Uitspraak Hoge Raad: huurders hebben ook het recht om bezwaar te maken tegen WOZ-waarde
Zaterdag 21 maart 2020 07:19:53

Gisteren is er een eind gekomen aan drie jaar juridische strijd. De Hoge Raad heeft uitspraak gedaan dat huurders ook een belang hebben bij de hoogte van de vastgestelde WOZ-waarde. Daarom mogen huurders ook bezwaar maken als ze het niet eens zijn met de WOZ-waarde die de gemeente heeft vastgesteld voor de huurwoning. 

WOZ-waarde van invloed op huurprijs

Controleer je WOZ waardeEr was al eerder door het gerechtshof  bepaald dat een huurder ook al snel een belang heeft bij een correcte WOZ-waarde. Echter werd aan deze uitspraak in de praktijk geen gehoor gegeven. De WOZ waarde wordt voor steeds meer doeleinden gebruikt. Sinds een paar jaar ook voor het bepalen van de maximale huurprijs. Sindsdien kunnen huurders bezwaar maken tegen de WOZ waarde.

Tot voor kort stelden veel gemeenten dat een huurder niet altijd belang heeft bij een lagere WOZ waarde. Als de huurder niet kon aantonen dat er een direct belang was werd het bezwaarschrift niet in behandeling genomen (niet ontvankelijk verklaard). Dat is natuurlijk gek. Want het is vooraf niet altijd helder welke rol de WOZ-waarde speelt bij de hoogte van de huurprijs. Daarom is het voor een huurder van cruciaal belang dat de WOZ-waarde correct is vastgesteld. Twijfel je daar aan, dan moet je daar als huurder (net al huiseigenaren) bezwaar tegen in kunnen dienen

Correcte WOZ-waarde ook voor huurwoning belangrijk

Op het moment dat een huurder een WOZ beschikking krijgt is het van belang dat hij of zij hier bezwaar tegen kan aantekenen. Het is vooraf niet altijd helder welke rol de WOZ waarde gaat spelen bij bijvoorbeeld de huurprijs. De juiste WOZ waarde dient echter altijd centraal te staan. Als het niet klopt dient de gemeente de WOZ waarde aan te passen. Het belang kan namelijk op een later tijdstip alsnog ontstaan. 

Hoe controleer je je WOZ-waarde?

Ben je huurder en heb je een WOZ-beschikking ontvangen? Dan kun je dus bezwaar maken tegen de hoogte van jouw WOZ-waarde. Hierdoor weet je zeker dat de huurprijs voor jouw woning niet te hoog is. Je kan gratis bezwaar maken via de Vastelastenbond. Klik hier voor meer informatie. 

Heb je geen WOZ-beschikking ontvangen? Dan kun je deze opvragen bij je verhuurder. De eigenaar van het pand/woning ontvangt de WOZ-waarde elk jaar vanuit de gemeente. In de meeste gevallen ontvang je hier als huurder ook bericht van. Is dit niet het geval? Onderneem dan actie om erachter te komen wat de WOZ-waarde van jouw huurwoning is. 

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
6 x vraag & antwoord over energielabel aanvragen huiseigenaren
Zo kun je een energielabel aanvragen en waarom moet je niet te lang wachten. Bij de verkoop van een woning is een energielabel verplicht. En als je isolerende maatregelen wilt of gaat uitvoeren of z...
Zo breng je op een simpele manier je vaste lasten in kaart!
Wil je weten of je méér of minder dan gemiddeld kwijt bent aan jouw vaste lasten? Gebruik de 50-30-20 regel (50% Noodzakelijk, 30% Plezier, 20% Sparen). Verdeel jouw ne...
Zorgverzekering en Coronavirus? Hoe zit dat?
Er is veel te doen rondom het coronavirus. We krijgen veel vragen over de zorgverzekering. Daarom geven we antwoord op vier vragen over het coronavirus en de zorgverzekering.  ...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam