Drie keer zoveel WOZ-waarde bezwaren ten opzichte van 2019
Maandag 09 maart 2020 12:18:24

Het aantal WOZ-bewaren sterk is toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Vooral de huishoudens waar de WOZ-waarde meer dan 8% is gestegen maken dit jaar bezwaar. Koplopers zijn momenteel de provincies Noord-Holland en Noord-Brabant. In de provincie Noord-Holland komen de meeste bezwaren uit Zaanstad. Daar steeg de WOZ-waarde gemiddeld 13,4%. Zaanstand wordt gevolgd door Den Bosch. In de gemeente Utrecht komen de meeste bezwaren momenteel uit Amersfoort. Hier steeg de WOZ 10,6%. Of de huidige stijging zich doorzet is nu nog niet te voorzien. Nog niet overal is de bezwaartermijn verlopen. 

Aantal bezwaarmakers verdriedubbeld

Ten opzichte van vorig jaar is een momenteel een stijging van 174% gemeten. Dat zijn drie keer zoveel WOZ-bezwaren (peildatum 6 maart). Deze significante stijging die is toe te kennen aan verschillende factoren. Zo is er meer aandacht voor de WOZ-waarde. Door deze publiciteit zijn er meer bewoners zich bewust van de impact van een verkeerde WOZ-waarde. Daarnaast stijgen ook in veel gemeenten de gemeentelijke woonlasten (afvalstofheffing, rioolheffing, onroerendezaakbelasting etc.) Dit wordt ook op de WOZ-beschikking gecommuniceerd. De combinatie van een stijgende WOZ-waarde met de stijgende belastingen zorgt ervoor dat huiseigenaren eerder geneigd zijn om bezwaar te maken.

Eerste bezwaartermijn verloopt

De huishoudens die op 31 januari 2020 de WOZ-beschikking hebben gekregen, kunnen inmiddels géén week bezwaar meer maken. Op 13 maart is voor deze groep de bezwaartermijn van 6 weken vervallen. Of de huidige stijging doorzet is nu nog niet te voorzien. Nog niet overal is de bezwaartermijn verlopen. Dat weten we pas als de bezwaartermijn van 6 weken voor alle gemeenten in verlopen. Voor de meeste gemeenten eindigt de bezwaartermijn rondom 8 april 2020. Op de website van de Vastelastenbond krijg je voorafgaand aan een WOZ-bezwaar eerst een indicatie van het slagingspercentage in jouw gemeente.

Discussie WOZ-wet op volle toeren

De discussie rondom de uitvoerbaarheid van de WOZ wet is ook steeds meer in opspraak. Deze onmogelijke taak is door de overheid neergelegd bij de gemeenten. Het is natuurlijk gek dat er op gemeentelijk niveau iets wordt vastgesteld dat op landelijk niveau (belastingen) van toepassing is. Daarnaast is de Wet 25 jaar ‘oud’, waardoor de functionaliteit en toepasbaarheid door nieuwe ontwikkelingen (zoals zonnepanelen, nieuwe gemeentelijke indelingen en veranderde meetmethodes) steeds complexer wordt.

Gemeenten kampen met veel tekorten en door de toename van het aantal bezwaren, moeten ze ook meer tijd en geld vrij maken voor de afhandeling van bezwaren. Dit zorgt voor een vicieuze cirkel die zowel de huiseigenaar als de gemeenten niet ten goede komt.

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
Olieprijs keldert ruim 30% door conflict Saoedi-Arabië - Rusland
Sinds de eerste Golfoorlog is de olieprijs niet meer zo hard gedaald. Hoe komt dit? Een conflict tussen Saoedi-Arabië en Rusland ligt hieraan ten grondslag. Op 6 maart weigerde Rusland een produ...
Energierekening 170 lager dan vorig jaar
Op basis van de prijzen in januari komt de gemiddelde jaarlijkse energierekening voor huishoudens in 2020 uit op 1 574 euro. Dit is 170 euro minder dan in januari 2019, bij hetzelfde verbruik. Hiermee...
Wmo en afvalheffingen mokerslag voor gemeenten én huiseigenaar
De afgelopen jaren worden er veel meer taken overgeheveld vanuit de Rijksoverheid naar de gemeenten. Ook kampen veel gemeenten met een kostenstijging van bijvoorbeeld Wmo en jeugdzorg én zijn d...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam