Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op WOZ-waarde

Bespaar € 250,- op WOZ-waarde

Door bezwaar te maken op je WOZ-waarde

Gemiddelde besparing bij succes
(40% van de bezwaren is succesvol)

€250,-
besparing p.j

Meer informatie

Uitspraak Hoge Raad: huurders hebben ook het recht om bezwaar te maken tegen WOZ-waarde

Zaterdag 21 maart 2020 07:19Margot Boesveld
Een juiste WOZ waarde heeft voor een huurder zowel een offensief belang (niet verhogen van de WOZ waarde) als een defensief belang (geen huurverhoging in de toekomst)”.

Een juiste WOZ waarde heeft voor een huurder zowel een offensief belang (niet verhogen van de WOZ waarde) als een defensief belang (geen huurverhoging in de toekomst)”.

Gisteren is er een eind gekomen aan drie jaar juridische strijd. De Hoge Raad heeft uitspraak gedaan dat huurders ook een belang hebben bij de hoogte van de vastgestelde WOZ-waarde. Daarom mogen huurders ook bezwaar maken als ze het niet eens zijn met de WOZ-waarde die de gemeente heeft vastgesteld voor de huurwoning. 

WOZ-waarde van invloed op huurprijs

Er was al eerder door het gerechtshof  bepaald dat een huurder ook al snel een belang heeft bij een correcte WOZ-waarde. Echter werd aan deze uitspraak in de praktijk geen gehoor gegeven. De WOZ waarde wordt voor steeds meer doeleinden gebruikt. Sinds een paar jaar ook voor het bepalen van de maximale huurprijs. Sindsdien kunnen huurders bezwaar maken tegen de WOZ waarde.

Tot voor kort stelden veel gemeenten dat een huurder niet altijd belang heeft bij een lagere WOZ waarde. Als de huurder niet kon aantonen dat er een direct belang was werd het bezwaarschrift niet in behandeling genomen (niet ontvankelijk verklaard). Dat is natuurlijk gek. Want het is vooraf niet altijd helder welke rol de WOZ-waarde speelt bij de hoogte van de huurprijs. Daarom is het voor een huurder van cruciaal belang dat de WOZ-waarde correct is vastgesteld. Twijfel je daar aan, dan moet je daar als huurder (net al huiseigenaren) bezwaar tegen in kunnen dienen

Correcte WOZ-waarde ook voor huurwoning belangrijk

Op het moment dat een huurder een WOZ beschikking krijgt is het van belang dat hij of zij hier bezwaar tegen kan aantekenen. Het is vooraf niet altijd helder welke rol de WOZ waarde gaat spelen bij bijvoorbeeld de huurprijs. De juiste WOZ waarde dient echter altijd centraal te staan. Als het niet klopt dient de gemeente de WOZ waarde aan te passen. Het belang kan namelijk op een later tijdstip alsnog ontstaan. 

Hoe controleer je je WOZ-waarde?

Ben je huurder en heb je een WOZ-beschikking ontvangen? Dan kun je dus bezwaar maken tegen de hoogte van jouw WOZ-waarde. Hierdoor weet je zeker dat de huurprijs voor jouw woning niet te hoog is. Je kan gratis bezwaar maken via de Vastelastenbond. Klik hier voor meer informatie. 

Heb je geen WOZ-beschikking ontvangen? Dan kun je deze opvragen bij je verhuurder. De eigenaar van het pand/woning ontvangt de WOZ-waarde elk jaar vanuit de gemeente. In de meeste gevallen ontvang je hier als huurder ook bericht van. Is dit niet het geval? Onderneem dan actie om erachter te komen wat de WOZ-waarde van jouw huurwoning is. 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over WOZ-waarde

Verdriedubbeld WOZ-bezwaren (peildatum 6 maart 2020)

Drie keer zoveel WOZ-waarde bezwaren ten opzichte van 2019

Maandag 09 maart 2020 12:18

Het aantal WOZ-bewaren sterk is toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Vooral de huishoudens waar de WOZ-waarde meer dan 8% is gestegen maken dit jaar bezwaar. Koplopers zijn momenteel de p...

Lees meer
Complexiteit van de Wet WOZ en toename bezwaren zorgen voor extra werkdruk bij gemeenten

Wmo en afvalheffingen mokerslag voor gemeenten én huiseigenaar

Maandag 02 maart 2020 10:12

De afgelopen jaren worden er veel meer taken overgeheveld vanuit de Rijksoverheid naar de gemeenten. Ook kampen veel gemeenten met een kostenstijging van bijvoorbeeld Wmo en jeugdzorg én zijn d...

Lees meer
Dirk-Jan Wolfert Vastelastenbond: Maak huiseigenaren niet de dupe van verkeerd ingeschatte WOZ-waarde

Te hoog geschatte WOZ-waarden kost huishoudens 312 miljoen

Donderdag 20 februari 2020 07:50

PERSBERICHT 20-02-2020: Nederlandse huishoudens betalen komend jaar naar verwachting ruim 312 miljoen teveel door te hoog ingeschatte WOZ waarden. Het grootste gedeelte van het teveel betaald...

Lees meer
De WOZ-waarde voor appartementen worden 3 onlangs verkochte appartement als referentie gebruikt.

WOZ-waarde appartement: dubbele belasting door VVE reserves?

Zondag 16 februari 2020 10:41

Dat de WOZ-waarde voor veel appartementen te hoog wordt vastgesteld komt omdat gemeenten ten onrechte het reservefonds waarin appartementeigenaren verplicht sparen voor het onderhoud van de w...

Lees meer