WOZ-waarde appartement: dubbele belasting door VVE reserves?
Zondag 16 februari 2020 10:41:12

Dat de WOZ-waarde voor veel appartementen te hoog wordt vastgesteld komt omdat gemeenten ten onrechte het reservefonds waarin appartementeigenaren verplicht sparen voor het onderhoud van de woning optellen bij de woningwaarde. Met als gevolg dat zij te veel betalen voor hun gemeentebelastingen. Dit stelt WOZ-bureau Previcus Vastgoed en Stichting VvE Belang, die opkomt voor de belangen van Vereniging van Eigenaren  in de uitzending van Kassa.

Je kan het hele bericht op de website van Kassa lezen. Of de aflevering hier bekijken: 

Reactie waarderingskamer

De waarderingskamer liet in een schriftelijke reactie aan Kassa weten: 

"Wanneer sprake is van een significante reserve bij een appartement dat is verkocht, zal je wanneer je deze verkoop gebruikt bij de (WOZ-)taxatie, moeten uitgaan van de verkoopprijs exclusief het bedrag voor de onderhoudsreserve van de vereniging van eigenaren. Er is sprake van een significante reserve die je zeker moet aftrekken bij de analyse van de verkoopprijs, wanneer deze hoger is dan ongeveer 5% van de verkoopprijs/marktwaarde.

Bij de meeste verenigingen van eigenaren is er echter geen grote reserve. Per appartement is de reserve veelal niet hoger dan circa € 2.000 tot € 5.000. Wanneer er sprake is van een beperkte reserve, dan geven wij aan dat het niet nodig is om afzonderlijk de omvang van de reserve op het moment van verkoop in mindering te brengen"

Bron: Aflevering: tienduizende appartementeigenaren ontvangen te hoge WOZ-waarde

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Dackus reageerde op Donderdag 27 februari 2020 13:10:52

Waar kan ik aan zien dat de WOZ-waarde te hoog berekend is? 2019 WOZ 190.000 euro, 2020 is deze opgelopen met 38.000 euro, de waarde nu volgens hen is 228.000 euro en dat vind ik toch wel erg veel verhoging. Ik heb op de site van BsGW protest aangetekend, maar of het wat help, ik betwijfel het.

Lemans reageerde op Woensdag 26 februari 2020 10:07:39

Gaat de woz dan nog naar beneden of wat moeten we doen?

Reactie Vastelastenbond:
Heb je het aanslagbiljet van je gemeente ontvangen? Indien deze WOZ-waarde te hoog is berekend kan je hiervoor bezwaar indienen. Heb je hierover vragen bel ons gerust.
Met vriendelijke groet,
Nikki Colijn
Bekijk ook
Mireille zoekt uit: Ga je op wintersport? Is je dakkoffer wel verzekerd?
Je gaat op wintersport en je ski -of snowboard uitrusting moet ook mee. Dan biedt een dakkoffer uitkomst. Maar wat als je schade aan je dakkoffer hebt of erger: Je dakkoffer (of inhoud) wordt gestolen...
Sterkste stijging waterschapsbelasting sinds 10 jaar
De waterbedrijven halen komend jaar 3 miljard euro aan waterschapsheffingen binnen. Dat is een stijging van 4,6% ten opzicht van 2019. Hiermee wordt de eerdere voorspelling van 3,6% teniet gedaan. Sin...
Kost klimaatakkoord huiseigenaar meer geld door rekenfout?
Eerder deze week kwam in het nieuws dat het planbureau een cruciale rekenfout gemaakt zou hebben bij het begroten van de verduurzamingsplannen van het kabinet. Vele kranten namen de berichten over wat...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam