Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Persbericht: ‘Wildgroei aanbod energiemarkt zorgt voor verwarring consument’

Dinsdag 21 maart 2023 15:41Frank van de Ven
De Vastelastenbond helpt consumenten bij hun zoektocht naar het beste energiecontract.

De Vastelastenbond helpt consumenten bij hun zoektocht naar het beste energiecontract.

Er verschijnen langzaamaan weer energiecontracten op de markt, maar het is voor de consument lastig om het juiste contract te vinden. Uit een poll van consumentenprogramma Radar blijkt dat ruim 66 procent van de Nederlanders het liefst een vast energiecontract wil, maar het is voor consumenten met weinig kennis van de markt vrijwel onmogelijk om de juiste keuze te maken. Variabele contracten, jaarcontracten, halfjaarcontracten en dynamische contracten worden door elkaar gebruikt en uit dit oerwoud aan keuzes moet de consument een selectie maken. “Op prijsvergelijkingssites bijvoorbeeld worden appels met peren vergeleken en dat is misleidend voor de consument”, stelt directeur Dirk-Jan Wolfert van consumentenorganisatie de Vastelastenbond.
 
Wolfert pleit voor een helder overzicht en meer kadering, zodat consumenten een eerlijker beeld krijgen van wat er op de markt beschikbaar is. “De energiemarkt is een jungle . De laagste prijs is lang niet altijd de meest voordelige keuze”, verduidelijkt Wolfert. “Dat kan vervelende gevolgen hebben voor consumenten die denken een voordelig contract te hebben afgesloten, maar uiteindelijk van een koude kermis thuiskomen.
 
Op vergelijkingssites worden verschillende contractvormen door elkaar gebruikt. Deze websites zijn opgericht om consumenten snel en gemakkelijk de goedkoopste contracten af te laten sluiten. In het huidige energielandschap is dat juist de slechts mogelijke keuze volgens de directeur van de consumentenorganisatie: “In de vergelijkingsoverzichten worden appels met peren vergeleken. Variabele tarieven worden met dynamische contracten en jaarcontracten vergeleken. Die vergelijkingen geven een scheef beeld.”
 

Aanbod energiecontracten onoverzichtelijk

Het maandtarief dat nu voor een variabel contract betaald moet worden, wordt meegenomen in het overzicht en over een periode van een jaar berekend. “Het punt is dat deze berekening ronduit misleidend is. De tarieven van variabele contracten kunnen per kwartaal of soms zelfs maandelijks veranderen. Het moge duidelijk zijn dat deze berekeningen niet kloppen en daarom is het is niet correct om zulke contracten te vergelijken met een jaarcontract.”
 
Ook dynamische contracten zijn – net als variabele contracten – aan verandering onderhevig. “In de vergelijkingsoverzichten worden schattingen gedaan van wat een contract op jaarbasis kost. Die berekeningen zijn niet representatief omdat de tarieven elk moment kunnen veranderen.” Dynamische contracten werken met inkoopprijzen per uur en zijn slechts op bepaalde tijdstippen voordeliger. “Een niche groep vindt deze contractvorm zeer interessant. Deze mensen passen hun levensstijl aan hun energieverbruik aan, maar dat is voor de meeste consumenten teveel gedoe”, zegt Wolfert.
 

Chaos in energiemarkt zorgt voor onrust

Op basis van de laagste prijs een energiecontract afsluiten is in de huidige energiemarkt geen goed idee, stelt Wolfert. Zonder gedegen onderzoek is het voor de consument vrijwel ondoenlijk om de juiste keuze te maken. “Naast het uitpluizen van alle contractvormen moet ook de solvabiliteit van energieaanbieders onderzocht worden. Dat betekent dat deze partijen weinig financiële buffers hebben en bij tegenslag kunnen omvallen. De gevolgen van zo’n faillissement dreunen nog lang na en zorgen voor hogere tarieven.”
 
De juiste keuze maken, kost tijd. De laagste prijs mag niet leidend zijn in de zoektocht naar een energiecontract. Het is belangrijk om eerst duidelijk te hebben wat voor soort contract de consument wil en op basis daarvan soortgelijke contractvormen uit te kiezen en deze te vergelijken. Alleen dan ontstaat een eerlijk en duidelijk beeld.”
 

Over de Vastelastenbond

De Vastelastenbond helpt consumenten sinds 2004 om hun vaste lasten te verlagen. Zo beheren ervaren adviseurs van het bedrijf uit Eindhoven de energiezaken voor duizenden leden. Omdat klanten via een abonnementsvorm betalen, is de Vastelastenbond volledig onafhankelijk. Door de klanten jaarlijks automatisch over te laten stappen naar het beste aanbod in de markt wordt er financieel voordeel behaald. Ook voert de Vastelastenbond jaarlijks onderzoek uit naar de solvabiliteit van energiebedrijven.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Ottenheijm

Goede info.
Mijn vast energiecontract loopt per 2 juli 2023 af. Wanneer kan ik een nieuw voorstel verwachten van jullie? Ik doe mee met uw slogan 'Energie vanzelf geregeld'.

Doen jullie ook voorstellen voor een totaalverzekeringspakket? Een pakket waarin wel 7 a 8 verzekeringitems zijn ondergebracht?

Met vriendelijke groet,
Henk Ottenheijm

Vrijdag 31 maart 2023 13:00

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 31 maart 2023 13:04
We nemen spoedig contact met u op voor een nieuw voorstel. We hebben de service Verzekerd Zonder Zorgen opgezet voor uw verzekeringen. U kunt het beste onze adviseurs even bellen om de mogelijkheden te bespreken. Hier vindt u meer informatie:
https://www.vastelastenbond.nl/verzekerd-zonder-zorgen/

Rijn

Ik heb via energie Vanzelf geregeld een jaarcontract bij gewoon energie. Ik ben ervan uitgegaan dat de prijzen voorlopig niet merkbaar zouden dalen, zoals ik op uw website lezen kon. Inmiddels heb ik via innovatie energie een jaarcontract aangeboden gekregen met prijzen onder het prijsplafond. Hoe zit dat nu? Voel me toch een beetje ..,,,

Vrijdag 31 maart 2023 10:18

Reactie Vastelastenbond:

Donderdag 06 april 2023 10:08
We adviseren om contact met ons op te nemen om dit te bespreken. Als er een overstap aankomt, bellen we van tevoren op om het aanbod te bespreken. We hebben ook een blog geschreven over dit onderwerp. https://www.vastelastenbond.nl/blog/ontdek-de-impact-van-de-meest-recente-ontwikkelingen-in-de-energiemarkt/

Sleegers

Ik ben blij met uw tips

Vrijdag 31 maart 2023 09:54

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 31 maart 2023 09:58
Dat vinden we heel fijn om te horen! Als er een onderwerp is waar u graag meer over wilt weten, horen we dat graag!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

GoBaxter kondigde de massaclaim dinsdag 21 maart aan. Volgens het bureau zouden ongeveer 4,5 miljoen mensen geld kunnen terugvorderen.

Energieleveranciers verwerpen massaclaim om prijsstijging

Dinsdag 21 maart 2023 11:48

GoBaxter start een massaclaim van consumenten tegen meer dan tien energiemaatschappijen. Volgens de organisatie zet zich naar eigen zeggen "inzet voor consumentenrecht" is de aanleiding de...

Lees meer
De meteorologische winter duurde van december tot maart. In deze periode wordt normaal gesproken veruit de meeste energie verbruikt, maar dat was dit jaar anders. De energiemarkt gedroeg zich anders dan voorspeld was.

Seizoensupdate winter 2022/2023: Wat gebeurde er in de energiemarkt?

Dinsdag 21 maart 2023 07:41

De energiemarkt is erg onstuimig al lijkt de rust nu langzaamaan terug te keren. Hoog tijd voor een terugblik op de afgelopen periode. Wat gebeurde er in de winter op energiegebied? In dit blog vert...

Lees meer
Onze afhankelijkheid van aardgas moet verdwijnen, stelt minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting.

Aanschaf warmtepomp per 2026 verplicht bij vervanging cv-ketel

Donderdag 20 april 2023 08:23

‌Als je cv-installatie in 2026 aan vervanging toe is, ben je verplicht om tijdens de reparatiewerkzaamheden een hybride warmtepomp te installeren. Het is ook een optie om een aansluiting op het...

Lees meer

Podcast belicht laatste ontwikkelingen in de energiemarkt

Vrijdag 17 maart 2023 15:42

‌In de nieuwste editie van ‘Onderaan de Streep’ vertelt onze directeur Dirk-Jan Wolfert wat we kunnen verwachten op energiegebied. In deze podcastreeks worden ontwikkelingen op het ge...

Lees meer