Consument & Markt weten. Energieleveranciers zeggen er nog niet klaar voor te zijn en verschuiven de deadline naar 1 juni. Een hogere opzegvergoeding (in de volksmond ook wel ‘overstapboete genoemd) moet overstappen minder aantrekkelijk maken en de concurrentie aanwakkeren.

In januari publiceerde de toezichthouder de nieuwe beleidsregel Rover (Redelijke Opzegvergoedingen Vergunningshouders). Door de opzegvergoeding te verhogen, wordt het voor consumenten minder aantrekkelijk om hun energiecontract open te breken en over te stappen. Nu betaal je nog enkele tientjes wanneer je wilt verkassen, maar dat bedrag wordt veel hoger als de beleidsregel van kracht is.  

Een rekensom bepaalt hoeveel een huishouden een energieleverancier verschuldigd is bij het voortijdig beëindigen van een energiecontract. Zo wordt voorkomen dat energiebedrijven met een duur ingekochte voorraad gas en stroom achterblijven als een klant overstapt. De gemaakte kosten worden vergoed als de beleidsregel een feit is. Het streven was om de beleidsregel per april in te voeren, maar dat lukt dus niet.


Stijging variabele contracten

Volgens branchevereniging Energie-Nederland zijn de systemen nog niet op orde. De nieuwe regels vragen ook om aanpassingen van het berichtenverkeer. De leverancier die verlaten wordt, moet de klant namelijk tijdig laten weten hoe hoog de opzegvergoeding is, zodat de klant eventueel nog van gedachte kan veranderen. Bij het afsluiten van een energiecontract geldt een bedenktijd van veertien dagen. In die periode mag de klant zonder consequenties afzien van het nieuwe contract.

Het aantal huishoudens met een variabel contract steeg het afgelopen jaar flink. Dat is niet gek als je nagaat dat er geen jaarcontracten worden aangeboden waardoor klanten automatisch overgaan op een variabel contract. De ACM hoopt dat de nieuwe regels voor de opzegvergoeding ervoor zorgen dat er weer nieuwe jaarcontracten komen.
 

Geen opzegvergoeding

Contracten die vóór 1 juni worden afgesloten, maar na 1 juni ingaan, vallen nog onder de oude regels. Dit betekent dat die een vast bedrag voorschrijven als opzegvergoeding. De nieuwe vergoeding bestaat zoals gezegd uit een rekensom: het afgesproken tarief per kWh of kubieke meter gas minus een referentietarief, en dat maal de hoeveelheid stroom en gas die nog geleverd zou moeten worden volgens de looptijd van het opgezegde contract.

Het referentietarief is het tarief van een vergelijkbaar contract als is afgesloten, maar dan met de prijs die geldt op de dag van opzegging. Bij stijgende tarieven is er dus geen opzegvergoeding verschuldigd -over het algemeen is er dan ook weinig reden om over te stappen.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

luc

Hoe een hogere verplichte opzegvergoeding kan leiden tot meer concurrentie blijft in nevelen gehuld. De enige conclusie die ik uit dit artikel kan trekken is deze: als de aanbieders meer geld verdienen gaat dat altijd ten koste van de consument. Meer in het algemeen is de energiemarkt de laatste jaren niet echt transparanter geworden terwijl dat toch de bedoeling was...

Zaterdag 29 april 2023 23:59

Pieters

Hartelijk dank voor jullie adequate informatieverstrekking.
Zo blijven wij goed geïnformeerd en kunnen wij zonodig tijdig handelen.

Woensdag 26 april 2023 20:08

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Het verlagen van het gasverbruik moet de Europese Unie ook door de volgende winter heen helpen. Sinds de EU-landen door de Russische invasie in Oekraïne lijnrecht tegenover hun voornaamste gasleverancier zijn komen te staan, is de gasaanvoe

EU-landen mikken op nog een jaar vermindering gasverbruik

Dinsdag 28 maart 2023 15:51

‌De landen van de Europese unie willen ook komend jaar vijftien procent minder gas verbruiken. Er is afgesproken om de noodmaatregel, die de landen vrijwillig op zich namen, met een jaar te ver...

Lees meer
De Vastelastenbond helpt consumenten bij hun zoektocht naar het beste energiecontract.

Persbericht: ‘Wildgroei aanbod energiemarkt zorgt voor verwarring consument’

Dinsdag 21 maart 2023 15:41

‌ Er verschijnen langzaamaan weer energiecontracten op de markt, maar het is voor de consument lastig om het juiste contract te vinden. Uit een poll van consumentenprogramma Radar blijkt dat...

Lees meer
GoBaxter kondigde de massaclaim dinsdag 21 maart aan. Volgens het bureau zouden ongeveer 4,5 miljoen mensen geld kunnen terugvorderen.

Energieleveranciers verwerpen massaclaim om prijsstijging

Dinsdag 21 maart 2023 11:48

GoBaxter start een massaclaim van consumenten tegen meer dan tien energiemaatschappijen. Volgens de organisatie zet zich naar eigen zeggen "inzet voor consumentenrecht" is de aanleiding de...

Lees meer
De meteorologische winter duurde van december tot maart. In deze periode wordt normaal gesproken veruit de meeste energie verbruikt, maar dat was dit jaar anders. De energiemarkt gedroeg zich anders dan voorspeld was.

Seizoensupdate winter 2022/2023: Wat gebeurde er in de energiemarkt?

Dinsdag 21 maart 2023 07:41

De energiemarkt is erg onstuimig al lijkt de rust nu langzaamaan terug te keren. Hoog tijd voor een terugblik op de afgelopen periode. Wat gebeurde er in de winter op energiegebied? In dit blog vert...

Lees meer